Dodaj do ulubionych

Luudzie ratunku!!!!!

IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 28.10.03, 08:49
Wejdźcie na stronę www.gdkgroup.pl/ i zobaczcie jaki syf nam chce
sprezentować miasto (wydając pozwolenie na budowę) - link - projekty w
budowie: Kupa 6 i Kupa 12.
I gdzie tu ochrona Kazimierza!!!!!!

Niech GW coś z tym zrobi, bo jak nie to napiszę do Dziennika Polskiego
Obserwuj wątek
    • o13y Tylko do Dziennika 28.10.03, 09:15
      gazetę W. to g...obchodzi. Dziennik miał parę rzetelnych artykułów
      (udokumentowanych) n/t budynków, które miasto sprzedało Fundacji Nissenbaumów
      przy Szerokiej. I nie wyegzekwowało umowy .Budynek niedawno został sprzedany. I
      drugi też. Naczelny Wybiórczej, na razie sie głośno dziwi, dlaczego krakowianie
      nie wpuszczą trochę "nowoczesnośco" na Kazimierz, więc wątpię aby sie sprawą
      przejął. Chyba , że go na następne forum zaproszą, to o nim artykuł wydrukuje.
      Pomijając niewygodne pytania
      • johnny_tomala Re: Tylko do Dziennika 28.10.03, 09:22
        bo ja wiem? nie jest to szczytowe osiągnięcie architektury i mozna by poprawić
        to i owo (a w zasadzie całey projekt) chcę przez to powiedzieć że jestem za
        nowoczesnością w starych dzielnicach ale ta nowoczesność ma nawiązywać i
        komponować się z otoczeniem.
        • o13y o to chodzi 28.10.03, 09:31
          o kontext, o charakter miejsca
    • tomcrac chyba ich pogrzmilo 28.10.03, 17:01
      przeciez to cos jest wieksze od wiezy mariackiej!
      • magazyn1 Re: chyba ich pogrzmilo 28.10.03, 17:18
        To delikatne i mocno kulturalne stwierdzenie.
        Zeby "cos takiego" w tym miejscu chciec wybudowac to paranoja jest.
        Ktos jednak za tym stoi i nalezy watpic zeby to byl jakis "szaraczek".
        Ze tez Starsi Bracia w Wierze siedza cicho.Obok Boznicy "cus takiego"?
        Nie wazne,ze jest tylko zabytkiem w tej chwili a moze dlatego,ze jest zabytkiem
        architektury zadne nowoczesnosci tam nie powinny byc stawiane?
        Mam nadzieje,ze Kolezenstwo z stk. i twa zaczna energiczniej "w tem temacie"
        dzialac.
        Moim zdaniem takie budynki moglyby stanac na terenach gazowni czy elektrowni
        (dziala jeszcze?)i z tego miejsca bylby wspanialy widok na Wisle i stare
        Podgorze.Prawda?
        Dajcie baczenie obywatele!
        Pozdrawiam,stary Kazmirzanin(z Wawrzynca).
        • m.in Re: chyba ich pogrzmilo 28.10.03, 17:21
          do dziennikarzy z giewu i depe napisałem dzisiaj rano
          na razie nico
          • o13y dzięki o wielki 28.10.03, 20:45
            A ja przypominam, że jest dostepna lista obecności z pierwszego spotkania u
            wiceprezydenta, gdzie stosowne organy , które zobligowane są do zainteresowania
            się z urzędu tym, co i w jakiej formie oraz jakiej zgodności z otoczeniem sie
            buduje były w licznej reprezentacji.Organy w postaci osób ważne funkcje
            pełniące wypowiadały sie jak jeden mąż za zachowaniem dzielnicy w obecnym
            kształcie. Mało- niektórzy posuwali sie tak daleko, że chcieli aby stare
            wróciło (tylko nie mieli pomysłu jak).
            Spotkanie owo to zespół zebrany na okoliczność rewitalizacji Kazimierza.
            I oweż organy wydają pozwolenie na coś , co jest w rażącej sprzecznośći z
            charakterem dzielnicy. Jednocześnie oznajmiają prasie nastepne pomysły na
            strefy ochronne-a to Pasternik, a to gdzie indziej. Rozumiem , że tak są
            pomysłami zajeci, że sił brak na realizację.
            Projekt sam w sobie nie jest zły. Ale nie tu. A przedstawiciele niektórych
            opiniujących organów nawet na Kazimierzu mieszkają. Inna sprawa, że grafika na
            płocie przy Kupa tak ujmuje budynek, że w pierwszej chwili robi wrażenie troche
            tylko wyzszego od boznicy.
            Przykładem budynku poprawnie wkomponowanego w otoczenie jest ten na placu Bawół
            na przykład. Ale to o ile pamietam budowała spółdzielnia, więc nie dla
            szybkiego szmalu. Pomijając aspekt układowy w tym pozwoleniu (na budowę), to
            jednak są łatwe pieniadze.To NIE MOGŁO być niskie. Bo jak -tylko dwa pietra za
            1400 Euro?
            Poddaję pod rozwage-na placyku przy Brzozowej jest taki trójkąt-skwerek.
            Miejsce w sam raz na kilkunastopietrowy apartamentowiec. Dla świetego spokoju
            spadzisty dach mu sie zrobi, aby sie ludzie nie czepiali.
            Za chwilę na Kazimierzu bedzie City . A urzędnicy dalej bedą miec pomysły na
            rewitalizację, gremia zbierać, uzgadniać.
    • Gość: OLO I Re: Luudzie ratunku!!!!! IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 29.10.03, 08:27
      Chcecie przeczytać dwóch bałwanów na Forum Architektura - podobno jeden z nich
      to architekt - kioski ruchu powinien projektowac, a i tak byłyby za duże.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka