Gość: Zdegustowany IP: 212.244.156.* 22.07.09, 15:17 Moim zdaniem dorożki powinny już dawno opuścić rynek główny, przenieście je np. na Kazimierz. Na rynku z nich tyle pożytku co kot napłakał, smród, bród i niebezpiecznie koło tego nawet przejść. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ? urraaa!!!! będzie można jeszcze parę ogródków IP: 77.236.12.* 22.07.09, 15:35 urrraaaa!!!! będzie miejsce jeszcze na parę ogródków piwnych / bud z kebabami i kiełbasą z "rożna" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unc Re: urraaa!!!! będzie można jeszcze parę ogródków IP: *.chello.pl 22.07.09, 15:47 taaak!! i jeszcze więcej meleksów!!! bo to przecież o to w tym wszystkim chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agd@m Dorożki bez wjazdu na Rynek w środku dnia IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.09, 15:36 To prawda, że nie powinno być dorożek na Rynku już dawno. Przede wszystkim nie jest to miejsce do parkowania koni. Zwierzęta są narażone na upał i hałas. Czy np. Planty koło Barbakanu nie byłyby lepszym miejscem? Jest cień, zieleń i spokojniej niż na Rynku. A gdzie do tej pory byli obrońcy praw zwierząt?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tina Re: Dorożki bez wjazdu na Rynek w środku dnia IP: *.187.243.3.ip.abpl.pl 23.07.09, 07:22 Miejsce postojowe na linii A-B jest tradycyjnym miejscem postoju dorożek. przeniesienie go w inne miejsce jest bezsensowne- to tak jakby otynkowac kościół Mariacki "zeby był ładniejszy".- Zgadzam mogą -konie być zmęczone- hałasem, tłumem ludzi, teraz takze upałem. Ale ludzi zawsze byo duzo, upały tez sie zdarzały, a takich wypadkow w ostatnich latach nie bylo. moze to przypadek, ze teraz sa, moze przyczyna lezy gdzie indziej. A wg mnie, konie szaleja, bo im wstyd za te koszmarne dorozko- karoce oraz rozpraszaja je piekne panie dorozkarki:) Tak to tez bywa, jak sie odstepuje od tradycji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tina Re: Dorożki bez wjazdu na Rynek w środku dnia IP: *.187.243.3.ip.abpl.pl 23.07.09, 07:29 Aha, a ta swoista "prewencja" polegajaca na sprawdzaniu swiatel )do wypadkow doszlo w dzien i nie mialy one nic wspolengo z brakiem swiatel. Takie swoiste "krakowskie" zabranie sie do sprawy ze strony urzednikow. Co niue znaczy, ze powozy nie maja miec swiatel.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eee Dorożki bez wjazdu na Rynek w środku dnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.09, 15:37 byłem ostatnio na rynku w Krakowie, dorożki to fajny turystyczny dodatek, trzeba tylko dograć współistnienie rzeszy turystów i narowistych rumaków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cdw Dorożki bez wjazdu na Rynek w środku dnia IP: 81.21.196.* 22.07.09, 16:12 Dorozki??to sa karoce a nie dorozki!..przynajmniej tak wygladaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuń Dorożki bez wjazdu na Rynek w środku dnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.09, 16:58 Dobrze, że znikną. Osobiście uważam, że zniknąc powinien też ten duży buden co stoi na środku rynku, jak mu tam... W jego miejsce można by zaparkowac ok. 40 pięknych meleksów, i jeszcze wystarczyłoby miejsca dla kilkunastu dizajnerskich szop z kiełbasą, golonką, ciupagami, żelkami i innymi ważnymi turystycznie produktami. Z kolei zamiast dorożek możnaby uruchomić 7-8 nowych ogródków piwnych, których jak wiemy brakuje w obrębie rynku. Rozważylbym też zamontowanie na stałe sceny na Rynku, żeby 24 godziny na dobę mogły odbywać się rozmaite Festiwale Tego i Owego. Tak będzie najlepiej dla Krakowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia z Poznania Re: Dorożki bez wjazdu na Rynek w środku dnia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.09, 17:48 Drodzy Krakowianie, wybijcie jeszcze te wstrętne ptaki którymi dzieci sie zachwycają przecież to niebezpieczne, kolejny pomnik na rynku np: smoka będzie zastępczą atrakcją. A co do dorożek, to zamiast nich zróbcie postój taksówek albo zwykły parking, darmowa atrakcja w mieście się przecież nie opłaca. Wydajecie kilka milionów złotych na promocję miasta wiec ta darmowa, ta jest wam nie potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Dorożki bez wjazdu na Rynek w środku dnia IP: *.ntb.veo.pl 22.07.09, 19:03 w dużych miastach niemieckich do pokarmu dla gołębi dodawane są hormony, dzięki którym ptaki się nie rozmnażają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanz Furmann Re: Dorożki bez wjazdu na Rynek w środku dnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.09, 20:44 Ja! Ja! A w małych podobno dosypują Viagrę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qń Re: Dorożki bez wjazdu na Rynek w środku dnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.09, 20:42 Berdzisz Asiu. Nie pal tyle gandzi bo to niezdrowo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dav Re: Dorożki bez wjazdu na Rynek w środku dnia IP: 212.160.153.* 23.07.09, 10:47 Kup okulary Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośćportalu A to Poznaniacy nienawykli to przejścia IP: 83.13.74.* 22.07.09, 21:00 paru kroków od parkingu? Muszą do dużego pokoju? Niech ręka boska broni. Gdzie to paniusia w świecie widziała, by centra zabytkowych miast zmieniać w parkingi? Na szczęście tendencja jest w drugą stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pil Re: A to Poznaniacy nienawykli to przejścia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.09, 23:23 Forum gazety jest jednak pełne debili. Onetowe forum się chowa :P (i nie piszę tu o wypowiedzi Asi z Poznania gościu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: A to Poznaniacy nienawykli to przejścia IP: *.chello.pl 23.07.09, 07:41 Piszę to po raz kolejny. Gdyby ironia wyskoczyła z krzaków i kopnęła cię w dupę, to nawet byś tego nie zauważył. Piszę to w kontekście odpowiedzi dla Ani z Poznania. Pewnie zaraz napiszesz że ironia nie może wyskoczyć z krzaków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: A to Poznaniacy nienawykli to przejścia IP: *.chello.pl 23.07.09, 07:43 Poprawka. Chodziło mi o odpowiedzi na post Asi. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.grz Dorożki bez wjazdu na Rynek w środku dnia 22.07.09, 18:31 Jeszcze raz postuluje. Skonczyc z 2-konnymi powozami i wrocic do bardziej bezpiecznych i bardziej zwiazanych z tradycja (ewentualnie zmodernizowanych troche technicznie) dorozek 1-konnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus Re: Dorożki bez wjazdu na Rynek w środku dnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.09, 22:01 A ja powiem, ze dorozki powinny byc 500 konne na bezolowiowa super i wtedy wszyscy byli zadowoleni. Przejazdzka wkolo Rynku w Lambo lub Testarossa bez zapachu spoconego konia puszczajacego baki przynosi zupelnie nowa jakosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~ Przydałaby się jeszcze kontrola estetyki "dorożek" IP: *.nottingham.ac.uk 22.07.09, 19:28 Jak nie ciężko zauważyć, tradycyjne dorożki ostatnimi czasy zostały zastąpione kiczowatymi powozami. Jeżeli Kraków traktuje na serio swoje plany przyciągania turystów wysoką kulturą a nie tanim piwem, to poprawowanie nad estetyką dorożek na pewno by nie zaszkodziło. Obecnie, sam się za nie wstydzę jako krakowianin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Motorniczy Jestem motorniczym i mnie .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.09, 20:16 w niczym nie przeszkadzają, jak jade Placem Wszystkich Świętych to ładnie zwalniają i robią mi miejsce przejazdu i ja wcale nie musze używać dzwonka.Gorsze są meleksy bo jeżdżą jak piraci, nie patrząc na bezpieczeństwo swoich pasażerów.Powracając do dorożek, jestem za tym by nadal były na rynku, jest to wielka atrakcja dla turystów i podnosi to prestiż naszego pięknego miasta.Należy tylko pomyśleć i stworzyć z głową jakiś parking z rampami dla tych dorożek tak by woźnica mógł przywiązać bezpiecznie konie i wsio.Ale lepiej jest coś wyrzucić niż usprawnić.No ale sprawa wygląda jak z parkomatami, wiec lepiej wyrzucić rządzących z magistratu.Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hrabia Jan Mądry Dorożki bez wjazdu na Rynek w środku dnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.09, 20:38 Chłopki zachłanne męczą konie więc się zwierzęta buntują. Chcą chłopki powozić to niech sami robią za zwierzęta pociągowe. Tylko do tego się nadają. Chętnie zamówię wtedy kurs do Berlina.... he he.. he..he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXI w. Dorożki bez wjazdu do śródmiescia - cały czas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.09, 20:46 dość już smrodu i niebezpieczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośćportalu To władze Krakowa potrafią szybko reagować? IP: 83.13.74.* 22.07.09, 20:54 Szkoda, że nie potrafią w przypadku ogłuszających imprez na rynku, pomimo skarg mieszkańców, konserwatorów zabytków itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: Dorożki bez wjazdu na Rynek w środku dnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.09, 21:56 Jaki kazimierz? Przesunac te tarantasy do Zielonek skad pochodza i tam sobie moga jezdzic caly dzien. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Dorożki bez wjazdu na Rynek w środku dnia IP: *.ghnet.pl 22.07.09, 22:07 No brawo! Przecież gdyby dorożki miały światła i tablice rejestracyjne, te biedne zwierzaki na pewno by się nie spłoszyły i nie zrobiły nikomu krzywdy... Bardzo mi się podoba "rozwiązywanie" problemów w ten sposób... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norma Re: Dorożki bez wjazdu na Rynek w środku dnia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.09, 06:10 Czyżby radny Sularz dał głos z politycznego niebytu! Przejść nie można, bo źle zaparkowane samochody blokują i chodniki i jezdnie, więc koniecznie na pl. Nowym trzeba zmieścić jeszcze dorożki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @@ Dorożki bez wjazdu do śródmieścia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 08:08 dość smrodu. Dość wypadków z końmi Odpowiedz Link Zgłoś
3cik <000>-----------------\\ 23.07.09, 08:35 Najlepsze rozwiązanie wg urzędników - ZAKAZAĆ :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tradycja? Dorożki bez wjazdu na Rynek w środku dnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 09:40 Nie za bardzo wiem o jaką tu tradycję z dorożkami chodzi? Bo jak żyję w Krakowie kilkadziesiąt lat to dopiero zauważyłem dorożki (takie prawdziwe - nawet z napisem "zaczarowana dorożka") jakąś dekadę temu. Wcześniej jeździł tramwaj konny ale to już zupełnie co innego! Uważam że przeniesienie postoju na pl.Szczepański jest dobrym pomysłem - ten smród w miejscu postoju w rynku jest nie do wytrzymania i dziwię się że właściciele tamtejszych restauracji nie protestują w sanepidzie! W rynku można postawić tabliczkę że dorożki zapraszają na nowy postój żeby nie stracili biznesu... Nie wiem też czemu w innych krajach już dawno temu widziałem że konie mają "zainstalowane" takie "coś" aby nie zanieczyszczać ulic a u nas w środku miasta pełno końskiego łajna na ulicach :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norma Re: tradycja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.09, 14:11 Dokąd żył Kaczara, to dorożka była na Rynku. Jan Kaczara (zm. 22 stycznia 1980 w Krakowie) — krakowski dorożkarz, rozsławiony wierszem Gałczyńskiego Zaczarowana dorożka. Przyjechał do Krakowa w 1923 i podjął pracę dorożkarza. Mieszkał w krakowskiej dzielnicy Prądnik Czerwony, był żonaty (z Anielą), miał syna, który później również pracował jako dorożkarz. Po Krakowie jeździł dorożką nr 13 (według niektórych źródeł nr 6). Nosił zawsze nieodłączny czarny melonik, który z czasem przez kolegów po fachu został przyjęty jako symbol krakowskiego dorożkarstwa.Często mówił rymami. Rozsławiony przez Gałczyńskiego, który poznał go w czasie swojego pobytu w Krakowie w latach 1946-1948 i chętnie korzystał z jego usług, był później gościem programów telewizyjnych, bohaterem wywiadów prasowych. Czasami, przepasany piękną szarfą gościł na scence Piwnicy pod Baranami. Ułożył m.in. zaginioną rymowaną historię dorożkarstwa. Na pytanie Pan wolny? potrafił zabawnie odpowiedzieć: Żonaty, ale mogę odwieźć do chaty.Został pochowany na cmentarzu Batowickim w Krakowie. W 2000 r. jedną z ulic na Prądniku Czerwonym nazwano jego imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKROB71 Dorożki bez wjazdu na Rynek w środku dnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 11:35 Urząd miasta Krakowa niech wyda zakaz poruszania się po rynku głównym i starym miescie wariatą w meleksach szalejących po ulicach Krakowa a od dorożek im wara chcą mieć kolejną wojnę jak pod KDT_____a pan Zień niech zrobi porządek z teatrami ulicznymi które używają petard na rynku głównym Odpowiedz Link Zgłoś
gph tak. widać podobieństwa pomiędzy KDT i dorożkami 23.07.09, 11:44 i tam i tu rdzenni mieszkańcy podmiejskich wsi uważają centrum miasta za swoją własność, na której od lat zarabiają i w związku z tym przez "zasiedzenie", "tradycję" i takie tam roszczą sobie rozliczne prawa. Gość portalu: KKROB71 napisał(a): > Urząd miasta Krakowa niech wyda zakaz poruszania > się po rynku głównym i starym miescie wariatą w > meleksach szalejących po ulicach Krakowa a od > dorożek im wara chcą mieć kolejną wojnę jak pod > KDT_____a pan Zień niech zrobi porządek z teatrami > ulicznymi które używają petard na rynku głównym Odpowiedz Link Zgłoś
jukka2003 magistrat to naprawde szaleje 23.07.09, 13:22 Ta decyzja jest totalnym bełkotem a jednoczesnie obrazem poziomu wladz lokalnych. Widac ze magistrat pomimo tysiecy przepisow, ktorymi na codzien sie posluguje, nie panuje nad niczym, czego dowodem jest jego decyzja ws dorozek. Dorazne, skretyniałe rozwiazanie - po prostu zart. Czekam kiedy jakis melex rozjedzie przechodnia - bo to tylko kwestia czasu. Ciekawe jaka zapadnie decyzja - pewnie cos w stylu "Zmieniamy akumulatory w melexach z 24 na 21,5 V!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SISKA Dorożki bez wjazdu na Rynek w środku dnia IP: 195.81.13.* 23.07.09, 17:01 nie wiem kto takie durne decyzje wydaje !kto tym Krakowem zadzi?WYJEDZCIE WKONCU ZA GRANICE I ZOBACZCIE JAK SIE SCIAGA TURYSTOW DO WIELKICH MIAST . W KAZDYM ZABYTKOWYM MIESCIE SA DOROZKI I TO WLASNIE W CENTRUM PODAC PRZYKLAD MOGE ;RZYM,FIRENCE.BERLIN.PARYZ ITD. NO COZ COFAMY SIE DO TYLU I TO SMUTNE Odpowiedz Link Zgłoś