Dodaj do ulubionych

Śledztwo w sprawie przyczyn śmierci konia

27.07.09, 13:41
Niech se Goral kupi ryksze. Co za pomysl - 21 ludzi na wozie. W erze
motoryzacji i joggin gu wogole nie powinno byc takich idiotyzmow.
Obserwuj wątek
    • Gość: gkalewski Śledztwo w sprawie przyczyn śmierci konia IP: *.static.korbank.pl 27.07.09, 14:26
      U naszych prostaków czy to z nizin czy z gór zwierzę to przedmiot niestety.
      Kłania się tu polski cham, który po woj nie narzucił całemu społeczeństwu
      "nieludzka" behawioralną filozofię bytu!!! A tak wo gołe czy nie wydaje Wam
      się, że w tym kraiku życie staniało. Leżysz sobie na ulicy, umierasz, leżysz w
      worku pod sklepem (gdzieś czytałem o tym artykuł), a ludzie sobie chodzą
      ,jedzą lody, gadają przez komórki...,Ot był człowiek, nie ma
      człowieka...Wielkie mecyje...
    • Gość: boz Śledztwo w sprawie przyczyn śmierci konia IP: *.chello.pl 27.07.09, 14:57
      leniom nie chciało sie iść tylko zamęczyli konia jak im nie wstyd
    • Gość: Krzysztof K. Śledztwo w sprawie przyczyn śmierci konia IP: *.fema.krakow.pl 27.07.09, 15:38
      Ja też jestem przeciwko biciu konia przez Górali. Howghhh!!!
      • Gość: cooper Re: Śledztwo w sprawie przyczyn śmierci konia IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 27.07.09, 16:05
        dutki uber alles... :/
    • Gość: malaka Śledztwo w sprawie przyczyn śmierci konia IP: 12.171.11.* 27.07.09, 16:04
      Tych 21 leni na wozie mogli by te 9km per-pedum zrobic, przeciez to
      samo zdrowie. Ale nie lepiej bylo zameczyc zwierze, dobrze ze
      biedaka na grilla nie wrzucili tam na tej polanie.

Co za banda leni.
    • Gość: PIOR Śledztwo w sprawie przyczyn śmierci konia IP: *.adsl.inetia.pl 27.07.09, 16:05
      Temu patafianowi w góraliskim stroju przydało by się również przywalić, a
      następnie podłączyć go do mniejszego wozu-powiedzmy na 4 osoby i kazać jechać.
      Jak stwierdził kolejny geniusz z Zakopanego-kuń padł ludzie tysz padajom i sie
      nic nie dzieje...
    • Gość: Turysta. Śledztwo w sprawie przyczyn śmierci konia IP: *.chello.pl 27.07.09, 16:41
      I oby śledztwo nie zakończyło się umorzeniem z powodu "braku znamion
      czynu zabronionego". Mam nadzieję, że oprócz zawiasów dostanie
      również koleś sporą nawiązkę na rzecz właściwej organizacji, co by
      mu bokiem wyszło męczenie zwierząt. Nie raz chodziłem tamtędy nas
      Morskie i za kazdym razem zwracałem uwagę na konie które ledwo co
      szły pod górę ciągnąc przepełnioną "furkę". Mam nadzieję, że może
      ktoś wreszcie zacznie kontrolować warunku udzielania zezwoleń dla
      tych woźniców na ich działalność oraz wypełnianie warunków takich
      zezwoleń. A kolesiowi się powinno prewencyjnie takowe zabrać
      dożywotnio. A że sie da, to pokazuje przykład krakowskich dorożek,
      tylko trzeba chcieć.
      • Gość: ewa Re: Śledztwo w sprawie przyczyn śmierci konia IP: *.tktelekom.pl 27.07.09, 17:19
        Bardzo lubie Morskie Oko ale nie lubie chodzić tą drogą,bo co chwile mijają mnie te wozy goralskie ciągnione przez nieludzko zmęczone konie,słychać juz z daleka ich chrapliwe oddechy a na wozach prawie same grubasy,ktorym nie chce sie tylka ruszyc.Ja wiem ze np ludzie chorzy,niepelnosprawni nie obejrzeliby Morskiego Oka bo by tam nie doszli.to dla nich powinna byc taka mozliwosc wjazdu.Wozy te powinny zabierac góra 6 osob,wozy powinny być mniejsze bo jak zauwazylam to taki woz wazy chyba z tonę a jak usiądzie 20 osob z tlustym góralem to dla koni jest masakra.Mam nadzieję ,ze ktoś się tym zajmie.
    • Gość: jacus40 Śledztwo w sprawie przyczyn śmierci konia IP: *.chello.pl 27.07.09, 18:21
      Nienawidzę górali!!! Dla dutków gotowi są do wszystkiego!! To chytry i pazerny
      naród!!!! Takiego górola to bym zaprzągł do wozu i kazał ciągnąć w upale
      pseudo "turystów" Co innego banda leniwych durni, którzy jadą tam nie wiadomo
      poco!!! Góry są nie dla wszystkich!!
    • Gość: Bee! Śledztwo w sprawie przyczyn śmierci konia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.09, 18:31
      Po co śledztwo? Każdy, kto był w morskim oku wie, jak się tam traktuje te konie, jestem za by wprowadzić całkowity zakaz wjazdów bryczek, jeśli ktoś się decyduje na wyjście w góry to chyba powinien być świadom, że to nie spacer po parku.
      • Gość: tigger Re: Śledztwo w sprawie przyczyn śmierci konia IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.07.09, 18:36
        Ciekawe, że nikt nic nie wspomina o osobie, która nakręciła filmik, na którym
        pewnie można dokładnie obejrzeć, jak umiera to biedne zwierzę. Nie jestem w
        stanie sobie wyobrazić, jak bardzo musi być chory psychicznie człowiek, żeby
        stać i spokojnie przyglądać się czemuś takiemu...
        • Gość: wytre umiłowani przez papie za górale.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.09, 18:53
          moze tak wielebny Dziwisz odprawi dla nich rekolekcje pod tytułem "jak nie
          znecać się nad zywiną;
    • Gość: :) Mówią, że ktoś ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.09, 19:08
      końskie zdrowie, ale jak widać temu koniowi forsowny jogging zaszkodził.
    • czesiekkk Re: Śledztwo w sprawie przyczyn śmierci konia 27.07.09, 19:14
      Ostatni raz byłem w Zakopanem 18 lat temu i jestem z tego dumny.
      Bo będąc tam w jakiś sposób przykładałbym rękę do tego co się tam dzieje.
      Szkoda zwierzaka, no ale tam wrażliwość ludzi jest inna, to w ogóle inny kraj.
      • Gość: Witek Re: Śledztwo w sprawie przyczyn śmierci konia IP: *.chello.pl 27.07.09, 19:34
        Jaka wrażliwość?
    • Gość: ma Śledztwo w sprawie przyczyn śmierci konia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.09, 19:22
      Nie rozumiem dlaczego pozwala się na takie męczenie tych zwierząt.
      Przecież są samochody na prąd. Tych woźniców powinno się zagonić do
      ciągnięcia tych wozów. Kiedy szłam do Morskiego Oka, to płakać mi
      się chciało, kiedy przejeżdżały te wozy i patrzyło się na te biedne
      koniki. 14 osób to też za dużo, plus ten ciężki wóz. Potworne. Brak
      słów.
    • Gość: taki_tam Śledztwo w sprawie przyczyn śmierci konia IP: *.chello.pl 27.07.09, 19:34
      Góral taki, powinien odpowiadać za zabicie konia ze szczególnym okrucieństwem.
      Fakt, że robił to regularnie i od dłuższego czasu, po to tylko, by trochę
      więcej zarobić powinien jeszcze zwiększyć wymiar kary. Jako osoba płacąca
      podatki, zgadzam się i wręcz się domagam, aby dostał najwyższy wymiar kary,
      tj. 25 lat więzienia. Wolę takich sadystów utrzymywać w więzieniach niż żeby
      torturowali kolejne niewinne zwierzęta.
      • Gość: Witek Re: Śledztwo w sprawie przyczyn śmierci konia IP: *.chello.pl 27.07.09, 21:45
        A ja się nie zgadzam. Nie chcę płacic na utrzymywanie tego gnoja
        przez 25 lat. Chcę aby go zaprzęgli do tego wozu i żeby wywoził
        brykę pełną ludzi do Morskiego Oka. Co prawda nie korzystam z tych
        fur ale wtedy zrobie wyjątek
    • nabati Polacy osiągneli już dno... 27.07.09, 19:58
      "Wielkosc i moralnosc narodu mozna poznac po tym, jak traktuje zwierzeta".
      - Mahatma Ghandi
      • Gość: ! Re: Polacy osiągneli już dno... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.09, 19:59
        Ja tam nie uważam, że Polacy, raczej ten kto to zrobił, a ty za plugawe oskarżenia.
    • nabati zakazac goralom posiadania zwierzat 27.07.09, 19:58
      sk....ny!
      • Gość: spoko Re: zakazac goralom posiadania zwierzat IP: *.ip.netia.com.pl 27.07.09, 21:23
        Najłatwiej dac się porwac emocjom tłumu i sądzic na podstawie
        zdawkowych informacji. Może s-syny, a może przyczyna śmierci była
        zgoła inna. Ludzie też przewracają się na ulicy i już nie wstają.
    • Gość: krakowianka Śledztwo w sprawie przyczyn śmierci konia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.09, 21:19
      "Zakopane przereklamowane"... W tych dniach szlam ta "wspaniala"
      trasa, na ktorej pedzace dorozki wzbijamy tumany kurzu - jak to
      dobrze z Krakowa przyjechac pooddychac. A remont calej trasy umilaly
      mloty pneumatyczne. Kazdy woznica chcial nas podwiezc ZA - UWAGA:
      40ZL ZA GLOWE. Jezeli na wozie bylo 21 osob, to za ten 1 kurs 840zl
      Gorol dostal! Jezeli kursow zrobil 4 w ciagu dnia... to mial nowego
      konia - OT, JEDEN W TE CZY W TAMTA... Aha, a na calej trasie nie
      widzialam ani jednego miejsca do pojenia koni za wyjatkiem
      pierwszego przystanku na parkingu.
      • orinus Re: Śledztwo w sprawie przyczyn śmierci konia 27.07.09, 21:37
        Nie wiem, jak obecnie wyglada ta sprawa, ale kilka lat temu
        zbulwersowała mnie pewna informacja. Wówczas pozwolenia na przejazdy
        do Morskiego Oka były wydawane na zasadzie koncesji przez TPN.
        Wysokość opłaty była ustalana w przetargu: mamy np. 50 koncesji,
        dostanie ten, kto da więcej. O ile dobrze pamiętam, górale płacili
        powyżej tysiąca złotych za tydzień. Do tego dochodzło utrzymanie
        pojazdu, koni, transport i na końcu zysk. Powtarzam - nie wiem jak
        jest obecnie, ale może TPN też powinien zabrać głos, jak to wygląda
        od ich strony. Podobno strażnicy parkowi nie reagowali na takie
        sytuacje. Można wiedzieć dlaczego?
    • czesiekkk Re: Śledztwo w sprawie przyczyn śmierci konia 27.07.09, 21:21
      Coś się jednak zmienia na korzyść. Przede wszystkim reakcja ludzi, po drugie
      jest kwestią czasu, kiedy zaostrzona zostanie odpowiedzialność karna za
      maltretowanie zwierząt.
      Kara do 2 lat pozbawienia wolności nie odstrasza, może do 5 lat pudła podziała
      na wyobraźnię chciwych i pazernych ludzi i przestanie być fikcją w polskim
      wymiarze sprawiedliwości.
    • Gość: turysta Śledztwo w sprawie przyczyn śmierci konia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.09, 22:49
      skończyć z dowożeniem turystów do Morskiego Oka. Niech chodzą na
      pieszo. Przyjeżdzają w góry żeby chodzić.
      • snellville Re: Śledztwo w sprawie przyczyn śmierci konia 27.07.09, 23:43

Gość portalu: turysta napisał(a):

> skończyć z dowożeniem turystów do Morskiego Oka. Niech chodzą na
        > pieszo. Przyjeżdzają w góry żeby chodzić.

Dobra, a jak jeden z nich padnie????....tez goral winien??
        • Gość: nnn Re: Śledztwo w sprawie przyczyn śmierci konia IP: *.mobile.playmobile.pl 27.07.09, 23:51
          subtelna różnica polega na tym, że ludziska same pchają się w góry, a tego konia
          raczej nikt o zdanie nie pytał. Ergo: popieram wprowadzenie zakazu dowożenia
          leniwych turystów bryczkami
    • Gość: pal666 Jedyny komentarz: IP: *.centertel.pl 27.07.09, 23:19
      Temu sadyście w góralskich portkach kazałbym ciągnąć wóz. Nie z 14
      turystami, nie z 20 turystami ale tak gdzieś z 50 ludźmi. I waliłbym
      typa batem gdzie popadnie. Niechby padł. I zdechł. Byłoby jednego
      gada mniej. Ludzie, nie korzytsajcie z takich "usług". Macie nogi.
      Korzystajcie z nich !
      • snellville Re: Jedyny komentarz: 27.07.09, 23:47

Gość portalu: pal666 napisał(a):

> Temu sadyście w góralskich portkach kazałbym ciągnąć wóz. Nie z 14
        > turystami, nie z 20 turystami ale tak gdzieś z 50 ludźmi. I waliłbym
        > typa batem gdzie popadnie. Niechby padł. I zdechł. Byłoby jednego
        > gada mniej. Ludzie, nie korzytsajcie z takich "usług". Macie nogi.
        > Korzystajcie z nich !

Kon ci milszy nizli czlowiek.......dla mnie sto koni moze pasc za jedna osobe.
        Cos ci sie chyba pokickalo,wiem ze jest to nieodwracalne.
        • Gość: Witek Re: Jedyny komentarz: IP: *.chello.pl 28.07.09, 08:14
          Ale ten góral-sadysta to nie człowiek. To bydlę na poziomie
          emocjonalnym gada, tylko że gadów jest mało i trzeba je chronić a
          takich sadystów nie.
        • Gość: Ja Re: Jedyny komentarz: IP: 62.111.245.* 01.08.09, 15:31
          Ważne niźli *jaki* człowiek.

I tak, konie są milsze od większości ludzi.

Konie nie są tak okrutne i bezmyślne jak wielu ludzi. Wiele koni jest
          rozumniejszych i wrażliwszych niż ich właściciele.

Koń znajdzie drogę do domu i zawiezie pijanego w sztok woźnicę. A pijany woźnica
          potem jeszcze pookłada konia w stajni "dla fantazji". Kto tu jest więcej wart i
          kto z tych obu powinien być "milszym" przyzwoitemu człowiekowi?
    • Gość: ait Moralnosc woznicow IP: *.interia.pl 28.07.09, 11:05
      Kilka lat temu bylem na wakacjach w Tatrach i Zakopanem. W niedziele wybralem
      sie na msze. Na koniec byla modlitwa "od woznicow dla turystow aby urlop sie
      powodzil" - mily akcent. A po mszy, ludzie wyszli, rodzina podeszla do
      woznicy, pyta ile kosztuje kurs... trwa targowanie az woznica mowi "jak nie
      stac to wypierd****".
      Tym oto akcentem zakonczyl sie poprzedni akcent :)
    • Gość: jw23 Biedny koń IP: *.adsl.inetia.pl 28.07.09, 15:22
      ja bym tego capa woźnicę caly dzian na slońcu trzymal a potem kazal się zawięść pod morskie oko z 20 kumplami na wozie. Wychłostać za męki konia!!!
    • Gość: SKANDAL Śledztwo w sprawie przyczyn śmierci konia IP: 195.205.202.* 28.07.09, 19:43
      Mam nadzieje, że teraz dotrze do ludzi co robią z tymi bezbronnymi konikami.
      Siądą z piwem na ławce i jada zadowoleni chwaląc się, że byli nad Morskim
      Okiem. Serce ściska kiedy widać każdą najmniejszą żyłkę u tego konia. Pytam
      się za co te konie tak muszą cierpieć w tych czasach ???? Jestem ciekawa czy
      gdyby, któryś z "pasażerów" zaprzęgł i popędzał batem byłby chętny jeszcze na
      przejażdżkę.
    • Gość: Artur Śledztwo w sprawie przyczyn śmierci konia IP: *.chello.pl 30.07.09, 18:27
      Ja powiem tak. Górale są przewrażliwieni, a pazerność ich sięga zenitu. Samemu można tego doświadczyć podczas wakacji w Tatrach. W drodze do Morskiego Oka jadą jak szaleni, niejednokrotnie stwarzając niebezpieczne sytuacje na drodze swymi konnymi powozami. Zdarzyło się, że raz rozpędzony powóz omal nie wpadł na mnie i na moje dzieci. Te "bryczki" jeżdżą bardzo blisko pobocza, a woźnice nie myślą o ustąpieniu idącym skrajem drogi turystom, niejednokrotne wjeżdżając w zwarte grupy dzieci - kolonistów, czy turystów indywidualnych i spychając je z drogi!!! Stwarzają tym samym duże zagrożenie dla ruchu pieszego. Problem w tym, że tam nie ma bieżącego nadzoru nad tym, co się dzieje. Dopiero incydent z koniem zwrócił uwagę opinii publicznej i zapoczątkował również dyskusję nad "męką" koni, które tam pracują, oraz nad innymi problemami związanymi z ruchem kołowym i pieszym nad dojściem do Morskiego Oka.
      Druga sprawa to "chamstwo" i totalna pazerność kierowców busów na "Palenicy Białczańskiej", zwłaszcza jak odchodzi ostatni wieczorny PKS do Zakopanego. W przypadku, gdy turyści nawołują schodzących ze szlaku maruderów i informują o odchodzącym ostatnim tanim kursie PKS do Zakopanego górale - kierowcy busików obrzucają te osoby, które ponaglają spóźnialskich do wsiadania do PKS-u obraźliwymi inwektywami, wulgaryzmami i pogróżkami, by potem po odjeździe PKS-u wywindować ceny za kurs o blisko połowę podstawowej stawki na trasie Palenica - Zakopane. Swoją droga powinien to zbadać zarząd transportu tych busów, który i tak na wulgarne zachowania kierowców (nie wszystkich, nie należy uogólniać), przymyka oko. Również urząd skarbowy powinien to sprawdzić, bo w trakcie wykonywania wieczornych kursów rzadko można otrzymać od kierowców paragony za przejazd - krótko mówiąc, gdy nie ma kota w domu myszy harcują, a taka praktyka prowadzi do nadużyć i wymuszeń - co jest przestępstwem.
      Wydaje mi się, że prawda w oczy kole i niektórzy podhalańczycy powinni ostro zabrać się za weryfikacje swoich nie uczciwych praktyk i metod wobec turystów krajowych, bo zagranicznych, niezorientowanych w sytuacji, łatwo naciągnąć.
    • Gość: Artur Śledztwo w sprawie przyczyn śmierci konia IP: *.chello.pl 30.07.09, 19:29
      Ja powiem tak. Górale są przewrażliwieni, a pazerność ich sięga zenitu. Samemu można tego doświadczyć podczas wakacji w Tatrach. W drodze do Morskiego Oka jadą jak szaleni, niejednokrotnie stwarzając niebezpieczne sytuacje na drodze swymi konnymi powozami. Zdarzyło się, że raz rozpędzony powóz omal nie wpadł na mnie i na moje dzieci. Te "bryczki" jeżdżą bardzo blisko pobocza, a woźnice nie myślą o ustąpieniu idącym skrajem drogi turystom, niejednokrotne wjeżdżając w zwarte grupy dzieci - kolonistów, czy turystów indywidualnych i spychając je z drogi!!! Stwarzają tym samym duże zagrożenie dla ruchu pieszego. Problem w tym, że tam nie ma bieżącego nadzoru nad tym, co się dzieje. Dopiero incydent z koniem zwrócił uwagę opinii publicznej i zapoczątkował również dyskusję nad "męką" koni, które tam pracują, oraz nad innymi problemami związanymi z ruchem kołowym i pieszym nad dojściem do Morskiego Oka.
      Druga sprawa to "chamstwo" i totalna pazerność kierowców busów na "Palenicy Białczańskiej", zwłaszcza jak odchodzi ostatni wieczorny PKS do Zakopanego. W przypadku, gdy turyści nawołują schodzących ze szlaku maruderów i informują o odchodzącym ostatnim tanim kursie PKS do Zakopanego górale - kierowcy busików obrzucają te osoby, które ponaglają spóźnialskich do wsiadania do PKS-u obraźliwymi inwektywami, wulgaryzmami i pogróżkami, by potem po odjeździe PKS-u wywindować ceny za kurs o blisko połowę podstawowej stawki na trasie Palenica - Zakopane. Swoją droga powinien to zbadać zarząd transportu tych busów, który i tak na wulgarne zachowania kierowców (nie wszystkich, nie należy uogólniać), przymyka oko. Również urząd skarbowy powinien to sprawdzić, bo w trakcie wykonywania wieczornych kursów rzadko można otrzymać od kierowców paragony za przejazd - krótko mówiąc, gdy nie ma kota w domu myszy harcują, a taka praktyka prowadzi do nadużyć i wymuszeń - co jest przestępstwem.
      Wydaje mi się, że prawda w oczy kole i niektórzy podhalańczycy powinni ostro zabrać się za weryfikacje swoich nie uczciwych praktyk i metod wobec turystów krajowych, bo zagranicznych, niezorientowanych w sytuacji, łatwo naciągnąć.
    • Gość: lizawieta Śledztwo w sprawie przyczyn śmierci konia IP: *.99.192.213.cable.satra.pl 31.07.09, 17:35
      Przypomina sie sen raskolnikowa ze zbrodni i kary
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka