ruma9 20.03.09, 18:27 Witam sąsiadów, chciałbym zorientować się jak teraz wygląda sprawa płatności za podpisanie aktu notarialnego? Ile mniej-więcej wychodzi podpisanie aktu w zależności od wartości mieszkania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorphi Re: cena za akt notarialny 21.03.09, 00:22 hejka, tak w zaleznosci od metrów i wartosci. zadzwon do Sobola, a oni dadza ci numer do notariusza (chyba ze masz swojego) i jesli podasz pow. mieszkania i wartosc to Pani ci dokladnie poda cene...przerabialismy to tydzien temu :-) pozdro z bloku 40 -) Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinam78 Re: cena za akt notarialny 22.03.09, 14:04 masz po części rację .... mnie podali koszt: wynagrodzenie za wykonanie usługi notarialnej 1200zł+22% podatku od towarów i usług 264zł + opłatę sądową zgodnie z przepisami z 28.07.2005r 60zł i 200zł czyli ogółem 1724zł i to wydaje mi się że są stałe opłaty do tego trzeba doliczyć założenie i wpisanie do księgi wieczystej które jest uzależnione od ceny mieszkania tak mi się wydaje ze od ceny mieszkania ale jak się zapytałam ile mnie to wyniesie to pan notariusz bardzo elokwentnie odpowiedział mi że to zależy od rodzaju hipoteki jaką bank mi wypisze.....ale z tego co się orientuje to bank może wypisać tylko 2 rodzaje hipoteki:zwykła i kaucyjna...więc nie wiem czy mam złe informacje czy pan notariusz to dupek-cwaniaczek...bo dodał po namyśle że mogę zapłacić 500zł albo 1500zł w zależności jaką hipotekę bank mi wpisze...a wpisuje ponoć zawsze tylko te 2 wyżej wymienione a metraż się nie zmienia wiec można to orientacyjnie przeliczyć i podać zwłaszcza że niejedną umowę już zawarł notariusz i to z klientami o takim samym metrażu jak mój...więc sama nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś