Dodaj do ulubionych

Ofiary pamięci

25.04.08, 13:45
to mógł być bardzo dobry wywiad, tylko oczywiście Michnik/Gazeta
Wyborcza nie mogli odpuścić antysemityzmu, krzywdzenia żydów ( w
Jedwabnem) i jak to wciskać młodym. To już jest patologiczne , ten
anty-antysemityzm w GW. Ani razu zaś nie pojawiła się kwestia, czy
czasem za to, że antysemityzm się przejawia w tak wielu miejscach
mogą być odpowiedzialni żydzi. Tak jakby tylko jedna strona była
winna tej niecheci. Zero refleksji i zadumy nad pytaniem: " A czy
czasem sami nie prowokujemy innych by byli przeciw nam?". Tak jakby
przynależność do określonej grupy etnicznej robiła z człowieka ideał.
Obserwuj wątek
    • Gość: ciotka Nieelegancko wobec Kolakowskiego IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.04.08, 19:13
      jest oglaszac rozmowe z nim jako tekst autorstwa Michnika. A tak sugeruje link z
      glownej strony: Ofiary pamieci, Michnik.
    • andrzej369 Ofiary pamięci 25.04.08, 23:47
      Coraz bardziej i czesciej zastanawiam sie dlaczego tak wiele osob dopatruje sie wartosci w patriotyzmie narodowym, a także promuje ten kierunek ?

Przeciez to jest jedna z glowniejszych przyczyn, ktora prowadzi do zla, do kultywowania siebie jako ideal, cos lepszego od innych. Mysle, ze czas skonczyc z ta tradycja i otworzyc sie na inne spolecznosci, nie patrzac przez pryzmat narodowosciowy, ale kulturowy, stworzony nie przez narod ale przez czlowieka z ziemi swoich ojcow. Droga patriotyzmu narodowego, to droga w kierunku ciemnosci, tam gdzie nie widac zadnego tunelu swiatla zycia w swiadomosci, gdzie nie jest kultywowana bezgraniczna wiara w cos najlepszego. Uwazam, ze gdybysmy poslugiwali sie czesciej rozumem, zamiast wiary, to moglibysmy wreszcie wyjsc z tego pokreconego, zamknietego kola. Wystarczy, ze ruch energii jest poskrecany wirowo. My nie musimy być skreceni i pokreceni.
      • Gość: sepul zadaj to pytanie ...Izraelczykom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.08, 21:07
        • andrzej369 Pytanie jest kierowane do czlowieka ! 27.04.08, 17:36
          a nie do "Izraelczykow".
          Odpowiedzmy sobie na nie bez posrednikow typu Kolakowski, Michnik lub innych, którzy wprowadzac w blad najlepiej im wychodzi.
    • Gość: bantus Ofiary pamięci IP: *.gprs.plus.pl 26.04.08, 12:08
      Dobry tytuł. Pan redaktor to ofiara rzeczy, które już nie istnieją. Dyskutuje i
      przestrzega przed komunizmem i faszyzmem, które dawno odeszły w niebyt. Faszyzm
      razem z Franco, a komunizm istnieje być może jeszcze w Korei Pn., choć i to nie
      na pewno, bo w Chinach już od lat króluje agresywny i brutalny kapitalizm. Dziś
      co innego jest zagrożeniem dla pokoju na świecie, co innego grozi naszej
      cywilizacji i z pewnością nie są to duchy Dziadów.
    • Gość: Ryszard Ofiary pamięci IP: *.fbx.proxad.net 26.04.08, 14:08
      czy Hiszpanie,Wlosi,Francuzi nie musza "wstydzic sie lat 1918-
      1939",a jedynie my,Polacy?
    • Gość: As Ofiary pamięci IP: *.unknown.vectranet.pl 26.04.08, 14:10
      Radom pozdrawia sąsiada ;)
    • Gość: Zocha Ofiary pamięci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.08, 18:49
      Ile razy czytałam Biblię (Stary Testament) ogarniały mnie heretyckie myśli,
      przygnębiajace na dodatek. A Księga Hioba należy do tych najokropniejszych
      tekstów. Chciałabym wiedzieć, co Prof. Kołakowski widzi w niej - poza dydaktyką,
      dawaniem wzorca ludowi bożemu?
    • Gość: sramnaUBekistan ewangelia Judasza michnikowszczyźnie nie wypalila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.08, 21:44
    • Gość: Lumixer Ofiary pamięci IP: 62.134.205.* 16.04.09, 23:13
      Wszyscy jesteśmy ofiarami niewiedzy o działalnosci pana Michnika.
      Jest mi niezmiernie wstyd, że nazywałem go kiedys patriotą i porzadnym
      człowiekiem. Herbert poznal sie na nim o wiele wczesniej niz ja.
      Może na ten temat napiszę książkę pod tytułem "Ciemna strona Michnika".
      Jedyną na razie satysfakcją dla mnie jest to, że nie kupuję tej kłamliwej
      "Gazety Wyborczej".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka