Dodaj do ulubionych

Nowy konkurent dla MPK?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.09, 21:32
Mobilis mógłby być gdyby nie koszmarna kultura jazdy kierowców( większość z
nich to byli busiarze) i brak jednolitych strojów kierowców. No i Mobilis
łamie zapisy umowy z miastem wypuszczając obecnie na ulice MAZa ,który nie
spełnia żadnych wymogów przetargu.
Obserwuj wątek
    • Gość: kr Re: Nowy konkurent dla MPK? IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.09, 21:40
      > brak jednolitych strojów kierowców.

Nowy przetarg to reguluje.

> No i Mobilis łamie zapisy umowy z miastem wypuszczając obecnie na
      > ulice MAZa ,który nie spełnia żadnych wymogów przetargu.

MAZ jeździ jako zastępczy. W "starym" przetargu nie było żadnych zastrzeżeń co do standardu pojazdów zastępczych. Nowy już wymaga, aby zastępczy spełniał co najmniej takie wymogi, jak podstawowy. To może przy okazji sprawić, że zastępcze będą np. tylko przegubowce.
    • Gość: Busista Nowy konkurent dla MPK? IP: *.chello.pl 05.06.09, 21:43
      O jakiej wy konkurencji piszecie my jako "Grupa Słomniki " jedziemy kiedy nam
      pasuje , czyli wtedy gdy mamy pełne auto , po guzik nam rozkłady jak wozimy
      swoich ludzi ze Słomnik , i tak nie wsiadają do konkurencji bo ja sobie
      poczekam aż się zejdą wszyscy .
      Zarząd z centralnej niech lepiej tu nie zawita , bo nogi z pewnej części
      powyrywamy , a mogą sobie kontrolować samych siebie , bo zrzucam tablicę z
      auta i wiozę kuzynostwo mojej mamy .
      Więc wara od Słomnik!!!!!!
    • Gość: pasandżer :)))) gratuluje szybkiej reakcji!!! IP: *.zax.pl 05.06.09, 21:44
      Ale lepiej zabralibyście się za porządki w swoim burdlu MPKowskim.
      Nieuprzejmi kierowcy i pyskata telefoniczna obsługa pasażera na
      alarmowej linii to już jakość sama dla siebie w Krakowie. Swoją drogą,
      czy jeżeli linia 152 jest w rękach innej firmy to mój MPKowski bilet
      miesięczny na tę linię jest też ważny????
      • Gość: McDrive Re: :)))) gratuluje szybkiej reakcji!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.09, 22:05
        Widzę ze jesteś jednym z tych "pesendżerów" , którzy wymagaja dużo a nie znają
        zasad funkcjonowania Komunikacji Miejskiej w Krakowie. Nie ma czegoś takiego
        jak bilet MPKowski. MPK nie jest organizatorem komunikacji miejskiej, jest tylko
        jednym z przewoźników.
        • schola1000 Re: :)))) gratuluje szybkiej reakcji!!! 06.06.09, 01:09
          o kurna, to widzę, że to elegancka przygotowana akcja Mpkowska. Nie
          poszliście do domów z pracy? Eleganckie odpowiedzi forumowiczom...
          pouczenia, szkoda, że na co dzień tego nie ma! Pytam jeszcze raz, czy
          na kartę mogę jechać 152 Mpekowskie biurokraty?!!!!
          • Gość: lunch Re: :)))) gratuluje szybkiej reakcji!!! IP: *.8.11.vie.surfer.at 07.06.09, 23:04
            Rowerowa?
    • Gość: Tymcio Nowy konkurent dla MPK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.09, 22:34
      Ehhh... Od 23 lat (czyli od urodzenia :P) jeźdzę linia 152 z Woli do mista
      (kiedyś było to B i D heheh) i w sumie nie narzekam na Mobilisa. Mają regularne
      połączenia, nie zmieniają rozkładow co chwile. Faktycznie kultura kierowców jest
      nieco inna (czyt. gorsza). Drugi minus to brak ujednoliconych mundurów
      kierowców. No ale może coś się zmieni i kultura też wzrośnie :)
      • ondskan Re: Nowy konkurent dla MPK? 05.06.09, 23:26
        Powiedz cie mi jedno. Po co wam jednolite stroje kierowców?
        • Gość: McDrive Re: Nowy konkurent dla MPK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.09, 23:55
          Bo w mieście takim jak Kraków trochę dziwnie wygląda kierowca autobusu
          miejskiego ubrany w dres albo rozciągnięty sweter ala Kononowicz(nieraz
          widziałem takie "przypadki" w Mobilisie), brzydko mówiąc trąci to wiochą.
          • ondskan Re: Nowy konkurent dla MPK? 07.06.09, 14:08
            A mnie jednolite stroje trącą 'przypinaniu latek'. To prawie jak mundurki giertycha. Zbędne ograniczenie narzucone na obywatela. Im mniej takich kagańców, tym lepiej.
            • Gość: WAL Re: Nowy konkurent dla MPK? IP: *.chello.pl 07.06.09, 20:27
              Na całym zachodzie (Niemcy, Francja, Anglia itd.) kierowcy
              komunikacji mają porządne jednolite umundurowanie. Przyzwolenie
              Mobilisowi (nie tylko w Krakowie)na dowolność jest krokiem wstecz,
              widok CHŁOPKÓW w ubiorach jak do filmu o partyzantach (BATALIONY
              CHŁOPSKIE - nic do nich osobiście nie mam) zbija z nóg.
              • bartosz.klimek Re: Nowy konkurent dla MPK? 08.06.09, 13:05
                Moje subiektywne uczucie jest takie, że strój i kultura osobista się liczą. Nie
                tak bardzo, jak czas przejazdu, ale jednak. A jeśli z czasem bywa różnie, to to
                subiektywne uczucie czasem jest jak języczek u wagi, który powoduje, że czasem
                zamiast stać w korku swoim autem pół godziny, wolę pojechać KMK 50 min. To jest
                kwestia pewnego symbolu. Jak dla mnie, to mogliby nawet jeździć w podkoszulkach
                z dyskretnym napisem "MPK" czy "Mobilis".

Do dziś pamiętam, jak jechałem busem (Luxbus lub Contrabus) za kierowcą, który
                żarł kiełbachę. Tłuszcz spływał mu po palcach, a ostry zapach cebuli walił po
                całym busie, harmonizując z disco polo lecącym z głośników. Coś wtedy we mnie
                umarło :(
      • Gość: yEti Re: Nowy konkurent dla MPK? IP: 93.159.133.* 06.06.09, 11:27
        Zmiany rozkładów jazdy zależą bardziej od miasta niż od MPK czy Mobilis więc to
        chyba żaden atut :) A regularne połączenia? To niby reszta nie kursuje regularnie?
        • Gość: lunch Re: Nowy konkurent dla MPK? IP: *.8.11.vie.surfer.at 07.06.09, 23:05
          Teoretycznie powinny zalezec od miasta, ale ZIKiT na to jeszcze nie
          wpadl. To najwiekszy idiotyzm tych przetargow.
    • Gość: borewicz i pewnie znowu beda w innym kolorze te autobusy IP: *.autocom.pl 05.06.09, 22:37
      zamiast, zeby wszystkie mialy kolor miejski jak np. w warszawie tam
      nie widac roznicy w przewoznikach przez to wlasnei, ze kolory
      autobusow sa takie same
    • Gość: Titus Fox Re: Nowy konkurent dla MPK? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.09, 22:52
      Kto w ogóle wpadł na pomysł, by nazwać to "konkurencją", jeśli wciąż na jednej linii jeździ jedna firma? Mogliby prawdziwą konkurencję wpuścić na wiecznie spóźnione linie 172, czy 154, które jeżdżą jak chcą i wtedy patrzeć, który przewoźnik bardziej dotrzymuje terminów. Inaczej to to jest sztuka dla sztuki i sztuczne dzielenie tortu.
      • Gość: sikor Re: Nowy konkurent dla MPK? IP: *.salbis.petroinform.com 06.06.09, 08:30
        Mobilis tez mial byc punktualny i wogole super... A niestety autobusy tak MPK jak i Mobilisu nie maja skrzydeł, i ponad korkami nie przelecą. Wię nawet jakby nie wiem jaka firma byla to ruchu na miescie nie ominie i zawsze beda spoznienia...
      • Gość: Be Re: Nowy konkurent dla MPK? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.09, 11:45
        Gość portalu: Titus Fox napisał(a):

> Kto w ogóle wpadł na pomysł, by nazwać to "konkurencją", jeśli wciąż na jednej
        > linii jeździ jedna firma? Mogliby prawdziwą konkurencję wpuścić na wiecznie spó
        > źnione linie 172, czy 154, które jeżdżą jak chcą i wtedy patrzeć, który przewoź
        > nik bardziej dotrzymuje terminów. Inaczej to to jest sztuka dla sztuki i sztucz
        > ne dzielenie tortu.

Chyba nigdy nie jechałeś 178 na którego trasie pojęcie rozkład jazdy nie istnieje i jakkolwiek w tygodniu, w godzinach szczytu da się to zrozumieć, tak w weekend czy wieczorami jets to co najmniej dziwne.

Zresztą 152 też często jeździ jak chce.

O kulturze kierowców, którzy potrafią się nie zatrzymać na zwykłym przystanku, czy klną aż uszy więdną prowadząc też nie należy zapomnieć. Stroje nie muszą być specjalnie ujednlicone, ale normy zachowania jakieś być powinny.
        • Gość: s**** Re: Nowy konkurent dla MPK? IP: *.salbis.petroinform.com 06.06.09, 12:06
          w Mobilisie jezdza kierowcy z busów, a wszyscy wiedza jaka jest wsrod nich kultura jazdy (czyt. brak). I tu nie bede bronil szoferów z MPK bo na ponad 1000 prowadzacych zawsze znajdzie sie jakis mało uprzejmy lub chamski. Ale w MPK obowiazuje dosc ostry system kontroli prowadzacych. I naprawde kierowcy sa karani i placa z wlasnej kieszeni za wszystkie wykroczenia. Inaczej sytuacja wyglada w Mobilisie, ktory nie ma az takich wymagan wobec prowadzacych. Ba nawet sa tam podobno przyjmowani Ci, ktorzy wylecieli z MPK za alkohol (podobno!). Podobnie jest z kontrola przeprowadzana przez ZIKiT ktorzy przymykaja oczy na to co Mobilis wytrzynia. A mieli byc bardziej punktualni i cudowniejsi od MPK. eh.
          Uwazam rowniez, ze takie miasto jak Krakow zasluguje na jednolitą kolorystykę autobusów (wizytówka miasta), oraz na to zeby kierowcy odrozniali sie ubiorem (mundur) od zwyklego pasazera czy jakiegos lumpa spod budki z piwem.
    • Gość: Pytam Nowy konkurent dla MPK? IP: *.chello.pl 06.06.09, 00:02
      A nie wiecie czy jest szansa, żeby po przetargu 182 jeździło częsciej?

I czy nowe autobusy będą miały barwy miejskie czy też zółte?
      • Gość: Kalmar Zadna z tych lini, ktore sa wymienione w... IP: *.betanet.pl 06.06.09, 01:06
        artykuliku nie bedzie obslugiwana przez innego przewoznika, widac, ze redaktor nie odrobil pracy domowej!! Linie, ktore byc moze beda obslugiwane przez inneg przewoznika to 139 i jeszcze 182.
      • Gość: lunch Re: Nowy konkurent dla MPK? IP: *.8.11.vie.surfer.at 07.06.09, 23:07
        Zgodnie z przetargiem moga byc rozowe w zielone groszki.
    • Gość: pasażer Nowy konkurent dla MPK? IP: 195.205.146.* 06.06.09, 08:05
      kierowcy! używajcie mydła i dezodorantów
      • Gość: dezodoranty Re: Nowy konkurent dla MPK? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.06.09, 11:20
        Może używają mydła (jednego)
      • Gość: piotr Re: Nowy konkurent dla MPK? IP: *.mas.airbites.pl 06.06.09, 20:22
        idiota
    • 3cik <------------------------------=- =- 06.06.09, 12:01
      A jest szansa że ceny spadną?!?
    • Gość: s***** Nowy konkurent dla MPK? IP: *.salbis.petroinform.com 06.06.09, 12:06
      W firmie Mobilis jezdza kierowcy z busów, a wszyscy wiedza jaka jest wsrod nich kultura jazdy (czyt. brak). I tu nie bede bronil szoferów z MPK bo na ponad 1000 prowadzacych zawsze znajdzie sie jakis mało uprzejmy lub chamski. Ale w MPK obowiazuje dosc ostry system kontroli prowadzacych. I naprawde kierowcy sa karani i placa z wlasnej kieszeni za wszystkie wykroczenia. Inaczej sytuacja wyglada w Mobilisie, ktory nie ma az takich wymagan wobec prowadzacych. Ba nawet sa tam podobno przyjmowani Ci, ktorzy wylecieli z MPK za alkohol (podobno!). Podobnie jest z kontrola przeprowadzana przez ZIKiT ktorzy przymykaja oczy na to co Mobilis wytrzynia. A mieli byc bardziej punktualni i cudowniejsi od MPK. eh.
      Uwazam rowniez, ze takie miasto jak Krakow zasluguje na jednolitą kolorystykę autobusów (wizytówka miasta), oraz na to zeby kierowcy odrozniali sie ubiorem (mundur) od zwyklego pasazera czy jakiegos lumpa spod budki z piwem.
    • Gość: aagata Nie narzekam na Mobilisa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.09, 13:03
      Jeżdżę codziennie do pracy linią 152. I nie zdażyło mi się, żeby
      kurs wypadł ot tak sobie. Spóźnienia są, ale w godzinach
      największych korków, więc to okoliczności raczej zewnętrzne niż zła
      organizacja pracy. Nie zdarzyło mi się słyszeć (póki co) chamskich
      kierowców Mobilisa - w MPK zdarzało się to notorycznie. Normą jest
      czekanie na dobiegających pasażerów.
      A że jeżdżą agresywnie??? Skorzystajcie z autobusów Warszawie dla
      porównania-ja miałam chęć klepać paciorki! W Krakowie wszyscy
      kierowcy prowadzą jak ślamazarne baranki.
      • Gość: aagata Re: Nie narzekam na Mobilisa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.09, 13:05
        Kolor przestał mnie drażnić od kiedy się przekonałam, jaka to wygoda
        widzieć z daleka czy jedzie 152 czy co innego. Nie galopuję jak
        durna na przystanek, kiedy nie muszę :-)
        • Gość: olo Re: Nie narzekam na Mobilisa. IP: 195.150.92.* 09.06.09, 07:46
          Szszszczęka Ci opadnie jak nie zareagujesz na nadjeżdżające
          badziewie pod tytułem "MAZ 203 jako autobus rezerwowy w Krakowie:
          www.phototrans.eu/14,327633,0.html
          który to autobus poza standardem z zza wschodniej granicy kolorem
          nie pasuje do niczego związanego z komunikacją. PARTYZANTKA !!!
      • rollindomin Re: Nie narzekam na Mobilisa. 06.06.09, 14:26
        co do agresywnosci jazdy "zoltych".
        Moi mzdaniem jezdza napewno szybciej niz MPK. Fakt z hamowaniem troche im nie
        wychodzi bo to nie auto tylko autobus.
        Sama jazda mysle, ze jak na warunki miejskie wg mnie jest OK. Zawsze kilka minut
        szybciej w domu :)

ps.
        Tez jestem za ujednoliceniem barw i strojow.
        • Gość: krakow.bicycles Re: Nie narzekam na Mobilisa. IP: *.ghnet.pl 06.06.09, 15:14
          W poprzednim przetargu nie było nic o obowiązku jednolitości kolorów, tylko
          "sugeruje sie". Nic nie piszecie o takim zapisie w nowym przetargu, może też
          będzie bajzel? Raczej się tego spodziewam, bo Mobilis ostatnio kupił autobus w
          kolorze taniego mydła: www.psmkms.krakow.pl/foto87.jpg

BŁAGAM! Przmalujcie miejskie autobusy na biel-błękit!
          • Gość: borewicz Re: Nie narzekam na Mobilisa. IP: *.autocom.pl 06.06.09, 17:41
            takiego burdelu jak w krakowie to nie widzialem i to tylko dlatego,
            ze urzedasom nie chcialo sie zapisac, ze musza miec kolory
            miejskie !!! w efekcie autobusy beda mialy kolory bialo-niebieski,
            zielony, zolty, ten seledynowy i bialo-granatowy (nowe mercedesy mpk)
            • mimix1 Re: Nie narzekam na Mobilisa. 07.06.09, 10:07
              Ludzie, czy poszaleliście z tymi kolorami autobusów i pomysłami na
              przemalowywanie?? Co to jest w ogóle za problem??? Autobusy powinny spełniać
              kryteria techniczne, estetyczne i funkcjonalne, i może być oznaczone jakimś
              jednolitym logo typu "komunikacja krakowska" albo cokolwiek. Przemalowywanie na
              pewno będzie droższe i spowolni wymianę autobusów! POza tym żółte faktycznie się
              odróżniają i to jest fajne, bo wiadomo od razu (i z daleka), co jedzie.
      • Gość: wujek Re: Nie narzekam na Mobilisa. IP: *.chello.pl 07.06.09, 19:59
        A ja jeżdżę 178 i niemal zawsze mam ochotę wypier.... tego mobilisa z krakowa
        Notorycznie nadśpieszają Rekord to 5 min na szklarskiej Oczywiście nie zdążyłem
        I nie były to poprzestawiane brygady ponieważ nie było korków (niedziela
        popołudnie) mpk sie spóżnia ale nie nadśpieszają a ci z mobilisa jużdżą jak chcą
    • Gość: AAA Nowy konkurent dla MPK? IP: *.chello.pl 06.06.09, 17:51
      Jeśli znowu nie zaznaczyli, że mają być niebieskie to to będzie skandal. Czy Majchrowski nawet jednej rzeczy nie umie zrobić porządnie?
    • Gość: oibibok Nowy konkurent dla MPK? IP: *.8.11.vie.surfer.at 07.06.09, 23:01
      Ten artykul to jakis belkot osoby nie rozumiejacej, co pisze. Jaki
      sens maja te zdania, ze niby MPK nie spelni wymogu zapowiadania
      glosowego, skoro w innym miejscu wyraznie mowa, ze to ma byc tabor
      fabrycznie nowy?
    • Gość: mieszkaniec oklejone Mobilisy IP: *.devs.futuro.pl 10.06.09, 21:22
      Warszawka pełną gembą. MPK nie oklejało swoich autobusów reklamami zaklejając
      okna. Mobilis już wprowadza takie rozwiązania. Wot, Warszawskie obyczaje pod
      nosem włodarzy.

Miasto ma udziały w MPK ciekawe że robi przetarg i wygrywa firma konkurencyjna z
      jej własną. Takie sra*nie do własnego ogródka?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka