Gość: kazimierzanka IP: *.krakowskiinternet.pl 27.06.09, 03:29 Super! Bardzo subtelne i wyważone zmiany. Czekam na więcej szczegółów. A co z detalami - lampy, kosze, itp.? Żeby nie powstawiano w to wszystko jakichś pseudo-stylowych potworków.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wenge Tak będzie wyglądał Plac Nowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.09, 03:53 Ja się tylko pytam gdzie w tej artystyczno - nostalgiczno- widokówkowej wizji Placu Nowego jest miejsce dla wspomnianych straganów z marchewką , gdzie jest miejsce na wspomnianą giełdę ptaków , staroci itp jak 2/3 placu to pusty placyk a reszta to napewno nie mieszkańcom służąca podwyższona scena - i tu pytanie dla kogo ? Dla żenującej trupy kabaretowej podczas festiwalu zupy ? Czy też niedowartościowanych grup rokowych ? Bo napewno nie dla mieszkańców , a nawet nie dla ambitnych przedsięwzięć artystycznych - bo miejsca za mało . Czy te "podwyższone schody" estrady są dla mieszkańców ,czy też dla podpitej młodzieży , która w wekendowe wieczory siedząc "na dachu Kazimierza" jeszcze GŁOŚNIEJ będzie wyrażała swój zachwyt z OBORY jaką robią z tej dzielnicy? Mam nieodparte wrażenie że cały projekt nie służy temu aby odtworzyć wspomniany nostalgiczny klimat placu , tylko poprzez zlikwidowanie funkcji placu targowego , wprowadzić w tą przestrzeń dziesiątki parasolów jakże dobrze znanych browarów i wycisnąć z tej powierzchni jak najwięcej pieniędzy do kieszeni kilku osób - co do tej pory jeszcze się nie udało ( z powodu funkcji placu targowego). W rezultacie miejsce nie będzie miało nic wspólnego z pierwotnym przeznaczeniem ( jakże podkreślanym przez panów architektów) , a już napewno nie będzie wyglądało tak pięknie jak na przedstawionej wizualizacji. Co będzie przypominać ? Każdy chyba sobie na to pytanie może odpowiedzieć sam . Odpowiedz Link Zgłoś
o90 nie ma obowiązku mieszkania na pl. Nowym 27.06.09, 08:40 zawsze możesz się przeprowadzić jeśli otoczenie Ci nie odpowiada stragany z marcherwką znikają nawet w Nowym Jorku zamiast tego obecnie w miastach mamy sklepy może emigracja do mniejszego miasta rozwiąże Twoje problemy z nostalgią a schody będą dla podpitej mlodzieży właśnie gdyż lepiej żeby siedziała na schodach niż czekała na Twojej klatce schodowej aby obić Ci buzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty 40 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.09, 14:14 Za murzynami - jak to się mawiało - jest autor postu,sugerującego, że z Nowego Jorku znikają stragany z marchewką.One się tam pojawiają. i to w wielu miejscach. Zaczęło się w latach 80-tych od Union Square. Jak się nie wie, o czym mowa, to nie pisać bzdur, bo śmiesznie. A targowisko na Placu zostaje. Napisano o tym w kilku miejscach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy Gdzie stragany? I gdzie ten milion samochodów ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.09, 17:20 Po pierwsze - z wizualizacji zniknęły stragany. I to mi się nie podoba. Stragany muszą zostać. Po drugie - zabudowa południowej pierzei Placu Nowego i targu ptasiego na wizualizacji mnie się również nie podoba, choć jak sądzę to nie jest część przebudowy placu. Po trzecie - na wizualizacji nie ma samochodów. T w to absolutnie nie wierzę. Na Placu Nowym cała wieś nowobogacka podkrakowska się zjeżdża, samochody stoją wszędzie, przejść się nie da, siedzenie w alchemii na zewnątrz z nogami na masce samochodu to jest ten kaźmierski styl na maksa, samochody i motory stanowią o charakterze tego miejsca, ocierają się o siebie i bez tego nie ma mowy, bo gdzie by się ta wiocha podziała jakby do skandali nie mogła samochodem wjechać. Na wizualizacji nie ma też miliona znaków drogowych, które ustawił ZDIK pare lat temu. Co się z nimi stanie? Po czwarte - pomysł schodów na szczyt wychodka na placu nowym to jest bomba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TM Re: Gdzie stragany? I gdzie ten milion samochodów IP: *.adsl.inetia.pl 27.06.09, 20:50 zniknięcie samochodów też mi sie podoba. w sunie sam czasem tam wjeżdżam ale to z powodu tego że mieszkam w pobliżu i czasem też trzeba gdzieś zaparkować. Ale odpuszczę swoje miejsce parkingowę jeżeli samochody mają zniknąc całkowicie :) Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17.2 Re: Gdzie stragany? I gdzie ten milion samochodów 28.06.09, 01:44 Gość portalu: nowy napisał(a): > Po pierwsze - z wizualizacji zniknęły stragany. I to mi się nie podoba. Stragan > y > muszą zostać. A mogą być rozstawiane każdorazowo? Czy Pan sobie życzy budki zakotwiczone na amen? > > Po drugie - zabudowa południowej pierzei Placu Nowego i targu ptasiego na > wizualizacji mnie się również nie podoba, choć jak sądzę to nie jest część > przebudowy placu. Także sądzę, że nie jest. > > Po trzecie - na wizualizacji nie ma samochodów. T w to absolutnie nie wierzę. N > a > Placu Nowym cała wieś nowobogacka podkrakowska się zjeżdża, samochody stoją > wszędzie, przejść się nie da, siedzenie w alchemii na zewnątrz z nogami na masc > e > samochodu to jest ten kaźmierski styl na maksa, samochody i motory stanowią o > charakterze tego miejsca, ocierają się o siebie i bez tego nie ma mowy, bo gdzi > e > by się ta wiocha podziała jakby do skandali nie mogła samochodem wjechać. Na > wizualizacji nie ma też miliona znaków drogowych, które ustawił ZDIK pare lat > temu. Co się z nimi stanie? Nie lubisz wsi? Ciekawe. Podobno wszyscy są ze wsi, tyle, że jedni wcześniej, a inni później. > > Po czwarte - pomysł schodów na szczyt wychodka na placu nowym to jest bomba. Dla mnie też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lon Re: nie ma obowiązku mieszkania na pl. Nowym IP: *.ghnet.pl 30.06.09, 11:01 właśie w Nowym Yorku, Londynie itd wracają targi świeżej i lokalnej żywności! A Polska pędzi w odwrotnym kierunku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norma Re: nie ma obowiązku mieszkania na pl. Nowym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.09, 11:17 Może wzorem radnych PO zaproponujesz, że zamienisz się ze mną mieszkaniem. Co do NY, to się mylisz, są stragane z marchewką i innymi warzywami i owocami, pieczywem, domowymi konfiturami itp., i to na Manhattanie, takoż są stragany z torbami, okularami itp, badziewiem, co i u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TM Re: Tak będzie wyglądał Plac Nowy IP: *.adsl.inetia.pl 27.06.09, 20:45 zrobią superexkluzywny plac i całość straci swój klimat. Wiem że można zarzucić teraz Kazimierzowi że jest syf itd .... Ale tam jest taki swojski klimat i taki powinien pozostać. Można wyremontować nawierzchnię i elewację budynków, ale nie trzeba zmieniać charakteru miejsca. W Krakowie jest rynek wybetonowany (wykostkowany) niech zostawią kazimierz w spokoju. Nic innego nie osiągnął poza tym że zniszczą obecną atmosferę.Prawdopodobnie zaraz ktoś odpisze że są paaskudne stragany i zapiekanki śmierdzące itd.... ale to miejsce żyje. Jak zrobią ten remont to powstanie drugi plac bez duszy (patrz rynek główny). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZZ Tak będzie wyglądał Plac Nowy IP: *.170.219.87.dynamic.jazztel.es 27.06.09, 04:15 Hehe, nieźle. Oczywiście na wizualizacji tylko widać 3 samochody, a naturalnie jak wszędzie w Krakowie plac zostanie zasrany samochodami, aż się przejśc nie będzie dało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imd nowe kamienice i zero aut IP: 82.177.125.* 27.06.09, 07:47 Widzę, że nic nie widzę.. Dwa wnioski: będzie więcej stopni i nie będzię samochodów. A za Placem wyrosną nowe kamienice, tuż naprzeciwko "sceny"..No i sama scena - żeby było nowe miesjce do imprezowania, czyli nowa funkcja!!! Kamienice wyrosna zresztą w miejscu gdzie obecnie handlują starzyzną.. czyli funkcja handlowa nad którą się w artykule rozpływaja zostanie ograniczona. Pisanie nazwisk ludzi po chodnikach nie wydaje mi się dobrym pomysłem: w kościołach niegdyś umieszczano nazwiska zmarłych na płytach posadzki z intencją, by inni po nich deptali (taka ekspiacja grzeszników). Wydawało się, że intencją konkursu jest właśnie wydobycie i uporządkowanie obecnych funkcji, aranżacja małej architektury, doprojektowanie drobiazgów etc. Tymczasem architekci, jak widać muszą dodać, Bóg wie po co, nowe funkcje i jakieś własne treści... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b a gdzie miejsce na grillllll ??? IP: *.adsl.inetia.pl 27.06.09, 12:38 i gdzie podziały się stragany ? i ta obrzydliwa scena - czy na każdym placu miejskim w Krakowie musi być miejsce na SCENĘ ?? obrzydliwość Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyl Tak będzie wyglądał Plac Nowy IP: *.devs.futuro.pl 27.06.09, 07:44 Troxhe za malo tego zeby ocenic czy jest ok. Zwracam uwage na te schody... tam sporo ludzi chodzi szczegolniepod wieczor, ktorzy musza w sposob szczegolnie ostrozny przestawiac nogi, zeby nie zaliczcyc gleby bo jednym lub drugim drinku. Wiec zeby nie byly zzbyt ostro pod gorye profilowane. Taka praktyczna uwaga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Tak będzie wyglądał Plac Nowy IP: *.chello.pl 27.06.09, 08:29 scena powinna byc na dachu okrąglaka tak jak to juz kiedys bylo zrobione przy okazji bodajze nocy muzeum; po co budowac nową scenę? poza wspomnianą bezsensowną sceną projekt nie wnosi nic nowego; obecnie schody już są tyle ze nizsze imoze przez to nawet lepsze; ogolnie nie podoba mi sie; Odpowiedz Link Zgłoś
mondego1 Tak będzie wyglądał Plac Nowy 27.06.09, 22:17 aha i schody wiodace na dach wychodka, rzeczywiscie nowa funkcja...Smiac sie czy plakac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Schody, schody, schody IP: 67.159.44.* 27.06.09, 08:33 Lewicki i Łatak zapatrzyli się w zdjęcie sprzed wojny i myślą, że uda im się osiągnąć taką pustą przestrzeń. Wizualizacja przepiękna, ale to se ne vrati. Plac będzie obstawiony wkoło samochodami tak jak dziś, a panów projektantów ludzie będą po wieki przeklinać, gdy się będą potykać o te schody i zęby wybijać. A z tych dużych schodów co prowadzą na dach toalety będą spadać i rozbijać głowy. Jak projektanci wyobrażają sobie funkcje handlowe na tym placu? Po tych schodach ma ktoś wózkami jeździć? I co ma być wyryte w tej nawierzchni? Będzie można po tym chodzić? Już teraz wygląda ona tragicznie, a jak się ją poryje, to deszcz, mróz i buty załatwią ją do reszty. Miasto chce nam zafundować kolejnego koszmarka, który ładnie wygląda tylko na papierze. Lewicki z Łatakiem już jeden taki mają na sumieniu, to zakątek koło bramy Floriańskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: Schody, schody, schody IP: *.ramtel.pl 27.06.09, 09:33 A ja sie pytam skad taka szeroka arteria na projekcie,czyzby uszczknęli kawałek placu żeby poszerzyć ulice? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fałszywka Nie podszywaj się koleżko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.09, 14:23 qwerty IP: 67.159.44.* a powyżej qwerty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl Ktoś tu kłamie. Chyba Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Nie podszywaj się koleżko IP: 67.159.44.* 27.06.09, 21:40 O co ci "koleżko" chodzi? Pierwszy użyłem tego nicka w tym wątku. To tylko 6 pierwszych klawiszy. Mogłem napisać "asdfgh". Używaj stałego nicka, to nie będziesz miał problemów. Zastrzegłeś sobie układ klawiatury? Może psychiatra pomoże... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fałszywka Nie mam problemów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.09, 01:32 problem masz Ty. Mogłeś użyć innego układu klawiszy. Ale nie użyłeś. Piszę to jako widz, a nie jako zainteresowany. Prawda to jest zdaje się to, co Tobie się AKURATNIE w tej chwili wydaje. Z logiką - bida. Za to z Agencją TASS - extra. A do czego mnie jest potrzebny stały nick? Żebyś się lepiej czuł? Czy są inne powody? I jaki to ma związek z podszywaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
eeeee1 Re: Schody, schody, schody 28.06.09, 13:47 to Lewicki i Łatak zaprojektowali to nieudane cos kolo bramy florianskiej? jak widac nieodzownym elementem wielu ich koncepcji są za wysokie schody niepasujące do miejsca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Tak będzie wyglądał Plac Nowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.09, 09:39 To ja w koncu jestem juz zupelnie skolowany. Tak naprawde to Lewicki ma na imie Piotr, w artykule jest Kazimierzem, ktory mowi o swoim partnerze Kazimierzu Lataku. Panowie z GW, czy przyjdzie taka chwila gdy artykuly nie beda mialy najbardziej prymitywnych bledow? W koncu takie rzeczy mozna w bardzo prosty sposob sprawdzac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Znawca sztuki wizu Melex IP: *.chello.pl 27.06.09, 09:54 Ten Melex świetnie się komponuje w ten placyk. Czy on tam będzie na stałe w tym miejscu? Wreszcie ktoś docenił współczesną sztukę. Mam tylko nadzieję, że go nie wymażą z projektu. Byłaby to nie tylko atrakcja turystyczna, ale i dla dzieci mała frajda. Mam nadzieję, że będzie z solidnego kamienia tureckiego lub blachy nierdzewnej trójeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pm Piotr Łatak IP: 188.33.49.* 27.06.09, 10:02 Panowie Piotr Lewicki i Kazimierz Łatak osiągnęli wyższą formę istnienia, ostatecznie stając się Piotem Łatakiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3X Jakoś tego nie widzę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.09, 10:13 Trudno cokolwiek wypatrzyć. No i znowu te cholerne meleksy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: huhu Tak będzie wyglądał Plac Nowy IP: *.net.autocom.pl 27.06.09, 10:24 Ojjjj widze juz biednego Marcinka Lassote myslac ze te schody beda sluzyc pijakom ktorzy beda sie gromadzic na schodach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm po prostu pękam IP: *.multi-play.net.pl 27.06.09, 12:18 to jest przykład jak utopic kase i rozpier.... klimat, - schody - pewnie po to aby ograniczyć znacznie ilość straganów, no i żeby było gdzie usiąć z piwem (straż będzie polować) - scena - no przeciez scena na ogrąglaku to bezsensu nie?, a ta która bedzie, zapewni wspaniałe walory odsłuchowe dla tych z Maiselsa i ul. Nowej, bo support sceny to gdzie? (może nawet Kravitza by tam zmieścili) - no i ogólnie super po za tym że nic nie widać - dlatego wygrał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mb Niestety to nieprawda... IP: *.adsl.inetia.pl 27.06.09, 12:59 Wbrew tłumaczeniom architektow wybrany projekt ZUPELNIE zmienia charakter placu. Jesli wczytac sie w rysunki to jasno widac w nich ze plac zostanie w znacznej czesci ZABUDOWANY. Podniesienie krawedzi placu znacznie ponad poziom obecny dodatkowo odcina plac od jego pierzeji... rampy, schody nawet tam gdzie dzisiaj chodzi sie normalnie... Widok na Okraglak z ulicy Estery od ul.Jozefa zasloniety bezpowrotnie... Wejscie na plac od ul.Meiselsa praktycznie niemozliwe... Przed Alchemia jezdnia szerokosci 4pasmowki... Handel na 1/2 placu niemozliwy... Przeklamaniu odbioru sluza - -fakt ze b.piekne - obrazki... pokazanie placu z lotu ptaka zamiast z poziomu oczu czlowieka... zmniejszenie okraglaka, zmniejszenie ludzi, aut... ech... nieladnie... nieladnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Niestety to nieprawda... IP: 94.254.176.* 27.06.09, 23:06 radzę obejrzeć wystawę i zapoznać się z całym projektem, może to rozjaśni trochę w główkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Niestety to nieprawda... IP: *.pool85-53-213.dynamic.orange.es 27.06.09, 23:11 na litosć boską po cholerę te schody, koszmar na placu schody Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_z_neolitu Jak to po co? 28.06.09, 13:19 Zeby niepelnosprawnym bylo trudniej wejsc. Widac ludzie na wozkach psuja charakter Placu Zydowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a10 Poproszę o wizualizację od strony ul. Meiselsa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.09, 13:09 bo co to znaczy, że będą zabudowane stragany? Jak duże? Czy wzdłuż calej pierzei placu? Czy będzie wystawa pokonkursowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Wystawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.09, 14:53 Chyba już jest. W MIM przy Św. Wawrzyńca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chatul Tak będzie wyglądał Plac Nowy IP: *.autocom.pl 27.06.09, 13:15 Uporządkowany Plac Nowy już nie będzie klimatyczny. JUż widzę te betonowe, równe połacie...:( A po co schody? W samym środku starego Kazimierza powstanie kolejny koszmarek na miarę wyremontowanej kamienicy przy wejściu na Szeroką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Tak będzie wyglądał Plac Nowy IP: 91.72.158.* 27.06.09, 15:37 Trudno oprzec sie wrazeniu ze konkurs byl ustawiony i nie wygrala najleprza praca. To co jest opublikowane w gazecie jest sprzeczne z wytycznymi konserwatora i nie daje zadnej odpowiedzi na stawiane zadania w konkursie, ale w Iranie prezydent tez twierdzi ze wygral wybory bo tak chcialo spoleczenstwo. Dopuki wlodarze miasta wlancznie z Miejskim Architektem nie zrozumijeja ze otwarcie na nowe pomysly i transparentnosc decyzji sa wazne do puty Krakow bedzie zapyzialym malym miejscem i oprucz taniego piwa tylko rynek bedzie tam atrakcja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Tak będzie wyglądał Plac Nowy IP: 91.72.158.* 27.06.09, 15:38 Trudno oprzec sie wrazeniu ze konkurs byl ustawiony i nie wygrala najleprza praca. To co jest opublikowane w gazecie jest sprzeczne z wytycznymi konserwatora i nie daje zadnej odpowiedzi na stawiane zadania w konkursie, ale w Iranie prezydent tez twierdzi ze wygral wybory bo tak chcialo spoleczenstwo. Dopuki wlodarze miasta wlancznie z Miejskim Architektem nie zrozumijeja ze otwarcie na nowe pomysly i transparentnosc decyzji sa wazne do puty Krakow bedzie zapyzialym malym miejscem i oprucz taniego piwa tylko rynek bedzie tam atrakcja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crac.87 a ja chcę pseudo-stylowe potworki (latarnie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.09, 17:17 jeśli idzie o małą architekturę, to jestem zwolennikiem "pseudo- stylowych potworków". Wiem, że to jest trochę sztuczne. Ale czy nie lepiej wygląda latarnia stylizowana na starą niż nowoczesna - srebrzysto metalowa odbijajaca światło... Jestem zdania, że ewentualne nowoczesne latarnie wchodzą w grę jeśli byłyby niewidoczne - np niskie (jak na Plantach) czarne, nieingerujące w przestrzeń. Pamiętam, że ktoś chciał wykonać nowoczesne oswietlenie wokoł pomnika mickiewicza na rynku - to byłby po prostu koszmar. Rzecz jasna, GW kwiczałaby ze szczęścia wraz z artystami z ASP. Dla większości ludzi byłoby to jednak paskudztwo. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: a ja chcę pseudo-stylowe potworki (latarnie) IP: *.autocom.pl 30.06.09, 14:45 Ale czy nie > lepiej wygląda latarnia stylizowana na starą niż nowoczesna - > srebrzysto metalowa odbijajaca światło... Są także inne rozwiązania niż te dwa powyższe - światło w ogóle nie musi mieć oprawy architektonicznej- czasem wystarczy iluminacja, reflektory etc. Poza tym stylizowac także trzeba umieć (i mieć na to pieniądze). Jest wielka róznica pomiędzy wykonanymi zgodnei z historycznym, krakowskim wzorem secesyjnymi latarniami na Piłsudskiego, a katalogową tandetą na pl. Matejki (IDENTYCZNE możesz zobaczyć w wielu polskich miastach). Podobnie jest róznica między kandelabrami wokół Mickiewicza, a "plastikową" tandetą na Małym Rynku. Są nawet miejsca gdzie porównać "oryginały" z plastikową tandetą mozna w jednym miejscu - np. św. Tomasza koło Grandu - na hotelu wiszą wcześniej odtworzone latarnie, po drugiej stronie - zeszłoroczne "plastiki". Naprawdę widac różnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof K. Tak będzie wyglądał Plac Nowy IP: *.ghnet.pl 27.06.09, 17:33 Wszędzie na świecie likwiduje się bariery dla niepełnosprawnych, a w Krakowie się je oczywiście tworzy. Ale już się przyzwyczaiłem, że tu wszystko na opak. Marzę o wyprowadzce z tego miasta, które pomimo (z powodu?) swych licznych kompleksów cierpi jednak na manię wielkości. Odpowiedz Link Zgłoś
eeeee1 Re: Tak będzie wyglądał Plac Nowy 28.06.09, 13:56 ale tu pewnie chodzi o to, zeby najpierw plac zrobic niedostepnym dla niepelnospranwych, a potem wydac grube miliony za jego dostosowanie dla nich: 1/. zarobi na tym firma przerabiajaca plac, by stal sie bardziej przyjazny niepelnosprawnym 2/. zarobią na tym Lewicki i Latak, bo bedzie trzeba zaplacic autorom za modyfikacje ich projektu autorskiego (bo oczywiscie starym krakowskim sposobem umowa miasta z architektami nie bedzie przewidywala cedowania praw autorskich - to znany numer z innych przetargów) 3/. zarobią na tym (wizerunkowo) wladze miejskie, bo zrobią kampanię medialną, ze pomagaja niepelnosprawnym dostosowujac dla nich coraz to nowe miejsca (oczywiscie zapomną wspomniec, ze najpierw je im odebrali) a kto straci? oczywiscie wszyscy pozostali krakowianie ale jestesmy do tego przyzwyczajeni bo wciaz glosujemy na tych samych decydentow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Tak będzie wyglądał Plac Nowy IP: 77.236.12.* 27.06.09, 19:57 hmmmm..... ładnie przygotowany plac /tzn jego resztki po wytyczeniu jezdni o szerokości 15 metrów/ pod ogródki piwno-kiełbasiane... lobby "restauracyjne" jak zwykle - zwycięskie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no_problem Re: Tak będzie wyglądał Plac Nowy IP: *.55.classcom.pl 27.06.09, 22:03 brrrr... Już czuję, jak wieje chłodem. Po przebudowie przyjdzie się zaszyć w Starym Porcie. Bo na Placu Nowym nie będzie już duszy. Odpowiedz Link Zgłoś
mondego1 widze kolejny koszmarek niczemu nie sluzacy 27.06.09, 22:16 w stylu zaulka przy ulicy Pijarskiej,dziela tych samych architektow.I po co te schody czy ktos pomyslal o niepelnosprawnych.Knajpiarze zarobia, plac straci klimat i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nanuki wporzo IP: *.ghnet.pl 27.06.09, 23:26 piję tam 2x w tygodniu, znam miasta Europy, słynne, ale nie posiadające takich miejsc. Jak usłyszałem, że będą przebudowywać, to byłem naprawdę wystraszony, że zepsują, ale to co widzę jest wporzo. Nic się nie zmienia, tylko mniej syfu (socjalistyczny asfalt). Stragany nie tworzą tego miejsca, tylko ludzie. Jeżeli ludzie dalej będą tam przychodzić do alechemii albo singera, a nie skandali i tawy, to będzie spokofajnie. Jeżeli fakt, że wszystko będzie wyglądało lepiej spowoduje wyparcie ludzi różnych, przez ludzi reprezentujących większość (jak na rynku), no to będzie żal. Odpowiedz Link Zgłoś
o13y Tak będzie wyglądał Plac Nowy 27.06.09, 23:46 Tego zdjęcia nie znam. Pewnie i są takie foty zupełnie pustego placu. Chyba najbardziej popularna jest fotografia Tadeusza Gutkowskiego z r. 1914. A tam są i kramy i bałagan. Jak na targu.Czy to możliwe? Nie wiem. Można by lekką ręką napisać:niemożliwe. Gdyby nie to, że realizacja Placu Zgody tychże autorów wywołała zadziwiające jak na Kraków zmiany. Nikt by nie uwierzył, że możliwe jest takie uporządkowanie tego miejsca. Czy tu się uda? to zależy ile inwestor na to przeznaczy. Zależy, czy Miasto zechce NAPRAWDĘ mieć tam porządek (stosowne zakazy ruchu i parkowania). zy narożna kamienica (na tej działce, co Miasto na sprzedaż wystawiło) będzie mieszkalna czy biurowa. jak mieszkalna - to mieszkańcy będą z pustego placu zadowoleni. Ogólnie, nierealnie trochę to wygląda. Ale ten podest w rogu jest dziwny. No, nie rozumiem idei. Na zdrowy rozum to młodzież będzie stamtąd pluć i flaszkami rzucać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Jedna mała kamerka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.09, 01:38 z możliwością rejestracji twarzy w każdym oświetleniu = ~ 1000 PLN. Czyni cuda. A jakie oszczędności?? Ha... Na Pl. Bohaterów Getta także złomiarze mieli kraść krzesła. Ukradli któreś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamon Tak będzie wyglądał Plac Nowy IP: *.aster.pl 28.06.09, 00:51 To bedzie Plac Martwy nie dla ludzi.Taki plasik,wycudowany,dla wycieczek.Niewazne dla mnie jest co w NY.,czy są tam stragany czy nie.Tak nieldzko jest tez w Warzsawie na Trakcie Królewskim.wymysły isztycznota,Koniec stragnów starci ciuchów bo to przeszkadza.Ą i ę przez bibułę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madafaka Re: Tak będzie wyglądał Plac Nowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.09, 09:49 Pisz po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KROKE Tak będzie wyglądał Plac Nowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.09, 03:32 jak NOWY... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr nie zapomnijcie o wyremontowaniu kamienic IP: 89.174.106.* 28.06.09, 10:51 a poza tym dla projektu - ocena 1 -i zero inwencji twórczej Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_z_neolitu Po co zmieniac cos co jest dobre? 28.06.09, 13:11 Plac Zydowski ma swoj klimat bo jest jaki jest. Dla mnie np. jest pewna podroza w czasie do tego stopnia, ze prawie widze oczami wyobrazni pejsiastych mieszkancos Kazmirza. Po cholere robic z tego jakeigos quazi-modernistyczngego potworka ze scena, schodkami itd. Zostawcie Krakow w spokoju. Remontujcie ale nie zmieniajcie. Krakow jest piekny taki jaki jest. Odpowiedz Link Zgłoś