Dodaj do ulubionych

Postulat na Boże Narodzenia

25.12.03, 19:42
Ponieważ w dzisiejszych czasach firmy dążą do ograniczania kosztów wnoszę o
to, aby na następne i kolejne Boże Narodzenia, wzorem roku ubiegłego,
wszystkie linie tramwajowe o ile to możliwe i zachodzi taka potrzeba były
obsługiwane solówkami. To co dzisiaj widziałem to jeden wielki tlen panoszący
się po składach. To samo dotyczy autobusów - wszędzie należy puścić solówki.

I tak wskazane było dzisiaj obsługiwać linie: 10,21,14,9,16 - 105Na/GT6,
124,152,128 - solówki.
Obserwuj wątek
    • pavlack Re: Postulat na Boże Narodzenia 25.12.03, 19:50
      Hehe, może po prostu MPK miało za dużo wozokm tramwajowych i trzeba było je
      jakoś wykorzystać pod koniec roku, żeby miasto czegoś nie pocięło w przyszłym :)
      • krzysiek111 Re: Postulat na Boże Narodzenia 25.12.03, 19:55
        pavlack napisał:

> Hehe, może po prostu MPK miało za dużo wozokm tramwajowych i trzeba było je
        > jakoś wykorzystać pod koniec roku, żeby miasto czegoś nie pocięło w
        przyszłym :
        > )

mogli zrobić 17 co 10 minut ;-))) od 29-31.12
        • Gość: ADAŚ Postulat na Boże Narodzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.03, 19:58
          a na "16" dać ufoki !!!
          • krzysiek111 Re: Postulat na Boże Narodzenia 25.12.03, 19:59
            Gość portalu: ADAŚ napisał(a):

> a na "16" dać ufoki !!!

no właśnie, przecież to linia-prekursor ufoków w Krakowie...
            • Gość: ADAŚ Postulat na Boże Narodzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.03, 20:08
              "16" to także prekursor oddziaływania na moje zszargane nerwy.
              16-04, 16-05, 16-06 do piachu - won !!!
              • mouset Re: Postulat na Boże Narodzenia 25.12.03, 21:02
                Dla przypomnienia: 428-02, 04, 06 i 08 też do piachu!!!!
    • Gość: Michał Wojtaszek Re: Postulat na Boże Narodzenia IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.12.03, 21:59
      Niestety ta sama myśl mi przyszła dzisiaj podczas wycieczki do babci do Huty.
      Wszystko puste. A przy okazji na Bieńczyckiej chyba widziałem trzech pokemonów,
      którzy zaczynali dobierać się do paprania wnętrza wozu 437. Tragedia.
      Zajebałbym skurwysynów, a to pewnie porządne dzieci, które pochodzą z "dobrych
      domów".

Michał Wojtaszek
      • Gość: Locutus Re: Postulat na Boże Narodzenia IP: *.lama.net.pl / 195.150.172.* 26.12.03, 00:19
        Wczoraj w 173 ośmiu dresa mazgało ściany markerem :-/

Pzdr.
        LOKI
        • Gość: mouset Re: Postulat na Boże Narodzenia IP: 217.96.109.* 26.12.03, 09:38
          Zgłosiłeś kierowcy?
          • Gość: Locutus Re: Postulat na Boże Narodzenia IP: *.lama.net.pl / 195.150.172.* 27.12.03, 08:39
            W jakim celu? Dresów było OŚMIU. Co by kierman poradził? Kiermani to się nawet
            pojedynczych dresów boją (pamiętacie, jak pisałem o tym, który zarzygał pół
            autobusu?)

Pzdr.
            LOKI
    • Gość: jojo Re: Postulat na Boże Narodzenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.03, 08:45
      to samo ja zauwazylem, moim zdaniem poprostu nie ma tyle solowek a na jeden
      dzien nie beda chyba rozlanczac wagonow (??). W zeszlym roku bylo to o wiele
      lepiej rozwiazane, z tym ze solowki by sie przydaly chyba na wszystkich
      liniach a nie tylko 1 i 10.
    • yabol428 Re: Postulat na Boże Narodzenia 26.12.03, 13:07
      A może by, zamiast rozdzielać składy na jeden dzień, zrobić coś takiego w
      rozkładach (wzorem PKS-ów):
      U - nie kursuje 25.12, 01.01 i w piewszy dzień Wielkanocy.
      I w ten sposób oznaczyć powiedzmy 2/3 kursów na niedziele i święta.
      f=60 w Boże Narodzenie moim zdaniem w zupełności wystarczy.
      • pavlack Re: Postulat na Boże Narodzenia 26.12.03, 13:17
        Sprzeciw! Raz że by się zrobiły nieczytelne te rozkłady, a dwa, że nawet w Boże
        Narodzenie f=60 dla tramwaju jest nie do zaakceptowania. Wtedy to już na pewno
        nikt nie pojedzie.
        Dlatego lepszy mniejszy tabor, a częściej. A rozłączyć parę solówek to nie jest
        znowu taki duży problem, wystarczy poodpinać po jednym wagonie z każdego
        trójskładu.
        • krzysiek111 Re: Postulat na Boże Narodzenia 26.12.03, 13:36
          pavlack napisał:

> Sprzeciw! Raz że by się zrobiły nieczytelne te rozkłady,

?????
          Paweł, jesteś niekonsekwentny w swych poglądach. Jakoś oznaczenie kursów
          wariantowych w przypadku linii 125/425 Ci nie przeszkadza, a Świeta już Ci
          przeszkadzają.
          Przypomnę, że wcześniejsze rozkłady, tzw. "komputerowe" (tak to chyba MPK
          nazywało (?)) miały właśnie oznaczenia "#" - czyli "nie kursuje 24.12..." itd.
          Mało tego, tzw. rozkłady "dodawane" miały zaznaczone zjazdy do zajezdni.

a dwa, że nawet w Boże
          >
          > Narodzenie f=60 dla tramwaju jest nie do zaakceptowania. Wtedy to już na
          pewno
          > nikt nie pojedzie.

Tu się z Tobą w zupełności zgadzam.
          • pavlack Re: Postulat na Boże Narodzenia 26.12.03, 14:39
            krzysiek111 napisał:

> Paweł, jesteś niekonsekwentny w swych poglądach. Jakoś oznaczenie kursów
            > wariantowych w przypadku linii 125/425 Ci nie przeszkadza, a Świeta już Ci
            > przeszkadzają.

Tak, bo warianty w 125/425 to jest jedna linia, i na dodatek w jednym kierunku.
            A poza tym jest to ułatwienie jak się ma wszystkie odjazdy na jednej tabliczce,
            nawet za cenę mniejszej czytelności.
            Natomiast, jeśli rozkłady świąteczne wszystkich linii miałyby zawierać jakieś
            znaczki przy co drugim/trzecim kursie, to by to nie było zbyt czytelne ;D
            • krzysiek111 Re: Postulat na Boże Narodzenia 26.12.03, 15:24
              pavlack napisał:

> krzysiek111 napisał:
              >
              > > Paweł, jesteś niekonsekwentny w swych poglądach. Jakoś oznaczenie kursów
              > > wariantowych w przypadku linii 125/425 Ci nie przeszkadza, a Świeta już Ci
              >
              > > przeszkadzają.
              >
              > Tak, bo warianty w 125/425 to jest jedna linia, i na dodatek w jednym
              kierunku.
              >
              > A poza tym jest to ułatwienie jak się ma wszystkie odjazdy na jednej
              tabliczce,
              >
              > nawet za cenę mniejszej czytelności.
              > Natomiast, jeśli rozkłady świąteczne wszystkich linii miałyby zawierać jakieś
              > znaczki przy co drugim/trzecim kursie, to by to nie było zbyt czytelne ;D

hehehe, nie, no skąd, w tym co piszesz nie ma żadnej sprzeczności ;-)))))
              • pavlack Re: Postulat na Boże Narodzenia 26.12.03, 15:29
                No może i jest :) Ale uważam, że to nie można tak zdecydować - albo robimy
                wszędzie warianty, albo w ogóle :) Wszystko zależy od konkretnej sytuacji :)
                • krzysiek111 Re: Postulat na Boże Narodzenia 26.12.03, 15:32
                  pavlack napisał:

> No może i jest :) Ale uważam, że to nie można tak zdecydować - albo robimy
                  > wszędzie warianty, albo w ogóle :) Wszystko zależy od konkretnej sytuacji :)

Dlatego można oznaczyć w rokładach (chyba ze sam program nie daje takiej
                  możliwości, ale skoro można oznaczyć kursy do Wadowa czy Węgrzynowic to tym
                  bardziej wykonywane w Święta) kursy przypadające w obecnym czasie i w Wielkanoc.
                  • pavlack Re: Postulat na Boże Narodzenia 26.12.03, 15:36
                    No właśnie w tym przypadku sytuacja jest taka, że nie trzeba tego oznaczać :)
                    No, ewentualnie możnaby zaznaczyć kursy niewykonywane w wigilię i Sylwka.(tak
                    jak to w Wawie jest ozanczone)
                    • krzysiek111 Re: Postulat na Boże Narodzenia 26.12.03, 15:54
                      pavlack napisał:

> No właśnie w tym przypadku sytuacja jest taka, że nie trzeba tego oznaczać :)

zakładając f=20 minut nie trzeba, ale w innych przypadkach ...

> No, ewentualnie możnaby zaznaczyć kursy niewykonywane w wigilię i Sylwka.(tak
                      > jak to w Wawie jest ozanczone)

no widzisz, i już przeszedłeś nawet nie wiesz kiedy na moją stronę :-)
                      • pavlack Re: Postulat na Boże Narodzenia 26.12.03, 15:58
                        krzysiek111 napisał:

> zakładając f=20 minut nie trzeba, ale w innych przypadkach ...

No ale zakładamy f=20 ;D

> no widzisz, i już przeszedłeś nawet nie wiesz kiedy na moją stronę :-)

Wpadłem jeszcze na taki pomysł, ze zamiast literek to możnaby to oznaczać
                        pogrubieniem, kursywą albo podkreśleniem, i wtedy wszyscy są zadowoleni :)

P.S. Czemu Wasza stronka nie działa? :)
                        • krzysiek111 Re: Postulat na Boże Narodzenia 26.12.03, 16:03
                          pavlack napisał:

> krzysiek111 napisał:
                          >
                          >
                          > P.S. Czemu Wasza stronka nie działa? :)
                          >
                          nie wiem, może Darek uprawia sabotaż ;-))) ale najprawdopodobniej coś się stało
                          z serwerem :-(
                          • pavlack Re: Postulat na Boże Narodzenia 26.12.03, 16:05
                            Spox :) Poczekam aż zadziała ;)
                    • kuba203 Re: Postulat na Boże Narodzenia 26.12.03, 21:01
                      pavlack napisał:

> No, ewentualnie możnaby zaznaczyć kursy niewykonywane w wigilię i Sylwka.(tak
                      > jak to w Wawie jest ozanczone)

A po co? Ja się cieszę, że MPK wyrosło już z wykonywania w takie dni co
                      drugiego kursu, w tej chwili masz na komunikatach wszystko jasno napisane.
                      Tylko rzeczywiście brakuje tam podanych godzin pierwszych/ostatnich kursów.
                      Poza tym, jak rozkłady zmieniają się kilka razy w ciągu roku to po co
                      opracowywać za każdym razem zupełnie niepotrzebnie listę kursów do wycięcia?
                      Przecież to też zapewne oznacza zamieszanie w podmianach, trzebaby wydrukować
                      specjalne rozkłady dla prowadzących.
                      • pavlack Re: Postulat na Boże Narodzenia 26.12.03, 21:23
                        kuba203 napisał:

> pavlack napisał:
                        >
                        > > No, ewentualnie możnaby zaznaczyć kursy niewykonywane w wigilię i Sylwka.(
                        > tak
                        > > jak to w Wawie jest ozanczone)
                        >
                        > A po co? Ja się cieszę, że MPK wyrosło już z wykonywania w takie dni co
                        > drugiego kursu, w tej chwili masz na komunikatach wszystko jasno napisane.
                        > Tylko rzeczywiście brakuje tam podanych godzin pierwszych/ostatnich kursów.

No właśnie o to mi chodzi, co drugim kursom jestem przeciwny ;) A te
                        niewykonywane w wigilię i sylwka powinny być zaznaczone ;)
                        • kuba203 Re: Postulat na Boże Narodzenia 26.12.03, 21:25
                          pavlack napisał:

> No właśnie o to mi chodzi, co drugim kursom jestem przeciwny ;) A te
                          > niewykonywane w wigilię i sylwka powinny być zaznaczone ;)

No ale to chyba prościej wywiesić komunikat, że taka a taka linia kursuje tylko do takiej a takiej godziny, zamiast oznaczać krzaczkami wszystkie kursy po tej godzinie? Nawet czytelniej jest wtedy. A że ludzie nie czytają komunikatów to nie jest wina MPK :)
                          • pavlack Re: Postulat na Boże Narodzenia 26.12.03, 21:32
                            Ja czasami to mam takie odczucia, że rozkłady i komunikaty są dla pracowników
                            MPK oraz miłośników... niestety :-/
                      • krzysiek111 Re: Postulat na Boże Narodzenia 26.12.03, 23:26
                        kuba203 napisał:

> Tylko rzeczywiście brakuje tam podanych godzin pierwszych/ostatnich kursów.

Pierwsze i ostatnie kursy są wykonywane.

> Poza tym, jak rozkłady zmieniają się kilka razy w ciągu roku to po co
                        > opracowywać za każdym razem zupełnie niepotrzebnie listę kursów do wycięcia?

a jakiż to problem w dzisiejszych czasach ?

> Przecież to też zapewne oznacza zamieszanie w podmianach, trzebaby wydrukować
                        > specjalne rozkłady dla prowadzących.

eeee, coś Kuba kombinujesz za bardzo. Wykonywany jest np co drugi kurs, jakie
                        to zamieszanie w brygadach ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka