Gość: saralee IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.04, 21:20 czyli za zezwolenie, ze moge wziac slub w innej parafii!!! jeszcze go nie wzielam, jak mozna to ominac????czy mozna sie przeniesc do innej parafii? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Aneta Re: ksiadz zazyczyl sobie 300 zl za swistek papie IP: 81.15.254.* 07.04.04, 08:46 Mój brat miał ten sam problem. Nie chcieli brać ślubu ani w parafii młodej ani młodego. W tym przypadku było potrzebne zezwolenie z jednej z ich parafii na wzięcie ślubu w innej. U młodej ksiądz powiedział, że nie wyda takiego zaświadczenia. W parafii młodego zażyczyli sobie 400 zł. I niestety musieli zapłacić. Potrzebujesz tego zaświadczenia i musisz zapłacić. Ale z tego co wiem to możesz tak pokąbinować, że przemeldować się na pobyt czasowy do parafii, w której chcesz brać slub. Musisz tylko pół roku przed slubem być tam zameldowana i wtedy należysz do tej parafii i możesz brać tu ślub bez papierka z tamtej parafii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: ksiadz zazyczyl sobie 300 zl za swistek papie IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 07.04.04, 16:13 Ja też chcę brać śłub w innej parafi niż oboje należymy ciekawe ile nasz proboszcz zaśpiewa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: ksiadz zazyczyl sobie 300 zl za swistek papie IP: 217.153.60.* 07.04.04, 16:23 niedawno zalatwialismy wlasnie ta sprawe.musielismy miec zgode jednej z naszych parafii (tzw. licencja),a zapowiedzi odbywaja sie w obu parafiach.potem idzie sie do parafii,w ktorej bedziecie brali slub. my zaplacilismy po 200zl w naszych parafiach,a za caly slub w trzeciej parafii 560 (niby wszystko jest wliczone,ale organiska za ave maria chce extra kase, podobnie jak pani od kwiatkow na lawki).chetnie odpowiem na Wasze pytania-znam niuanse z wlasnego zycia-za 10 dni wychodze za maz.pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saralee Re: ksiadz zazyczyl sobie 300 zl za swistek papie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.04, 18:38 poszłam do księdza, ktory bedzie nam udzielał ślubu...Powiedział, że wystarczy zaswiadczenie tylko jednego z młodych.Ponieważ narzeczony miał już zezwolenie (za 20 zł, a i to z oporami, ksiądz nie chciał w ogóle!!!!), na szczęście obyło się bez tej szopki. Swoją drogą, jak to jest, oni mają cennik, a powinni wypisać 'co łaska'?ciekawe, ile zażyczą sobie za zapowiedzi???? Kasiu, mam pytanie - jaki jest minimalny czs spisania protokołu przedślubnego? czy potrzebni są wtedy świadkowie? dzieki za odp PS Wszystkiego naj na nowej drodze życia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: ksiadz zazyczyl sobie 300 zl za swistek papie IP: 217.153.60.* 08.04.04, 09:26 protokol powinnien "powstac" min na miesiac przed slubem,ale lepiej zalatwic to ciut wczesniej,zeby na luzie pojsc z prosba o zapowiedzi do swoich parafii.przy spisywaniu protokolu nie bylo naszych swiadkow.jak mielismi protokol,zaswiadczenia o wygloszonych zapowiedziach,to dostalismy licencje z naszej parafii i poszlismy do parafii gdzie maja nam udzielic slubu.tam podalismy tylko dane o naszych swiadkach-imie,nazwisko,adres zameldowania,data urodzenia.teraz musza sie tylko podpisac w dniu slubu.jak masz jakies pytania- chetnie na nie odpowiem.pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
annb slub :) 08.04.04, 09:59 u nas ksiądz powiedział że zwyczajowo 3 miesiące przed slubem nalezy się pojawić w parafi w której planuje się wziąć ślub ale jak się spieszy to też nic się nie dzieje u nas uzasadniano to tym iż zapowiedzi wiszą przez 3 kolejne niedziele i jak się nikt nei zgłosi że ma coś "naprzeciwko" to wydają kwituś z adnotacją że brak przeciwskazań. jak się bierze slub w kosciele który nie jest parafialnym młodych to się zapowiedzi wywiesza w trzech kościołach a co do cennika to spotkałam się z nim w parafi gdzie był chrzczony mój mąż.autentyk - cennik co ile kosztuje wypisanie zaswiadczenai o chrzcie tyle zapowiedzi tyle chrzest tyle normalnie jak karta dań w restauracji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: slub :) IP: *.laczpol.net.pl 08.04.04, 11:59 To jest po prostu chamstwo brać taką kasę za zaświadczenie.Jak ja brałm ślub to ksiądz od nas nie wziął ani złotówki. Za to z parafi męża 50 za zapowiedzi i 10 za brak przeciwskazań do ślubu(chrzest i bierzmowanie).Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saralee Re: slub :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.04, 22:32 Ominęło mnie branie kasy za zezwolenie ode mnie, ale pewnie zapłacę swoje za zapowiedzi Mam natomiast jeszcze jedno pytanie - jak czułyście sie podczas samej ceremonii? mojej koleżance np. cały czas chciało sie smiac Czy to jest bardzo stresujące? Pytanie oczywiście kieruję do mężatek )) Odpowiedz Link Zgłoś
alinaw1 Re: slub :) 11.04.04, 06:56 My nie płaciliśmy za żadne papiery i poświadczenia, choć ślub był w innej parafii. Przy okazji załatwiania formalności związanej już ze ślubem złożyliśmy ofiarę pieniężną. Znamy tych zakonników, ich potrzeby (budowa kaplicy, liczne akcje charytatywne). Na dodatek prowadzą działalność w najgorszej i najbiedniejszej dzielnicy (sami zwalniają z "opłat" za posługi , bo tam głównie bezrobotni itd). Jako że mieliśmy wtedy pracę i w porównaniu z tamtymi ludźmi- nawet nam się wiodło- złożyliśmy duży datek. Ten nasz zakonnik powiedział: "Przesadzacie!, przecież wzięliście kredyt na mieszkanie", a ja odparłam, że szczęśliwym trafem kupiłam piękną suknię ślubną za 700 zł, więc można powiedzieć, że to tylko połowa ceny, więć tę zaoszczędzoną połowę, czyli 700 zł im oddajemy. Był zaskoczony, my bardzo zadowoleni. Zostawiliśmy też cudne świeczniki i eleganckie świece, które służą tam teraz przy ważniejszych świętach i ceremoniach. Jeśli nie stać Was na tego typu wydatki- to może po prostu najnormalniej w świecie powiedzieć o tym temu księdzu? P.S. Mój znajomy ksiądz - jeszcze z czasów dzieciństwa -mówił mi ostatnio, że obserwuje pewną zależność w datkach(pracuje w parafii na Kaszubach): im bogatsi państwo młdzi- tym ich ofiara mniejsza ("może być 30 zł? Mamy tyle weselnych wydatków!"), ci biedniejsi nawet zrezygnują z czegoś, by więcej dać na kościół. Wtedy ten mój znajomy mówi im np. żeby jakiś datek złożyli po ślubie i weselu. Przez dwa lata tylko jedna para wywiązała się z tego.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: slub :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.04, 14:54 Ślub jest stresującym wydarzeniem, ale także radosnym i wspaniałym. Raczej nie chciało mi się śmiać, zwłaszcza podczas przysięgi. Proponuję wsłuchać się w to co powtarzasz za ksiedzem i potraktować jako autentyczne przyżeczenie. Myślę, że wtedy śmiech jest ostatnią rzeczą jaka przychodzi do głowy. Jest to raczej uśmiech do męża i Miłość w oczach. Odpowiedz Link Zgłoś
maedel Re: slub :) 15.04.04, 16:35 Gość portalu: Kasia napisał(a): > Ślub jest stresującym wydarzeniem, ale także radosnym i wspaniałym. Raczej nie > chciało mi się śmiać, zwłaszcza podczas przysięgi. Proponuję wsłuchać się w to > co powtarzasz za ksiedzem i potraktować jako autentyczne przyżeczenie. Myślę, > że wtedy śmiech jest ostatnią rzeczą jaka przychodzi do głowy. Jest to raczej > uśmiech do męża i Miłość w oczach. Z nami było tak samo. Nawet przez myśl mi nie przyszły jakieś "śmichy-chichy". Odpowiedz Link Zgłoś
kometa Re: slub :) 10.05.04, 10:06 Gość portalu: Kasia napisał(a): > Ślub jest stresującym wydarzeniem, ale także radosnym i wspaniałym. Raczej nie > chciało mi się śmiać, zwłaszcza podczas przysięgi. Proponuję wsłuchać się w to > co powtarzasz za ksiedzem i potraktować jako autentyczne przyżeczenie. Myślę, > że wtedy śmiech jest ostatnią rzeczą jaka przychodzi do głowy. Jest to raczej > uśmiech do męża i Miłość w oczach. A ja boje sie czegos innego. Boje sie, ze bede plakac (ze szczescia oczywiscie) Jestem osoba, ktora sie latwo sie wzrusza i mysle, ze emocje + piekna muzyka wywolaja u mnie potoki lez (zreszta u mamy i siostry podobnie). Macie jakies sposoby, aby tego uniknac i nie rozmazac sie juz na samym poczatku? Pozdrawiam Kometa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: slub :) IP: *.laczpol.net.pl 15.04.04, 17:28 Trochę byłam skacowana,zimny pot mi leciał po plecach a upał był jak cholera ale słowa przysięgi traktowałam z całą powagą i tak do tej pory traktuję bardzo poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: ksiadz zazyczyl sobie 300 zl za swistek papie IP: *.myslenice.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.04, 15:55 z tego co wiem w zadnej parafii nie maja prawa zadac pieniedzy, sakamenty sa bezplatne, jak ktos chce to daje ,,co laska", zawsze mozna isc ze skarga do biskupa i to najlepiej dziala na ,,ksiezy-biznesmenow" Odpowiedz Link Zgłoś
andzia353 Re: ksiadz zazyczyl sobie 300 zl za swistek papie 28.04.04, 16:29 to może ktoś by polecił jakiś kościół w Warszawie - gdzie księża biorą prawdziwe "co łaska" ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: ksiadz zazyczyl sobie 300 zl za swistek papie IP: *.myslenice.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.04, 16:54 nie jestem pewna, ale sprobuj przy pl. Narutowicza; ja bralam slub w Krakowie u Franciszkanow (chyba sa tez w W-wie?) - zrobilismy tak, ze poszlismy do kilku kosciolow, ktore z roznych wzgledow nam odpowiadaly, powiedzielismy ze chcemy "tu" wziac slub i patrzylismy na reakcje i podejscie ksiezy; mozna tez spytac wprost "ile to kosztuje", jesli uslyszysz konkretna sume albo ile ludzie daja lepiej pojsc gdzies indziej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: ksiadz zazyczyl sobie 300 zl za swistek papie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.04, 14:18 Na pewno "co łaska" i to bez żadnych widełek bierze kościół Akademicki Św. Anna na Krakowskim Przedmieściu - jest tylko jeden problem terminy - na ciepłe miesiące z r trzeba zapisywać sie mniej więcej 1/2 roku wcześniej, inne miesiace też wymagają wyprzedzenia ale pewnie tylko 2-3 miesięcy. Kościół ten ma też dodatkowy plus jezeli jedno z was jest studentem lub pracownkiem naukowym to Św. Anna jest jego parafia i nie trzeba mieć żadnych specjalnych licencji by wziąść tam ślub. My bierzemy w Św. Annie ślub 24 lipca - nie mogę sie juz doczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
andzia353 Re: ksiadz zazyczyl sobie 300 zl za swistek papie 29.04.04, 14:47 dzięki, życzę wszystkiego naj... tak sobie kiedy? my?lałam o ko?ciele pod wezwaniem patronki mojego imienia..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: ksiadz zazyczyl sobie 300 zl za swistek papie IP: 80.51.242.* 02.05.04, 15:39 Kupa swiechu. W jednych diecezjach jest cennik a w innych nie ma. Skarga do biskupa tylka sie osmieszysz. W kosciołach, które nie sa parafialne, tez maja swoej przepisy i zwyczaje. Cennik nie jest dla ksiedza tylko dla Ciebie, zeby nie domagał się wiecej niz w cenniku ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: ksiadz zazyczyl sobie 300 zl za swistek papie IP: *.myslenice.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.04, 15:53 ciekawe, co jest takiego osmieszajacego w skardze do biskupa? to byla jedna z pierwszych uwag ksiedza prowadzacego pierwsze zajecia w ramach nauk przedmalzenskich, na ktorych bylam; ksiadz byl starszy i bardzo doswiadczony jesli chodzi o rozne problemy, z ktorymi spotykaja sie ludzie w tzw. "swoich" parafiach - na szczescie mnie one ominely; osmieszyc sie moze raczej ktos, kto bez slowa przyjmie wszelkie warunki pana ksiedza i zaplaci tyle ile ten powie, nawet jesli bedzie to oznaczalo zaciaganie dlugow; zwyczaje w parafiach a bezprawne wyciaganie pieniedzy to sa dwie zupelnie rozne sprawy i moze sie nie osmieszaj zasciankowa mentalnoscia Odpowiedz Link Zgłoś
marchefka27 Re: ksiadz zazyczyl sobie 300 zl za swistek papie 08.05.04, 21:26 Nam ksiadz w parafii sw Wojciecha w Wawie powiedzial ze zeby zaklepac termin musimy dac 100zl a reszte przed slubem, na nasze pytanie a ile jeszcze musimy dac, ksiadz powiedzial ze w sumie kosztuje 500 zl ale w cenie jest: "piekna polgodzinna liturgia (przy dluzszej goscie sie nudza - jego slowa), rozliozony dywan i zapalone wsdzystkie swiatla, + koscielny included a z organista trzeba zalatwiac oddzielnie ciekawe ile zaspiewa... chcemy zeby grala nam moja kuzynka na skrzypcach, a za to pewnie kaza doplacic denerwuje sie teraz tym kosciolem zeby nie bylo kichy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?? Re: ksiadz zazyczyl sobie 300 zl za swistek papie IP: *.chello.pl 10.05.04, 22:00 Kiedy potrzebna jest taka licencja? Chcemy by slub odbyl sie w parafii mojej narzeczonej. Czy tez powinienem sie starac o licencje? Odpowiedz Link Zgłoś
annb Re: ksiadz zazyczyl sobie 300 zl za swistek papie 11.05.04, 07:55 nie musisz się starać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: ksiadz zazyczyl sobie 300 zl za swistek papie IP: 217.153.60.* 11.05.04, 09:32 licencja jest potrzebna tylko gdy bierzecie slub w kosciele,ktory nie jest Wasza parafia (w tzw. trzecim kosciele).pozdr Odpowiedz Link Zgłoś