Gość: balusz IP: *.multi-play.net.pl 14.08.09, 12:34 Niestety ten tramwaj ma wszelkie cechy biznesu, który powinien splajtować. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dar bo jest za drogi ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.09, 12:46 Myślałem, ze bilet będzie kosztował podobnie jak na tramwaj zwykły - tylko wtedy ma to sens Odpowiedz Link Zgłoś
ondskan Re: bo jest za drogi ... 15.08.09, 16:25 - Rozkład jest na naszej stronie, rzeczywiście nie na głównej, trzeba wejść przez zakładkę "Polecamy" - Poproszę o dokładnego linka, bo inaczej uznam, ze pan kłamie. Nie ma takiej zakładki na tej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
ondskan Re: bo jest za drogi ... 15.08.09, 16:25 - Rozkład jest na naszej stronie, rzeczywiście nie na głównej, trzeba wejść przez zakładkę "Polecamy" - Poproszę o dokładnego linka, bo inaczej uznam, ze pan kłamie. Nie ma takiej zakładki na tej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Do tramwaju wodnego tylko przez zakładkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.09, 12:50 Jak zwykle. Rządzi w mieści peło i komuch. To debile. Odpowiedz Link Zgłoś
tbarbasz ZiS? dobre sobie... 14.08.09, 14:11 Ten ZiS to dopiero superinstytucja. Dostałem nawet od nich pismo: "Tereny, na których znjduje się stadion lekkoatletyczny oraz zespół basenów zostały oddane w użytkowanie wieczyste. Tutejsza jednostka nie posiada informacji o ewentualnie planowanych tam inwestycjach". Chodzi oczywiście o zdewastowane obiekty przy Błoniach - za stadionem Wisły w stronę pętli tramwajowej w Cichym Kąciku. I co - ano nic! Miasto straciło piękny obiekt rekreacyjno sportowy. A co w zamian - prasa donosi "Dziennik Polski" z 16 lipca: Dżungla chaszczy i krzewów znajduje się przy al. 3 Maja w rejonie Cichego Kącika. Kto z ciekawości zajrzy w tamten rejon, w którym przed laty funkcjonował basen Cracovii, zobaczy widok, jakiego w centrum dużego miasta na początku XXI wieku w życiu by się nie spodziewał. Dawne baseny Cracovii są w ruinie. Teren wokół nich zarośnięty jest dzikimi chaszczami. Opanowały one również znajdujące się w sąsiedztwie dawne treningowe boiska piłkarskie. Bramki jak i ławki dla rezerwowych są zniszczone. Gęste zarośla znajdują się także na terenach Wisły Kraków SA wzdłuż ogrodzenia od strony al. 3 Maja. Idąc jedną z wydeptanych ścieżek, można tam natrafić na pozostałości dawnego amfiteatru. Obok znajduje się dawny stadion lekkoatletyczny, który został uporządkowany (wyburzono tam m.in. rozpadającą się trybunę) i trenują na nim piłkarskie grupy młodzieżowe Wisły. Obok trwa budowa stadionu Wisły. Wokół niego do 2012 roku miał powstać kompleks obiektów sportowych i rekreacyjnych oraz hotele. Wszystko miało być zbudowane z myślą o Euro 2012 w Krakowie. Już wiadomo, że nasze miasto nie będzie gospodarzem piłkarskich mistrzostw za trzy lata. Teraz trudno powiedzieć, kiedy w sąsiedztwie Błoń znikną chaszcze. W przypadku blisko 4-hektarowej działki przy Cichym Kąciku należącej do MKS Cracovia pod koniec zeszłego roku rozstrzygnięto konkurs na koncepcję budowy na tym terenie Centrum Sportowo-Rehabilitacyjnego, mającego łączyć funkcje hotelową, rehabilitacyjną i sportową. - Na razie brakuje środków na inwestycje. W pierwszej kolejności ma powstać nowy stadion Cracovii, którego budowa się właśnie rozpoczęła. W przypadku terenów 3 Maja chcemy jednak, aby pierwsze prace rozpoczęły się w przyszłym roku - informuje Jakub Tabisz, wiceprezes MKS Cracovia. Nie ma również na razie pieniędzy na zagospodarowanie pozostałego obszaru w rejonie al. 3 Maja i ul. Reymonta oraz Chodowieckiego należącego do Wisły Kraków SA i TS Wisła. Na terenach Wisły SA od strony al. 3 Maja w planach znajduje się budowa pięciogwiazdkowego hotelu sieci Hilton na około 700 osób. Budynek miałby 5 kondygnacji i pełne zaplecze gastronomiczne, konferencyjne i rekreacyjne. Ze względu na ogólnoświatowy kryzys na początku tego roku zawieszono jednak plany. A więc zamiast kompleksu rekreacyjnego dla mieszkańców - Hilton oraz ośrodek odnowy biologicznej dla współczesnych gladiatorów. A ZiS oczywiście nic nie wie, gazet nie czyta itp. Tak oto grupa urzędasów zarządza infrastrukturą sportową w Krakowie. Ale oczywiście - jest Dyrektor, Zastępcy, Księgowość, Dział Zamówień, Pozyskiwania Funduszy Unijnych, Stanowisko P-poż, "Public Relations" - i wszyscy intensywnie pracują! Najmniej rozbudowane są oczywiście działy Zarządzania Obiektami Sportowymi i Inwestycji - no bo i po co komu one!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptaszyna tramwaj sportowy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.09, 14:41 Tramwaj wodny jak sama nazwa wskazuje służy do uprawiania sportu i jest obiektem sportowym ;-) a tak bardziej poważnie: rozkład tramwaju wodnego (nic to że "wodny" ale "tramwaj" ) powinien być dostępny na stronie MPK podobnie jak linie obsługiwane przez MOBILIS; mamy podobno w Krakowie Zarząd Komunikacji i Transportu ? - kto więc wymyślił infrastrukturę sportową ?! Brak końcowego przystanku przy stopniu wodnym na Dąbiu. No i te ceny - kto zapłaci 5 złotych za przejazd (przepłynięcie?) jednego przystanku ? Pomysł tramwajowy jest niezły, ale realizacja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof K. Do tramwaju wodnego tylko przez zakładkę IP: 195.245.84.* 14.08.09, 15:55 Rejs "tramwajem" do Tyńca kosztuje tyle samo ile taki rejs luksusowym statkiem. Po co więc wybierać "tramwaj" skoro ani tańszy ani chyba szybszy ani bardziej przyjemny? Poza tym z tego co widziałem na zdjęciach w "tramwaju" zmieści się nie więcej niż kilkanaście osób. Rozumiem, że miasto promuje standardy poruszania się komunikacją miejską na zasadach jak największego zagęszczania ludzi na metrze kwadratowym, ale w przypadku "tramwaju" tych standardów chyba nie należy tam przenosić. Potrzebny jest więc prawdopodobnie jakiś system rezerwacji miejsc. Oczywiście nic na temat rezerwacji w internecie nie ma, ale to chyba banał, skoro nie ma tam nawet rozkładów. Miło, że Gazeta zwróciła na ten problem uwagę, chociaż to już właściwie końcówka sezonu. No ale lepiej późno niż wcale. Ja w każdym razie nie odważyłem się dotąd podjąć próby przejażdżki tramwajem. Proponuję pociągnąć temat, bo chciałbym się dowiedzieć, czy ten tramwaj w ogóle pływa i czy przewozi jakichkolwiek pasażerów. Bo jak na razie wiem o nim jedynie ze sporadycznych artykułów prasowych głoszących z hurraoptymizmem, ze w końcu ruszył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dsadsdas Do tramwaju wodnego tylko przez zakładkę IP: *.devs.futuro.pl 14.08.09, 16:17 Pomysł tramwaju wodnego na początku BARDZO mi się spodobał, ALE: 1) to "tramwaje" to stare, zdewastowane i popadające w ruinę łajby, do których strach wsiadać ! Myślałem, że miasto kupi jakieś w miarę nowoczesne pojazdy, a nie takie starocie średniowieczne 2) brak rozkładów na MPK 3) do tego tramwaju to ile wejdzie osób - 15 ? 4) temp płynięcia tego cuda to taki w miarę szybki kraul, więc czujemy się jakbyśmy mieli jechać na Tyniec 2 godziny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kari Do tramwaju wodnego tylko przez zakładkę IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.08.09, 22:34 kolejne mydlenie oczu... Euro też miało być a nikt nawet nie umiał gadać z przedstawicielami, wysyłali jakiś urzędników, Wrocław jak zwykle dał radę!Dziękujemy i pamiętamy Panie Prezydencie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przerażony Do tramwaju wodnego tylko przez zakładkę IP: *.chello.pl 14.08.09, 23:42 witam gorąco, w Wenecji, o ile pamiętam, płaciłem ~12 Euro (45 pln) za bilet całodniowy. W Krakowie ktoś proponuje mi się cenę 40 zł za wycieczkę do Tyńca od mostu Kotlarskiego. Dla 3 osobowej rodziny to wydatek 120pln!! Traktuję to jako formę żartu bo inaczej tego nie można nazwać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicdobrego pytania do google IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.08.09, 10:16 Pani Magdo, Pani pyta google o tramwaj wodny i ma pretensje ze nie ma rozkładu tegoż w wynikach. A przyszlo do glowy zapytac google o ROZKŁAD? polecam pytanie: rozkład tramwaj wodny kraków. Pytając google dostajemy odpowiedź na ZADANE pytanie, jak chce Pani zapytać o rozkład to pyta pani o rozkład, a nie o tramwaj. Umiejętność zadawania pytań ćwiczymy od dziecka... Jak widać niektórzy muszą ćwiczyć dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dada Re: pytania do google IP: *.internet.dla.mnie.pl 15.08.09, 14:38 Wpisuję rozkład tramwaj wodny i nadal nic. Nikt z krakowian tym nie będzie jeździł, jeśli nie będzie rozkładów na stronach MPK, tras na mapkach MPK i nie będąobowiązywały bilety MPK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicdobrego Re: pytania do google IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.08.09, 19:24 www.google.pl/search?hl=pl&q=rozk%C5%82ad+tramwaj+wodny+krak%C3%B3w&btnG=Szukaj+w+Google&lr= &aq=f&oq= wynik 8 od góry... kurcze na tacy trzeba podawać, bo nawet 4 słów poprawnie w google wklepać się nie da.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R2D2 Re: pytania do google IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 20:31 6 wynik od góry - ale chyba korzystanie z google jest jednak zbyt trudne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka69 Do tramwaju wodnego tylko przez zakładkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.09, 12:19 Sama kilka tygodni temu chciałam popłynąć tramwajem wodnym...i niestety skończyło się na planach, bo nigdzie nie znalazłam rozkładu"jazdy" w internecie... Odpowiedz Link Zgłoś
carpaccio4 tylko krakowskie goje są w stanie nie zarabiać 16.08.09, 13:19 na rzece przepływającej przez ich miasto Odpowiedz Link Zgłoś