o13y kierunek luxus? 21.08.08, 21:17 a dla kogo ten luksus? Czy dlatego, że kolejnemu prezesowi portu lotniczego brakuje poważnych analiz CZYM są Balice dla Krakowa to mamy sie tłuc po Europie autobusami jak z 15 lat temu? W głowę się nikt nie puknął, że najbardziej z Balic to krakowianie korzystają? Myślę, że autorzy tych pomysłów z panem aktualnym prezesem latają za free a jak już muszą płacić, to bilet rezerwują im sekretarki na koszt firmy. Gdyby im przyszło wyjąć z własnej kiesy pieniądze na bilet np. na Wyspy to: - musieliby przejrzeć ofertę linii lotniczych i dowiedzieć się, że np. na grudzień bilety drogich i tanich linii są w jednej cenie. I nie byłoby im śpieszno do wyjęcia tej kwoty z portfela - musieliby stanąć w sali odlotów, nadać bagaż i zobaczyć na własne oczy komfort podróżowania i tłumy rodaków zmierzających w inne części Europy w których to turystów ich biznesowe pomysły uderzą w pierwszej kolejności. Turysta "kongresowy" poleci drogimi liniami w klasie biznes a że ceni luksus to i Balice i Kraków ominie szerokim łukiem. Prawie w każdej branży zarabia sie na tańszej masówce a nie rzeczach ekskluzywnych. Na chwilę obecną to z elitarnością na którą zamierzają stawiać panowie Pamuła i Zmyślony doszliśmy wyłącznie do poziomu cen biletów. Tylko że pomysły obu panów do tego stopnia wydrenują kieszeń nam, mieszkańcom, że latać z Krakowa przestaniemy. A tam nawiasem Pyrzowice miały zupełnie przyzwoite połączenie bezpośrednio z Krakowem. Odpowiedz Link Zgłoś
bartoo Re: kierunek luxus? 21.08.08, 21:39 Bo niestety dla ludzi z zagranicy Wawel czy Rynek jest atrakcją jakich wiele? Jesteśmy na mapie w miejscu, w którym stykają się wschód z zachodem, północ z południem. Wiele jest śladów tych wpływów, choćby w architekturze. A włodarze miasta na siłę staraja się udowodnić, że tu jest "zachód". Nie tędy droga. Dla Krakusów potrzeba np. koncertu Jamiroquai ale cudzoziemców to nie rajcuje. Oni szukają czegoś dla nas charakterystycznego a my się tego niestety wstydzimy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Czy my potrzebujemy turystów IP: *.net.autocom.pl 22.08.08, 01:07 Jako mieszkaniec Krakowa zastanawiam się, czy ja w ogóle potrzebuję turystów. Co ja mam z turystów? Nic. Mnie turyści nie są do niczego potrzebni. Czy Kraków zarabia na turystach? My jako miasto? Ile konkretnie? Zarabiają restauratorzy/hotelarze/hostelarze kantując Urząd Skarbowy, za zarobione pieniądze kupują dobra luksusowe typu wycieczki zagraniczne, samochody w zachodnich firmach płacących podatki gdzie indziej. Ile dochodów jest opodatkowanych, ile idzie na lewo, pewnie 10/90%. MPK podobo przysparza strat, więc więcej turystów jeżdżących MPK oznacza większe straty miasta. Kto zarabia na tym, ze na przykład w hotelu przy filharmonii (chyciła skleroza mnie i nie pamietam nazwy) roi się od turystów? Szwedzki właściciel. I nie gadajcie, że daje jakieś miejsca pracy dla obsługi, bo praca w Krakowie zawsze była, jest i będzie, nie tu, to tam. Taksówkarze jeżdżą na ryczałcie podatkowym, więc zysku ze zwiększonych podatków nie ma. Może jestem głupi, ale mnie finansowo zyje się tak samo, jak sprzed boomu turystycznego. Z nowości mogę pooglądać klejnoty rodowe Anglików na Rynku. Kto stracił na spadającej liczbie turystów? Konkrety proszę. Właściciel restauracji przy Rynku? Co mnie to obchodzi. W sprawie merytorycznej mam dwa pytania: 1. Czy urzędnicy widzieli kiedyś bogatych turystów przechodzących wieczorem przez jezdnie na Alejach przy Jubilacie? Turyści boja sie iśc wieczorem tunelem do hotelu (tego przy stacji benzynowej) z racji totalnego syfu. 2. Gdzie w wakacje można iść do teatru? Wszędzie przerwa urlopowa. Ile miasto daje dotacji na teatry? Chcą się utrzymać, niech działaja we wakacje. Wszędzie zagranicą w kulturalnym mieście teatry sa w wakacje pełne, wszystko działa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nix Re: Czy my potrzebujemy turystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.08, 04:55 Świetnie to napisałeś, Janie ;))) Zgadzam się w stu procentach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: Czy my potrzebujemy turystów IP: *.wolfson.cam.ac.uk 31.08.08, 16:32 hey Jan, zobacz tutaj: www.bip.krakow.pl/zalacznik.php?zal_id=15765 znaczacy udzial w dochodach miasta to koncesje na alcohol (13 milionow!) Odpowiedz Link Zgłoś
cartahena Re: Czy my potrzebujemy turystów 31.08.08, 17:38 Popraw mnie, jesli zle odczytalam te tabele, ale wydaje mi sie, ze 13 milionow z koncesji na alkohol (wliczajac chyba wszystkie sklepy, bary i restauracje poza centrum, gdzie turysci sie nie pojawiaja), w ogolnym dochodzie miasta, ktory wynosi prawie 3 miliardy, nie jest jednak znaczaca liczba? Wychodzi na to, ze owszem, turystyka w Krakowie jest branza dochodowa, ale glownie dla waskiej grupy biznesu,ktorzy bezposrednio czerpia z niej zysk. Dla wiekszosci mieszkancow to na ogol utrapienie (tlumy w centrum). Aczkolwiek mile, ze obcokrajowcom podoba sie nasze miasto. Ja sie z taka opinia spotkalam osobiscie wiele razy, poniewaz wspolpracuje na codzien z ludzmi z roznych krajow europejskich. Wiec takie biadolenie jak to Krakow jest nieatrakcyjny dla cudzoziemca jest przesadzone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MieszkaniecKrakowa Re: Czy my potrzebujemy turystów IP: *.chello.pl 31.08.08, 16:59 Brawo Jan. Większość mieszkańców Krakowa nie żyje z turystyki i dla nich to obojętne ile turystów przyjedzie lub przyleci latem do Krakowa. Dlaczego Kraków nie potrafi postanowić na biznes, na naukę, dlaczego nie zainwestuje w kulturę a potem ściągnie zainteresowanych kulturą turystów? Za pijanego angielskiego turystę z gołym tyłkiem dziękuję. Ja takich widoków nie chcę oglądać. Kraków nie zasłużył na to żeby być euroknajpą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robespierre Kraków: odzyskać turystów jakością usług IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 20:19 Troche trzeba poczytac w internecie o dotychczasowych "dokonaniach" agencji Eskadra,no i...mamy jasny obraz: zawodowcy skali swiatowej...w graniu na megalomanskich i szowinistycznych uczuciach wladz miast.Mistrzowie w "wyciaganiu" publicznych pieniedzy. Artysci krakowskiej filharmonii i opery ledwo wiaza koniec z koncem,a Eskadra proponuje stawiac na wysoka kulture?!!! Odpowiedz Link Zgłoś