Gość: gosc IP: *.adsl.inetia.pl 01.05.08, 22:12 No tak, tylko na tej wizualizacji nie widac restauracji, kawiarni itd. Przypadek? Nie sadze... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: papierz Na plażę pod Wawelem jeszcze poczekamy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.08, 22:41 Taaaaaaaa. Jak zwykle to samo. NIC w tym zafajdanym mieście się NIE DA zrobić. NIC qrwa NIC NICCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCC! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Duży Maju Miało być pięknie - wyszło jak zwykle... IP: *.lama.net.pl 02.05.08, 01:10 Jedną umiejętność nasi włodarze opanowali do perfekcji - umiejętność udupiania każdej pozytywnej inicjatywy w tym mieście... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Na plażę pod Wawelem jeszcze poczekamy IP: *.wolfson.cam.ac.uk 02.05.08, 01:22 plywajacy basen? czy dobrze zrozumialem? czy to znaczy, ze po samym centrum kulturalnego, sredniowiecznego, stolecznego, krolewskiego Krakowa będą harcowali ludzie w samych slipkach? Odpowiedz Link Zgłoś
niewiadomski Re: Na plażę pod Wawelem jeszcze poczekamy 02.05.08, 06:56 Będzie wypożyczalnia strojów kompielowych z XII w. Dla przechodniów opaski Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anastazy Re: Na plażę pod Wawelem jeszcze poczekamy IP: *.adsl.inetia.pl 02.05.08, 10:44 hehehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papierz Re: Na plażę pod Wawelem jeszcze poczekamy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.08, 17:40 A w czym mają kretynie harcować? W zbrojach? W przyłbicy chyba długo baranie nie popływasz he? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Na plażę pod Wawelem jeszcze poczekamy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.08, 06:41 Ten kto to wymyślił powinien być moczony do końca życia w tej brudnej Wiśle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Na plażę pod Wawelem jeszcze poczekamy IP: *.chello.pl 02.05.08, 07:04 znalazłem jakąś "obszerniejszą" wizualizację z koncepcją kawiarnio-restauracji :-( krakoff.info/2008/01/05/plaza-pod-wawelem/ Jedyne co nam zostało to nadzieja że przyjdzie wielka woda :-0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WG Na plażę pod Wawelem jeszcze poczekamy IP: *.ghnet.pl 02.05.08, 07:55 kompromitujące jest to, że radni sobie dopiero teraz o tym przypomnieli. zapewne okaże sie, że wszystko w porządku - we wrześniu. zapamiętam sobie nazwiska tych darmozjadów... Odpowiedz Link Zgłoś
o13y i dobrze 02.05.08, 09:19 Bzdury wierutne pani Jaśkiewicz opowiada.Może lepiej ją cytować w zakresie planowania- bo tu jest fachowcem . Od organizacji przestrzeni publicznej są mieszkańcy a nie przedstawiciele magistratu. Spółka równo wodę z mózgu robi radnym i komu tam jeszcze. Komu do licha przeszkadza spokojny trawiasty teren bulwarów, który służy wszystkim (WSZYSTKIM powtarzam)mieszkańcom? Musi być ten ogrodzony, odgrodzony, utrudnienia dla normalnych użytkowników, wrzask (muzyka), uświniony (psy). Ta mania ogrodzeń dotycząca developerów zdaje sie na wszystkie dziedziny życia przenosić. Ja jako mieszkaniec chcę mieć SWOBODNY dostęp do nie ogrodzonych bulwarów. Spacerować, jeździć na rowerze. No komu to do licha przeszkadza, radnym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nes Re: i dobrze IP: *.adsl.inetia.pl 02.05.08, 09:49 Zgadzam sie calkowiecie. A odpowiedz na pytanie komu to przeszkadza jest dosc prosta - deweloperom! Jak nie ogrodzone i nic nie sprzedaja (a piwa w szczegolnosci), to zarabiac nie mozna, czyli ich zdaniem teren sie marnuje.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chwdp Re: i dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.08, 10:06 zwyczajna kradziez przestrzeni publicznej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: i dobrze IP: *.ghnet.pl 02.05.08, 18:48 Słyszałem wypowiedz projektanta, który podkreślał, że teren nie będzie ogrodzony i będzie ogólnie dostępny dla wszystkich. CIągi komunikacyjne, piesze będą nie naruszone a dodatkowo zrobione będą rampy dla niepełnosprawnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: i dobrze IP: *.kolornet.pl 02.05.08, 10:12 Tyle osób ma cos do powiedzenia na temat tej plaży a co o tym sądzi Zarząd Gospodarki Wodnej, przecież to jest teren zalewowy Wisły i w związku z tym czy wogóle można tam sytuować jakiekolwiek trwałe obiekty? Bo jak przyjdzie wielka woda i zniszczy te "piękności" to kto zapłaci odszkodowanie? No chyba że razem z budową plaży i pozostałego zaplecza kawiarniano restauracyjnego zostanie wybudowany kanał ulgi i zniknie zagrożenie powodziowe pod Wawelem. A tak nawiasem mówiąc to były dwie plaze nad Wisłą, tworzone przez Wisłę poprzez nanoszenie piasku, więc naturalnie utworzyły się w zakolach rzeki. Jedna dokładnie naprzeciw Wawelu a druga naprzeciw ujścia Wilgi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anastazy Re: i dobrze IP: *.adsl.inetia.pl 02.05.08, 10:51 Bulwary nie będą odgrodzone - będziesz mógł nadal chodzić alejkami, bo miasto nie zgodziło się (nie wiem zresztą, czy sam deweloper na coś takiego naciskał), by oddzielić alejki - obiekt będzie tylko częściwo komercyjny - na pewnym obszarze nawet za friko będzie się można na plaży położyć, bez konieczności zamawiania czegokolwiek. Z drugiej strony, zwróć uwage, co się na tym obszarze dzieje teraz - NIC, rzadko kto tamtędy łazi, zwłaszcza po zmroku - bo jest ciemno. Jak zrobią plażę, będzie zupełnie inaczej. Już w wielu miastach w Europie coś takiego działa (Paryż, Berlin, Praga) i Kraków powinien też mieć coś takiego, bo samym Średniowieczem nie da się w kółko robić dobrej kasy na turystach Odpowiedz Link Zgłoś
o13y Anastazy? 02.05.08, 16:40 My mówimy o tych samych Bulwarach w tym samym Krakowie czy jakimś Krakowie w Stanach? Ja nie tylko zwracam uwagę, ale WIEM co się dzieje teraz na bulwarach, bo spędzam tam znaczna część wolnego czasu. Najczęściej na rowerze.Leżę na bulwarach kiedy chcę i gdzie chcę. Obok leżą inni- zmęczeni, opalający się lub z dziećmi. Nie jest nam do tego pożal się Boże "plaża" potrzebna. Plaża nie działa "w wielu miastach w Europie", tylko w Paryżu. A właściwie pół plaży. Drugie pół jest w innym miejscu. Co nie znaczy , że u nas też ma być. Różne rzeczy są na zachodzie, co nie znaczy że są dobre, albo u nas identycznie zafunkcjonują. Plaża akurat jest pomysłem najgłupszym z możliwych. Jak zamierzacie na ten przykład wpłynąć na psy, aby codziennie tam się nie załatwiały(psy akurat uwielbiają w tej materii piasek). Chyba nie chcesz powiedzieć, że co dwa dni piasek będzie zmieniany? Skoro będzie na pewnym obszarze "za free", to na pewnym za dopłatą. Czyli ogrodzony, bo chyba nie myślicie, że każdy dobrowolnie zapłaci? "Jak sie zrobi plażę to będzie inaczej"- no niemożliwe. Mówisz, że wysypanie plaży zrobi z Krakowa Paryż? Chyba, że masz tak koło 17 lat, to jeszcze taka wiara może być od biedy uzasadniona. Kraków plażę miał. Dopóki była naturalna, było OK. Ale sztucznie ogrodzony i nawieziony piachem kawałek bulwarów tego nie odtworzy. Powtarzam- pranie mózgu przez cwaniaków. A ja sobie życzę miejsce do odpoczynku nad rzeka, a nie zasikana i pełną wrzasku plażę. Tez coś, Berlin od kawałka piachu :-( Jakby to było takie proste, to byśmy już dawno mieli plażę aż po Śląsk. I pewnie jedną aglomerację. Bez dodatkowych bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Anastazy? IP: *.ghnet.pl 02.05.08, 18:55 Czemu nie mówisz prawdy? Plaze istnieją w Berlinie: www.arena-berlin.de/ W Pradze: images.google.pl/imgres? imgurl=www.prague.net/blog/images/4.jpg&imgrefurl=http://www.p rague.net/blog/article/15/do-you-want-to-go-to-the-beach-in- prague&h=173&w=260&sz=30&hl=pl&start=6&sig2=dJ2rej32iF8xcgWt8e_kig&um =1&tbnid=hXbDjI5gGmzT9M:&tbnh=75&tbnw=112&ei=9kYbSJfbNJze- gKX87D7CQ&prev=/images%3Fq%3Dprague%2Bbeach%26um%3D1%26hl%3Dpl%26lr% 3D W Budapeszcie, Rzymie, Paryzu i Wiedniu! Więc proszę sprawdzić dokładnie to co się mówi! Odpowiedz Link Zgłoś
o13y no coty nie powiesz :-) 02.05.08, 20:50 W Rzymie Ostia była zawsze i nikt jej nigdy nie likwidował i nie usypywał od nowa. Ale sławna jest, taaaa. Zwłaszcza w filmach. Ta wiedeńska i budapeszteńska też są filarami turystyki. A berlińska, hohoho, to ci dopiero mekka. jeszcze masz jakieś montaże jako argument? A, jeszcze jest warszawska. I myslenicka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ufo Re: Anastazy? IP: *.chello.pl 02.05.08, 19:01 Wg Anastazego mamy przyciągać turystów do Krakowa... plażą, bo samo średniowiecze nie wystarcza. Zamiast jechać na Kanary przyjadą do Krakowa, na naszą plażę, super-atrakcję... Byłem parę razy w Paryżu, także w lecie, także jako turysta i nigdy do głowy mi nawet nie przyszło, by iść na paryską plażę! Po kiego miałbym tam iść? Jak chcę leżeć na plaży, to jadę do Grecji, albo nad Bałtyk, a nie nad Wisłę czy Sekwanę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: i dobrze IP: *.ghnet.pl 02.05.08, 18:47 Słyszałem wypowieć projektanta, który podkreślał, że teren nie będzie ogrodzony i będzie ogólnie dostępny dla wszystkich. CIągi komunikacyjne, piesze będą nie naruszone a dodatkowo zrobione będą rampy dla niepełnosprawnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anastazy Re: Na plażę pod Wawelem jeszcze poczekamy IP: *.adsl.inetia.pl 02.05.08, 10:45 to nie jest wizualizacja, tylko zdjęcie wizualizacji, a z przyczyn technicznych - ograniczone, bo tylko na rzekę zwrócono uwagę, no bo basen na wodzie to najbardziej efektowna część projektu. Nie szukaj spisku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Na plażę pod Wawelem jeszcze poczekamy IP: *.adsl.inetia.pl 02.05.08, 11:55 W gazetach zazwyczaj prezentuja 'zdjecia wizualizacji', zwane wizualizacjami - to malo powazne czepianie sie slowek. Jak wyglada basen, kazdy moze sobie wyobrazic, co postawia na bulwarach - knajpy, kino, boisko itp - to juz trudniej sobie wyobrazic, a wiec wizualizacja wlasnie tego bylaby bardziej interesujaca, a moze tez bardziej drazniaca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesc wiadomo bylo IP: *.ists.pl 02.05.08, 10:47 buhahha wiedzialem, tak samo jak z kladkami o ktorych mow sie od 10 lat i nigdy nie powstana. Krakow to miasto w ktorym tylko sie duzo mowi a malo robi , plus biurokracja zbije wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śmierć z Grobli Plaża na Groblach IP: *.2.20.195.pp.com.pl 02.05.08, 13:22 Dlaczego mamy czekać? Są już trzy mini baseny z wylewającej się Wisły w tzw. podwodnym parkingu na Groblach. Jest też kilka p[odziemnych basenów pod Radisonem! Brawo dłubacze w nosie Majchrowskiego jak tu piknie i księżycowo! Odpowiedz Link Zgłoś
pezetel Porcja bredni na dziś 02.05.08, 15:49 "Wiadomo przecież, że sama trawa nie wystarczy do tego, aby obszar żył własnym życiem - ocenia Jaśkiewicz". To kuriozalne stwierdzenie plus "troska" deweloperów o "ożywianie" przestrzeni które mają się znakomicie, tudzież żale że bez plaży Kraków może przestać być atrakcyjnym dla turystów ubawiły mnie do łez. Czekam jeszcze na mantrę forum gazety.pl czyli hasło: Plaża z kawiarnią być musi bo ... Kraków musi się rozwijać. Proponuję wykreować Kraków jako światowe centrum głupoty. Albowiem rozwija się ona tutaj bujnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pengos Strzał w sedno IP: *.chello.pl 04.05.08, 17:41 Dokładnie - któż wierzy w te bzdury o uatrakcyjnianiu bulwarów "plażą"? Toż te wszystkie namiastki plaży w różnych miastach Europy są po prostu pokazówką - ot, żby się pokazać w parusekundowym spocie w różnych dziennikach w dziale "ciekawostki". Turyści w życiu na taką plażę nie pójdą - jak ktoś jedzie do Paryża to nie będzie zabierał ze sobą kąpielówek :) Zaś jeśli chodzi o tę troskę developerów to faktycznie trudno wierzyć w ich dobre intencje... A co do planowanej budowy - niby nie można wybudować solidnych betonowych ławek na terenie zalewowym, ale basen kawiarnię i kino to już bez problemów... Odpowiedz Link Zgłoś
norton2 Na plażę pod Wawelem jeszcze poczekamy 02.05.08, 15:53 Ten stawowy to jakiś psychol z pisu lub LPR-u.A mózg to ma chyba między nogami.Bo prawdziwy mężczyzna takich głupot nie pociska.Sądze że tam nosi wydmuszki wielkanocne!!!Chory człowiek!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Na plażę pod Wawelem jeszcze poczekamy IP: *.adsl.inetia.pl 02.05.08, 17:11 Stawowy jest radnym PO. Obserwujac jego kolejne pomysly i wypowiedzi zastanawiam sie, co ten czlowiek skonczyl i co on wie o miescie w ktorym mieszka... Rece opadaja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afwe Na plażę pod Wawelem jeszcze poczekamy IP: *.gprs.plus.pl 02.05.08, 16:31 Tak , to wspaniały pomysł No cóż , kryształowo czysta woda w Wiśle w tym miejscu , czyste zdrowe powietrze ,aż się prosi o plażę i kąpiele I te widoki , już widok Wawelu się znudził , Teraz szykują się widoki nagich ciał To będzie najlepsza wizytówka Krakowa Brawo,brawo A po ręka budybrudy z klajstrowatym jedzeniem i koniecznie piwo , dużo piwa Ijuż nic więcej do szczęścia niektórym nie trzeba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ufo Na plażę pod Wawelem jeszcze poczekamy IP: *.chello.pl 02.05.08, 18:48 I bardzo dobrze! O wiele przyjemniej leży się nad Wisłą na trawie. Czy wszystko musimy na siłę "cywilizować"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voxpopuli 1 Na plażę pod Wawelem jeszcze poczekamy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.08, 00:03 Inwestor prywatny chce...wydzierżawić ....przestrzeń publiczną. Oby tylko ta dierżawa nie skończyła się jak w przypadku terenu Strzelnicy na Woli Justowskiej. Teraz to odgrodzony teren prywatny, kompletnie zdewastowany, który prywatny inwestor czyt. były dzierżawca, dostał prawie za darmo. Nawet dzierżawy nikt nie płacił. Jedyne co teraz chce, to wystawić wbrew prawu, logice i opinii publicznej "wielgi supersam". Nie wierzę, aby Radny Stawowy uchronił nas przed takim finałem. A tak a`propos co jest z wzizt dla terenu byłego hotelu Forum. Może zaczynają od plaży... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xymena The Bill'ne pomysły IP: *.devs.futuro.pl 03.05.08, 13:17 zamulą Wisłe pod Wawelem a potem za chore pieniądze będą przekowywać kanał ulgi. Takie to Polskie gospodarzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urszula Radny Stawowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.08, 14:11 Radny Stawowy to chyba najaktywniejszy radny miasta i ma świetne pomysły. Przydał by się w Krakowie taki młody i energiczny prezydent miasta. Panie radny Stawowy warto o tym pomyśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alkoholik Jestem za wreszcie będę się mógł IP: *.chello.pl 04.05.08, 17:04 Jestem za wreszcie będę mógł się opić piwska nad Wisłą /oczywiście przez cały rok ta plaża i koszykówka to przecież tylko przykrywka na 2 letnie miesiące/ i nie będą mnie jakieś strażniki miejskie legitymować na trawie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akodo dlaczego mnie to nie dziwi?? IP: *.chello.pl 04.05.08, 19:03 mam już dość pierd.lonego krakowa a najgorsze że to zasługa tych rządzących nim kanalii... moim ukochanym miastem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WR34555 Na plażę pod Wawelem jeszcze poczekamy IP: *.wignet.pl 04.05.08, 20:36 PiSDZIELCE W RAMACH WALKI Z PROF. MAJCHROWSKIM SZUKAJĄ JAJA I G. W CAŁYM..CO ZA WSZAWE GNIDY!!..TO PEWNIE SPRAWKA GNIDULCA ZIOBRY, ON MŚCI SIĘ ZA TO,ZE PROF. MAJCHROWSKI I CHWAŁA MU ZA TO, NIE DOPUŚCIŁ ZIOBRY NA ŻADNĄ APLIKACJE W KRAKOWIE. BYŁABY TO HAŃA DLA GORDU KRAKA!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARTIKA103 Na plażę pod Wawelem jeszcze poczekamy IP: 82.160.224.* 06.05.08, 09:19 " DECYZJA O WARUNKACH ZABUDOWY BEU ZOSTAŁA OFICJALNIE WRĘCZONA" NO TO JAKAS KPINA. a CO TO JEST OFICJALNE WRĘCZENIE, WZ SIE ODBIERA Z WYDZIAŁU ARCH. KIEDY JEST JUŻ PRAWOMOCNA, A NIE CZEKA NA OFICJALNE WRĘCZENIE...PRZEROST FORMY NAD TREŚCIĄ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Na plażę pod Wawelem jeszcze poczekamy IP: *.chello.pl 10.05.08, 10:00 I znow pewnie teren dostana klechy, przeciez to oni zgarniaja wszystkie najlepsze tereny w krakowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRAKUS Na plażę pod Wawelem jeszcze poczekamy IP: *.eburwd4.vic.optusnet.com.au 22.04.09, 12:59 co prawda nie na temat PLAZY... na stronie GAZETA.PL FORUM...czytam: "dodaj swoja opinie" chcialem zapytac...a czemu powinienem dodac "SWOJA OPINE" ? Co to zmieni? To taka namiastka, ze niby bierzemy czynny udzial w BUDOWIE MIASTA! A moze namiastka, ze ktos nas prosi o zdanie na temat bo " NASZA OPINIA" sie liczy i cos zmieni? Dziekuje. Nie dodam. Odpowiedz Link Zgłoś