Gość: j IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.09, 08:22 w Krakowie nie pasowalo do zadnego biorcy - na to lekarze juz nie maja wplywu, a dziennikarz doszukuje sie sensacji Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
balusz Zmarnowali serce, a mogli uratować życie 18.08.09, 08:26 Czy beszczelne odpowiedzi profesora Wałaszewski, nie dyskwalifikują go na to stanowisko ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mądry inaczej Dość tej nagonki na lekarzy ! Oni muszą dostać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.09, 01:37 Oni muszą dostać podwyżki bo głodują ! Jeśli czasem popełnią błąd to z nędzy, z głodu i z rozpaczy ! Jak im podwyżek nie dacie to zaraz jutro wszyscy wyjadą i kto nas będzie wtedy leczył ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madry inaczej Lekarze muszą dostać podwyżki bo głodują ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.09, 01:43 Dość tej nagoni na lekarzy ! Oni muszą dostać podwyżki bo głodują !Jeśli czasem popłnią bład to z nędzy z głodu i z rozpaczy ! Jak im podwyżek nie dacie, to zaraz jutro wszyscy wyjadą i kto nas będzie leczył ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: litościwa Mam garkuchnię, dokarmię kilku głodujących lekarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.09, 01:50 Mam garkuchnię dla biednych koło Radomia, chętnie dokarmię kilku głodujących lekarzy ! Odpowiedz Link Zgłoś
anesta Zmarnowali serce, a mogli uratować życie 18.08.09, 08:30 Koszmar! A bezczelość, zadufanie, brak szacunku prof. Wałaszewskiego przechodzi wszelkie granice. Dal w ten sposób dowód swojego braku w znajomości elemenarnych zasad współpracy między członkami społeczeństwa. Zapomina, że wciąż jest pracownikiem sfery budżetowej? Ponoć "syndrom Boga" jest częsty u lekarzy, zwłaszcza u kardiologów i transplantologów. Myślę, że ów człowiek ma zapewne w gronie swoich medycznych znajomych (których mam nadzieję darzy sa mikroszacunkiem), którzy parają się psychiatrią. Może zaopiekowaliby się tym panem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonidas bezczelny facet IP: 195.187.251.* 18.08.09, 09:50 Prof. Wołaszewski zapomniał, że to podatnik mu płaci, że politycy wybrani przez podatników zadecydowali o jego zatrudnieniu. Krótko mówiąc, prof. Wołaszewski zapomniał, dla kogo pracuje!! Wytłumaczyć powinien się natychmiast. W Wlk. Brytani, Francji czy Niemczech po takiej "akcji" zostałby natychmiast zwolniony i tak to powinno się skończyć. Odpowiedz Link Zgłoś
tartaczek Re: bezczelny facet 18.08.09, 21:55 Bezczelni to sa Ci pismacy, co nie maja pojecia o czym pisza,albo co gorsza pisza na zamowienie..Nie znam tego profesora,ale wiem ,ze takie przypadki zdarzaja sie wszedzie.Nie ma biorcy ,nie ma przeszczepu.Psy szczekaja ,a karawana idzie dalej.Czas sie panowie pismacy podszkolic co nieco.Szkola podstawowa i zlecenie z gory to za malo,zeby sie nazywac dziennikarzem.Ja pracuje w jednym z tych krajow zachodnich i wiem jakie sa zasady i nikt tu nikogo nie zwalnia z pracy tylko dlatego,ze jakis pismak co nie ma pojecia o temacie ,splodzil artykul na zamowienie.Tu nikt nie szkaluje lekarzy ,bo za to sie trafia do sadu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Nie ma biorcy w Krakowie IP: *.adsl.inetia.pl 19.08.09, 01:07 a gdzie indziej? Próbowano? NIE Może organ nie nadawał się do transportu dalszego, tego nie wiemy bo Pan Profesor się obraził i nie wytłumaczył... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lot brakuje śmigłowców do transportu organów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.09, 03:30 W Polsce brakuje śmigłowców do transportu organów. Szczególnie tych mogących latać cała dobę, a nie tylko w dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zojek2 Re: brakuje śmigłowców do transportu organów IP: *.61.190.203.host.de.colt.net 19.08.09, 17:28 W Polsce brakuje śmigłowców do transportu organów. Szczególnie tych mogących latać cała dobę, a nie tylko w dzień. owszem, bo tropia terorystów w Afganie. Odpowiedz Link Zgłoś
wroclawianka2 Re: bezczelny facet 19.08.09, 11:43 Biedny tartaczku, proponuję zgłosić się na badania do dobrego lekarza psychiatry. Może zdąży jeszcze coś uratować w twojej głupiutkiej makówce! Odpowiedz Link Zgłoś
genkar Re: bezczelny facet 20.08.09, 01:19 tartaczek napisał: > Bezczelni to sa Ci pismacy, co nie maja pojecia o czym pisza,albo co gorsza > pisza na zamowienie..Nie znam tego profesora,ale wiem ,ze takie przypadki > zdarzaja sie wszedzie.Nie ma biorcy ,nie ma przeszczepu.Psy szczekaja ,a > karawana idzie dalej.Czas sie panowie pismacy podszkolic co nieco.Szkola > podstawowa i zlecenie z gory to za malo,zeby sie nazywac dziennikarzem.Ja > pracuje w jednym z tych krajow zachodnich i wiem jakie sa zasady i nikt tu > nikogo nie zwalnia z pracy tylko dlatego,ze jakis pismak co nie ma pojecia o > temacie ,splodzil artykul na zamowienie.Tu nikt nie szkaluje lekarzy ,bo za to > sie trafia do sadu. tak jak piszesz to było w komunizmie. W wolnym kraju nie ma świętych krów i jak ktoś jest bucem to spokojnie można o tym napisać. A jak pozwie do sądu to tylko sam się jeszcze ośmieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTY Re: bezczelny facet IP: 193.254.246.* 21.11.10, 21:43 WAŁ ASZEWSKI WPISAŁ W PRZEPISY NIEODWOŁYWALNOŚĆ ZE SWOJEGO STANOWISKA OSOBY PRACUJACE NAD USTAWA TRANSPLANTACYJNA ZAPEWNILY SOBIE DOSTANI BYT DYREKTOR POLTRANSPLANTU KBCTIK KRAJOWI KONSULTANCI MAJA USTAWOWY MONOPOL NA WYDAWANIE KONCESJI NA PROWADZENIE ROZNEGO RODZAJU DZIALANOSCI TRANSPLANTACYJNEJ I OKLOTRANSPLANTACYJNEJ, KTO PRZECIWKO NIM NIE DOSTANIE ZGODY, ALE ONI SAMI SOBIE PRZYZNAJA ... TRANSPLANTOLOGIA W POLSCE RZADZA CHCIWI STARCY, A PACJENCI MUSZA ZBIERAC 70 TYS EURO ZEBY SIE PRZESZCZEPIC ZA GRANICA BO POLSKA NIE MOZE WZIAC NARZADOW Z EUROPY BO NIE MA AKREDYTACJI. MINISTERSTWO OCZYWISCIE O TYM WIE I NIC NIE ROBI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotka Re: Zmarnowali serce, a mogli uratować życie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.09, 09:51 W Krakowie nie pasowało. A gdzie indziej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Zmarnowali serce, a mogli uratować życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.09, 12:34 Ale dlaczego Państwo się oburzacie na wypowiedzi lekarza/prof (sic!) wałaszewskiego. Przecież to członek( jakże adekwatna nazwa) peło. I to powinno wyjaśniać wszystko. Poza tym ktoś kto kocha wraz i wzespól z panem Sułkiem Panią Elizę, już jest podeżany z definicji.Pani Eloza nie istnieje w rzeczywistości. podobnie jak dokto/prof??? wałaszewski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Zawsze pobierają, jak nie serce, to kopertę IP: *.chello.pl 18.08.09, 16:31 Widocznie koperty zabrakło. Odpowiedz Link Zgłoś
tartaczek Re: Zawsze pobierają, jak nie serce, to kopertę 18.08.09, 22:14 Koperty sa ogolnie dostepnie w kazdym sklepie papierniczym,dziwie,sie ze Ci tu piszacy i wszystkowiedzacy o tym nie wiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maestro Zmarnowali serce, a mogli uratować życie IP: *.chello.pl 18.08.09, 17:15 Coś tu jest nie tak. Moze to jeszcze echo wypowiedzi Ziobry. Brali łapówy to teraz się boją o swoją skóre i nic nie chcą robić transplantacji... A może przyczyna jest jeszcze gdzie indziej. Lekarze są bezwzględni, kasa przede wszytkim, sam tego zaznałem. Może to i lepiej że marnują się narządy niż gdyby mieli je wyciągać z jeszcze żyjących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesiu Re: Zmarnowali serce, a mogli uratować życie IP: 193.254.246.* 21.11.10, 21:46 LICZBA PRZESZCZEPOW SPADLA W POLSCE PRZED SPRAWA ZIOBRY.. SPRAWA ZIOBRY ZOSTALA NAGLOSNIONA PRZEZ SRODOWISKO TRANSPLANTOLOGOW.. PO CO? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adepcik Zmarnowali serce, a mogli uratować życie IP: *.adsl.inetia.pl 18.08.09, 18:23 przeczytałem tylko nagłówek i już mi się rzuciło w oczy typowo polska przypadłość. otóż rodzina w przypadku narządów nie ma nic do powiedzenia w sprawie poboru narządów ze zwłok więc może lepiej nie kultywować przekonania że jest inaczej. zwłaszcza że w skali makro problemy ze zgodą rodzin są przyczyną marnowania znacznie większej liczby narządów niż tego jednego przypadku... Odpowiedz Link Zgłoś
tartaczek Re: Zmarnowali serce, a mogli uratować życie 18.08.09, 22:12 Adepcik czego jestes ?Pracy u rzeznika?To przenies sie na wlasciwe forum ,bo cos Ci sie pomylilo.To nie jest typowo polskie.Ty chyba nie Polak skoro tak piszesz.Przepisy sa wspolne dla Unii.Napisz skarge tam gdzie trzeba ,zamiast pisac wypociny na forum.Naglowek w gazecie jedynie slusznej to za malo ,zeby wiedziec w jakim swiecie sie zyje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnitz Re: Zmarnowali serce, a mogli uratować życie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.09, 09:51 A jakie przepisy? Bo rodzina nie ma tu nic dorzeczy, jeżeli potencjalny dawca się zgadza. Lekarz może zapytać rodzinę GRZECZNOŚCIOWO. I nie powinno być to dla niego wyznacznikiem postępowania. Wyznacznikiem powien być BRAK zgody potencjalnego dawcy. Dlatego ja , na wszelki wypadek noszę karteczkę (aktualizuję co kilka miesięcy) z wyrażoną ZGODĄ. Chociaż nie muszę tego robić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prosercowy Zwolnic profesora Wałaszewskiego!!! IP: *.hlrn.qwest.net 18.08.09, 18:28 Zwolnic profesora Wałaszewskiego - Teraz i Natychmiast za brak profesjonalnej kompetencji!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jestemza Re: Zwolnic profesora Wałaszewskiego!!! IP: *.chello.pl 18.08.09, 18:47 zwolnić! zwolnić ich wszystkich, wszystkich lekarzy w kraju a już szczególnie tych, których obsmarował jakiś gryzipiórek gorzej i tak nie bedzie, bo przecież Polak sam wie lepiej jak powinno się go leczyć, baby zielarki dorobią i wszyscy będziemy szczęśliwi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prosercowy Re: Zwolnic profesora Wałaszewskiego!!! IP: *.hlrn.qwest.net 18.08.09, 20:29 Jak ktos cos spie... na duza skale kiedykolwieg i bez wzgledu na dorobek profesjonaly w swojej karierze to powinien strac swoja prace. Dzieki ze mamy gryzipiórka ktore nam pisza wlasnie o takich NIEDOCIAGNIECIACH zawodowych bo inaczej by to przeszlo pod mostem i nikt by tego nie zauwazyl. Odpowiedz Link Zgłoś
genkar Re: Zwolnic profesora Wałaszewskiego!!! 20.08.09, 01:20 Gość portalu: jestemza napisał(a): > zwolnić! zwolnić ich wszystkich, wszystkich lekarzy w kraju a już szczególnie > tych, których obsmarował jakiś gryzipiórek > gorzej i tak nie bedzie, bo przecież Polak sam wie lepiej jak powinno się go > leczyć, baby zielarki dorobią i wszyscy będziemy szczęśliwi takiego bufona jak ten Wałeszewski należy kopnąc w tyłek !!! Odpowiedz Link Zgłoś
mawt profesor Walłaszewski zasłużył na emeryturę 18.08.09, 19:03 jak sam stwierdził - pracuje już od dawien dawna, pewnie pokrył się mchem, może czas uczcić go akademią i odstawić do gablotki Odpowiedz Link Zgłoś
hetmanwiechu cenzura nigdy nie spi 18.08.09, 19:19 napisalem post "ze nasi dali dupy" no i jakis nacjonalista usuna. A prawda jest taka ze dupy nasi dali i ze syf mamy w kraju. Na dodatek cenzura. Odpowiedz Link Zgłoś
wroclawianka2 Zmarnowali serce, a mogli uratować życie 18.08.09, 20:18 Mam dwa pytania: 1. Czy tzw. "profesor" Małaszewski jest profesorem medycyny? 2. Czy jeszcze pracuje w Poltransplancie? Jeżeli tzw. "lekarz" Małaszewski nadal pracuje w tej firmie, to mam pytanie trzecie: 3. Dlaczego pani Kopacz jest jeszcze ministrem zdrowia? Odpowiedz Link Zgłoś
lucusia3 Zmarnowali serce, a mogli uratować życie 18.08.09, 20:33 Może wreszcie przynajmniej Urząd Marszałkowski, który odpowiada za tyle szpitali, weźmie się za te krakowskie profesorskie święte krowy jak ten arogancki typek i zrobi porządek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mru Zmarnowali serce, a mogli uratować życie IP: *.olsztyn.mm.pl 18.08.09, 20:36 Oto Polska. Transparentna... Przerazajace. A prof. W.? Jesli nie ma w sobie podstawowych zasad etyki... to co tam jeszcze robi? Odpowiedz Link Zgłoś
tartaczek Re: Zmarnowali serce, a mogli uratować życie 18.08.09, 22:22 Znam identyczny przypadek w Skandynawii.No ,kto chetny do rzucania kamieniem?Tam tez nie znalazl sie biorca na serce i poszlo do piachu razem z wlascicielem.Ale tu nikt nie odwazylby sie pisac takich paszkwili na lekarzy,a na profesora to juz by im reka uschla przy pisaniu wyroku na siebie..Bo zwiazki zawodowe lekarskie roznioslyby takiego pismaka na strzepy w sadzie.Na koszt jego ,czyli podatnika,o ktorym oni sie tak chetnie rozwodza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Misiaczku IP: *.adsl.inetia.pl 19.08.09, 01:09 Afera jest nie o to, ze w Krakowie nie było biorcy, ale o to, że krajowy system zawiódł. Jest wogóle jakiś? Czy wszyscy chętni nie są informowani o możliwości pobrania organu? Co to za organizacja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niko Zmarnowali serce, a mogli uratować życie IP: 87.204.55.* 18.08.09, 21:09 Jak znam zycie to NIE BYŁO LEKARZY !!!. Nie ma, wyjechali... I mimo, ze wszyscy sie znaja na medycynie nie mial kto pobrac narzadów, a później ich przeszczepić. Dziennikarze zacznijcie drązyć, aprzekonacie sie, ze brakuje ok. 100% lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
smith-wesson Okiem podatnika... 18.08.09, 21:40 Panie Wałaszewski, nie jest pan prywatnym przedsiębiorcą. Codziennie żre pan obiad za moje pieniądze - za pięniądze zwykłych podatników, którzy wypracowują PKB w Polsce. I ja chcę, żeby pan zaczął odpowiadać na moje pytania. A ja zadaję pytania ustami każdego dziennikarza w naszym wolnym kraju. Także z łaski swojej domagam się odrobiny szacunku - jeżeli pracuje pan za moje pieniądze to proszę odpowiadać jak pytam. A jak się nie podoba to niech pan sobie założy budkę z hot-dogami i będzia miał pan święty spokój z dziennikarzami. Odpowiedz Link Zgłoś
tartaczek Re: Okiem podatnika... 18.08.09, 21:59 Pytanie zasdnicze-chce wygryzc tego profesora?I komu sie narazil swoja niezaleznoscia.Na jego miejscu tez bym z mediami nie gadala. Biorac pod uwage ilosc napastliwych postow i zero argumentow przeciekow poza pyskowka wnioskuje,ze jest to zaplanowana akcja. Odpowiedz Link Zgłoś
tartaczek Re: Okiem podatnika... 18.08.09, 22:06 >smith:Pan profesor "zre" obiad za wlasne pieniadze ,bo nie utrzymuje go opieka spoleczna i dobrze ,ze nie odpowiada na pytania w tym stylu,bo musialby sie zrownac z poziomem rozmowcy ,a profesorowi nie wypada. Nasz kraj od dawna nie jest wolny ,wiec przestan opowiadac dowcipy,bo nie moge sie smiac.Mamusia nie pozwala nabijac sie ze starszych. Odpowiedz Link Zgłoś
lillehammer Zmarnowali serce, a mogli uratować życie 18.08.09, 22:14 Przeszczepy to skomplikowana sprawa i medyczna i logistyczna. Sa ludzie czekajacy na narzady- biorcy. Biorcy czekajacy na dany narzad umieszczeni sa na liscie- jednej liscie krajowej mimo iz kierowani sa z wielu roznych osrodkow. Lista taka jest lista ruchoma, ruchomosc ma zwiazek ze zdrowiem biorcy . I tak dla przykladu ktos kto w dniu dzisiejszym jest 4 na liscie do przeszczepu moze byc jutro numerem jeden, jesli jego stan sie pogorszy na tyle, badz moze spasc na dalsza pozycje w kolejce- gdy stan jego sie polepszy, stan innej oczekujacej osoby pogorszy sie lub pojawi sie nowy pacjent oczekujacy na przeszczep, w stanie gorszym od juz na liscie oczekujacych osob. Dalej dawca- dawca moze zostac kazdy, kto za zycia nie zglosil sprzeciwu w centralnym rejestrze, ze nie zgadza sie na pobranie organow. Pomijam sprawe uznania chorego za zmarlego, przyjete jest w srodowisku lekarskim powiadomienie rodziny zmarlego o planowanej donacji, a takze uzyskanie ich aprobaty ( nie zgody!). Mamy wiec biorcow oczekujacych na przeszczep i dawce. Pobrac mozna wiele organow: serce, pluca, nerki, watrobe, trzustke, jelita, rogowke. Wszystko zalezy od okolicznosc i przyczyny smierci- nie zawsze wszystkie organy nadaja sie to pobrania i transplantacji. Pobiera sie tez to co potrzebne. Potrzebne- znaczy jesli zachodzi zgodnosc tkanowa dawcy i biorcy. Badania takie robi sie jeszcze przed samym pobraniem narzadow od zmarlego dawcy. Pobiera sie krew na oznaczenia wirusow zapalen watroby, HIV, cytomegalii itp oraz bada profil tkanowy dawcy. Sprawdza sie w ten sposb czy ktos z oczekujacych moze byc biorca danego organu. Po ustaleniu ktore organy mozna pobrac trzeba skontaktowac sie zarowno z biorca, ktory musi byc dostepny i dotrzec na czas do osrodka transplantacyjnego ( trwalosc organow jest krotka, rzedu kilku- kilkunastu godzin); oraz z lekarzami z danego osrodka, ktorzy podejma sie przeszczepu dokonac. Przeszczepu w skali krajowej, w skali zabiegow chirurgicznych i medycznych stanowia duza rzadkosc i lekarze, ktorzy je wykonuja musza byc wyspecjalizowani w tego typu zabiegach. Sa to zabiegi bardzo trudne i precyzyje, wymagajace ogromnego doswiadczenia klinicznego operujacych lekarzy i dalej tych lekarzy, ktorzy po przeszczepie beda dalej pacjenta prowadzic. Bardzo trudno jest wyrokowac dlaczego nie przeszczepiono serca- moglo nie byc biorcy, do ktorego pasowalby dany organ, biorca z wielu powodow mogl byc nie dostepny, lub nie moc dotrzec na czas do danego osrodka, wreszcie, w czasach kryzysu w sluzbie zdrowia nie mozna wykluczyc, iz zabraklo wykwalifikowanej kadry do wykonania tego typu zabiegu. To tak gwoli wyjasnienia.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
tartaczek Re: Zmarnowali serce, a mogli uratować życie 18.08.09, 22:30 >lillehamer:chwala Ci za wyjasnienia,ale Twoje wyjasnienia trafia tylko do tych co siedza w temacie,a tym co tu wszelkie psy wieszaja nie chodzi o prawde.Tu chodzi o zaszczucie konkretnej osoby i przy okazji jak zwykle dolozenie lekarzom.To juz zaczyna byc sportem narodowym tych co Polakami nie sa,ale umieja pisac po polsku.Lepiej lub gorzej.Bo posiadanie polskiego paszportu to jeszcze nie oznacza czucia sie Polakiem.W ostatnim czasie wiele nacji rzucilo sie na polskie paszporty.Trabiono o tym wszem i wobec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnitz Re: Zmarnowali serce, a mogli uratować życie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.09, 09:59 -Tartaczek, super, że przedmówca wyjaśnił o co chodzi. Ale nie sądzisz, że w atmosferze zakładania"partnerstwa dla transplantacji" itp, najlepszym sposobem zwiększenia zaufania społecznego byłoby przejrzyste wyjaśnienie sprawy. Przez profesora, a nie przez lillehamer. Bo to profesor Winiecki za to odpowiada. Jeżeli nie ma czasu, to przez swojego rzecznika. Takie podejście sprawiłoby, że ludzie mogliby zrozumieć o co chodzi z tymi przeszczepami i zamknęłoby drogę do spekulacji dlaczego, kto nie zapłacił itp. Nie wszyscy są lekarzami, nie wszyscy interesują się przeszczepami, nie wszyscy się na tym muszą znać. Dlatego warto odpowiedzieć, bo nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi, albo ich brak... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnitz Re: Zmarnowali serce, a mogli uratować życie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.09, 10:02 Przepraszam, bo pomyliłam nazwisko pana profesora. Oczywiście Wałaszewski Odpowiedz Link Zgłoś
lillehammer Re: Zmarnowali serce, a mogli uratować życie 20.08.09, 10:22 No dzieki za zauwazenie mojego postu. Tak gwoli wyjsnien to sama jestem lekarzem, choc nie chirurgiem i nie transplantologiem. Robie specjalizacje z neurologii i w ten sposob tez troche siedze w temacie. My neurolodzy potwierdzamy smierc mozgu- jako jedni z kilku lekarzy, ktorzy kwalifikuja pacjenta do zostania dawca. Staralam sie wytlumaczyc sprawe transplantacji bardzo prosto i dosc skrotowo. Ale mam nadzieje, ze i to pomoglo bardziej niz tendencyjne artykuly miernej tresci. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
zz26 Re: Zmarnowali serce, a mogli uratować życie 18.08.09, 23:00 a może wyjaśnienie jest prostsze? może serce nie nadawało sie do pszeczpepu? Odpowiedz Link Zgłoś
jelly_kitten Re: Zmarnowali serce, a mogli uratować życie 19.08.09, 00:25 Tylko dlaczego tego wyjasnienia nie moze udzielic Pan Profesor, zamiast dawac dowody swojego chamstwa? > To tak gwoli wyjasnienia.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiek Re: Zmarnowali serce, a mogli uratować życie IP: 193.254.246.* 21.11.10, 21:55 mogl to Pan prof powiedziec dziennikarzowi, a poltransplant jest chyba od koordynacji i za to bierze pieniadze.. a budzet ma niemaly, a lekarze haruja w pocie czola w poltransplancie, szpitalu dzieciatka jezus (obok) i innych satelitarnych instytucjach wiec trudno im sie skoordynowac w tym samym czasie Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemadry im wyzej na drabinie tym wieksze bydle 18.08.09, 22:33 bezczelne aroganckie odpowiedzi bezkarnych swin Odpowiedz Link Zgłoś
olias Zmarnowali serce, a mogli uratować życie 18.08.09, 22:51 "Dłużej pracuję w tej branży, niż pani macha piórem - usłyszałam od prof. dr. hab. Wałaszewskiego." coś nieprawdopodobnego. to jest nierealne. lekarz? profesor? o co biega - nie dali koperty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Zmarnowali serce, a mogli uratować życie IP: 193.254.246.* 21.11.10, 21:57 polecam lekture wyborcza.pl/1,75248,8679592,Tylko_nerki_sie_nie_marnuja.html?as=1&startsz=x Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spiker Zmarnowali serce, a mogli uratować życie IP: *.bmly.cable.ntl.com 18.08.09, 22:54 Nieprawdopodobna arogancja lekarzy to norma. Sam "macham piórem" od 21 lat i choć pochodzę z tzw. lekarskiej rodziny nigdy nie będę bronić lekarskiej buty i przeświadczenia o roli wybrańców losu z dostępem do wiedzy tajemnej. Panowie doktorowie, jak mawiał nieodżałowany Boy, swoje chamstwo o chłopsko-karierowiczowskich korzeniach chowacie pod maską niomylności i ignorancji dla reszty obywateli tego kraju. Pokory nie macie za grosza, jak lekarze z Beneluksu, Skandynawii czy innych krajów, świadomi, że leczenie to służba a nie władza. Pokory trochę i rozsądku. Bo zamknięci w lekarskim światku i operujący slangiem przypominacie korporacyjną sektę palantów. Walcie się na ryj, skoro nie macie serca nawet do serca. Tak po ludzku zakończę ten wywód... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Zmarnowali serce, a mogli uratować życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.09, 00:44 Kto to pisał? Jakiś bełkot, zero warsztatu dziennikarskiego. Kto to puścił?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Profesorek IP: *.adsl.inetia.pl 19.08.09, 01:03 Jakże typowe podejście tego zadufanego buca... Ciekawe jak tam w tym Poltransplancie koordynują działania. Mają jakiś system komputerowy, do którego wystarczy wprowadzić lokalizację dawcy, podstawową charakterystykę na podstawie której lekrze w ośrodkach decydowaliby czy mają pacjentów kwalifikujących się na biorcę. Nie ma pieniędzy na to? Nie Pan Profesor poleci, widać że jego etat jest niepotrzebny to i pieniądze się znajdą. Nigdy nie zrozumiem dlaczego stanowiska kierownicze - zarządzcze, typowo administracyjne musi zajmować 'profesór', który ma szczerze gdzieś sprawność działania swojego urzędu, a nie zawodowy manager, człowiek który mógłby zwiększyć efektywnosć działania, uratować komuś życie... No, ale pewnie tutaj cały system działa na zasadzie telefonu pani Helenki do pani Frani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Kolego j IP: *.adsl.inetia.pl 19.08.09, 01:05 czy to aby Pan Profesor? Przecież w artykule chodzi o to, że nie przekazano sprawy dalej, nie pofatygowano się poinformować innych ośrodków. Profesor miał szansę wyjaśnić dlaczego powstał zator informacyjny, ale zamiast tego wolał się obrazić. Za co taki ktoś bierze pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
callisto1 "Pobranie wielokopertowe" 19.08.09, 08:46 Tak cos czuję,że teraz w kabaretach pojawi się właśnie taki nowy "termin medyczny". I nawet moze byłoby to smieszne gdyby nie było tragiczne. Odpowiedz Link Zgłoś