anka.g1 12.06.10, 15:03 Dziewczyny jeszcze jeden szczegół w zaproszeniach mi został. kościół pw. ..... czy p.w. ..... ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdalena.ko Re: pw. czy p.w.? 12.06.10, 15:08 www.edupedia.pl/words/index/show/403488_slownik_poprawnej_polszczyzny-pw.html Odpowiedz Link Zgłoś
anka.g1 Re: pw. czy p.w.? 12.06.10, 15:24 w miedzyczasie znalazłam wytyczne zespołu roboczego Komisji Języka Religijnego Rady Języka Polskiego przy Prezydium PAN i tam też jest pw. dzięki za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
bramstenga Re: pw. czy p.w.? 12.06.10, 19:57 Osobiście w ogóle bym nie dawała "pw.", bo po pierwsze nic nie wnosi do komunikatu, a po drugie najczęściej pojawia się w ten sposób brzydki zbieg skrótów "pw. św.". Sformułowanie "kościół św. Józefa/Narodzenia Matki Boskiej/Ducha św." w zupełności wystarczy. ~bramstenga Odpowiedz Link Zgłoś
niektorymodbija Re: pw. czy p.w.? 13.06.10, 15:31 A mnie z kolei pisanie np. kosciol sw. Jozefa kojarzy sie ze sformulowaniem typu kosciol Adwentystow itp... Jak by nie bylo, oficjalna forma to pw. Odpowiedz Link Zgłoś
bramstenga Re: pw. czy p.w.? 13.06.10, 16:01 Niekoniecznie. Dwa pierwsze z brzegu przykłady: www.swaleksander.pl/ www.swanna.waw.pl/ ~bramstenga Odpowiedz Link Zgłoś