Dodaj do ulubionych

Kupno domeny

05.02.08, 09:07
Hej,czy ktoś (może z własnych doświadczeń) mógłby mi powiedzieć ile
mniej więcej wyniesie całkowity koszt założenia domeny i jej
utrzymania powiedzmy przez rok?(chodzi mi na razie o sam koszt
założenia adresu,bez podstron,itp.)Przeglądałam oferty róznych
firm,ceny się strasznie różnią,nie za bardzo mogę się w tym
połapać.Dzięki
Obserwuj wątek
    • kr_kr Re: Kupno domeny 05.02.08, 09:55
      Domena: 50-100 złotych netto (+22%) - zależy jaka, najdroższe są z końcówką .pl i .eu
      Są to ceny standardowe cennikowe - nie uwzględniają promocji - niemal każdy rejestrator ma własną politykę w tym względzie.

Do tego dochodzi koszt serwera - przyzwoity serwer wirtualny to 300zł (+VAT) za rok. Możesz oczywiście znaleźć tańsze, ale coś za coś - jeżeli potrzebujesz tylko wstawić stronę i założyć powiedzmy jedną skrzynkę e-mail to bez problemu znajdziesz tańsze. Ten za 300 zł (nie wymieniając nazwy firmy) daje np. możliwość bardzo szerokiej konfiguracji - większość robisz sama bez "łaski admina" - przypinanie domen, ustawianie skrzynek pocztowych, baz danych itp, itd. Nawet jeżeli obecnie nie jest Ci on potrzebny, warto zastanowić się czy taka szeroka funkcjonalność nie będzie Ci potrzebna/przydatna za jakiś (niedługi) czas.

I jeszcze jedno - jeżeli nie potrzebujesz mieć ładnej własnej domeny to zawsze płacąc za serwer możesz korzystać z nazwy providera, będziesz miała coś w stylu: mojafirma.nazwaprovidera.pl zamiast mojafirma.pl - tego typu "domena" jest bezpłatna, bo i tak technicznie musi zostać założona.
      • dariaaa1 Re: Kupno domeny 05.02.08, 21:03
        Ok to moze bardziej po ludzku ;)
        Zwykle zakup domeny w promocji (np.na nazwa.pl- domeny od 1zł) można zakupić juz
        od przysłowiowej złotówki,zwykle max 30zł.
        Dobry serwer na początek,też zwykle w promocji to 100zł.
        To opłaty na rok.
        Pozniej przedłużasz umowe i wówczas -domena,zwykle jakoś 90-120zł(mówię o
        domenach .pl oraz com.pl)
        Serwer- też jakoś ok 100zł( i to nie jest jakiś totalny szit bo nienajgorzej
        "chodzi" na takim stronka we flashu oraz najprostszy sklep internetowy oparty na
        zwykłym oprogramowaniu) ,chyba,że wolisz coś większego no to faktycznie można
        pogadać o serwerze za 3stówki.
        Generalnie- reasumując,koszt pierwszego roku jest śmiesznie niewysoki.
        • foniunia Re: Kupno domeny 06.02.08, 09:51
          dzięki,teraz wiem o co chodzi;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka