anyx27 07.07.09, 23:37 Ma ktoś jakieś doświadczenia? Mam kilka pytań... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
da_na_1 Re: Akademia Smart Start 13.07.09, 11:46 Mamy dobre doswiadczenia poki co i zostajemy na kolejny rok, bo nasza pociecha bardzo si? rozwinela i chetnie chodzi do przedszkola... Najlepiej pojechac na miejsce i zobaczyc osobiscie, jak wszystko wyglada. A jakie masz pytania? Pzdr D Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Akademia Smart Start 13.07.09, 15:14 Dzięki, a w której grupie jest twoja córcia? moja córcia już tam chodzi, tylko mam kilka wątpliwości. czy mogłabym napisać na priv? Odpowiedz Link Zgłoś
aqielek1 Re: Akademia Smart Start 18.07.09, 23:05 mmoje dziecko jest w gr III- jestem zadowolona, pani Sabinka jest świetna Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Akademia Smart Start 19.07.09, 14:05 aqielek1, aja ma na imię twój skarbek, jesli to nie tajmenica? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aqielek1 Re: Akademia Smart Start 20.07.09, 22:20 oczywiscie ze nie tajemnica, ale na forum nie podam ;) napisz proszę jakie masz zastrzezenia do przedszkola- bo ja w sumie tylko takie, ze "plac zabaw" jest mało atrakcyjny i dzieci mało przebywaja na dworze- na szczęscie mozna to nadrobić po południu, chociaz i tak mnie to denerwuje Odpowiedz Link Zgłoś
aqielek1 Re: Akademia Smart Start 20.07.09, 22:23 acha ja pisze o smarcie na Połabian, Odpowiedz Link Zgłoś
nelinka7 Re: Akademia Smart Start 23.02.10, 19:41 W zeszły piątek popołudniu dwie wychowawczynie z grupy mojego dziecka dostały wypowiedzenia i przykazanie, że mają się w pracy nie pokazywać. Po weekendzie zwolniła się wychowawczyni starszaków. Jej też nie wolno było pracować w okresie wypowiedzenia. Gdy spytałam właścicielkę placówki, dlaczego zwolniła dwie osoby bezpośrednio odpowiedzialne za moje dziecko, odparła, że w firmie potrzebna była restrukturyzacja i że zostawiała najlepszych pracowników. Ci „najlepsi” to ludzie zatrudnieni z urzędu pracy. Łącznie w ciągu tygodnia ze żłobka odeszło ¾ wykwalifikowanej kadry. Dzieciom i rodzicom przedstawiono jakąś panią po teologii jako nową opiekunkę. Dodatkowo jeden rodzic dostał wypowiedzenie, ponieważ zwrócił właścicielce uwagę, ze temperatura w sali na piętrze jest poniżej 18 stopni, a mamy środek zimy. Dzieci są w mega stresie. Nie ma żadnej pełnej grupy, nikt nie realizuje jakiegokolwiek programu, nikt nie wie, które dziecko siusia do pieluchy, a które na nocnik, kto jest na co uczulony, kogo trzeba przytulić, a komu opowiedzieć bajkę. Rodzice oczywiście dowiadywali się wszystkiego pocztą pantoflową. Każdy, kto próbuje się indywidualnie skontaktować z właścicielką słyszy inne kłamstwa, albo telefon pozostaje bez odpowiedzi. Zadzwoniłam od razu do kuratorium, żeby się ze zdumieniem dowiedzieć, że placówka jest zwykłą działalnością gospodarczą, w której wolno wszystko. Nie podlega pod kuratorium ani nawet pod sanepid. To dlatego może sobie pozwolić na dawnie takich ogłoszeń: AKADEMIA SMART START BEATA DRÓŻDŻ Wynagrodzenie miesięczne: złoty polski 1,300.00-1,300.00 (miesięczny) Zakres obowiązków: wykształcenie min. podstawowe, może być osoba bez stażu pracy, chęć pracy z dziećmi w wieku od 3 do 5 lat, pomaganie dzieciom w codziennych czynnościach w przedszkolu, chodzenie na spacery z dziećmi, opieka nad grupą dzieci, dbanie o bezpieczeństwo dzieci; Typ wykształcenia: brak Właścicielka tytułuje ten obiekt żłobko-przedszkolem językowo-artystycznym, jednak cała inicjatywa wygląda przede wszystkim jak doraźny biznes z naciskiem położnym na maksymalizację zysków. W tym tzw. „przedszkolu” umowy rozwiązywane są z dnia na dzień, pracownicy z dnia na dzień zwalniani się z obowiązku świadczenia pracy, wykwalifikowana kadra zastępowana jest stażystami przysyłanymi z Urzędu Pracy, rodzice nie są o niczym informowani, dzieci traktowane są jak towar a jeśli ktoś ma jakieś uwagi – dostaje wypowiedzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Akademia Smart Start 23.02.10, 22:18 nelinka7 napisała: > jeden rodzic dostał wypowiedzenie, ponieważ zwrócił właścicielce uwagę, ze > temperatura w sali na piętrze jest poniżej 18 stopni, a mamy środek zimy. to akurat nieprawda. chodziło o szatnię. temp. na górze jest wysoko - wiecznie za gorąco. Reszta to niestety prawda. Dlatego złozyliśmy wypowiedzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
dino_mama Re: Akademia Smart Start 24.02.10, 16:14 > > jeden rodzic dostał wypowiedzenie, ponieważ zwrócił właścicielce uwagę, z > e > > temperatura w sali na piętrze jest poniżej 18 stopni, a mamy środek zimy. > > > to akurat nieprawda. chodziło o szatnię. temp. na górze jest wysoko - wiecznie > za gorąco. TO AKURAT CAŁA PRAWDA - JESTEM TYM RODZICEM, KTÓRY DOSTAŁ WYPOWIEDZENIE ZA NIESUBORDYNACJĘ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aqielek1 Re: Akademia Smart Start 23.02.10, 22:18 zapomniała Pani napisać, że zwolnila sie pani dyrektor,a także druga z wychowawczyń najsarszej grupy, która zreszta własciwie nie istnieje bo z dnia na dzien rodzice zabarli dzieci; nie chcę wnikac w szczegóły chyba ze zachęca mnie do tego własciciele dalszym takim postepowaniem jak dotychczas,ale ja juz na pewno teko "przeszkola" nikomu nie polecę Odpowiedz Link Zgłoś
aqielek1 Re: Akademia Smart Start 23.02.10, 22:23 zapomniała Pani napisać, że zwolnila sie pani dyrektor,a także druga z wychowawczyń najsarszej grupy, która zreszta własciwie nie istnieje bo z dnia na dzien rodzice zabarli dzieci; nie chcę wnikac w szczegóły chyba ze zachęcą mnie do tego własciciele dalszym takim postepowaniem jak dotychczas,ale ja juz na pewno tego tworu szumnie nazwanego akademią nikomu nie polecę. Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Akademia Smart Start 23.02.10, 22:19 nelinka7 napisała: > Zadzwoniłam od razu do kuratorium, żeby się ze zdumieniem dowiedzieć, że > placówka jest zwykłą działalnością gospodarczą, w której wolno wszystko. Nie > podlega pod kuratorium ani nawet pod sanepid. to też nieprawda. kazda placówka -niewazne czy punkt przedszkolny czy klub podlega pod sanepid, poniewaz jest tam zywienie zbiorowe. Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Akademia Smart Start 23.02.10, 22:25 A jak było na zebraniu dzisiaj? Krew się polała? ;) w ogóle jeszcze jakieś dziecko zostało w najstarszej grupie? Odpowiedz Link Zgłoś
aqielek1 Re: Akademia Smart Start 23.02.10, 22:34 na zebranie własciciele przyszli z adwokatem- generalnie rodzice zostali potraktowani jak naprzykrzający się petenci- mąz włascielki czyl "włascicel nieruchomości" jak sie przedstawił był wybitnie arogancki chociaz ciśnie mi się na usta inne słowo; oczywiscie słowo przepraszam nie padło, natomiast słowa "jesteście państwo śmieszni" i owszem; ktos tam pewnie został, ale myślę że nie na długo Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Akademia Smart Start 23.02.10, 22:36 aqielek1 napisała: > ktos tam pewnie został, ale myślę że nie na długo a twoje dziecko zostało? mozesz napisac na priv. Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Akademia Smart Start 23.02.10, 22:43 aqielek1 napisała: > oczywiscie ze nie zostało masz aktywną pocztę gazetową? chciałam o coś zapytać. Odpowiedz Link Zgłoś
aqielek1 Re: Akademia Smart Start 23.02.10, 22:28 anyx z tą temperaturą to jednak prawda- był taki okres, że było chlodno, co przyznali sami właściciele, twierdząc że piec nie był przestawiony, a oni o tym nie wiedzieli bo byli na urlopie Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Akademia Smart Start 23.02.10, 22:29 aqielek1 napisała: > anyx z tą temperaturą to jednak prawda- był taki okres, że było > chlodno, co przyznali sami właściciele, twierdząc że piec nie był > przestawiony, a oni o tym nie wiedzieli bo byli na urlopie ale to akurat dobrze, bo tam zawsze za gorąco ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dj.1 Re: Akademia Smart Start 25.02.10, 11:30 Szanowna nelinko7, cieszę się, ze świat sklada się z ludzi widzących wszystko inaczej. Ja rodzic dziecka chodzącego do Akademii widzę to inaczej niż Ty. Ja jestem zadowolony z Akademii z nauczycieli, jak oni traktują moje dziecko i cieszę się, ze właściciel zwalnia nauczycieli, którzy nie podnoszą poziomu edukacji dzieci bo to oni są ich wizytówką.Jak wyglądają zajęcia kazdy może zobaczyć i spytać się dziecka, zobaczyć na jego rekacje. W momencie gdy piszesz o relacjach między nauczycielem a właścicielem to zastanawiam się, czy Tobie chodzi o Twoje dziecko, czy też o to jak "dowalić" po polsku właścicielowi, który miał inne zdanie niż Ty. Cóż jak znam życie to ten element jest najistotniejszy i nie znajdziemy wspólnej platformy do dyskusji nad jakością Przedszkola i systemu edukacji jaki tam panuje, a ja jestem bardzo z niego zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
dino_mama Re: Akademia Smart Start 25.02.10, 11:40 Cóż, wpis skierowany do nelinki7, ale ja pozwole sobie tylko na jedno zdanie - proszę zapoznać się z problemem, a póxniej ferować wyroki o "chęci dowalenia po polsku właścicielowi". Proponuję lekturę: www.regional.pl/forum/viewtopic.php?p=24101#24101 wroclaw.naszemiasto.pl/forum/watek/253615,4101,fwid,fkid.html# komentarz www.gowork.pl/opinie_czytaj2,68064,0,0Trzeba Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Akademia Smart Start 25.02.10, 15:05 Co do wymogów sanepidu to z całą pewnością nie ma odbioru, poniewaz już choćby sama kuchnia nie spełnia podstawowych wymogów, jakie sanepid narzuca. Ponadto właściciele bezprawnie uzywają nazw punkt przedszkolny oraz zlobko-przedszkole. placówka jest zwykłym klubem, niepodlegającym pod kuratorium. zinformacji, ktore uzyskałam wynika, ze od dn. 01.03. grupa najstarsza przestaje istniec, poniewaz rodzice zabieraja wszystkie dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Akademia Smart Start 25.02.10, 15:07 dj.1 napisała: > Ja rodzic dziecka chodzącego do Akademii widzę to inaczej niż Ty. Ja > jestem zadowolony z Akademii z nauczycieli, jak oni traktują moje > dziecko i cieszę się, ze właściciel zwalnia nauczycieli, którzy nie > podnoszą poziomu edukacji dzieci bo to oni są ich wizytówką na pewno zapewnią to Pana dziecku stażystki z urzędu pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
dino_mama Re: Akademia Smart Start 25.02.10, 15:18 > > dj.1 napisała: > > > Ja rodzic dziecka chodzącego do Akademii widzę to inaczej niż Ty. Ja > > jestem zadowolony z Akademii z nauczycieli, jak oni traktują moje > > dziecko i cieszę się, ze właściciel zwalnia nauczycieli, którzy nie > > podnoszą poziomu edukacji dzieci bo to oni są ich wizytówką > > na pewno zapewnią to Pana dziecku stażystki z urzędu pracy. ...z minimum podstawowym wykształceniem...:-((((((((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
kinder0610 Re: Akademia Smart Start 24.02.10, 16:31 a ja się zastanawiałam w zaszłym roku czy tam dziecka nie posłać. Ale Pani dyrektor albo właścicielka trudno powiedzieć bo nikt się nie przedstawił - zrobiła wyjątkowo niemiłe wrażenie i jakoś mi się odechciało dalej pytać . Teraz widzę, ze dobrze. a co do Sanepidu to zdarza się że nie zgłaszają, zeby uniknąc kontroli i problemów z dostosowaniem się do wymogów :( Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Akademia Smart Start 25.02.10, 15:13 dino_mama napisała: > I pewnie w tym przypadku tak było. Nie widziała, żeby ktoś > przygotowywał próbki jedzenia, które placówki żywienia zbiorowego > powinny przechowywać na wypadek zatrucia. Tego akurat robić nie trzeba - może robić to firma cateringowa, jeśli jest taka umowa. Ale to akurat najmniejszy z problemów... :( Odpowiedz Link Zgłoś
aqielek1 Re: Akademia Smart Start 25.02.10, 17:42 ad sanepidu to na pewno wbrew przepisom jest podawanie jedzenia na tzw zastawie, która myta jest w zmywarce bądź ręcznie przez panie- przy cateringu powinni korzystc z naczyń jednorazowych; powiedzmy ze problemu nie ma, aż się ktoś nie zatruje Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Akademia Smart Start 25.02.10, 17:48 aqielek1 napisała: > ad sanepidu to na pewno wbrew przepisom jest podawanie jedzenia na > tzw zastawie, która myta jest w zmywarce bądź ręcznie przez panie- > przy cateringu powinni korzystc z naczyń jednorazowych; powiedzmy ze > problemu nie ma, aż się ktoś nie zatruje > Przy korzystaniu z cateringu mozna korzystac z pojemników jednorazowych lub z zastawy, ale pod warunkiem, że jest wyparzarka (zmywarka z myciem w temp. 95st), wymagane są też 2 zlewy. Odpowiedz Link Zgłoś
dino_mama Re: Akademia Smart Start - reakcja??? 26.02.10, 12:52 Nastąpiła - spodziewana lub nie - reakcja właścicieli. Co prawda poziomem zbliżona do stylu zachowania dotychczas, ale jednak mają jakieś uczucia. Pytanie - jakie? Otóż - zaprzeczając tradycyjnie sami sobie - zmienili wpis na swojej stronie www i deklarują tam (wbrew ogłoszeniom na portalach "praca"), że: " Zajęcia prowadzą Panie pedagog z wykształceniem wyższym kierunkowym, szkolone na kursach specjalistycznych i studiach podyplomowych, z dorobkiem nagród za osiągnięcia w dziedzinie edukacji przedszkolnej, a przede wszystkich - kochające pracę z dziećmi. Współpracujemy z psychologiem, internistą, stomatologiem, logopedą i lekarzami innych specjalności". Przez rok czasu moje dziecko raz (!!!) spotkało się z logopedą (który wynajmuje u pp D. gabinet), na stomataloga się nie załapało (więc co to za współpraca), a z fachowej kadry zostały niedobitki (czy kochają dzieci - nie wiem...). Cóż - reklama dźwignią handlu. Po redbulu też podobno rosną skrzydła... Odpowiedz Link Zgłoś
kluskaipierozek Re: Do: dino_mama, aqielek1, nelinka7 01.03.10, 10:39 Jak Pani nie wstyd! No tak, pani wstydu przecież nie ma. Widzi pani wszędzie konkurencję, nawet w rodzicach własnych przedszkolaków, czyli własnych klientów oskarża pani o podbieranie kadry, mimo, że nikt nie prowadzi placówki pedagogicznej. Zresztą pani mąż podczas zebrania z rodzicami rzucał groźby konsekwencji prawnych, zarówno do nas rodziców jak i do byłych pracowników. Więc proszę się nie dziwić, że rodzice wolą być anonimowi! Dołączenie linku po pani wpisu jest nie na miejscu i świadczy tylko o pani braku wyczucia. Rozmawiamy tu o zachowaniu pani i pani męża a nie o pobycie chorego chłopca w jednej z pani placówek. Mogę wszystkich zapewnić, że konkurencją nie jesteśmy, ani my ani pozostałe osoby. Piszemy prawdę w celu przestrogi dla innych rodziców, aby nie narazić innych dzieci na tak wielki stres jaki przeżyły nasze maluchy! Pozdrawiam Wszystkich Dzielnie Walczących Rodziców! WiMW Odpowiedz Link Zgłoś
dino_mama Re: Do: dino_mama, aqielek1, nelinka7 02.03.10, 12:51 I jeszcze jedno - linia obrony "jestem dobra, bo w moim przedszkolu jest dziecko z ZD" jest poniżej wszelkiej krytyki. Mam nadzieję, że "zainteresowani tematem" też to tak rejestrują. A odwaga to nie ujawnianie nazwiska, odwaga to umiejetność przyznania się do błędu. Odpowiedz Link Zgłoś
free.monika Re: Do: dino_mama, aqielek1, nelinka7 08.03.10, 20:01 Witam Pozwoliłam sobie napisać, bo jestem mamą, córki, która Chodzi do smart start. Niestety przez ostatnie trzy tygodnie byłyśmy nieobecne i ominęła nas ta cała sytuacja?! Wracam a tu...........Jestem tak zdezorientowana , ze nie wiem co mam myśleć o całej tej sytuacji?! Chciałbym się dowiedzieć czegoś od kogoś, kto uczestniczył w tym wszystkim. Niestety nie zostałam poinformowana o spotkaniu rodziców i nie wiem jak wyglądało to spotkanie. Obecnie jeszcze córka chodzi do tego przedszkola bo ja po prostu nie wiem co robić??????!!!!!!!! Czy mogłabym się jakoś z Panią lub którymś z rodziców skontaktować i porozmawiać? Bardzo mi zalezy. Ma Pani może kontakt z którąś z Opiekunek, które odeszły? Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Do: dino_mama, aqielek1, nelinka7 08.03.10, 20:53 Pani Moniko, prosze napisac do mnie na pocztę gazetowa. Odpowiedz Link Zgłoś
kluskaipierozek Re: Cenzura!!!!! 09.03.10, 12:18 Podobno wspaniałe szefostwo tworzy już na nas pozwy, chyba tylko za to, że nie spełnili ani jednego punktu z umowy :") Teraz kiedy emocję już opadły, zastanawiam się jak mogłam być tak naiwna nie sprawdzając czy przedszkole faktycznie spełnia wszystkie przedszkolne normy. Ale przecież na początku trwała "promocja" i wszystko było piękne. Odpowiedz Link Zgłoś