Gość: John IP: *.tktelekom.pl 03.07.09, 06:31 no i dobrze by było gdyby z jednej z firm zniknęło z nazwy PKP powstają komunistyczne twory w jednej firmie i sami konkurują ze sobą czy to jest normalne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: PodróżKolejąSkraca hip, hip niech żyje konkurencja... IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 03.07.09, 07:29 nareszcie ktoś się dobrał do d**** "kolejowej rodzinie*, która darła niemiłosiernie z nas ile wlazło, oferując kolejki pod kasami i panie z niedopitą kawą plujką w "oblazłej" szklance ale za to z kolejową eemeryturą za pracę w "trudnych warunkach"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jataman Autor zapomniał o IC Krakus za 19 zł !!! IP: *.um.krakow.pl 03.07.09, 08:16 Poza tym nieprecyzyjnie zdefiniował termin obowiązywania RegioKarnetu. Odpowiedz Link Zgłoś
torwin7 Re: Autor zapomniał o IC Krakus za 19 zł !!! 03.07.09, 13:25 Tak - tyle ze 19 zl to tylko pewna pula biletow. Prawde mowiac - kazdy ruch, ktory przetrzepie tylek IC jest niezwykle pozadany - bo ta spolka od szerego lat bezlitosnie ograbia klientow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamillo Re: Autor zapomniał o IC Krakus za 19 zł !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.07.09, 14:55 A czemu nie uruchomią z Wrocławia tanich pociągów. Kiedyś będąc na dworcu niby coś widziałem, ale to jest o wiele za mało rozreklamowane, żeby ludzie nie wiedzieli i płacili normalną kasę:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: życzliwy Re: Autor zapomniał o IC Krakus za 19 zł !!! IP: *.Red-213-96-7.staticIP.rima-tde.net 03.07.09, 15:55 13 PLN. Czyli wreszcie PKP z rodziną schodzą na ziemię, jeśli chodzi o relację jakość/cena. Chociaż jeszcze trochę brakuje - biorąc pod uwagę czas przejazdu i jakość pociągów, powinna ta impreza kosztować poniżej 10 PLN. Chyba, że pobierana jest dotatkowa opłata za jazdę skansenem na żelaznych kółkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: auxan Przy podróży bez przesiadek IP: *.olsztyn.vectranet.pl 03.07.09, 22:13 to jeszcze pasażer może mieć jakąś korzyść z tych wojen. Jak przychodzą przesiadki, to trzeba ściśle planować który odcinek jakim pociągiem. Ale gdy któryś pociąg się opóźni, to nawet bilety trzeba kupować od nowa, bo przecież ten na pospieszny nie jest ważny na osobowy i na odwrót. Ba, nawet spółka IC rozróżnia typy pociągów pospiesznych i bilety na jeden nie są ważne na drugi (kto wiem czy się różnią pociągi pospieszne typu M,D i jeszcze jakiś tam - obowiązują różne taryfy). Wolałbym, żeby różne spółki wzajemnie honorowały swoje bilety, bez tego każda podróż z przesiadkami to makabra. Odpowiedz Link Zgłoś
imw gdzie post, na który odpowiadałem? 03.07.09, 11:17 "ktoś" go wykasował? ale za co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc123 Koleje wojują, a do stolicy coraz taniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.09, 09:07 "Za 79 zł dostajemy trzy przejazdy do Warszawy i z powrotem. - Oznacza to, że jeden kurs będzie kosztował 13 zł." Może sie i trzepiam ale jak ja chodzilem do szkoly to mnie uczyli troche innej matematyki bo 79/3 =26,33 lub 13*3 = 69 zł Moze to i literowka ale to kolejny przyklad na to ze dziennikarzyny w G...ownie pisza na kolanie. Po co anm takie nierzetelne artykuly???? Tutaj sie pomyli o 10 zł w innym artykule pomyli Iran z Irakiem A jeszcze gdzie indziej napisze ze dziura budzetowa to 35 mln zltych :D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Koleje wojują, a do stolicy coraz taniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.09, 09:38 Prócz matematyki, której nie umiesz, trzeba jeszcze umieć czytać ze zrozumieniem. Trzy przejazdy do Warszawy i z powrotem, czyli sześć kursów 79/6 = 13.16 13*3 = 39 13*6 = 78 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruth Re: Koleje wojują, a do stolicy coraz taniej IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.09, 09:56 PKP niech szczeźnie. Jeszcze w zeszłym roku dało się dojechać na Mazury z rowerem (przez Białystok, w absurdalnych warunkach, ale jednak). W tym roku już nie ma tego połączenia. Życzę bolesnego bankructwa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkrs Re: Koleje wojują, a do stolicy coraz taniej IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.09, 14:46 Ale po co gadasz te bzdury bez zapoznania się z faktami? W każdym pociągu, w którym nie ma przedziału rowerowego, masz prawo przewozić rower w ostatnim przedsionku ostatniego wagonu lub w pierwszym pierwszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rowerzysta a wiozłeś kiedyś tak rower? ja kilka razy w roku IP: *.icpnet.pl 03.07.09, 22:56 masakra,chamstwo obsługi i najczęściej brak miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d93 Re: Koleje wojują, a do stolicy coraz taniej IP: *.ep.krakow.pl 03.07.09, 10:52 Czytanie ze zrozumieniem? za 13 zł tylko wtedy, gdy się wraca w tym samym dniu:-) bo jeden karnet obowiązuje przez 1 dobę... więc informacja bez wątpienia jest przekłamaniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Titus Fox Re: Koleje wojują, a do stolicy coraz taniej IP: 78.133.245.* 03.07.09, 09:43 Powinieneś więc znowu pójść do tej szkoły i opieprzyć ich, że takiego matoła wypuścili ze świadectwem. Nie dość, że z ortografią na bakier ("trzepiam" - mdleję :D), to jeszcze z logicznym myśleniem ciężko. 3 przejazdy tam i z powrotem to 6 kursów. 6 kursów po 13 zł to... 78 zł. Polecam więc kurs doszlakający, względnie lepsze okulary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rawel7 Re: Koleje wojują, a do stolicy coraz taniej IP: *.centertel.pl 03.07.09, 13:47 Za to wylewanie jadu na forum opanował do perfekcji :) Gdzie tacy ludzie się rodzą?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm jeśli wg Ciebie 13*3=69, to ja nie mam więcej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.09, 10:49 pytań !!! dramat ! bo mnie uczyli w szkole że 13*3=39 !!! a także uczyli że trzy kursy "tam i z powrotem" to jest 6 przejazdów... a zatem... 13*6=78 !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarecki Re: Koleje wojują, a do stolicy coraz taniej IP: 76.15.215.* 04.07.09, 01:19 może sie "trzepiasz" ale niestety nie masz racji. przeczytaj jeszcze raz uważnie co napisali. Za 79 zł dostajemy trzy przejazdy do Warszawy i z powrotem. -Oznacza to, że jeden kurs będzie kosztował 13 zł." przejazd do warszawy i z powrotem to ty myslisz ze jeden kurs to jest?? Wg mnie dwa. wiec już chyba wszystko jasne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mucek Wreszcie konkurencja !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.09, 11:40 Najpierw będą konkurować cenami, potem w jakości taboru, obsłudze,itd... Wreszcie to normalnieje. ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oleg Koleje wojują, a do stolicy coraz taniej IP: *.249-241-81.adsl-static.isp.belgacom.be 03.07.09, 12:28 Rozumiem ze w PL mamy jedyna jedyna trasę kolejowa Krakow-Warszawa. Odpowiedz Link Zgłoś
hardy01 Re: Koleje wojują, a do stolicy coraz taniej 03.07.09, 14:37 Patrząc na obecne standardy kolejnictwa, gdzie obowiązują prędkości > 200km/h to tak. CMK jako jedyna fizycznie pozwala na jazdę 250km/h pod warunkiem bezkolizyjnych przejazdów kolejowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyHipokryta Re: Koleje wojują, a do stolicy coraz taniej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.09, 14:45 CMK to chyba z Katowic do Wawy anie z Krakowa, Krakow dojezdrza do magistrali tylko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc_11 bilet z wawy do KRK jest za 49zl a nie za 19zl!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.09, 13:15 skad te 19zl???!?!?!? bzdury jak zwykle nie poparte faktami. odsylam do zrodla i cen: www.pkp.pl/node/2733 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blady.felix Re: bilet z wawy do KRK jest za 49zl a nie za 19z IP: *.acn.waw.pl 03.07.09, 14:49 Oczywiście, że poparte faktami. Np. w dzisiejszej GW Stołecznej jest całostronicowa reklama PKP Intercity z Tanimi Biletami z Warszawy do Krakowa i z Krakowa do Warszawy po 19 pln. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franz Koleje wojują, a do stolicy coraz taniej IP: 199.64.72.* 03.07.09, 13:25 "Promocja ma trwac przez wakacje" - czy to zdanie jest napisane poprawnie po polsku? bo jakos mi sie nie wydaje. ZENADA. nie pierwszy raz Gazeta publikuje artykuly na zenujacym poziomie jezykowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Koleje wojują, a do stolicy coraz taniej IP: 212.106.191.* 03.07.09, 13:33 A ciekawe, kto za te szaleństwa cenowe zapłaci??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bialutki tekst z artykułu: "Klienci są zadowoleni." IP: *.magma-net.pl 03.07.09, 14:32 buhahahahaha! Kto to powiedział? Chyba jakiś dyro na ostrej bani:D Nawet jeżeli będzie trochę taniej, to jeżeli chodzi o jakość to czy to PKP Intercity, PKP PR, czy najnowszy wyczyn PKP Regio to są w du**ie. O ile wagoniki w Intercity są jakieś ładne i pani wręcza po minimini batoniku budząc wszystkich wokół bo każdy batonika musi dostać, to jeżeli chodzi o punktualność, stanie w megakolejkach na większych dworcach, zdzieranie już 15% ceny jak się oddaje bilet, jak nie przyjedzie na czas pociąg, wieczne spóźnienia. Skąd Ci panowie którzy tu na tym forum cieszą się z dobroci wolnej konkurencji, dajcie mi numer tego dilera;P inna sprawa to tak którą poruszył Gość portalu: Krzysztof napisał(a): > A ciekawe, kto za te szaleństwa cenowe zapłaci??? ja wiem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakauer Re: tekst z artykułu: "Klienci są zadowoleni." IP: *.chello.pl 03.07.09, 20:17 Wola - sierpień - 44 Pamiętamy ! forum.gazeta.pl/forum/w,752,97419666,,Miasto_apeluje_niech_syreny_zawyja_w_godzine_W.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greet szkoda że wcześniej oboboki z PKP nic IP: *.salwator.com.pl 03.07.09, 13:48 reetnie umieli wymysleć, dopiero jak pojawiła sie konkurencja... Niech tylko wpuszczą na nasze tory zagranicznych inwestorów to się dopiero zacznie :-))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jml13060 Koleje wojują, a do stolicy coraz taniej IP: *.ite.waw.pl 03.07.09, 14:00 Mam złą opinię o PKP. Umocniłem sie w tym poglądzie po podróży 30 czerwca '09 IC Norwid (16:00 z Krakowa) do Warszawy. Jechałem wagonem II-klasy nr 8. Za przejazd zapłaciłem 107 złotych. Wagon był klimatyzowany. TEORETYCZNIE. Była to raczej 3-godzinna sauna (nb. kiedyś IC jechało na tej samej trasie 2:35 minut). Na krytyczne uwagi pasażerów konduktorka nie miała innego wytłumaczenia jak tylko, że podróżni zepsuli klimatyzacje przez otwarcie okien. Okna, a właściwie tylko male lufciki, otwarto dopiero po ok. 20 minutach 'parowy' liczac, ze jednak klima sie wlaczy kiedy pociag ruszy i przyspieszy. Nie wlaczyla się. Bracia kolejarze i siostry kolejarki. Nie zdziwcie się kiedy stracicie pracę, a polskie tory kolejowe zajmą czyste i ponktualne pociagi zagraniczne (np. niemieckie) z zagraniczną obsługą i sprawnym wyposażeniem. Skończa sie przeprosiny płynace do podróznych z dworcowych megafonow przepraszające za spóźnienie niemal każdego pociągu. I nie straszcie nas - pasażerów - wzrostem cen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hannes Dokładnie taka sama sytuacja IP: 213.17.164.* 03.07.09, 14:10 Dokładnie taka sama sytuacja miała miejsce 26 czerwca w pociągu IC Odra z Wrocławia do Warszawy. Wagon teoretycznie klimatyzowany (a więc bez możliwości otwarcia okien), bezprzedziałowy i w środku pełno zdychających (przepraszam) ludzi z gorąca. Obsługa kompletnie bezradna manipulowała w skrzynce sterowniczej, poczym szybko dawała nogę do innych wagonów. Powinni przynajmniej oddawać cenę miejscówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doda Re: ...A gadzinowka Michnika czemu taka droga????? IP: *.fwgc.dot.ca.gov 03.07.09, 15:48 Ogladalem niedawno programy w TVN , POZAL SIE BOZE JAKIE BZDURY I PRYMITYW. CIEKAWE DLA KOGO TE BZDURY SA PRZEZNACZONE??? Odpowiedz Link Zgłoś
3cik <-=-=-=-=-=------------=- 03.07.09, 14:40 Gdy pierwsza spółka wymięknie - druga natychmiast "zracjonalizuje" cennik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o_O Re: <-=-=-=-=-=------------=- IP: *.chello.pl 03.07.09, 15:07 wiecej polaczen do innych miast! do poznania mozna sie dostac tylko w piatek i niedziele, a np do szczecina, trojmiasta, wroclawia czy katowic - w ogole... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta80 Re: <-=-=-=-=-=------------=- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.09, 11:22 Z innej półki Polska kończy się tylko na trasie Warszawa - Kraków?? Bo PKP chciałbym przypomnieć że w Polsce są również inne miasta chcące skorzystać na promocjach i to nie tylko na trasie do Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
spider78 Koleje wojują, a do stolicy coraz taniej 03.07.09, 17:15 Jak znam życie to takich biletów jest może z 10 na cały pociąg. W dodatku nie można ich kupić przez internet, więc specjalna wyprawa wcześniej na dworzec i stanie w kolejce żeby ostatecznie obejść się smakiem... bezcenne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polskojęzyczny Dla GW-na najgorsze jest to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.09, 11:46 Najgorsze jest to, że panie na dworcu w Kraku nie mówią po angielsku. W związku z tym proponowałbym aby GW-no zamieniło się wreszcie w gazetę anglojęzyczną, jak już pozycja polskojęzycznej jej nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Koleje wojują, a do stolicy coraz taniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.09, 17:53 Wojna cenowa rujnuje wszystkich konkurentow. Tanie bilety to znaczy mniej pieniedzy na remonty i wymiane taboru oraz nizsze bezpieczenstwo podroznych. Wolny rynek i konkurencja to abstrakcyjne idee, ktorych odpowiednikow nie ma przeciez w naszej rzeczywistosci... Odpowiedz Link Zgłoś
radi242 Re: Koleje wojują, a do stolicy coraz taniej 03.07.09, 21:35 > Wojna cenowa rujnuje wszystkich konkurentow. Tanie bilety to znaczy > mniej pieniedzy na remonty i wymiane taboru oraz nizsze > bezpieczenstwo podroznych. Wolny rynek i konkurencja to abstrakcyjne > idee, ktorych odpowiednikow nie ma przeciez w naszej > rzeczywistosci... Wojna cenowa wreszcie sprawia, że do kolei powracają ci dla których przy dotychczasowych cenach bardziej opłacało się już pojechać samochodem z dwiema osobami (a czasem nawet i z samym kierowcą - w przypadku oszczędnego diesla bądź LPG). Lepiej jest zrobić bilet za 107 PLN i w ogole go nie sprzedać, niż zapełnić cały pociąg pasażerami zadowolonymi z zakupu biletów za złotych kilkadziesiąt? Właśnie tą drugą metodą się robi biznes i zdobywa pieniądze na dalszy rozwój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Koleje wojują, a do stolicy coraz taniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.09, 17:54 PKP powstaly w II RP, po I Wojnie Swiatowej, wiec nie sa zadnym 'komunistycznym' wymyslem. Gdyby Balcerowicz znal lepiej historie gospodarcza Polski, to by nie walczyl z PKP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autochton niedługo Krakusy pociąg do Nowego Jorku uruchomią IP: *.ip.netia.com.pl 03.07.09, 18:28 ;-) Money, money, money... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hektar Re: 500 ton przez 300 km za 19 zł ? IP: *.cnow.pl 03.07.09, 19:53 a oplaca to okolo 150 luda ? pomyleni ludzie. to tylko wkopie te ko0lej w kolejne dlugi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Koleje wojują, a do stolicy coraz taniej IP: *.mynet.com.pl 03.07.09, 20:03 Ostatnio jechałam pociągiem Regio z Przemyśla do Krakowa, za bilet zapłaciłam 22 zł( studencki) a moja kumpela 35 zł ( czyli 10 zł tańczy niż pośpiech. Co prawda pociąg to była osobówka ale miękkie siedzenia a nie plastiki, a prędkość mnie zadziwiała nigdy bym nie przypuszczała że ten rodzaj pociągu potrafi osiągać taka prędkość.No i jechaliśmy 3,5 ha nie ponad 4 jak pośpiechem. Moja ocena 4,5. Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Koleje wojują, a do stolicy coraz taniej 05.07.09, 02:15 No i dobrze. Oby pasażerowie skorzystali. Odpowiedz Link Zgłoś
pitland.pl Koleje wojują, a do stolicy coraz taniej 05.07.09, 11:55 bilet za 19 zł z Krakowa można było kupić godzinę przed odjazdem. Była klimatyzacja i darmowa kawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Koleje wojują, a do stolicy coraz taniej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.09, 08:38 szkoda ze nie zadbają o pasażerów jeżdżących codziennie do pracy na trasie warszawa - łódź. miesięczny bilet kosztuje 318 zł. w połowie trasy brakuje już miejsc siedzących, nie mówiąc o codziennych opóźnieniach!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem Koleje wojują, a do stolicy coraz taniej 08.07.09, 19:45 ile stacji po drodze :> i czy jeśli sa to place taniej ? Z WaWy do KRK to jesli wsiadam w kilecach to polowe ?:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DO AUTORA Koleje wojują, a do stolicy coraz taniej IP: 82.160.142.* 08.07.09, 21:13 Nie ma pociągu do Krakowa o 18.45.Jest tylko 18.08 do dnia bodajże 21.VII,a od 22.VII ten pociąg będzie odjeżdżał o 18.45. I jeden w południe o 12.40 ale przez Piotrków więc jedzie 5 godzin. Jak już klecicie artykuły to chociaż bądźcie rzetelni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art Koleje wojują.... -tak trzymać! IP: 194.181.28.* 14.07.09, 14:22 to jest ratunek dla warszawiaków który zmuszeni byli korzystać z drogiego Okęcia - tak drogiego, że już prawie wszystkie tanie linie się z tąd wyniosły!!... Odpowiedz Link Zgłoś