Dodaj do ulubionych

Plac Centralny

IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.02, 23:34
Bardzo mi sie podobaja ostatnie zmiany na Placu Centralnym. Przeprowadza sie
remont schodow, wyremontowano plac na aleji Roz, wprowadzenie kamer. Mam
nadzieje, ze sie na tym nie skonczy. Moze by tak odnowic fasady okolicznych
budynkow, zagospodarowac poludniowa czesc Placu?
Obserwuj wątek
    • malopolanin Re: Plac Centralny 19.01.02, 09:28
      Popieram. Stara część Nowej Huty, szczególnie w pobliżu Placu Centralnego była
      budowana w porządku archtektonicznym. Co by nie powiedzieć o tej dzielnicy, to
      najstarsza jej część, w przeciwieństwie do blokowisk z lat 70- tych i młodszych
      ( podobnych oczywiście do innych osiedli Krakowa z tego okresu) była robiona z
      pomyślunkiem i przy jej budowie archtekci mieli wizję osiedli jako całości. W
      południowej części Placu Centralnego, o której wspomniałeś, miał kiedyś powstać
      ratusz Nowej Huty. Pomysł nie wypalił, ale obecnie przydałoby się zamnąć Plac
      od tej części. O ile wiem powstało już kilka projektów zagospodarowania.
      Niestety żaden z nich nie doczekał się jeszcze realizacji.
      Też uważam, iż skoro mamy taką dzielnicę, to należy o nią zadbać i wykorzystać
      jako atrakcję turystyczną, co już proponowała Gazeta. Dlatego niezbędna jest
      rewitalizacja jej starej części, wokół Placu, a Także w kierunku do CAHTS.
      Myślę, że mające powstać już na wiosnę muzeum PRL i Nowej Huty zarazem
      przyciągnie do tej dzielnicy turystów, którzy już tam przyjeżdżają, na razie
      ograniczając zwiedzanie do starej części kombinatu.
      Apeluję, by nie odwracać się od tej dzielnicy, ale wykazać się praktycznością -
      skoro mamy w swoim mieście namiastkę utopijnego miasta socjalistycznego, to
      należy ją promować, szczególnie na Zachodzie, gdzie takiej architektury nie
      zobaczymy.
      • forward Re: Plac Centralny 19.01.02, 11:49
        Ja czytałem kiedys o planie stworzenia alternatywnych centrów, dla mieszkańców
        odleglejszych od Rynku dzielnic Krakowa.Warto do tego pomysłu powrócić.
        • Gość: X-ray Re: Plac Centralny IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.02, 13:08
          Jasne!!! Przede wszystkim dlatego, aby ludzie (zwłaszcza młodzi) przynajmniej
          trochę utożsamiali się z Hutą. Póki co, każdy kto ma niezłą pracę, załatwia
          kredyt na mieszkanie i ucieka stąd. Jestem z Huty i lubię ją.
          Stara Huta ma swój klimat. Masz rację - zwracam się do jednego z przedmówców - że
          stara Huta jest spójną konstrukcją architektoniczną. Projektowali ją przedwojenni
          architekci, a wygląd osiedli odchodzących od Placu Centralnego (Centrum A, B, C)
          był wzorowany na średniowiecznych zamkach, przede wszystkim na zamku Krzyżtopór.
          Chociaż podobno taka architektura forteczna służyć miała skutecznej obronie przed
          siłami inwazyjnymi:-)))). Pozdrawiam
      • Gość: flip Re: Plac Centralny IP: *.p.lodz.pl 19.01.02, 23:32
        A dlaczego nie mialby tam powstac jakis ratusz dzielnicy? Przeciez to dla niego
        najlepsze miejsce. Moze na przyklad z jakas kultura wbudowana. A moze wylaczyc
        Hute z Krakowa i miec tam "normalny" ratusz?
      • Gość: Łysy Re: Plac Centralny IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.02, 19:21
        ratusz, wbrew temu co piszesz, nie mial stanac w poludniowej, ale polnocnej
        czesci placu, a dokladnie, to nawet nie placu, ale na zamknieciu alei roz. mial
        byc utrzymany w stylu neorenesansu, z wysoka wieza na osi i zamkniieciu alei. w
        poludniowej czesci placu mial sie znalesc dom kultury oraz teatr. niestety,
        zedne dotychczasowe prace nie zmienily faktu, ze to tylko plac komunikacyjny -
        bez nawierzchni, dostepu do srodka (gdzie teraz jest trawnik) i mozliwosci
        ogladania tego wnetrza nie tylko z przeciwnej strony placu, ale wlasnie z
        odpowiedniego miesjca. nalezaloby usunac stamtad torowisko (pod ziemie?) i
        stworzyc prawdziwa kompozycje placu.
    • Gość: qqryq Re: Plac Centralny IP: *.centrumc.krakow.pl 22.01.02, 18:50
      Gość portalu: Henryk napisał(a):

> Bardzo mi sie podobaja ostatnie zmiany na Placu Centralnym. Przeprowadza sie
      > remont schodow, wyremontowano plac na aleji Roz, wprowadzenie kamer. Mam
      > nadzieje, ze sie na tym nie skonczy. Moze by tak odnowic fasady okolicznych
      > budynkow, zagospodarowac poludniowa czesc Placu?

Szkoda tylko ze zamiast zapowiadanej fontanny, kandelabrow, roz i zieleni radni
      zafundowali nam plac defilad. Czym odnowiony Plac Centralny rozni sie od
      poprzedniego stanu ? Chyba tylko tym ze nawierzchnia jest nowa i pomaranczowa a
      nie szara. Postawic jeszcze Lenina i bedzie tak samo. Uwazam ze to zmarnowane
      pieniadze.
      • Gość: Henryk Re: Plac Centralny IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.02, 22:37
        Tak swoja droga - szkoda, ze pozbyto sie pomnika Lenina. Moglby byc teraz
        niezla atrakcja turystyczna w Muzeum Komunizmu.
        • muzaaa Re: Plac Centralny 23.01.02, 02:16
          Henryk masz racje, szkoda ze nie ma Lenina, to byla jedyna atrakcja w Nowej
          Hucie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka