Gość: alisha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.09, 16:47 Dlaczego to tesco ma przestać te gatunki skoro nie są one pod ochroną? chyba gdzie indziej greenPIS powinno protestować Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
terion Re: Greenpeace protestował na dachu Tesco 13.07.09, 17:00 > Protest odbył się w jednym z hipermarketów Tesco, bo jego władze - według Greenpeace - nie chciały podjąć rozmów w sprawie wycofania ze sprzedaży tych ryb. Czytaj: oferta "dobrowolnej" wpłaty na konto Greenpeace została odrzucona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zerek Re: Greenpeace protestował na dachu Tesco IP: *.multi-play.net.pl 13.07.09, 18:11 Na czym opierasz swoją insynuację? Greenpeace nie przyjmuje wpłat od firm. Żadnych. Darowizna wpłacona na konto Greenpeace jest zawsze zwracana. Nie może być mowy o żadnej dobrowolnej wpłacie. Nie reprezentuję Greenpeacu, natomiast jest dla mnie przykre, gdy ktoś takimi komentarzami szkaluję jakąkolwiek organizację pozarządową. Na dodatek nie ma racji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick Re: Greenpeace protestował na dachu Tesco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.09, 19:00 a mnie ostatnio jakiś ekoterrorysta z greenpace na rynku złapał i namawiał na rzucenie grosza... więc chyba darowizny przyjmują. Odpowiedz Link Zgłoś
jakubdiduch Re: Greenpeace protestował na dachu Tesco 13.07.09, 19:56 pewnie że przyjmują. przedstawicieli handlowych szukają przez portal infopraca. to tylko z wierzchu wygląda tak ładnie. a w ogóle, to nie lubię bejdoków. mogli by się z workami po paru lasach przelecieć i śmieci pozbierać, zamiast odwalać idiotyzmy na dachu, które i tak przeciętnego konsumenta g..no obchodzą. sorki, że tak smutno przed spaniem, ale pogoda taka nierówna :). pa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Re: Greenpeace protestował na dachu Tesco IP: *.85-237-171.tkchopin.pl 13.07.09, 22:41 >a w ogóle, to nie lubię bejdoków. mogli by się z workami po paru lasach przelecieć i śmieci pozbierać, zamiast odwalać idiotyzmy na dachu, które i tak przeciętnego konsumenta g..no obchodzą. skoro przeszkadzają ci śmiecie w lesie, to sam je zabieraj ze sobą, albo wogóle przestań jeździć do lasu, bo widać że jesteś przeciętniakiem, którego obchodzi jedynie czubek swojego nosa. Odpowiedz Link Zgłoś
3cik Re: Greenpeace protestował na dachu Tesco 13.07.09, 20:32 Jak nie umiesz CZYTAĆ to nie PISZ. Nie przyjmują od FIRM. A jakbyś spotkał terrorystę w akcji (nawet eko) to raczej byś nam o tym teraz nie mógł napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick Re: Greenpeace protestował na dachu Tesco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.09, 20:42 może to Ty nie umiesz czytać? "Na czym opierasz swoją insynuację? Greenpeace nie przyjmuje wpłat od firm. Żadnych." rozumiem, że nie przyjmuje wpłat od firm "Darowizna wpłacona na konto Greenpeace jest zawsze zwracana." tu już nie jest napisane że to ma być darowizna od firmy. Eko terroryści są zazwyczaj mało groźni, krzyczą tą swoją lewacką nowomową i tyle. Strasznie im tylko ciężko zrozumieć że ktoś nie ma ochoty ich finansować i potrafią iść za człowiekiem kilkadziesiąt metrów i gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Re: Greenpeace protestował na dachu Tesco IP: *.85-237-171.tkchopin.pl 13.07.09, 23:37 >Eko terroryści są zazwyczaj mało groźni, krzyczą tą swoją lewacką nowomową i tyle. no raczej ty gadasz nowomową, są terrorystami i są nie groźni? Może nie wiesz co znaczy słowo terrorysta? >Strasznie im tylko ciężko zrozumieć że ktoś nie ma ochoty ich finansować i potrafią iść za człowiekiem kilkadziesiąt metrów i gadać. bardzo trudno cię zrozumieć, trochę mało logicznie piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
the_rapist Kpisz czy o droge pytasz? 13.07.09, 20:22 Nie mam pojecia dlaczego ktos z zarzadu Tesco mialby chciec rozmawiac z Greenpeacem. Wyraznie zostalo napisane, ze oprotestowane gatunki ryb sa w sprzedazy legalnie. Gdyby ekolodzy od siedmiu bolesci rzeczywiscie troszczyli sie o ryby to uderzyliby do chociazby ministerstwa zasobow podwodnych i im probowali przedstawic swoj punkt widzenia. A tak to wyszla nieudana proba wymuszenia haraczu. Pewnie teraz zaczna oblewac kwasem kupujacych te ryby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Kpisz czy o droge pytasz? IP: 195.205.146.* 16.07.09, 18:13 "Gdyby ekolodzy od siedmiu bolesci" Greenpeace to nie ekolodzy. To ludzie, którzy kochają przyrodę i zależy im na niej. "uderzyliby do chociazby ministerstwa zasobow podwodnych" Hmmm. Nie przypominam sobie, żebyśmy mieli takie ministerstwo. Poczytaj sobie może o tym www.greenpeace.org/poland/kampanie/morza-i-oceany/rezerwaty-morskie zanim cokolwiek napiszesz, ok? "A tak to wyszla nieudana proba wymuszenia haraczu." Od kogo? Poczytaj sobie może o tym www.greenpeace.org/poland/wesprzyj-nas zanim cokolwiek napiszesz, ok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Racjonalista Re: Greenpeace protestował na dachu Tesco IP: *.ists.pl 21.07.09, 23:49 1. na stonie www.wkrecswietlowke.pl/ ktora jest storna greenpeaceu w prawym gornym rogu jest link do prywatnej, komercyjnej firmy. Wiec skoro oficjalnie reklamuje się tam jakas firma to czemu ludzie z greenpeace mowia ze nigdy nie biora pieniędzy od firm? Ze jedyne źródło finansowania gp to prywatni darczyńcy = osoby fizyczne? 2. na swoich stronach greenpeace publikuje raport o energetyce w Polsce: www.greenpeace.org...czna-polska.pdf W raporcie tym ni z gruszki nie z pietruszki stwierdzone jest (strona 26 nagłówek rozdzialu 8 – go) ze polska powinna 50% energi produkowac z wiatrakow. Znow twierdzi greenpeace ze tak twierdza obiektywni eksperci. Jednak jak poszukac to okazuje się iż współautorem raportu jest osoba (Grzegorz Wiśniewski) z komercyjnej firmy – choc sprytnie nazwanej tak aby wydawalo się iż jest to jednostka naukowa, zarabiajaca na odplatnym przygotowaniu opracowan w dziedzinie energetyki wiatrowej www.ieo.pl/oferta/energetyka_wiatrowa.html, oraz innych OZE.Zreszta ta firma nazywa sama siebie Instytutem a nie ma tam pracującego zadnego doktora czy profesora (www.ieo.pl/ludzie/pracownicy.html www.ieo.pl/ludzie/zarzad.html ). Jak dla mnie to brzmi tak: my greenpeace „OBIEKTYWNIE” mowimy wszem i wobec ze najekologiczniej jest budowac jak najwięcej elektrowni wiatrowych!! Nasz obiektywizm wynika z faktu ze nasze zdanie popiera komercyjna firma majaca szanse tym wiecej zarobic im wiecej w Polsce będzie budowanych wiatrakow. Skoro GP pretenduje do miana organizacji obywatelskiej, czyli skupiającej inicjatywy oddolne, spoleczne to czy nie powinna dzialac na przejrzystych, transparentnych zasadach? Skoro chce lobbować na rzecz konkretnych producentów niech robi to otwarcie, bez strojenia sie w piorka organizacji "non profit". Po co fundraiserzy gp opowiadaja bzdury ze gp ma pieniądze tylko od prywatnych osób i nie otrzymuje wsparcia od komercyjnych firm? Po prostu zastanwia mnie gdzie tu jest obiektywizm i uczciwosc greenpeace 'u? Odpowiedz Link Zgłoś
maciek_sc Greenpeace protestował na dachu Tesco 13.07.09, 18:20 Wspierałem finansowo Greenpeace stałym zleceniem na niewielką kwotę przez dłuższy czas. Niedawno zrezygnowałem gdyż moje pieniądze szły na pajacowanie na dachach i kominach oraz druk biuletynów, z których nie dało się zrezygnować albo np. otrzymywać mailem. Przykro mi, bo na fali wydarzeń w Rospudzie bardzo w GP uwierzyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
kjhubner zostawić ich dachu Tesco !!!! 13.07.09, 21:51 niech sobie tam siedza !!! ale klozet tylko w rynku, po godzinie na upale zleza sami, a wtedy ooskarżyć ich o pogwałcenie miru domowego tesco !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Greenpeace protestował na dachu Tesco IP: *.blich.krakow.pl 13.07.09, 22:15 Większość tych ryb można kupić w każdym sklepie rybnym, barze rybnym i nadmorskich smażalniach. Co ma z tym zamiar zrobić grinpis? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Greenpeace protestował na dachu Tesco IP: 195.205.146.* 16.07.09, 18:16 www.greenpeace.org/poland/kampanie/morza-i-oceany/rezerwaty-morskie Odpowiedz Link Zgłoś
czesiekkk Re: Greenpeace protestował na dachu Tesco 14.07.09, 00:06 Ktoś napisał, że te ryby są też gdzie indziej, w barach i smażalniach, dlaczego Greenpeace za miejsce protestu wybrał akurat Tesco? To jest bardzo ciekawe pytanie. Kiedyś GP protestował przeciwko francuskiemu programowi zbrojeń nuklearnych, dziś broń nuklearną ma Izrael, Pakistan, Indie, Iran, prace nad bronią A prowadzą albo zamierzają prowadzić - Arabia Saudyjska, Egipt, Syria. Korea Północna, kończy testy po niej prace rozpoczną - Korea Południowa i Japonia. , dlaczego GP protestował przeciwko siłom nuklearnym Republiki Francuskiej, to kolejne ciekawe pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Greenpeace protestował na dachu Tesco IP: 195.205.146.* 16.07.09, 18:19 Rzeczywiście bardzo ciekawe pytanie. Ponieważ, gdy Greenpeace powstawał (1971 rok) próby nuklearne prowadziła akurat Republika Francuska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Greenpeace protestował na dachu Tesco IP: 195.205.146.* 16.07.09, 18:21 Macie jeszcze jakieś głupie pytania? Odpowiedz Link Zgłoś
czesiekkk Re: Greenpeace protestował na dachu Tesco 16.07.09, 22:27 Kiedy GP zacznie protestować przeciwko północnokoreańskiemu i irańskiemu programowi zbrojeń nuklearnych? Nie mogę się doczekać kiedy statki GP będą prowadzić protest przeciwko nuklearnej zagładzie. No i nie mogę się doczekać, kiedy będziecie stać z plakatami pod indyjskimi i pakistańskimi elektrowniami atomowymi. No, bo przecież nie wierzę że protestujecie tylko i wyłącznie przeciwko starym zachodnim demokracjom i wszystkich kraje traktujecie po równo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Greenpeace protestował na dachu Tesco IP: 195.205.146.* 16.07.09, 18:24 Ok, zjedzmy wszystkie ryby na całym świecie. Wtedy będziemy szczęśliwi, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
tbarbasz Re: Greenpeace protestował na dachu Tesco 16.07.09, 18:45 Gość portalu: gość napisał(a): > Ok, zjedzmy wszystkie ryby na całym świecie. Wtedy będziemy szczęśliwi, nie? Napisałeś prawdę - GreenPeace to nie ekolodzy - tylko ekofile. A problem człowieka polega na tym, że jest nieprawdopodobnie zadufany w sobie. Dotyczy to i tych zjadających ryby i tych, co z nimi walczą. Istotą przyrody jest zmienność - "Panta Rei". Większość gatunków powstałych w historii rozwoju życia na Ziemi dawno już wyginęła - gdzie trylobity, amonity? nie wspominając już o "dinusiach" i mamutach. Ludzie też kiedyś zapewne wymrą. Tylko w naiwności można sądzić, że uda się ocalić na wieczność stan przyrody. Po to jest śmierć - aby życie mogło trwać i się zmieniać! Podkreślam - życie, a nie osobniki lub gatunki. Jak zjemy wszystkie ryby - to ich nie będzie! Będziemy żreć co innego. A jak nie będzie niczego innego do zjedzenia - to wymrzemy z głodu! Takie przypadki zna już historia Ziemi. A życie -trwa w nowych postaciach i ciągle się zmienia. I mam pewność statystyczną, że będzie trwało także po wymarciu gatunku ludzkiego. Myśl nieco szerzej! Pisałeś o energii atomowej (a poprawnie jądrowej). Przecież to dzięki niej w ogóle żyjemy! Słoneczko to wielki stos termojądrowy. "Macki na planecie wypuściły receptory energii promienistej" - to przecież to samo, co "liście wyrosły na drzewach"...Zakłóć proces fotosyntezy - zginęliśmy! Jeśli coś się stanie z naszą gwiazdą-matką (Słońcem) to dowiemy się o tym za około 8 minut, że nieodwracalnie giniemy. I żadne nasze osiągnęcia (komputery, lasery...) nam nie pomogą. W skali Ziemi wybuch bomby wodorowej takiej jak TSAR Bomba to siła porównywalna z odrzutem pierdnięcia muchy siedzącej mi na nosie. A co dopiero w skali Kosmosu. Nie jesteśmy pępkiem Świata - jesteśmy jego częścią... Odpowiedz Link Zgłoś
terion Postulaty - czyli czego naprawde chcą 23.07.09, 14:09 Przeglądałem sobie dzisiaj czego tak naprawdę chce Greenpeace na ich stronie www.greenpeace.org/poland/zagrozone-gatunki-morskie/w-kierunku-zmian/model-strategii Oto pare ciekawostek: - "Obecny spadek liczebności zasobów rybnych wiąże się z nieprawidłowym modelem konsumpcji na świecie, ponieważ kraje rozwinięte wykorzystują zbyt wiele zasobów, a kraje ubogie cierpią na ich niedobór – stan ten należy zmienić" Komentarz mój: Polska jest krajem stosunkowo dobrze rozwiniętym, czyli powinniśmy jeść mniej ryb! A te niezjedzone oddawać głodującym w Afryce. - "Promowanie alternatywnych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3" Czyli alternatywa, dla alternatywy. Sprowadza się to do jednego: jedzmy mniej ryb! - "Opatrzenie wszystkich produktów zawierające gatunki morskie widoczną etykietą z nazwą potoczną i gatunkową, łowiskiem, na którym zostały złowione, lub farmą, na której były hodowane" Ok, to mi się akurat podoba! - lista gatunków których jeśc (wg GP) nie należy: tuńczyk, dorsz atlantycki, rekin, węgorz, morszczuk, halibut atlantycki i grenlandzki, flądrowate, karmazyn, łosoś, grenadier/miruna, sola. Czyli pewnie 3/4 wszystkich w sprzedaży... Odpowiedz Link Zgłoś