Dodaj do ulubionych

Ile worków będzie w naszym domu?

• guyb Dyskusje na temat ile worków ludzie będą mieli... 16.03.08, 20:36
      Dyskusje na temat ile worków ludzie będą mieli w domach są bez
      sensu. Nie ma znaczenia ile jest pojemników na segregowane śmieci,
      ja w domu i tak wszystko dzielę tylko na dwie grupy: te do
      recyklingu i reszta. Dopiero przed samym wrzuceniem z tych do
      recyklingu dzielę szczegółowo, ale niosę to i tak w jednym worku.

Druga sprawa jest taka, że widziałem kiedyś jak śmieciarka
      posegregowane śmieci wzieła wszystkie razem i potem mieli dokonać
      jeszcze "segregacji wtónej". Jeśli w tej kwestii nic się nie
      zmieniło, to większa liczba pojemników nie ma sensu.
    • Gość: BS Ile worków będzie w naszym domu? IP: *.chello.pl 16.03.08, 20:39
      Ja jestem za segreacją. Ale panowie rani gdzie mam zmieścic pięc
      pojemników. Szczeże to jedno wiadro wraz z pojemnikiem do recyklingu
      to już sporo.
      Dwa tak pięc nie!
      Jedna butelka po wodzie mieralnej, jedna po piwie, karton
      soku .....? i co mam z każdym jednym takim śmieciem ganiac. Te 3
      przedmioty i już troszkę miejsca zabiera...
      Sprawa ciężka ale w dobie cen mieszkań skutkujących ich "wielkim
      rozmiarem"każdy kawałek powierzchni to skarb.
      • Gość: havi Sortowanie to nie takie trudne... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.08, 22:01
        To zgniataj,
        do zwykłej reklamówki-jednorazówki może sie zmieścić ok 10 butelek PET, lub 20 kartonów po mleku, czy ok 25 puszek po piwie,czy prasa z całego tygodnia
        Więc śmieci do sortowania nie muszą zabierać dużo miejsca, zastanówcie się nad faktem za ile dni nazbierają wam się takie ilości opakowań i o ile więcej wejdzie ich także do dzwonu...
    • gandharwa Efektywna segregacja odpadow komunalnych 18.03.08, 19:12
      Trochę spóźniony czytam artykuł, spóźniona więc i reakcja.

W Europie sortowanie odpadów sprawdziło sie w następującej, dwustopniowej formie:

1. Sortowanie drobnych odpadów w domach ( dwa lub trzy kosze ). Pojemniki na te
      odpady (kolorowe ) znajdują sie w bezpośredniej bliskości od mieszkania
      (sortowanie pojemnikowe )
      2. Niektóre surowce wtórne (papier, kartony, szkło, dobre ubrania niekiedy
      metale ) są przyjmowane w dużych pojemnikach stojących w widocznym miejscu na
      osiedlu ( sortowanie w „dzwonach” )
      3. niektóre odpady niebezpieczne ( baterie, leki ) są przyjmowane de centralnie
      przez niektóre placówki usługowe ( sklepy, apteki )

Ten system jest najlepszy ze strony logistyki oraz uciążliwości dla mieszkańców
      ( wrzucanie wieczorem szkła do pojemnika pod oknem sąsiada może go doprowadzić
      do szewskiej pasji…).
      Nie ma więc co naprędce wymyślać nowinek, które mogą się skończyć wzrostem cen
      za wywóz odpadów.
      Pytanie jedynie po ile pojemników ( i jakie ) powinno być w pierwszej i drugiej
      grupie.
      Kraków planuje spalarnie śmieci. Z drugie strony przepisy krajowe i unijne
      wymagają redukcji ilości odpadów biodegradalnych ze strumienia odpadów
      trafiających na składowiska do 35% ich ilości z roku 1995 w roku 2020.
      Biodegradalne to resztki kuchenne, odpady kompostowe z ogrodów i trawników oraz
      papier i niektóre tekstylia.
      Frakcja niepalna ( szkło, metale, ziemia, piasek, mineralne odpady budowlane)
      nie stanowi problemu dla wysypiska, stanowi jednak niepotrzebny balast dla
      spalarni, powinna wiec zostać wysortowana ze strumienia odpadów trafiających do
      utylizacji w spalarni.
      Te warunki wskazują, ze przy domach powinny być trzy pojemniki i piec różnych
      „dzwonów” na osiedlu:

Pojemniki:
      a) Na kompost i odpady kuchenne
      b) Na frakcje lekka ( opakowania, papierki, puszki, wieloraki, folie)
      c) Na odpady nieposortowane ( zawsze tacy będą którzy nie będą chcieli sortować,
      a lepiej niech wrzucają do jednego pojemnika niż by mieli „zanieczyszczać”
      pojemniki posortowane niewłaściwymi odpadami! ) oraz na popiół/piasek/ziemie
      Dzwony:
      a) Na papier gazetowy ( długowłóknisty )
      b) Na karton ( pojemnik musi mieć dużo szerszy otwór niż to ma miejsce
      dotychczas!!! )
      c) Na szkło białe, zielone, brązowe

Taki system sortowania gwarantuje, że odpady z Krakowa nie będą zamknięte na
      żadną z możliwych form gospodarki odpadami, od składowania począwszy, poprzez
      użytkowanie spalarni aż na systemach kompostowych, recyklingowych i
      bioenergetycznych kończąc.
      Na koniec kilka uwag:
      1. W zwartej, kamienicznej zabudowie śródmiejskiej rezygnuje się z osobnego
      sortowania odpadów biodegradalnych ze względów higienicznych ( smród w lecie,
      szczury )
      2. Pojemniki przydomowe nie powinny być większe niż 120 litrów. To zmusza
      mieszka nów do ugniatania śmieci. Jeden duży karton po telewizorze wzmocniony
      styropianem zajmuje cały kontener 1000 litrowy!
      3. Dzwony powinny być wywożone przez specjalistyczne firmy recyklingowe,
      wyspecjalizowane w danym rodzaju odpadów.
      Pozdrawiam
    • Gość: Marlenka Ile worków będzie w naszym domu? IP: 83.2.23.* 23.06.13, 01:12
      A ja mam w dupie tą segregację.Płac za worki,płac za dzierzawę koszy lub sobie kup wlasny.Ja mieszkam w kamienicy ,nie mam podworka jak ktos zapierniczy kosz to zas dodatkowe koszty.Myj pojemniki,oddzielaj kazdy papiórek od butelki i plac za to ze segregujesz! Kiedys poszedl sprzedal makulature albo puszki i mial kase a teraz plac bos glupi. Wole doplacic tym zlodzieją 7 zl nie bawic sie w cos na co nie mam ochoty.Ekologia hehe dobre sobie smieci kaza segregowac a w zarciu i w powietrzu prlno toksyn i chemi.Przejmowac sie jakimis smieciam phi! Ponad polowa ludzi z mojej miejscowosci nie bedzie segregowac i mają racje ziomalki.Jeszcze specjanie bedziemy zakrecac butelki babrac co sie da i gitara;P Aaaa juz widze te nasze piekne lasy przyozdobione odpadkami;P bedzie sie dzialo oj bedzie;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka