Dodaj do ulubionych

Naukowcy zbadają ruch na ul. Karmelickiej

IP: *.chello.pl 02.03.09, 22:22
Starowicz a masz ty chłopie samochód?? pojeździj po mieście może bez kierowcy
lub wjazdówki i zobaczymy czy taki będziesz cwaniak!!
Obserwuj wątek
    • Gość: MP Naukowcy zbadają ruch na ul. Karmelickiej IP: *.pools.arcor-ip.net 02.03.09, 22:32
      Na następny ogień proponuję Kalwaryjską. Popołudniami tramwaje stoją tam w
      tragicznych korkach.
    • Gość: imd moze też wskażą rozwiązania IP: 82.177.125.* 02.03.09, 22:45
      możeby przy okazji "fachofcy" wskazali gdzie parkować przed wjazdem
      w "gorącą strefę" a miasto by grzecznie w tych miejscach
      zorganizowało miejsca do parkowania? tak, by już te działania i
      wydane na ekspertyzy pieniądze jakoś wykorzystać. Moze również
      fachowcy wskażą przyczyny tak dużego natężenia ruchu w ścisłym
      centrum miasta oraz sposoby by mu przeciwdziałać.
    • Gość: JM Naukowcy zbadają ruch na ul. Karmelickiej IP: *.ghnet.pl 02.03.09, 22:55
      To w końcu kto wprowadził te zmiany ZIKiT czy Kęsek , która w ZIKiT
      nie jest .
      A skoro ktoś z urzędników zaprojektował i wprowadził zmiany to mam
      nadzieję ,że nie dlatego ,że miał taki sen tylko ,że jest fachowcem
      i posiada wykształceni i kompetencje w tej dziedzinie .
      Skoro tak to po co angażować naukowców z PK ( w rezultacie pojazdy
      liczą studenci ) zamiast we włąsnym zakresie dokonac takiej analizy .
      Chyba urząd posiada fachowców w tej dziedzinie i w ramach
      oszczędności budżetowych zmiast płacić PK może własnych urzędników
      pogonić zza biurek w teren.
      • Gość: xvc Re: Naukowcy zbadają ruch na ul. Karmelickiej IP: *.centertel.pl 03.03.09, 00:58
        trzeba wyżucić z centrum urzędy i wszelkie instytucje wtedy nie
        będzie potrzeby tam przyjeżdżać tramwaj z bronowic do prokocimia
        jedzie przez ścisłe centrum to jest paranoja ale tego nie da się
        szybko zmienić/niestety/ale trzeba to zacząć zmieniać ale zacznijmy
        to zmieniać należy zostawić w centrum kilka punktów obsługi
        klienta /chodzi o urzędy miejskie do obsługi mieszkańców centrum/a
        reszta won za rogatki i to samo z większością firm dla których bycie
        w centrum jest jedynie prestiżem wiem że jest to działanie na wiele
        lat ale trzeba kiedyś zacząć byle szybko przy dzisiejszych
        możliwościach informatycznych nie ma potrzeby by wszystkie urzędasy
        były w jednym miejscu bo i tak nie są
        • Gość: KKo Re: Naukowcy zbadają ruch na ul. Karmelickiej IP: *.ghnet.pl 03.03.09, 07:51
          Zobacz co się działo w czasie ferii zimowych.
          Pełny luz. To oznacza ,że najwięcej pojazdów to szkolnictwo
          zlokalizowane w centrum . Jeżei to prawda ,że sam UJ zatrudnia kilka
          tysięcy pracowników to jest to ilość , która na tak małym obszarze
          powoduje całkowite korkowanie układu komunikacyjnego.
          I jeszcze pomysły ,że wkoło Plant jedzie naraz tramwaj i przegubowy
          autobus obo siebie . A później manewry na wąskich uliczkach .
          To jestkomunikacja.
          • lucusia3 Re: Naukowcy zbadają ruch na ul. Karmelickiej 03.03.09, 11:58
            Szkolnictwo w centrum może być, tylko niech ktoś temu szkolnictwu zapewni parkingi. Niektórzy pracownicy mauja przywilej wjazdu na uczelniane 9nieliczne) miejsca do parkowania, ale cała masa doktorantów, asystentów - ci prowadzą głównie zajęcia za promotorów i szefów, no i studentów powinna tez miec prawo i miejsce do zaparkowania. oczywiście mozna przyjeżdżać tramwajem, ale z Chrznanowa czy Bochni to dość trudne. Po kilku próbach busem, czesto nieskutecznych , bo bardzo trudno w godzinach szczytu do nich poza pierwszym przystankiem sie dostać, dochodzi sie do wniosku, że trzeba jechać samochodem.
        • Gość: a Re: Naukowcy zbadają ruch na ul. Karmelickiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.09, 13:55
          Na razie to w rejonie Karmelickiej buduje się centrum sztuki,
          multikino i hotel. Przy samej Karmelickiej i innych centralnych
          ulicach lokują się oddziały chyba wszystkich banków, jakie istnieją
          w Polsce. Nie wiem, jakim trzeba być kretynem, żeby nie widzieć
          związku między tymi zjawiskami a ruchem samochodowym. Czy pracownicy
          magistratu są aż tak głupi, czy też starają się po prostu wyciągnąć
          jak najwięcej kasy dla siebie i swoich krewnych, np. poprzez
          zlecanie takich "badań" za moje pieniądze.
          • Gość: dawidowaty Re: Naukowcy zbadają ruch na ul. Karmelickiej IP: *.chello.pl 06.03.09, 00:00
            Nie wiem co Ty piszesz, ale budowa kina została wstrzymana. O hotelu pierwsze
            słyszę.
    • stasieczek5 Naukowcy zbadają ruch na ul. Karmelickiej 03.03.09, 07:19
      Rany boskie !
      Potrzeba aż naukowców aby zbadali ruch na Karmelickiej - za ile ?!
      Ile to bedzie kosztowało !?
      Po zmianach na tejże to ulicy i tak wszyscy jeżdżą "po staremu". Nie
      dbaja o to, że przepisy (znaki) nakazują inną jazdę. A wszystko to w
      niewielkiej odległości od... po;icji. Na Siemiradzkiego.
      Sprawa jasna. Po zwężeniu jezdni ( remoncie) ulica ta sama się
      zakorkowała. Miało to służyć modnej formule "uspokojenia ruchu".
      Skoro te prace dały efekty to na rezultaty nie trzeba długo czekać.
      Niech jeszcze powstanie kolejna (hipermarket + kino )galeria na
      tyłach biblioteki przy Rajskiej a wtedy problem sam się rozwiąże -
      NIKT nie bedzie w stanie przejechać autem przez Karmelicką.
      Sami tego chcielismy i ... dokonalismy tego !!!
      • Gość: imd chcieliśmy?MY? IP: 82.177.125.* 03.03.09, 16:32
        My? prosze mówic za siebie. MYŚmy nie chcieli, myśmy protestowali!
        To nie my wydajemy zezwolenia i warunki, nie MY!!
    • Gość: Adam kto na tym zarobi ? napewno nie mieszkańcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.09, 09:26
      patrząc na te posunięcia twierdzę że nie ma kryzysu w mieście skoro
      wydajemy bez namysłu pieniądze ja nie jestem profesorem ale wiem że
      ograniczenie ruchu udrożni przejazd dla komunikacji zbiorowej!!!
      pozdrawiam
    • Gość: Podwawelskie Naukowcy z koziej Wólki !!!! IP: *.devs.futuro.pl 03.03.09, 10:14
      Orgnizacja skrętu w lewo na grunwaldzkim + zablokowanie możliwości skrętu w
      lewo pod Wawel spowodowały gigantyczne korki na dojedździe od strony Ruczaju.
      I to mają być naukowcy. BARANY pasać !!!!!
    • Gość: gniewko_syn_ryba Naukowcy zbadają ruch na ul. Karmelickiej IP: *.opus.krak.pl 03.03.09, 10:40
      "Józefa Kęsek, dyrektor Biura Infrastruktury magistratu. - Chcemy zniechęcić
      kierowców, którzy nie kierują się do centrum, do przejeżdżania przez nie - dodaje."

Bardzo podoba mi się "zniechęcanie" do przejazdu przez centrum poprzez...
      zmuszanie do przejazdu przez centrum (!!!). Często załatwiam sprawy na
      Siemiradzkiego i poprzednio (przed zmianami) szybko opuszczałem centrum
      skręcając w prawo w Karmelicką i już byłem na Alejach. Obecnie muszę skręcić w
      lewo (w kierunku centrum !!!) i objechać prawie całą dzielnicę wąziutkimi
      uliczkami, by dopiero na Czarnowiejskiej dostać się na Aleje. Trwa to nierzadko
      kilkakaście minut...

Czekam zatem na NAUKOWY dowód na to, że kilkunastominutowy przejazd przez
      centrum jest korzystniejszy niż kilkudziesięciosekundowy (w porywach do 2-3
      minut, jeśli na przystanku stał tramwaj) przejazd przez centrum (a właściwie
      jego skraj - kilkanaście metrów od Siemiradzkiego do Alei)... Naukowcy radzieccy
      nie takie rewelacje potrafili udowodnić, myślę, że naukowcy z PK nie będą
      gorsi... ;)))

Aha, jeżeli to ma być POWAŻNE NAUKOWE badanie, to liczę na to, iż naukowcy wezmą
      pod uwagę wszystkie czynniki spowodowane przez zmiany w organizacji ruchu, w tym
      także zwiększoną emisję spalin. No chyba, że naukowo udowodnią, iż samochód
      przebywający na danym obszarze kilkanaście minut emituje mniej spalin niż ten
      sam samochód przebywający na tym samym obszarze 2-3 minuty... ;)))
      • Gość: erq Re: Naukowcy zbadają ruch na ul. Karmelickiej IP: 78.133.245.* 03.03.09, 11:06
        O wartosci tych badań swiadczy fakt, że przeprowadzający je mają miec "pomoc" ze
        strony SM. Czyli juz na samym wstępie mamy zarzucenie jakiejkolwiek rzetelności
        badawczej. Widocznie komuś zależy, żeby pokazac jakie trafione okazaly sie te zmiany
      • Gość: dawidowaty Re: Naukowcy zbadają ruch na ul. Karmelickiej IP: *.chello.pl 06.03.09, 00:02
        Nie wiem czy wiesz, ale Siemieradzkiego wpada w Łobzowską. A Łobzowska wpada w
        aleje. Polecam zapoznać się z topografią Krakowa.
        • Gość: XXX Re: Naukowcy zbadają ruch na ul. Karmelickiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.09, 00:46
          Gość portalu: dawidowaty napisał(a):

> Nie wiem czy wiesz, ale Siemieradzkiego wpada w Łobzowską. A
          Łobzowska wpada w
          > aleje. Polecam zapoznać się z topografią Krakowa.

Jeśli jednak piszesz przyjacielu do któregoś forumowicza to napisz
          do kogo. Z Twojego wpisu to nie wynika a trudno pamietać wszystkie
          wypowiedzi. Pozdro
        • Gość: gniewko_syn_ryba Re: Naukowcy zbadają ruch na ul. Karmelickiej IP: *.opus.krak.pl 06.03.09, 08:38
          Gość portalu: dawidowaty napisał(a):

> Nie wiem czy wiesz, ale Siemieradzkiego wpada w Łobzowską. A Łobzowska wpada w
          aleje. Polecam zapoznać się z topografią Krakowa.

Nie wiem czy wiesz ale na skrzyżowaniu Siemiradzkiego z Łobzowską jest ZAKAZ
          skrętu w lewo, gdyż od skrzyżowania ze Szlakiem jest ona JEDNOKIERUNKOWA (w
          kier. centrum). Polecam zapoznać się z organizacją ruchu w tamtej okolicy...

;-P
    • tbarbasz Ratunku! Fahofcy!!! 03.03.09, 10:49
      W Karmelicką lobby tramwajowe wpuściło 6 linii! 4, 8, 12, 13, 14 i 24.
      Przeglądając rozkłady jazdy na www.mpk.krakow.pl łatwo można oszacować, że w
      ciągu godziny przez Karmelicką przejeżdża 30 składów tramwajowych, czyli średnio
      tramwaj powinien jechać Karmelicką co 2-3 minuty!!! Ludzie, toż to częstotliwość
      charakterystyczna dla metra w godzinach szczytu! Chciałbym czekać na tramwaj np.
      przy Batorego tylko 2-3 minuty!!! To byłoby realne np. na trasie Kabaty-Młociny
      ale tam pociągi jeżdżą jeden za drugim po stałej wydzielonej podziemnej trasie,
      a na biednej Karmelickiej mamy 6 różnych linii jadących w różne miejsca!!!!
      A ile osób te tramwaje przewiozą? Do składu upcha się 200 osób (do "4" więcej).
      Czyli zdolność przewozowa wszystkich linii przez ul.Karmelicką to 6000 osób na
      godzinę!
      Ile osób chce dojechać z Bronowic pod Bagatelę na godz. 9 rano? Jak się Państwu
      wydaje? A ilu wrócić między 16-17? Czy zdolność przewozowa tramwajów jadących
      przez Karmelicką jest w stanie zaspokoić potrzeby mieszkańców osiedli na
      zachodzie Krakowa?
      MPK twierdzi, że przewozi rocznie swymi tramwajami i autobusami ok. 500 mln
      ludzi - czyli ok. 1,4 mln dziennie. Jeśli przyjmiemy, że w Krakowie mamy 26
      linii tramwajowych o zdolności przewozowej ok. 1000 osób/godzinę każda to mogą
      on przewieźć w jednej godzinie 26000 osób! Rany Julek - tak mało? Naprawdę się
      nie mylę?
      Jeden tramwaj zabiera 200 osób. Jak jedzie 5 razy na godzinę to przewiezie ich
      przecież maksymalnie 1000 (oczywiście na trasie od - do bez uwzględnienia
      wymiany części pasażerów na przystankach pośrednich np. od pl.Inwalidów do
      Bagateli).
      Wskażnik motoryzacji indywidualnej w aglomeracji krakowskiej to ok.500
      samochodów/1000 mieszkańców. Mamy więc ok. 700 tyś. samochodów. Jeśli w ciągłym
      ruchu jest połowa, a średni wskażnik wypełniania 1,2 osoby to wychodzi, że
      samochody osobowe przewożą dziennie 840.000 osób (przy założeniu, że każdy z
      nich odbywa dziennie tylko dwie podróże - z domu do pracy i z powrotem). Jest to
      DWA RAZY więcej niż mogą przewieźć w Krakowie WSZYSTKIE zapełnione w 100% przez
      cały okres kursowania (16 godzin) tramwaje. A zdolność przewozowa samochodów
      osobowych będących w dyspozycji Obywateli jest o wiele większa (przyjąłem tylko
      50% parku samochodowego w ruchu). Rowerów nie uwzględniam, bo to nie te rzędy
      wielkości i w ogólnym bilansie nie mają żadnego znaczenia.
      Teraz oczekuję na wyklęcie mojej osoby, wyzywanie mnie od "blachosmroda" - ale
      podobno dżentelmeni o faktach nie dyskutują!
      • Gość: krakus Re: Ratunku! Fahofcy!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.09, 14:43
        Napiszę krótko: upraszczać owszem, można. Ale zbytnie i/lub błędne uproszczenia
        (których dokonałeś w swoich "obliczeniach") prowadzą do zakłamania wyników.
        • tbarbasz Re: Ratunku! Fahofcy!!! 03.03.09, 15:59
          To konkretnie proszę! Wskaż mi te błędy i zakłamania oraz niedopuszczalne
          uproszczenia i pokaż, jak zmieniły one wynik.
          Jeśli tego nie zrobisz mogę odpowiedzieć tylko jak pokerzysta - "głos słyszę,
          ale osoby nie widzę".

• Gość: January Naukowcy zbadają ruch na ul. Karmelickiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.09, 11:22
      Odbiegnę troche od tematu artykułu. W Krakowie więc mamy linie
      tramwajowe mocno przeładowane i nieliczne puste. Np. na Cichy Kącik
      od linii Plant. Tramwaj jednak musi jechac aż do pętli i wozić
      powietrze plus kilku pasażerów. Co myślicie o przedłużeniu linii z
      Cichego Kącika wzdłuż ul. Piastowskiej,a później w lewo aż do
      osiedli Bronowickich tylko oczywiście bardziej w rejonie ul. Armii
      Krajowej?(Coraz więcej mieszkańców, od dawna hotele i akademiki).
      Odciążyłoby to równoległą linię od Bagateli po same Bronowice, a
      również autobusowe linie na Armii Krajowej. Jadący alejami od strony
      Mostu Dębnickiego mogliby sie przesiadac na tramwaj przy ul.
      Piłsudskiego (na przystanku więcej miejsca i wygodniej), a nie na
      zatłoczonej Karmelickiej. Linia wzdłuż Błoń byłaby lepiej
      wykorzystana i całość sieci tramwajowej w mieście byłaby
      równomierniej obciążona. Przejazd pod Piastowską oczywiście pod
      jezdnią, absolutnie nie na jednym poziomie. No jak ? Pozdrawiam
    • Gość: luisa Nawet jak wywalą wszystkie samochody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.09, 15:44
      Nawet jak wywalą wszystkie samochody, to korkować się Karmelicka dalej będzie samymi tramwajami. Tak jak jest to już teraz.

Mogą mi zapłacić za moją ekspertyzę. Sprawdzam to miejsce codziennie, nie ma mowy o błędach.
      • tbarbasz Re: Nawet jak wywalą wszystkie samochody 03.03.09, 16:07
        Masz rację. Przy średniej częstotliwości 2-3 minuty, przystankach oraz geometrii
        skrętów pod "Bagatelą" nie ma mowy o płynnym ruchu tramwajów na Karmelickiej.
        Samochody zaczęły przeszkadzać tramwajom dopiero po "uspokojeniu" ruchu i tym
        samym stworzeniu punktów kolizyjnych na zwężonych odcinkach. Przedtem ich nie
        było i nie było problemu. Tramwaj jechał sobie, a auta sobie (zatrzymując się
        jedynie na przystankach).
        Ale my zrobimy WYSOKĄ KOMISJĘ i wykażemy (patrz strona www.zikit.krakow.pl ), że
        tunel JEST bezpieczny (choć czasem telefon nie działa) i że torowiska tramwajowe
        są w dbrym stanie, ale wymagają pilnej przebudowy. Oto DIALEKTYKA!!!

"Socjalizm polega na stwarzaniu sobie trudności i późniejszym ich bohaterskim
        pokonywaniu" (Kisiel).
    • Gość: Wojtek Naukowcy zbadają ruch na ul. Karmelickiej IP: *.ghnet.pl 04.03.09, 11:18
      Pamietam pierwsze dni jak obowiazywal zakaz przy wyjezdzie z karmelickiej na
      aleje. Caly czas stala tam policja albo straz miejsca i przypominala kierowca
      o zmianie organizacji ruchu. Teraz gdy policji tam nie ma to wszyscy jezdza po
      staremu i nikt!!! tego nie pilnuje. Zastanowmy sie czy takie badanie bedzie
      miarodajne jesli straz miejsca czy policja znow tam sie pojawia!
      • tbarbasz Re: Naukowcy zbadają ruch na ul. Karmelickiej 04.03.09, 11:42
        Proszę nie generalizować - bo "wszyscy" nic nie znaczy. Ja np. korzystam z
        samochodu na co dzień i przestrzegam organizacji ruchu - a więc NIE WSZYSCY!
        Prawdą jest natomiast, że tolerancja zarówno Policji, jak i SM w Krakowie na
        nieprawidłowości w ruchu i parkowaniu jest wręcz niewiarygodna. Patrol
        "chodnikowców" przeciska się pomiędzy samochodami a budynkami i nic nie robi, bo
        "jest nie od tego!". A dać im aparat cyfrowy z datownikiem i będzie spokój. Z
        radarami można było - to czemu z parkowaniem nie? Jak patrole Policji będą
        obojętnym krokiem mijać nieprawidłowo zaparkowane auto to nic się nie zmieni...
        • Gość: gniewko_syn_ryba J a też przestrzegam i jeżdzę tak jak znaki IP: *.opus.krak.pl 04.03.09, 13:06
          nakazują - przez centrum... ;)))

Policja i SM same nie przestrzegają przepisów, więc nie można od nich oczekiwać
          ich egzekwowania...
    • Gość: Dan Igołomska tam badajcie IP: *.zax.pl 10.03.09, 15:26
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka