Dodaj do ulubionych

Turbowesele

29.10.10, 20:35
Jak myślicie, można zorganizowac wesele w miesiąc? W wyniku spontanicznej decyzji wychodzę za mąż 10 grudnia smile Dodam, że załatwiliśmy tylko USC, reszta jest wielką niewiadomą... Przyjęcie weselne planujemy na 20 osób, więc teraz poszukuję małej, klimatycznej restauracyjki w Krakowie, może któraś z Was może coś poleci?

p.s. to jest mój pierwszy post na Waszym forum, więc witam serdecznie smile
Obserwuj wątek
    • chomiczkami Re: Turbowesele 29.10.10, 20:51
      Jeśli przyjęcie będzie niewielkie i nie planujecie muzyki na żywo czy tam innych fajerwerków to zarezerwujesz salę jak na każdą inną imprezę wink.
    • maddalena81 Re: Turbowesele 29.10.10, 20:59
      black_forrest wesele z tancami? Calonocna impreza? Chcesz miec cala restauracje na cala noc tylko dla was (to bedzie musiala byc rzeczywiscie nie duza restauracja, skoro ma bc dla 20 osob impreza).
      Jaka kuchnia Ci odpowiada ? (jakos trzeba zawezic kryteria, bo restauracji w Krakowie jest niesamowicie duzo big_grin )
      • black_forrest Re: Turbowesele 29.10.10, 21:24
        Ślub mamy w samo południe, więc obiad od ok. 14:00 do 20:00 myślę max. Impreza bez tańców, tylko z muzyką w tle, nie potrzebujemy restauracji na wyłącznośc, ale fajna byłaby np. osobna sala, tak, żeby każdy czuł się komfortowo...kuchnia -tradycyjna, na pewno nie fusion smile
        • wuika Re: Turbowesele 30.10.10, 14:04
          O, napisałam na dole, zanim przeczytałam wszystko - macie taki sam zestaw, jak myśmy mieli, ślub 12:30, obiad 13:30, tak po 21 się zbieraliśmy, bez zespołu, jak wspominałam, w kilka dni przejechaliśmy przez kilka restauracji, zrobiliśmy rezerwacje, zorientowaliśmy się, z jakim wyprzedzeniem trzeba załatwiać takie rzeczy jak fryzjer, kosmetyczka, ciasta, kwiaty, kiedy przywieźć rzeczy (np. alkohol czy muzykę) do restauracji, kupiłam buty, mąż aktualny już skompletował ubranie, wszystko wszystko wszystko w kilka dni. W tym drukowanie zaproszeń smile
    • zia86 Re: Turbowesele 29.10.10, 21:25
      Wszystko się da choć taka organizacja to wyzwanie. smile Na takie małe przyjęcie(może być z tańcami) polecam hotel Copernicus, piękne wnętrza ale sala właśnie tylko na 30 osób co u ciebie będzie dużym plusem. smile
      Musisz też niestety zrobić wszystko na raz. 10 to piątek, więc można liczyć, że nie wszystko będzie zajęte. Proponowałabym DJ, lub kameralny zespół(np. swingujący) ale to zależy jakie klimaty lubicie. Ważna sprawa to zaproszenia, przeważnie czeka się na nie 2 tygodnie, wy ich nie macie. Jeśli się da to proponuje wszystkich powiadomić jakimś fajnym mailem i/lub telefonicznie. Ludzie też muszą mieć czas żeby się przygotować. Następna sprawa to sukienka. Jeśli masz "jedyny słuszny rozmiar 38" to teraz są promocje i możesz coś dostać prosto z salonu, jeśli nie to proponuje współpracę z projektantem, tylko on będzie się w stanie wyrobić na taki deadline. W Krakowie proponuje Anne Karę. smile No chyba, że nie jest białej sukni ślubnej to wtedy rajd po sklepach. smileAha, foto i kamera(jeśli planujecie), tutaj paradoksalnie może być największy problem. Musisz szukać, proponuje Pracownie Wspomnień, z tego co wiem to jest tam więcej niż jeden fotograf, może akurat będzie ktoś wolny a zdjęcia robią bardzo fajne. smile Reszta czyli detale, dekoracje itd. nie powinny być aż takie trudne do załatwienia.
      Skoro to ślub zimowy to myślę, że fajnie by było iść w tą kolorystykę i albo sala może być przemieniona w komnatę śniegu, białe kwiaty i kryształy albo mogą to już być kolory świąteczne czyli czerwień i złoto. smile
      • black_forrest Re: Turbowesele 29.10.10, 21:35
        Zia, dziękuję za profesjonalną poradę smile

Zaproszenia zrobię sama, lubię się pobawic, więc nie jest to problem. Fotografa mamy już załatwionego -bliski kolega się tym zajmuje. Sukienka będzie typowo "cywilna", myślę, że też szybko da się załatwic. Największy problem mam właśnie z salą, ale liczę na krakowskie PM smile
        • zia86 Re: Turbowesele 29.10.10, 21:59
          Nie ma za co. smile Jeśli masz jakieś szczegółowe pytania to pisz. smile
          • ambrozja08 Re: Turbowesele 01.11.10, 17:55
            hmm skoro mówisz że wolicie tradycyjnie to tyczy się to również ewentualnego klimatu jaki ma panować? ja poleciłabym na takie małe przyjęcie miejsce któe sama mam- dworek białoprądnicki,a dokładniej restauracje oczywiściesmile klimat jest super jak taki lubicie, są osobne 2 salki koszty mały-około 100zł za godzine wynajmu na priv. jedzonko b. dobre. otoczenie super, park i sam dworek..no ale jak jesteście krakusy to do dzieła objazd po lokalachsmile a gdzie cywilny będzie? w urzędzie czy może np w owym dworku gdzie są śluby? pisz jak coś znajdziesz bo też się naszukałam i może coś fajniejszego bedziesmile
      • morgen_stern Re: Turbowesele 30.10.10, 09:42
        Cytatzia86 napisała:

> Wszystko się da choć taka organizacja to wyzwanie. smile

Zia, zlituj się, jakie wyzwanie? Dla średnio rozgarniętego człowieka sprawa jest do ogarnięcia w tydzień, dwa tygodnie. To nie weselisko na 120 osób.
        Ja miałam takie kameralne przyjęcie weselne na 20 osób. Rzeczywiście, wyszukanie i rezerwacja restauracji, kupienie sukienki i garnituru to taaakie wyzwanie tongue_out Zdążyłam jeszcze załatwić bukiet u kwiaciarki, profesjonalny makijaż i nie potrzebowałam "tablicy inspiracji", a wszystko miałam pięknie dobrane kolorystycznie, no coś niesamowitego smile Chyba powinnam zostać konsultantką ślubną!
        • black_forrest Re: Turbowesele 30.10.10, 09:48
          Brzmi pocieszająco, dziękuję smile
          • morgen_stern Re: Turbowesele 30.10.10, 18:36
            Wyluzuj i nie daj się zwariować motywami przewodnimi, tablicami inspiracji itepe. Na pewno ze wszystkim zdążycie i będziesz miała udane przyjęcie smile
    • marenka.w Re: Turbowesele 29.10.10, 21:41
      Ale fajnie smile Lubie takie spontaniczne zrywy smile Co nei znaczy, że planowanie jest złe wink
      Skoro planujesz mieć typowo "cywilną' sukienk, to jestem bardzo ciekawa , w jakich gustujesz smile A jak Twoja Rodzinka przyjęła wiadomośc o takim obrocie spraw smile ?
      • black_forrest Re: Turbowesele 29.10.10, 21:55
        Rodzinka bardzo się cieszy, spotkaliśmy się z samymi miłymi komentarzami (a jeżeli już ktoś, np. znajomy, zapyta, czy powodem jest przypadkiem moja ciąża, to odpowiadamy, że w ciąży jest mój chłop tongue_out ). Ludzie są bardzo zdziwieni, że tak spontanicznie się zdecydowaliśmy, skoro nie spodziewamy się potomstwa...ciągle mnie to dziwi..smile
        Co do sukienki: chciałabym prostą, elegancką w stonowanych kolorach (może czarną z jasnymi dodatkami?), makijażem zajmę się sama, ponieważ wiem, w czym najlepiej się czuję, zostaje fryzjer i tu nie mam pomysłu. Póki co muszę rozejrzec się za sukienką, chociaż wiem, że nie będzie łatwo. Dziś byliśmy w USC i widziałam świeżo upieczoną parę młodą -dziewczyna miała czarną sukienkę przed kolano i do tego perły -klasycznie, prosto i ze smakiem.
        Czuję, że przed nami baaaardzo intensywne dni..
        • zia86 Re: Turbowesele 29.10.10, 22:03
          Może vintage?
          https://spotlightvintage.com/wp-content/plugins/image-shadow/cache/6adfd4434b184dafb8ed495f1cb91b9d.jpg
          O a może zrobicie klasyczny biało czarny set. Ty czarna suknia, białe perły(może rękawiczki?) narzeczony też klasyka, czarny garnitur, biała koszula. Do tego białe obrusy, białe kwiaty w czarnych wazonach(np. moje ulubione ostatnio anemony), białe pokrowce z czarnymi kokardami. Czarne proste winietki z białymi imionami robionymi jakby kaligrafią.
          • black_forrest Re: Turbowesele 29.10.10, 22:08
            Właśnie klasyka odpowiada mi najbardziej, boję się tylko uzyskania efekty groteski -wiadomo, kobiety mają skłonności do przesadyzmu smile
            będzie tylko problem z włosami, mam tak gęste i długie, że żadna fryzura mi się nie utrzyma, najchętniej zaplatam je w warkocz, tyle, że w tak wyjątkowym dniu chciałabym troszkę odmiany
            • zia86 Re: Turbowesele 29.10.10, 22:16
              Powiedz do jakiej koncepcji ci najbliżej to wyszukam tablice inspiracji. smile
              Co do sal, to może Pod Różą? Piękna sala, oszklony sufit i nie ma problemu z tańcami.
              • marenka.w Re: Turbowesele 29.10.10, 22:44
                A tablice inspiracji stworzysz sama? Czy wpiszesz w google "inspiration board' i wkleisz na forum? Bo do wyszukiwania inspiracji w necie nie trzeba być "konsultanką".
                zia86 napisała:

> Powiedz do jakiej koncepcji ci najbliżej to wyszukam tablice inspiracji. smile
                > Co do sal, to może Pod Różą? Piękna sala, oszklony sufit i nie ma problemu z ta
                > ńcami.
                • zia86 Re: Turbowesele 29.10.10, 22:55
                  Czasem tworzę sama, czasem wyszukuje. smile Ja tylko chciałam pomóc.
                  • marenka.w Re: Turbowesele 29.10.10, 23:05
                    Każdy tu chce pomóc smile , ale nie każdy pozuje na "profesjonalną konsultankę" smile
                    • zia86 Re: Turbowesele 29.10.10, 23:10
                      Tylko, że ja na nic nie pozuje. smile Jestem zwyczajną PM z nadmiarem wolnego czasu, konsultantką może będę po swoim ślubie a doświadczoną i profesjonalną jak trochę ślubów zorganizuje. wink
                      • niektorymodbija Re: Turbowesele 29.10.10, 23:16
                        Wiec wspolczuje Twoim pierwszym klientom, skoro nie zamierzasz byc profesjonalan w czasie obslugi ich wesel...
                        • zia86 Re: Turbowesele 29.10.10, 23:59
                          Łapiecie mnie za słówka. wink
                      • marenka.w Re: Turbowesele 29.10.10, 23:18
                        Nie będę Cię kryrtykować,bo to nie ma sensu. Po przeczytaniu Twojego ostatniego wątku, a jak widać po numerze, było ich więcej , stwierdziłam, że szkoda po pierwsze na to czasu, a po drugie "nie dobija się leżących", ale nie lubię, jak ktoś na siłę próbuje robić coś czego nie potrafi. Nie można doradzać komuś, gdy samemunnie potrafi się podjąć konstruktywnej decyzji. Na tym zakończę ten wywód, bo to nie jest wątek poświęcony Tobie. Coś co znalazłam w związku z Twoim weselu wkleiłam w Twoim "4" królestwie.
                        • zia86 Re: Turbowesele 30.10.10, 00:00
                          Marenka, pozwól żeby to rynek ocenił. wink Poza tym co innego robić wesele dla siebie, kiedy jest się PM i można wybierać, przebierać itd. a co innego być konsultantem ślubnym, który ma troszkę inne zadanie. Poza tym konsultant ma pokazać najlepsze opcje i ewentualnie zapytany o opinie doradzić a decyzje ostateczną zawsze podejmuję PM.
                          • marenka.w Re: Turbowesele 30.10.10, 00:08
                            Podtrzymuję swoją decyzję, iż nie będę Cię krytykować, a dodatkowo dodaję, iż nie będę z Tobą polemizować, a to z takiego powodu, iż nie lubię jałowych dyskusji smile Jestem już jakiś czas po ślubie, a do tego bardzo lubię ślubne tematy i po prostu skupię się na dostarczaniu znalezisk przyszłym pannom młlodym , ale z cała pewnością nie będę Cie do niczego przekonywać , gdyż wiesz wszytsko najlepiej.
                            • zia86 Re: Turbowesele 30.10.10, 00:12
                              Marenka w ogóle nie wiem o co ci chodzi. smile Czuję, że jesteś do mnie troszkę uprzedzona ale to nic, może jak się lepiej poznamy to to uczucie minię. smile Ja bardzo chętnie skorzystam z twoich znalezisk i rad.
                              A powiedz kiedy miałaś ślub? Może pokażesz nam chociaż jedno zdjęcie? smile
                      • mikadidi Re: Turbowesele 29.10.10, 23:32
                        tyle razy byłam w Krakowie i w różnych miejscach byłam i jadłam, ale nazw sobie nie przypomnę. Fajnie było w DaPietro (tam jadłam w towarzystwie kilkunastu osób i było coś w rodzaju osobnej salki); jeszcze Gruzińskie CHaczapuri (sporo miejsca, ale kuchnia trochę jak kebeb house). Podobało mi się na Kazimierzu; na uliczkach odchodzących od Rynku były fajne restauracje.
                        A swoją drogą gratuluję turbo wink My też podjęliśmy jakiś czas temu decyzję i za 1,5 miesiąca mamy ślub.
                        • jop Re: Turbowesele 31.10.10, 09:09
                          > Gruzińskie CHaczapuri

To może od razu McDonald's?
            • marenka.w Re: Turbowesele 29.10.10, 22:18
              A może granat (zamiast czarnego) i perły smile ? Bardzo lubię klasykę i w tym stylu można stworzyć wiele ciekawych kreacji.Jeśli chodzi o wlosy, to masz szczęście, że są gęste. Fryzjer na pewno podpowie Ci, co można z nimi sensownego zrobić i nie musi to być warkocz smile
            • inaa1 Re: Turbowesele 30.10.10, 17:15
              wiesz, warkocz warkoczowi nie równy. piszesz, że masz długie i gęste, to można zapleść takie fantazyjne cuda, że hoho!
        • marenka.w Re: Turbowesele 29.10.10, 22:05
          Intensywne to na pewno, ale też radosne smile W takim razie czekam , na Twoją wesję sukienki ślubnej smile Mam nadzieję, że pokażesz, na co się zdecydujesz. Co do pereł, jestem ich wielką fanką, sama do ślubu miałam biżuterię z pereł, polecam je serdecznie,to wdzięczna ozdoba.
    • marenka.w Re: Turbowesele 29.10.10, 21:54
      Masło maślane mi wyszło, ale wiemy, o co chodzi smile
    • zia86 Re: Turbowesele 30.10.10, 00:20
      A wracając. Jeśli twoi goście lubią kuchnie tradycyjną to może Wesele na Rynku? Tam na górze jest sala na pewno można ją wynająć, fajny wystrój.smile Tylko wtedy odpada taka twoja stylizacja.
      A za motyw przewodni mogą robić niezimowe truskawki. Choć klimat świąteczny też tam pasuje. smile
      Może opowiedz coś więcej czego oczekujesz po tej sali to prościej nam będzie strzelać. smile
    • maddalena81 Re: Turbowesele 30.10.10, 01:11
      Dziewczeta - zenada, na parwde nie smiecice czyjegos watku historiami czy Zia sie nadaje na skonsultantke slubna (a swoja droga Zia - jak mieszkasz w Krakowie Wesele polecasz.... a toz to slaba restauracja.... to tez mi rece opadaja....).
      A teraz na temat... Na impreze o ktorej mowiesz moze byc Pod Roza, o ktorym pisala Zia (plus dla niej), jesli szukasz czegos tanszego a z dobrym jedzenie to CK Dezerter na Wislnej (wytsroj lekko ludowy, ale bez zadecia). Znakomita kuchnia polska to Pod Aniolami na Grodzkiej, Chimera na Anny (ale nie bar salatokowy tylko restauracja w piwnicy!!!). Kuchnia Wloska - Cherubino na Tomasza (Lodzinscy, tak jak i Pod Aniolami), al Dente na ulicy Kupa (Kazimierz) - dobre jedzenie, ale nie wiem czy wnetrze ci sie spodoba, bardzo nowoczesne i malo przytulne. Il Calzone (tez wloskie jedzenie) na Starowisnej, male, przytulne miejsce.
      Radzilabym zobaczyc te miejsca a potem napisac od nich maila w sparwie oferty, cenowo moga Cie zaskoczyc, czesto pozytwienie. Wiem, bo sama szukalam restauracji na obiad slubny w Krakowie.
      • zia86 Re: Turbowesele 30.10.10, 02:03
        Ja w weselu bylam ponad rok temu i bylo swietnie. Widocznie musialo sie cos zmienic skoro mowisz ze slabe.
        • maddalena81 Re: Turbowesele 30.10.10, 23:35
          I na parwde uwazasz, ze z tej polki cenowej nie mozna znalezc lepszej restauracji w Krakowie?
          Jesli bylas tam na weselu to moze impreza byla swietnie zorganizowana, i organizacja to jest ich mocna strona.
          Autorka watku nie szuka miejsca na wesele, potrzebuje tak naparwde miejsca na uroczysty obiad. Wiec poszukajmy jej przytulne restauracje z dobrym jedzeniem.
          • zia86 Re: Turbowesele 30.10.10, 23:39
            Jasne, że można. smile Autorka nie określiła niczego jak pisałam ten post więc podawałam to co mi przychodzi do głowy z różnych stylów. smile
      • monikapers Re: Turbowesele 30.10.10, 02:10
        Zia, wiemy, ze chcesz dobrze ale niestety Twoje doradzanie troche faktycznie wyszlo na konsultanckie pozowanie, a np. ja, jako krakuska moge obiektywnie ocenic Twoje wskazania, jako mocno srednie.
        Dlatego moze mow bardziej ogolnie, bez wymieniania konkretnych nazw, a jesli juz muszisz zrob to @
        Zapetlasz sytuacje, mowiac o motywach przewodnich czy swingowaniu komus, kto dziala super spontanicznie, a wiec z zalozenia odrzuca jakies takie sztuczne twory, jak rzeczony m.p.
        Sadze, ze autorce bardziej chodzilo czy to turbowesele jest wogole mozliwe do realizacji w takim tempie i za co i w jakiej kolejnosci ma sie zabrac.
        Potwierdzam, da sie, tym bardziej dla 20 osob i bez weselnego zadecia, jesli autorka bedzie chciala, jestem rok po slubie wiec, jesli idzie o Krakow w miare na swiezo, sluze na @
    • black_forrest Re: Turbowesele 30.10.10, 13:26
      Wracając do głównego tematu wątkusmile :

chcielibyśmy znaleźc małą, przytulną restauracyjkę (hotele zlokalizowane w okolicy Rynku odpadają ze względu na koszt), wystarczy nam spokojna muzyka w tle i dobra kuchnia smile
      od wczoraj przemierzam zasoby internetowe w poszukiwaniu inspiracji -sukienki i fryzury, niestety, nic do tej pory nie zachwyciło.

Dziewczyny, czy przy 12 zaproszeniach opłaca się je kupowac? Zaczęliśmy rozważac tę opcję, a że nie mam bladego pojęcia o branży ślubno -weselnej, wolę zapytac...
      • zia86 Re: Turbowesele 30.10.10, 13:31
        Jasne, że tak. smile Nawet jak kupisz za 5 zł(a za taką kwotę można mieć piękne zaproszenia) to wychodzi malutka kwota 60 zł. smile Wiesz, ja już np. kupujesz 50 zaproszeń na 100 osobowe wesele to wtedy robi się już 250 zł. Choć oczywiście możesz też poszukać za 2,3 zł też są bardzo ładne a koszt to już w ogóle malutki. Najlepiej jakbyś nie musiała płacić za przesyłkę, bo będzie to podobny koszt co zaproszeń. wink Idź do Pasażu Weneckiego tam widziałam firmę z ładną i niedrogą poligrafią. smile
        --
        Bardzo proszę o GŁOSY! Paula S. Można głosować codziennie. smile
        Mój blog z pomysłami -http://slubne-inspiracje.blog.pl
        https://global.theknot.com/tickers/tt90421.aspx
      • maddalena81 Re: Turbowesele 30.10.10, 23:31
        black_forrest nie wiem jaki masz budzet, ale restauracja w poblizu rynku nie musi oznaczac wysokich kosztow. Sama sie dowiadywalam o obiad, i jednaz wymienionych przeze mnie restauracji wyslala mi opcje najdrozszego menu 120 zl, zaznaczajac, ze moga tez przygotowac cos za 55-80 zl.
        Mysle, ze skoro ma byc 20 osob to trudno bedzie wynajac cala restauracje, ale moze znajdziesz taka, gdzie bedziecie mogli miec dla siebie osobna sale (a w Krakowie o wnetrze z zakamarkami i salkami nie trudno).
    • paratoluidyna Re: Turbowesele 30.10.10, 13:41
      Nie czytałam całego wątku ale myślę że spokojnie ci się uda.
      My swój ślub i wesele ogarnęliśmy w pół roku, ale wszystko poza salą i terminem w USC tak ok 1,5 m-ca przed.
      Mogę ci tylko doradzić szybki wymarsz do urzędu w celu zaklepania terminu. Z salą nie powinnaś mieć problemu bo zima to chyba nie sezon, my mieliśmy w maju i też nie było problemów z terminem.
      Sukienkę wieczorową (a nie ślubną) kupisz od ręki w każdym sklepie. A jeśli będziesz miała trochę szczęścia w wyborze miejsca imprezy to możesz trafić tak jak nam się udało, tzn. niby 100 gości ale właściciel sali gwarantował posiłki, przekąski, serwis, tort i napoje oraz wystrój sali. My tylko kupiliśmy alkohol.
      Ogólnie mieliśmy wtedy inne sprawy na głowie i kwestię samochodu, kwiatów załatwiliśmy w ostatnim tygodniu.
      Jak się sprężysz to nie powinno być problemu.
      Powodzenia życzęsmile)
      • paratoluidyna Re: Turbowesele 30.10.10, 13:52
        A jeszcze w kwestii USC pisałaś że załatwiliście, ale czy to znaczy że macie już termin i godzinę? I z własnego doświadczenia radzę się podpytać czy nie mają kogoś kto z definicji odpowiada za oprawę muzyczną. My sami załatwiliśmy sobie skrzypaczkę a w dniu ślubu się okazało że tam jest ktoś kto obskakuje wszystkie imprezy grając na fortepianie i po dość ostrej wymianie zdań nie dość że nie mogliśmy podziękować za tą usługę i obie panie zagrały razem, to do tego musieliśmy dopłacić za fortepiansad
    • wuika Re: Turbowesele 30.10.10, 14:02
      Miesiąc to kupa czasu, zwłaszcza, że masz więcej czasu niż 4 tygodnie smile My termin na 16 października zaklepaliśmy 13 września, całą resztę zorganizowaliśmy w ciągu tygodnia. Na ostatni tydzień zostały tylko ciasta dla gości i kwiaty. Da się!
      • black_forrest Re: Turbowesele 30.10.10, 15:10
        Dziękuję, budujące to jest, i to bardzo smile
        USC mamy już w 100% załatwiony, wszystko dogadane i ustalone. Fotografa też. Zostaje jeszcze najważniejsze -obrączki. Wciąż nie możemy się zdecydowac -białe czy żółte złoto, mnie ciągnie do klasyki -żółte, proste, mój chłop optuje za białym.. łączone odpadają, więc któreś z nas musi ustąpic, albo przeciągnąc drugą połowę na swoją stronę barykady big_grin
        • mikadidi obrączki 30.10.10, 15:38
          też jak przymierzałam obrączki to założyłam złotą i przez chwilę miała chęć na żółte złoto (ale chyba miałam chwilowe zaćmienie mózgu, bo żółtego złota nie noszę, nie lubię). Wybraliśmy z białego rodowanego złota i wyglądają jak srebrne. Pamiętaj, że czyste białe złoto, bez rodowania jest takie lekko żółtawe, więc może to będzie dla was ok. Ja o tym nie wiedziałam.
          forum.gazeta.pl/forum/w,619,116642946,117719055,obraczki.html?wv.x=1
          • marenka.w Re: obrączki 30.10.10, 18:50
            Jeśli nie uda Wam się nawzajem przekonać, to możecie kupić taki sam wzór w różnych kolorach smile Mnie bardziej podobają się z białego złota, klasyczne. Te które pokazała mikadidi są bardzo ładne. Ja natomiast jestem szczęśliwą posiadaczką takich zaokrąglonej obrączki, jest gładka.
            Coś w tym stylu:
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/re/qi/vjjk/4r5IbvAFawzTfDQZ1X.jpg
            Klasyka zawsze się obroni smile
            Z obrączkami rzeczywiście warto byłoby się pośpieszyć. Zależy jeszcze gdzie chcecie kupić, jeśli np. u jakiegoś sieciowego jubilera, to można trafić obrączki od ręki. Jeśli jednak nei chcecie wydać fortuny i zdecydujecie się na jakiegoś lokalnego jubilera, to wtedy czeka się na ich zrobienie troszkę czasu.
            • mikadidi Re: obrączki 30.10.10, 22:08
              my na swoje obrączki czekaliśmy 3 tygodnie. wzór mamy jednakowy, z tym że ja mam błyszczącą, a P. matową. Przecież możecie zamówić sobie różne. Niech każdy ma taką obrączkę jaka mu się podoba, bo przecież będziecie nosili je baaaarrdzo długo smile
        • zia86 Re: Turbowesele 30.10.10, 16:16
          Albo kupić różne. smile Ale z tymi obrączkami to się pośpieszcie, niby w większości salonów czeka się 2-3 tygodnie ale różnie może być.
          • joanka-r Re: Turbowesele 31.10.10, 20:33
            to teraz tak od reki nie można kopić obrączek? trzeba zamawiać?
    • nocarka Re: Turbowesele 30.10.10, 17:17
      ZZanim przeczytałam Twój wątek założyłam taki sam - prawie smile Gratulacje i chyba będziemy się obie ścigać z czasem big_grin
    • black_forrest Mamy restaurację!!! 31.10.10, 16:22
      Dziewczyny, sukces! Robiliśmy dzisiaj rekonesans i udało nam się znaleźc prawdziwą perełkę -cudowna restauracja na Miodowej big_grin pracowałam w czasach studenckich w branży gastronomicznej i turystyczno - hotelarskiej, więc wiem, na co zwracac szczególną uwagę i wyszło rewelacyjnie! Z pewnością wybierzemy się tam na kolejny obiad, dzisiaj powalili nas na kolana - i to dosłownie! Przemiły właściciel nakreślił szczegóły imprezy i okazało się, że nasze wizje się pokrywają, do tego cena jest bardzo konkurencyjna, a sama dzielnica ma swój klimat, w związku z czym nie szukamy już dalej smile Gdyby ktoś był zainteresowany namiarami na miejsce, gdzie można zjeśc baaaaardzo dobrze, w przystępnej cenie i cudownej atmosferze -zapraszam na priv smile

p.s. obrączki też już mamy zamówione, klasyczne, żółte złoto -chłop przymierzył i stwierdził, że te i żadne inne big_grin
      • maddalena81 Re: Mamy restaurację!!! 31.10.10, 16:35
        Ciesze sie razem z Toba!!! Obiad slubny na Kazimierzu byla moim marzeniem, wkoncu zdecydowalismy sie na inny scenariusz.
        Pochwal sie jaka to restauracja, jak wpiszesz nazwe i nie podasz linka do strony to nie skasuja posta smile
        • zia86 Re: Mamy restaurację!!! 31.10.10, 16:47
          Gratuluje!! smile Pochwal się co to za resturacja. smile Super, że udało Wam się wszystko załatwić. smile
          • zia86 Re: Mamy restaurację!!! 31.10.10, 16:47
            *restauracja oczywiście miało być wink
      • marenka.w Re: Mamy restaurację!!! 31.10.10, 17:33
        To super!!!!! smile
    • black_forrest Re: Turbowesele 31.10.10, 17:05
      Restauracja "Sąsiedzi" przy Miodowej -na wizytówce niestety nie podali swojej strony www, google też podrzuca jedynie portale z op0iniami, ale mają jeszcze siedziby w Zakopanem i przy ul. Kordiana bodajże...wejście zupełnie niepozorne, ale mają kilka sal poziom niżej -wszystkie bardzo przytulne, urzekł mnie ich ogród zimowy -przeszklony, coś na zasadzie oranżerii, szkoda, że zmieści max. 15 osób...rozejrzeliśmy się dokładnie i wiemy, że to właśnie tego szukaliśmy smile ze względu na osoby starsze, czyli naszych dziadków, musieliśmy brac pod uwagę ilośc schodów i bliskośc toalety i wszystko jest bardzo ok, bawet bardziej niż ok smile zwiedziliśmy dziś kilkanaście restauracji, z czego tylko u "Sąsiadów" nie mieliśmy żadnych zastrzeżeń. Widzieliśmy też śliczną restauracyjkę, kuchnia austriacka bodajże, ładne wnętrza, blisko miejsca parkingowe, ale od wejścia uderzał smród przypalanego oleju i nie były to zbyt zachęcające doznania...zresztą i tak żadna selekcja nie była potrzebna, bo zgodnie podjęliśmy decyzję smile Musimy tylko dogadac się w kwestii menu, wpłacic zaliczkę i zostawic fachowcom pole do działania...
      • wuika Re: Turbowesele 31.10.10, 20:30
        No widzisz, przedwczoraj pytanie, czy się wyrobicie, a tutaj już wszystko macie (to, co zajmuje najwięcej czasu big_grin). Kwiaty zamówić tydzień przed (jakby były jakieś 'oryginalne' i wymagały zamawiania), umówić fryzjera i kosmetyczkę, jeśli będziesz korzystać i już smile
        • zia86 Re: Turbowesele 31.10.10, 20:48
          I sukienka jeszcze. smile Ale zbliża się okres karnawałowy więc na pewno jakieś eleganckie suknie będzie można znaleźć.
    • noushka Re: Turbowesele 31.10.10, 18:02
      Chyba wcielo moj wczesniejszy post. Kilka lat temu bylam w restauracji Malta. Jest w jakims hotelu przy Starym Miejscie. Kameralnie, milo i jedzenie bylo przepyszne. Polecam, jesli to miejsce jeszcze istnieje.
    • joanka-r Re: Turbowesele 31.10.10, 20:32
      Tylko przy zamawianiu sali nie wypowiadaj słowa wesele/ślub. Po prostu uroczystosć rodzinna i tyle.
      • black_forrest Re: Turbowesele 31.10.10, 22:12
        Właściciel się domyślił, więc nie było sensu ściemniac, a cenę podał tak konkurencyjną, że byliśmy w ciężkim szoku big_grin dla porównania: mała "restauracyjka" o charakterze bardzo stołówkowym w śródmieściu -cennik obowiązujący (mówiłam, że chodzi o zjazd rodzinny):
        wybrałam najciekawsze pozycje
        naleśniki z łososiem i sosem szpinakowym 29 zł
        rozbef z sosem cumberland 25 zł (zachowana oryginalna pisownia)
        plaster szynki z ananasem 18 zł
        barszcz z krokietem 15 zł
        eskalop z szynką i serem 36 zł
        filet z sandacza grillowany z sosem maślanym 49 zł
        korniszon 7 zł
        pomidor 8 zł
        deska serów 4 rodzaje 30 zł
        szarlotka z lodami 19 zł

leżę i kwiczę big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka