Dodaj do ulubionych

Tani ślub...

21.09.10, 17:51
Drogie Forumowiczki,
jak wiadomo ślub jest jednym z najważniejszych i powinien być jednym z najpiękniejszych dni w naszym życiu ale jak sprawić go takim gdy ogranicza nas budżet? Może macie jakieś konkretne pomysły?
Razem z moim narzeczonym bardzo chcemy być razem i w niedługim czasie chcemy wziąć ślub ale nie chcemy go spłacać przez kolejne kilka lat, wiadomo- rodzice nam pomogą ale nie chcielibyśmy też ich narażać na duży wydatek.
Idąc tym tropem poczyniliśmy już kilka kroczków- ja mam sukienkę, którą kupiłam za grosze od ciotki która jest krawcową i szyła ją kiedyś do siebie na wystawę, do tego udało mi się kupić buty, na promocji "po sezonie". Mamy już też pomysłowe stroiki na stoły (arabeska.mgw.com.pl/zdjecia/asortyment/stroik-gerbery.jpg) a raczej te szklane pojemniki- kupiłam je w sklepie "wszystko po 5 zł", mam ich dość sporo więc w jednych będą kwiaty jak jak na obrazku a w drugich woda z pływającymi świeczkami i główkami gerberów- sprawdzałam już- wygląda to prosto i elegancko, bardzo lubię gerbery więc wiązankę planuje mieć też właśnie z nich, na stoły mam jeszcze zieloną organzę- kupiłam w hurtowni na metry planuję rozłożyć ją "niedbale" na stołach pokrytych białymi obrusami, myślę że moje "wodne świeczniki" i stroiki z kwiatów będą wyglądały świetnie na takiej podstawie. Chcemy mieć też tzw. wiejski stół, więc wino już się "pędzi" u dziadka w piwnicysmile piękne butelki na ten trunek kupiłam w Tesco, stół ten zaopatrzy również dziadek- poświęcając jednego ze swoich prosiaczków... W rodzinie mamy zawodowego masaża więc wyroby na pewno będą pyszne i tradycyjne. Sala też już jest wstępnie ugadana- tato mojego narzeczonego całkiem niedawno był sołtysem we wsi więc wiejską świetlice mamy za free, cieszymy się gdyż akurat skończył się tam remont i wszystko wygląda świetnie (sala, kuchnia, toalety). I takim to sposobem mamy już całkiem sporo jednak z paroma sprawami nie możemy sobie dać rady... Może nie tyle dać rady co zdecydować się na coś konkretnego np. orkiestra z prawdziwego zdarzenia czy wodzirej i płyty cd? Jak uciąć koszty jeśli chodzi o jedzenie, obrączki, wystrój kościoła? Z kamerzysty i fotografa nie chcemy rezygnować gdyż oni zapewnią nam piękne pamiątki...
Jeżeli macie jakieś pomysły- chętnie z nich skorzystamysmile
Obserwuj wątek
    • odsrodkowa Re: Tani ślub... 21.09.10, 18:05
      Jeśli chodzi o obrączki- pozbierajcie złom złota od rodziny- pierścionki bez oczka, urwane łańcuszki, zdekompletowane kolczyki.. Dajesz to do przetopienia i możesz wybrać wzór jaki Ci się podoba. My nie dość, że w ten sposób nic nie zapłaciliśmy, to jeszcze złotnik dał nam 100zł bo mieliśmy więcej złota niż kosztowało zrobienie obrączek. Są nie do odróżnienia z markowymi apartami czy krukami.
    • odsrodkowa Re: Tani ślub... 21.09.10, 18:09
      I jeszcze- wystój kościoła smile Zależy co Ci się podoba- my nie chcieliśmy tony ozdób, więc poszło łatwo i tanio. Zapytaliśmy księdza o kwiaty- powiedział że na ołtarzu zawsze są świeże, więc tym się nie przejmowaliśmy. Krzeseł nie stroiliśmy jakoś specjalnie- jedynie biało-czerwone kokardy z organzy zawiązane na oparciach. Na szczytach ławek też były kokardy- kuzyna powiązała białe i czerwone, mniejsze jak na krzesło i do tego taśma dwustronna. W dzień ślubu rano mój tata wpadł do kościoła i w 10 minut poprzyklejał je na szczytach. Dywan był udostępniony przez kościelnego.
    • niebieski_lisek Re: Tani ślub... 21.09.10, 18:21
      > Z kamerzysty i fotografa nie chcemy rezygnować gdyż oni zapewnią nam piękne pamiątki...

Skoro chcecie mieć i kamerzystę i fotografa to poszukałabym zakładu, który oferuje obie te rzeczy - w pakiecie powinno być taniej.
      • pelasia87 Re: Tani ślub... 21.09.10, 18:33
        faktycznie... tak o tym nie pomyślałam, zaraz to sprawdzesmile
        Dzięki!
      • panipanda Re: Tani ślub... 21.09.10, 18:57
        albo rozejrzeć się po znajomych, może ktoś ma dobry aparat i fotografuje hobbystycznie, umie później obrobić zdjęcia?
        ewentualnie, choć to może być ryzykowane, poszukać ogłoszeń właśnie takich fotografów amatorów - tutaj ważne, żeby sprawdzić go przed uroczystością - nie przejrzeć zdjęcia, tylko poprosić o wykonanie jakiejś małej sesji przed ślubem (żeby się nie okazało, że w portfolio nie ma swoich prac, tylko czyjeśwink )
    • paskud_agg Re: Tani ślub... 21.09.10, 20:24
      pelasia87 napisała:
      Może nie tyle dać rady
      co zdecydować się na coś konkretnego np. orkiestra z prawdziwego zdarzenia czy wodzirej i płyty cd? Jak uciąć koszty jeśli chodzi
      o jedzenie, obrączki, wystrój kościoła? Z kamerzysty i fotografa nie chcemy rezygnować gdyż oni zapewnią nam piękne pamiątki..

Koszty jedzenia najłatwiej ograniczyć zmniejszając liczbę dań. Na całonocne weselicho wystarczą 3 ciepłe dania zamiast pięciu standardowo podawanych. Poza tym przy pięciu daniach zostaje cała masa sałatek i zimnych przekąsek na stołach, bo goście nie mają po prostu takich mocy przerobowych wink
      Obrączki zróbcie u złotnika z własnego złota i wybierzcie prosty i klasyczny wzór oraz nie przesadzoną szerokość.
      Co do kamerzysty to bym polemizowała, bo nie przepadam za tego typu filmami, ale jeśli chcecie, to bierzcie.
      Fotografa możecie znaleźć za półdarmo - jest dużo osób początkujących, a robiących fajne zdjęcia, wystarczy poszukać w serwisach ogłoszeniowych.
    • allybb Re: Tani ślub... 23.09.10, 12:18
      Jeśli chodzi o wystrój kościoła:
      prawdopodobnie nie będziecie jedyną parą mającą ślub w tym dniu. Weźcie od proboszcza namiary na pozostałe pary, skontaktujcie się z nimi i może uda się wynająć firmę dekoratorską na spółkę. W naszym przypadku było tak, że firma brała za dekorację kościoła na 1 godzinę 200 zł, na 2 godziny 300 zł. Na spółkę z parą mającą ślub przed nami wyszło po 150 zł od pary. Niby oszczędność niewielka ale dodatkową korzyścią było to, że tamci mieli już podpisaną umowę z firmą i nie musieliśmy szukać na własną rękę.

Dekoracja samochodu - świeże kwiaty z kwiaciarni może i wyglądają ładnie, ale poniżej 100 zł chyba się nie zejdzie. Warto kupić gotowy zestaw do dekoracji auta i przyozdobić pojazd samemu. Nawet jeśli ozdoby ulegną uszkodzeniu, nie będzie się ponosić dodatkowych kosztów (w przypadku wynajmu dekoracji z kwiaciarni należałoby ponieść koszty uszkodzonej dekoracji, gdyż jest ona tylko wypożyczana). Nas cała dekoracja kosztowała 65 zł.

Napoje - dobrze jest, gdy na stołach stoją napoje w butelkach 0,33 l . Ale na większą skalę nie wychodzi to najtaniej. Z kolei dużych butelek z colą czy inną fantą też nie warto stawiać, ponieważ mogą szybko stracić gaz, gdy się je niedokładnie dokręci. Warto w takim przypadku postawić na napoje w butelkach 0,5-1 l. Poszukać najlepiej w makro lub innym markecie promocji. I nie musi być koniecznie markowa Coca-Cola czy Pepsi. Hoop Cola też jest całkiem smaczna a wychodzi o połowę taniej.
    • nerri Re: Tani ślub... 24.09.10, 01:20
      Z obrączkami tak jak dziewczyny napisały...zrobić ze swojego złota.
      Fotograf...albo znajomy albo jakiś młody,zdolny,początkującysmile Co do kamerzysty sie nie wypowiem bo nie podobają mi sie filmy z wesela...tylko zdjęciawink
      Kościół...tak naprawdę to większość kościołów nie potrzebuje spacjalnego wystroju...rozejrzyj się po Waszym i sama osądź czy sam w sobie nie jest ładnywink W kościele zazwyczaj stoją jakieś kwiaty,a często taki "ustrojony" na siłę kościół wygląda gorzej niż pierwotniewink
      A wystrój auta nie musi być czaso i pracochłonny...mój "ślubny" samochód przyjechał jakąś godzinę przed ślubem( z daleka jechałtongue_out) Był ozdobiony tylko tiulem w kolorach "przewodnich" wink
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2436559,2,1,auto.html
      No i poszukaj auta wśród rodziny,oszczędzisz na wynajmiewink

Jedyny minus,że jakiś pasqdny wujek może mieć w nosie,że ma jechac wolno(żeby reszty nie znających miasta gości nie pogubić) i ma nie dotykać klaksonutongue_out

Jedzenie...z tego co piszesz będziecie mieć jedzenie we własnym zakresie? Ustalić jakieś sensowne menu,kupić wszystko samemu i mieć zaprzyjaźnione kucharki i kelnerkiwink I ważne...nie przesadzić z ilością potrawsmile
      Nie wiem,bo ja w tej kwestii byłam kompletnym leniem,wolałam zapłacić i mieć podanewink

Tak naprawdę z tego wszystkiego najważniejsze jest dobrze dobrane do gustów gości menu,zdolny fotograf,niekoniecznie drogi i dobry dj-wodzirejsmile Aha...dobry i zdolny nie oznacza drogi i przereklamowanywink
    • ferworia Re: Tani ślub... 24.09.10, 14:30
      Osobiście jestem przeciwniczką przesadnego dekorowania wszystkiego co się nawinie i niepotrzebnego wydawania pieniędzy. wink
      Dekoracją kościoła się nie martwiłam, zresztą nasz proboszcz nie wpuszcza do kościoła żadnych firm po jednym dekoracyjnym ekscesie. Świeże bukiety na ołtarzu i standardowo ozdobione miejsce dla PM, stanowczo nas zadowalało. Kościół i tak jest piękny więc nie trzeba go było na siłę ozdabiać. Samochód pożyczył nam znajomy (chcieliśmy jechać naszym wink ), był nowiutki więc też ozdób nie potrzebował, ale z kawałków tiulu i wstążki z mojej sukni zrobiłam kokardy na lusterka.
      Fotografa szukałabym wśród początkujących, którzy dopiero się wybijają i mają bardzo konkurencyjne ceny. Z kamerzystą będzie gorzej.
      Dobry DJ jest dużo tańszy niż przeciętny zespół.
      • joanka-r Re: Tani ślub... 25.09.10, 19:46
        ''był nowiutki więc też ozdób nie potrzebował, ''
        a taki roczny czy 3 latek juz potrzebuje? po co sie taki samochód przystraja? no chyba, nie po to aby zakryc rdzę na masce czy pourywane klamki
        • deszcz.ryb Re: Tani ślub... 25.09.10, 22:24
          Szczerze mówiąc, ja nie wiem, po cholerę się przystraja taki samochód. tongue_out Jak dla mnie strata czasu i kasy, i po zastanowieniu ozdoby mają dla mnie sens JEDYNIE w wypadku, gdy chce się przykryć rdzę czy inne mankamenty auta. big_grin
    • plastelinka.czerwona Ech... 24.09.10, 14:43
      > Sala też już jest wstępnie ugadana- tato mojego narzeczonego całkiem niedawno był sołtysem we wsi więc wiejską świetlice mamy za free, cieszymy się gdyż akurat skończył się tam remont i wszystko wygląda świetnie (sala, kuchnia, toalety).

Fajnie, że nie wstydzisz się takich przekrętów i tak otwarcie piszesz o tym na forum wink
      • wielorak Re: Ech... 24.09.10, 19:23
        poszukaj tutaj

jak zorganizować tanie wesele- KLIK
      • gazeta_mi_placi Re: Ech... 25.09.10, 17:21
        Dobre Plastelinka big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka