Dodaj do ulubionych

Nie chcą spalarni, grożą radnym

IP: *.autocom.pl 30.01.09, 21:58
oj radni, radni, to ostatnia kadencja wasza i pieniązki za
reprezentowanie społeczności.
Obserwuj wątek
    • Gość: beri Nie chcą spalarni, grożą radnym IP: 83.238.173.* 30.01.09, 22:08
      Najpierw ich wybieracie, a potem straszycie, banda wieśniaków z was
      i tyle:)
      • mamakoliber Re: Nie chcą spalarni, grożą radnym 06.02.09, 11:25
        no to masz selekcje naturalną..
    • Gość: zenek Nie chcą spalarni, grożą radnym IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 30.01.09, 22:12
      protestujący stracili dla mnie wiarygodność, to nie żadne społeczeństwo
      obywatelskie tylko zwykli bandyci
      • Gość: KP Re: Nie chcą spalarni, grożą radnym IP: *.adsl.inetia.pl 30.01.09, 22:59
        A tym co to napisali to wierzysz??? A jak ci każą wskoczyć w ogień
        to skoczysz tak???
      • Gość: antek Re: Nie chcą spalarni, grożą radnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.09, 23:03
        TAK ZGADZAM SIĘ BANDYCI!!!!
        ZAMKNĄĆ ICH I PO PROBLEMIE!
        JAK MOŻNA UCIEKAĆ SIĘ DO TAKACH METOD JAK STRASZYĆ,ŻE SPALI SIĘ KOMUŚ DOM czy
        FIRMĘ albo PORACHUJE KOŚCI!?
        ŻENADA!!!!
        LUDZIE OPAMIĘTAJCIE SIĘ!
      • Gość: złoty chłopak Re: Nie chcą spalarni, grożą radnym IP: *.devs.futuro.pl 30.01.09, 23:19
        ...niestety... miałem nadzieje...ale nie!!!...znowu dziś rano obudziłem się w
        Polsce...w kraju w którym ludzi znających swoje prawa i wymagających ich
        egzekwowania, oskarża się o co bądź...chyba ze strachu..."człowiek myślący to
        wróg najgorszy"
      • Gość: a Re: Nie chcą spalarni, grożą radnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 15:57
        Nie wiem, czy protestujący to bandyci, ale władze Krakowa są nimi na
        pewno. A wiarygodność straciły daaawno temu. Kraków jest na tyle
        małym miastem, że każdy wie, co się dzieje w magistracie i urzędach,
        jak nie z pierwszej, to z trzeciej ręki. Na przykład zatrudnianie
        prostytutek na fikcyjnych stanowiskach kierowniczych za pieniądze
        podatnika, które były przeznaczone na remont dróg.
    • Gość: kali Nie chcą spalarni, grożą radnym IP: 83.238.173.* 30.01.09, 22:16
      osobiscie jestem za ukaraniem przewodniczących komitetów
      protestacyjnych!
      • Gość: krakowianin 30 Re: Nie chcą spalarni, grożą radnym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.09, 23:32
        Za co? Oni coś pisali, czy dzwonili? Podpuszczali do grożenia? Nie wiem, czy to
        czasem nie jest prowokacja? Za prowokacje tez maja się tłumaczyć? Najlepiej ukaż
        wszystkich mieszkańców Mogiły, którzy podpisali się na liscie przeciwko
        spalarni. Na sali po sesji rady jeden z przedstawicieli komitetu zwolennik
        spalarni był pokazany jak się awanturuje w Kronice. Nie podpisali, że jest to
        zwolennik i pewnie go nie aresztowali.
      • Gość: nh Re: Nie chcą spalarni, grożą radnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.09, 09:55
        A to niby dlaczego są winni protestujący,za czasów pana Porebskiego wszystko sie wciska do Mogiły ,przecież dzięki niemu GDDiA bez konsultacji buduje sobie S7 i wywłaszcza ludzi z Mogiły a radni nawet nie wiedzieli że wyrazili zgode (zapomnieli powiadomic mieszkanców o tym)Teraz obiecuje im sie modernizacje drogi Igołomskiej a przeciez to jest już od 4 lat wałkowane.Radni innych dzielnic nie wyrazili zgody a tu sie jeszcze wpada w zachwyt.Szkoda słow.
    • Gość: magda Nie chcą spalarni, grożą radnym IP: 83.238.173.* 30.01.09, 22:17
      wandale i nic nie warci ludzie z was, zastanówcie się co wy
      pokazujecie swoim dzieciom!
      Szok normalnie szok:(
    • Gość: Paolo Nie chcą spalarni, grożą radnym IP: 83.238.173.* 30.01.09, 22:18
      Miasto powinno sie od was odwrócic i tyle, jestem z Wrocławia i
      jestem w szoku.
    • Gość: NH Sami sobie grożą IP: *.chello.pl 30.01.09, 22:25
      A mnie się wydaje, że to próba szkalowania protestujących i
      przedstawienia ich jako bandytów. Uważam, że komitety protestacyjne
      we własnym interesie powinny żadać od tych radnych przedstawienia
      nagrań zawierających groźby i przekazania sprawy do policji. Jeżeli
      tego nie zrobią to policja powinna się zainteresować czy to radni
      nie dokonują manipulacji i pomowień.
      • 3cik <--------=-=---------- 31.01.09, 14:25
        Prezydencie Majchrowski, dziękujemy CI z całego serca, że zaprzeczyłeś tezie o
        braku środków na inwestycje w Nowej Hucie. Wdzięczni mieszkańcy - wyborcy nie
        zapomną o Twoim wielkim darze - SPALARNI w najcenniejszym (Mogiła) zakątku Nowej
        Huty.
    • Gość: szaman hola,hola! IP: *.244.137.125.mielec137.tnp.pl 30.01.09, 22:28
      zanim rzucicie w kogoś kamieniem, to zadajcie sobie pytanie, czy przypadkiem nie
      jest to prowokacja.
      osobiście nie wiem jak było w tym przypadku. wiem natomiast, że w naszym
      komitecie (rybitwy, przewóz, bieżanów i złocień) mocno się napracowaliśmy, żeby
      odciąć osoby skłonne do awantur. a kiedy pachniało prowokacją, to natychmiast
      interweniowaliśmy.
      dlatego proponuję, żeby sprawą zajęła się prokuratura i określiła, czy
      rzeczywiście miały miejsce groźby (ukarać!), czy była to prowokacja (ukarać!).
    • Gość: córka Kraka Nie chcą spalarni, grożą radnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.09, 22:29
      No cóż...... nie każdy Komitet ma taką klasę jak ten z Przewozu,
      Rybitw i Złocienia.
      Teraz protestuje MOGIŁA. Jak jest każdy widzi.
    • Gość: szaman ...i jeszcze jedno IP: *.244.137.125.mielec137.tnp.pl 30.01.09, 22:31
      wzywam osoby, które były poddane groźbom o NATYCHMIASTOWE skierowanie sprawy na
      policję. w przeciwnym razie będę miał podejrzenie, że rzeczywiście jest to
      prowokacja tych, którzy puszczają plotki o rzekomych zastraszeniach.
    • Gość: Szymański czytaj! Nie chcą spalarni, grożą radnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.09, 22:34
      TE OSZOŁOMY Z KOMITETU PROTESTACYJNEGO NIE MAJĄ ZA GROSZ ZDROWEGO ROZSĄDKU...
      "MY JAKIE GROŹBY"(?)...PEWNIE KRASNOLUDKI DZWONIĄ I GROŻĄ!!!!!
      SZYMAŃSKI i BEDNAREK nie udawajcie, to WY jesteście odpowowiedzialni za te
      pogróżki...pamiętajcie tylko, kij ma dwa końce!
      Rzeczowo zawsze można krytykować...TYLKO, ŻE BRAK WAM JAKICHKOLWIEK
      ARGUMENTÓW,więc myślicie, że jak postraszycie to wszytscy się WAS przestraszą i
      padną na kolana?! Przestańcie straszyć - BO TO JEST NIE TYLE ŚMIESZNE, CO
      NAJWYŻEJ WARTE WSZYCH MAŁYCH MÓŻDŻKÓW!
      A najlepiej nie pieprzcie głupot i nie traktujcie ludzi jak bandy "DEBILI" jeśli
      kilku z nich udało się wam OMAMIĆ to ich "problem" nie zrobicie tego z
      więszkszością, popatrzcie na sondaże z grudnia i teraz ostatni z Dziennika
      Polskiego ile jest za, a ile przeciw /ostatnie dane 69% ZA 31% przeciw/...!!!
      NIE ZASTRASZYCIE WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW!
      A SPALARNIA I TAK STANIE, CZY WAM SIĘ PODOOBA, CZY NIE!
      KRAKÓW - PANOWIE SZYMAŃSKI I BEDNAREK TO NIE PRYWATNTY FOLWARK (
      przedstawiciela firmy farmaceutycznej) KRAKÓW WAS NIE BOI I BAĆ NIE BĘDZIE!!!!
      PRECZ Z OSZOŁOMAMI! PRECZ Z GŁUPOTĄ I ZACOFANIEM!
      I BARDZO DOBRZE, że za kilka dni Prezydent podejmie decyzje o loklizaji i szopka
      się skończy, a wy protestujcie nawet do końca świata i o jeden dzień dłużej,
      powodzenia >OSZOŁOMY<!!
      • Gość: szaman Re: Nie chcą spalarni, grożą radnym IP: *.244.137.125.mielec137.tnp.pl 30.01.09, 22:38
        ...no cóż, słoma z butów... bardzo przykre.
      • Gość: zainteresowany Re: Nie chcą spalarni, grożą radnym IP: *.adsl.inetia.pl 30.01.09, 22:42
        człowieku zanim coś napiszesz zastanów sie trochę
        • Gość: szaman zastanów się?... IP: *.244.137.125.mielec137.tnp.pl 30.01.09, 22:46
          zastanów się?... gdyby on miał dar myślenia, to może by się i zastanowił...
          • Gość: zainteresowany Re: zastanów się?... IP: *.adsl.inetia.pl 30.01.09, 22:49
            racja!!!
      • Gość: Marek Re: Nie chcą spalarni, grożą radnym IP: *.chello.pl 31.01.09, 17:59
        Głupi młocie. Zbuduj sobie spalarnie pod swoim oknem
    • Gość: Ze Złocienia ordynarne kłamstwo IP: *.devs.futuro.pl 30.01.09, 22:36
      dziennikarzy z "wyborczej"!!! Na tym spotkaniu nie było żadnych przedstawicieli komitetów osiedli z południowej strony Wisły! To co robią ludzie z Mogiły to ich sprawa i oni za to będą odpowiadać. Od Gazety żadamy przeprosin za bezczelne pomówienie.
      • Gość: szaman Re: ordynarne kłamstwo IP: *.244.137.125.mielec137.tnp.pl 30.01.09, 22:40
        gościu ze złocienia! nie poddawaj się prowokacji. spokojnie! mamy wystarczająco
        argumentów żeby chamstwo nie musiało więcej wycierać sobie gąb naszymi nazwiskami.
        • Gość: malec Re: ordynarne kłamstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.09, 22:54
          Już "TWÓJ" nick >>> SZAMAN<<< wile mówi hihihi, ale "szamani" to modne w
          Afryce, a nie w kraju nad Wisłą, ale jak widać z czarnego lądu nad Wisłę nie
          daleka droga :)

SZAMAN- u niektórych ludów Azji, u Eskimosów i Indian: czarownik, znachor,
          pośredniczący między duchami a ludźmi, któremu przypisywana jest nadprzyrodzona
          moc oddziaływania na rzeczywistość
          <tunguskie, ze średnioindyjskiego języka pali samana, z sanskr. śramana mnich
          żebrzący, asceta>
    • gregry niech mi ktoś odpowie: dlaczego nie Kujawy???????? 30.01.09, 22:39
      cytat:
      ".........Przypomnijmy, że tereny przy ul. Giedroycia w Mogile to
      już czwarta propozycja lokalizacji spalarni w Krakowie. Działki w
      Mogile wydawały się ostatnią deską ratunku dla tej inwestycji. Leżą
      daleko od centrum miasta, a za dwa lata w tym rejonie ma przebiegać
      obwodnica Krakowa, co ułatwiłoby transport śmieci do zakładu......."

wytłumaczcie mi, tak żebym zrozumiał - dlaczego wszyscy wzięli wodę
      w usta jeśli chodzi o lokalziację na Kujawach i wciąż
      słyszę "Giedroycia to była ostatnia szansa" ????
      Przecież Kujaw nikt nie oprotestował.

Dla kujaw byłaby to szansa Rozwoju, nowa droga łącząca ją z
      obwodnicą... uporządkowanie terenu etc..

widok na Kujawy:
      www.ekospalarnia.krakow.pl/galeria/ZTPO%20Giedroycia%20i%20Kujawy.jpg

www.ekospalarnia.krakow.pl/galeria/ZTPO%20Giedroycia%20i%20Kujawy%20MAPA%201small.jpg

ze strony:
      www.ekospalarnia.krakow.pl/ZTPO_lokalizacje.html
      • Gość: mo Re: niech mi ktoś odpowie: dlaczego nie Kujawy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.09, 22:58
        za dużo wody w pobliżu:)
        • gregry to nie jest woda 30.01.09, 23:30
          Mapy źle są narysowane, to nie jest woda :)

widać to w google maps

wiecie co? gdyby spalarnia powstała na Kujawach to ja wtedy to
          rozumiem. Teren jest zdewastowany, zostałby rekultywowany,
          należałoby zbudować drugi most na Wiśle, nowe drogi dojazdowe. Wtedy
          ta spalarnia dałaby wymierne korzyści.

A teren Przy Giedroycia doskonale nadaje się na przyszłe SSE
          (Specjalnąstrefę ekonomiczną) z multum ciekawych zakładów pracy -
          szansa dla rozwoju Mogiły.

No ale nasi włodarze chcą pójść po najmniejszej linii oporu i
          zbudować spalarnię 800 metrów od osiedla w Mogile. byleby zaraz przy
          autostradzie zwanej wschodnią obwodnicą Krakowa, stacji trafo i
          niedaleko sieci ciepłowniczej.

I jak im tu potem wierzyć, że chcą w cokolwiek zainwestować, skoro
          już na starcie robią wszystko po najmniejszej linii oporu?

inwestycje jakie musiałyby zostać zrealizowane dla ZPTO Kujawy:
          www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=31556586&postcount=227
          (link prowadzi do postu na forum, gdzie jest kolejny link do google
          maps z narysowanym przebiegiem nowych dróg dojazdowych do spalarni.
          Sorry, że nie wkleiłem od razu linku do google maps, ale forum GW
          nei przyjmuje takich długich adresów)
          • gandharwa Gospodarka odpadami 30.01.09, 23:44
            @gregry

Przecież nikt nie mówi "nie bo nie", to że stan aktualny nie może być dalej kontynuowany jest jasne jak słońce. Dla wszystkich.

Pytanie jest nie tyle CZY budować ( ze środków unijnych ) ale CO budować.
            Miasto o tym nie chce rozmawiać, za to proponuje od razu rozmowę GDZIE budować, jakby pytanie CO było już dawno odpowiedziane. Nie jest jeszcze i nawet RM Krakowa uchwali że ma być spalarnia to taka uchwała nie ma żadnej wyrtości, gdyż zarówno w procedurze OOS jak i europejskim przetargu trzeba dopuścić i przeanalizować ALTERNATYWY.

Unia ma na tym punkcie fioła, podobnie jak na udziale społecznym w procesie decyzyjnym i konsultacyjnym. Wystarczy wspomnieć, że między m,arcem a październikiem tego roku UE wstrzymała WSZYSTKIE inwestycje w Polsce tak długo, aż Polska implementuje do swojego prawa Konwencję Arhuską oraz dyrektywę środowiskową.

To się stało 3.10.2008 roku. Miasto Kraków tego jednak najwyraźniej nie zauważyło.

Miasto lubi za to straszyć "Neapolem"...ale już nawet tam myśli się o systemach recyklingowych gdzie nie jest potrzebne składowisko:

krakow.ste-silesia.org/neapol.pdf
            Oni już wiedzą że to jest możliwe, w Wenecji taki system działa.
            Kraków jeszcze nie wie, staramy się, by się wreszcie dowiedział.

Na marzec 2009 roku KHK obiecała wycieczkę. Pojedź z nami, przekonaj się sam że to działa. No i jest dużo tańsze od spalarni.
            • gregry wycieczka? 31.01.09, 00:31
              chętnie bym się przejechał :)
              ile osób może pojechać, i ile to kosztuje?
              no i pewnie nie każdy może jechać (ja mieszkam za dalek od
              lokalizacji spalarni - bo na mistrzejowicach)

kurde - szkoda, że nie pojechałem do Szwecji (zwłaszcza, jeśli to
              jest za free). Ciekawe gdyby zgłosiło się np 100 000 chętnych
              • gregry dodam jeszcze 31.01.09, 00:40
                dodam jeszcze, że

teren Kujaw (ten wielki poprzemysłowy teren w widłach Wisły i Portu)
                doskonale nadaje się pod różne formy gospodarki odpadami i te formy
                mogą być łączone. Mogą nawet obok siebie powstać dwie skrajne metody
                gospodarki
                • gandharwa Re: dodam jeszcze 31.01.09, 00:53
                  Wybacz mi małą złośliwość, ale jak przeczytałem

"Mogą nawet obok siebie powstać dwie skrajne metody
                  gospodarki"

od razu sobie wyobraziłem plac, gdzie po jednej stronie stoi supernowoczesna
                  sortownia sensoryczna na opakowania a po drugiej góra odpadów, która spychem
                  jest kierowana w kierunku Wisły.

Czyli nowoczesny recykling z upłynnianiem odpadów resztkowych :-P

Tak naprawdę system gospodarki odpadami musi być idealnie zintegrowany, by miał
                  ekologiczny ( i ekonomiczny ) sens.
                  • gregry Re: dodam jeszcze 31.01.09, 01:59
                    obok sortowni sensorycznej mogłaby istnieć mniejsza spalarnia...

a jeszcze wydajniej byłoby zastosować kilka (dobrych) metod na tym
                    terenie

nie wszystko da się biologicznie przetworzyć, nie wszystko da się
                    ekologicznie spalić, nie wszystko da się przesortować i nie wszystko
                    nadaje się do odzyskania

Na Kujawach powinien powstać kombinat przetwarzania śmieci
                • Gość: grygre Re: dodam jeszcze IP: *.220.121.77.dsl.dynamic.eranet.pl 31.01.09, 20:56
                  gregry napisał:
                  > dodam jeszcze, że> > teren Kujaw (ten wielki poprzemysłowy teren w
                  widłach Wisły i Portu) > doskonale nadaje się pod różne formy
                  gospodarki odpadami i te formy > mogą być łączone. Mogą nawet obok
                  siebie powstać dwie skrajne metody > gospodarki

gregry uczepiłeś się tych Kujaw, jak pijany ściany. Zdecydowanie
                  każde inne miejsce jest lepsze np. Rybitwy, Barycz a nawet Łęg, ze
                  względu na dobry dojazd i małą zabudowę.
              • gandharwa Re: wycieczka? 31.01.09, 00:47
                Hmm tego nie wiem.
                Jeżeli KHK dotrzyma słowa i przejmie finansowanie tego wyjazdu tak jak to było w
                przypadku do Szwecji to chyba nie ma ograniczeń.
                Tamta wyprawa kosztowała ok 100 tys PLN, ta będzie o wiele tańsza bo jest
                bliżej, przejazd autokarem i maks jeden nocleg.

Ograniczenia są jedynie w ilości osób w jednej grupie zwiedzającej, ciężko się
                oprowadza 300 osób naraz. Najłatwiej tak 30-40.

W planach było zwiedzanie 4 instalacji, dwóch termicznych i dwóch
                mechaniczno-biologicznych, każda działająca w innym systemie.

Wspomniane przez Ciebie Kujawy są wg mnie świetną lokalizacją dla MBS-u z tego
                powodu, że ta instalacja produkuje dużo kondensatu z odparowanej wody w procesie
                biologicznego suszenia , i taki kondensat zamiast odparowywać lepiej dać do
                oczyszczenia w oczyszczalni ścieków, która...jest właśnie na Kujawach :-))

Nie wiem czy to taki wielki grzech, że proponujemy system 4-krotnie tańszy od
                spalarni odpadów? Z reguły jest tak, że droższe instalacje mają wyższe koszta
                amortyzacji, za które płacą użytkownicy.
    • Gość: KTO Nie chcą spalarni, grożą radnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.09, 22:42
      Zgadzam się to na przewodniczącym komitetu spoczywa obowiązek aby ZWYKLI BANDYCI
      nie mieli tam wstępu, a skoro nie potrafi zapanować na nimi to powinien
      zrezygnować z funkcji, a nie zastraszać ludzi!
      A po fakcie nie to nie ja tylko kto podgrzewa atmosferę(?)to widać na
      spotkaniach ...
    • Gość: morfeusz Nie chcą spalarni, grożą radnym IP: *.devs.futuro.pl 30.01.09, 22:47
      Bardzo dziwne to informacje...jak dotąd śledząc wydarzenia związane za sporem o
      spalarnię śmieci w Krakowie nie spotkałem się z tego typu zarzutami.
      Dotychczasowe działania Złotej Enklawy miały formę pokojową, happeningową
      skłaniającą do dyskusji nad problemami gospodarki odpadami, trudno jest więc
      uwierzyć że nagle ktoś z tego środowiska, wygraża innym ludziom w ten sposób.
      Wydaje mi się że jest to jakieś przykre i bardzo niefortunne nieporozumienie.
      Nie wiadomo mi także nic o rzekomym powstaniu nowego tworu, składającego się z
      ludzi skupionych w komitetach z protestujących osiedli; to raczej jakiś absurd...
    • Gość: mieszkanka Nie chcą spalarni, grożą radnym IP: *.adsl.inetia.pl 30.01.09, 22:48
      Moim skromnym zdanie jeśli ktos nie zna sprawy nie powinien sie
      wypowiadać na ten temat najlepiej się kogoś obrzuca błotem niektórzy
      powinni się wstydzić za swoje komentarze
    • Gość: palacz Nie chcą spalarni, grożą radnym IP: *.chello.pl 30.01.09, 22:54
      na terenach cystersów wybudować niech poświecą coś dla dobra społecznego!!!
    • Gość: krakowianka Nie chcą spalarni, grożą radnym IP: *.adsl.inetia.pl 30.01.09, 22:56
      Czytam i czytam te komentarze i własnym oczom nie wierzę jakich mamy
      naiwnych mieszkańców tego Krakowa!!! Wierzą we wszystko co jest
      napisane...strasznie to prymitywne. Jakby człowiek wierzył we
      wszystko co mu pokazują to marne by było to nasze życie...czasami
      warto a nawet należy mieć własne zdanie na ważne tematy a nie ślepo
      ufać gazetom itp...
    • Gość: mogilanka Nie chcą spalarni, grożą radnym IP: *.adsl.inetia.pl 30.01.09, 23:05
      Przeczytałam ten artykuł i byłabym bardzo głupia jeśi bym w to
      uwierzyła. To naprawde brzydko pachnie prowokacją aż za bardzo nikt
      z naszych mieszkańców nie posunął by się do czegos takiego
      • Gość: ANNA Re: Nie chcą spalarni, grożą radnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.09, 23:10
        Jasne sami "święci" w Mogile mieszkają...mnie wystarczy aby w to uwierzyć jak
        ludzie z komitetu protestacyjnego zachowywali się na "terenie kościoła", podczas
        spotkania, jeśli tam byli tak bezczelni i w chamski sposób ( buczenie, wrzaski,
        krzyki, wycie) - uniemożliwiali przedstawicielom holdingu przedstawienia prawdy
        o tym, jak taki zakład funkcjonuje, to czemu nie mieliby się uciekać do takich
        bandyckich metod jak zastraszanie?!
    • gandharwa Oświadczenie Komitetu z Mogiły 30.01.09, 23:05
      Przedstawiam wszystkim treść oświadczenie komitetu z Mogiły z 30.1.2009

krakow.ste-silesia.org/oswiadczenie20090130.pdf
      Osobiście chciałbym zauważyć, że do przemowy posuwają się zwykle Ci, którym brak
      merytorycznych argumentów. Strona społeczna je ma, niekiedy tylko Miasto ich nie
      słucha....
      • Gość: ALE JAJA HAHAHAHA Re: Oświadczenie Komitetu z Mogiły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.09, 08:37
        Pani MARIA CAPAŁA wzywała policję do pijaczka hahahahahahah a to właśnie TA PANI
        należy do największych krzykaczek jak się zachowywała w NOT-cie każdy "widział"
        i "słyszał" w klasztorze również hahahhahaha i ta pani ma uchodzić za przykład
        cnót? Nie wspominając o jaj mężu, który również głośno i bezczelnie wyraża to co
        myśli "tyle warte" jest to wasze oświadczenie...stek kłamstw!
    • gandharwa Pozostałe oświadczenia komitetów protestacyjnych 30.01.09, 23:09
      Dobrze będzie, jak się wszyscy z nimi zapoznają.
      Na mnie osobiście osoby mające własne, acz odmienne od Magistratu zdanie co do budowy spalarni odpadów nie sprawiły wrażenia wściekłych czy agresywnych. Za to tutaj już niejednokrotnie byłem niewybrednie atakowany przez zwolenników spalarni.

Oświadczenie komitetu z Mogiły z 29.1.2009 co do wydarzeń w trakcie głosowania Rady Dzielnic

krakow.ste-silesia.org/oswiadczenie20090129.pdf
      Stanowisko komitetów protestacyjnych wysłane do mediów 21.1.2009

krakow.ste-silesia.org/stanowisko20090121.pdf
    • Gość: ewa Nie chcą spalarni, grożą radnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.09, 23:15
      to nie byłam ewą...to nie ja skradłam niebo...
    • Gość: aksiak Nie chcą spalarni, grożą radnym IP: *.adsl.inetia.pl 30.01.09, 23:16
      Kto z was jest bez winy niech pierwszy rzuci kamień...
    • Gość: wal Nie chcą spalarni, grożą radnym IP: 213.199.205.* 30.01.09, 23:18
      Napisze coś głupiego: nie chcesz utylizacji swoich śmieci to ci je
      zostawiamy i zrób sobie z nimi co chcesz.Jak już sam będziesz
      śmierdział to udaj się do ekologów oni mają recepte na wszystko
    • gandharwa Obietnice wyborcze prof. Jacka Majchrowskiego 30.01.09, 23:19
      Teraz mały rarytas:

Ulotka z wyborów w roku 2002 komitetu wyborczego prof. Jacka Majchrowskiego.

krakow.ste-silesia.org/obietnice.pdf
      w niej możemy przeczytać m.in:
      "-zaprowadzę racjonalną politykę
      energetyczną, opartą na odnawialnych
      źródłach energii. Wskazane jest w tym
      celu uruchomienie skutecznego
      systemu segregacji śmieci a następne
      ich zamkniętego, nieprzerwanego
      procesu wysokotemperaturowego
      przetwarzania. Metoda ta pozwala na
      przetwarzanie 99% odpadów
      komunalnych na produkty nowe i
      uzyskanie energii jako produktu
      ubocznego. W porównaniu za takimi
      rezultatami, obecnie istniejące
      spalarnie są nieefektywne. Istotne też,
      że proces ten powoduje
      zanieczyszczenie powietrza w granicach
      10-20% dopuszczalnych norm
      niemieckich."

Opis ten , choć nieskonkretyzowany, odpowiada IDEALNIE temu, co proponuje strona społeczna:
      Budowę systemu mechaniczno-biologicznej stabilizacji MBS w celu produkcji paliwa alternatywnego ( "model drezdeński" ) w celu jego przerobu na gaz syntezowy w procesie pirolizy i uwadniania do metanolu.
      odbywa się to nie w spalarni ale w elektrowni poligeneracyjnej (układzie gazowo-parowym)
      Taka elektrownia za unijne pieniądze ma być budowana za 1,5 mld EUR w Kędzierzynie Koźlu ( do 2014 roku )

To w Niemczech już działa

Zdjęcia z wycieczki ilustrujące obietnicę prof. Jacka Majchroskiego są tutaj:

ste-silesia.org/SVZ
      Na koniec tylko dodam, że to Miasto jak do tej pory postępowało nie zawsze fair. Już raz imiennie wykluczali ludzi z negocjacji, co podpadli Wiceprezydentowi:

krakow.ste-silesia.org/KonsultacjeSpoleczne.pdf
      Ja wmailu do KHK przestrzegałem, że takie prowadzenie konsultacji nie jest merytoryczne, do niczego też nie prowadzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka