trudny2002 27.10.03, 15:44 taki podobny do krokusa...znacie? A gdzie widzieliście ostatnio? Kwitł? trudny Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roomtsays Re: Zimowit 27.10.03, 18:25 Zimowit zime wita, a krokus ja zegna... Kilka dni temu przy pewnej poludniowej granicy widzialem lany ziemowitow. Pikne! ;o))) Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Zimowit 27.10.03, 18:27 przed moim domem miałem pięć zimowitów jeszcze tydzień temu... Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Zimowit 27.10.03, 21:23 trudny2002 napisał: > taki podobny do krokusa...znacie? A gdzie widzieliście ostatnio? Kwitł? > trudny U mnie tyz kwitnon, hale nie wiym, cy go juz nie zmroziyło. Cosik mi sie widzi, abo mi sie ino zdaje, ze potrzebujys kwiotecka zimowita i cebulke..., abo inksyj roślinki o silnym działaniu farmakologicznym. Podom ci pore, mogom sie nie ino Tobie Trudny przydać. Ftoz wiy? Jakby co, abo co, to takie som i co gorse, nieftore ś nik tyz mom... Moze sie kie przydadzom..., choć nikomu źle nie zycem... Sanowny Ponie Trudny! Pozwolis, ze dom Ci wykaz roślin trujących nawet w małych dawkach: azalia, bluszcz, naparstnica, cebulki hiacynta (liście i kwiaty w większych dawkach), kaladium, filodendron, fikusy, difenbachia (jej sok zawiera strychninę), krotony. Trujące rośliny ogrodowe: Rododendron, konwalia, hortensja, łodyga i kłącze irysa, naparstnica, ostrokrzew, hiacynt, nasiona i liście cisu japońskiego, ostróżka polna, wawrzyn, wilcze łyko, nasiona powoju, oleander, liguster, liście rabarbaru, groszek pachnący (zwłaszcza nasiona), liście krzaków pomidorów i innych psiankowatych (np. ziemniaków), owoce psianki paprykowej, strąki wistarii, cisy, jemioła, poisencja, złotokarp, kocierpka, narcyz, cebulki żonkili, bez czarny (owoce), zimowit, pierwiosnek kubkowaty-prymula (dotknięcie może wywoływać podrażnienie) Mos do wyboru do koloru, na choćjaki cas. Zimowit miyndzy nimi tyz jest. Cy jo dobrze Cie rozumiym? Hehe... Telo.Pozdr. Hej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Zimowit IP: *.it / 62.233.189.* 10.11.03, 14:04 Colchicum autumnale - nazwa kojarzy się z Kolchidą, uważaną w starożytności za ojczyznę trucizn i trucicieli. Nawiązuje do właściwości tej rośliny: " Nie tylko bydłu, psom i innym zwierzętom, ale i ludziom jest trucizną wewnętrznie zażyta: po niej szczęka się kurczy, język drętwieje, wargi się rozpalają, ślina znacznie płynie, mocz gwałtownie i z bólem odchodzi, żołądek pali, wnętrzności, głowa nadzwyczajnie boleją; szczkawka, pragnienie wielkie, apetyt zepsowany, biegunka wielka, co wszystko się częstokroć śmiercią kończy. Podobnież się dzieje od kwiatów i nasienia. Ratunkiem tu jest ocet, albo inny kwas obficie zażyty, także mleko oraz enemy obficie oleyne, mleczne" Tak skutki zatrucia zimowitem opisuje w swym "Dykcyonarzu roślinnym" Krzysztof Kluk. Pomimo właściwości roślina ta jest objęta ochroną gatunkową. Cenna roślina ozdobna. Na pastwiskach jest omijana przez dorosłe bydło i konie, dla których jest toksyczna. Kozy i owce nie są wrażliwe, jednak mleko tych zwierząt pasionych na trawie z domieszką ziemowitów jest toksyczne. Opisywane były również zatrucia dzieci nasionami zjedzonymi podczas sianokosów. W lecznictwie mają zastosowanie nasiona, rzadziej bulwa - jako surowiec do otrzymywania kolchicyny, ktorej zawartość w nasieniu wynosi os 0,2 - 1,2% a w bulwie ok. 0,2%. Bulwy zbiera się jesienią, a nasiona w miarę dojrzewania, suszy w warunkach normalnych (cień, przewiew) w temp.do 40 stopni i z nich otrzymuje kolchicynę ( preparaty stosowane przy atakach dny moczanowej, od 1000 lat). Zimowit - roślina magiczna, noszenie bulw w kieszeni miało zapobiegać bólowi zębów i chorobom. Mam nadzieję, że Ci, którzy byli zainteresowani zimowitem, będą już wszystko wiedzieli. Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś