Dodaj do ulubionych

ksiadz zazyczyl sobie 300 zl za swistek papieru

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.04, 21:20
czyli za zezwolenie, ze moge wziac slub w innej parafii!!! jeszcze go nie
wzielam, jak mozna to ominac????czy mozna sie przeniesc do innej parafii?
Obserwuj wątek
    • Gość: Aneta Re: ksiadz zazyczyl sobie 300 zl za swistek papie IP: 81.15.254.* 07.04.04, 08:46
      Mój brat miał ten sam problem. Nie chcieli brać ślubu ani w parafii młodej ani
      młodego. W tym przypadku było potrzebne zezwolenie z jednej z ich parafii na
      wzięcie ślubu w innej. U młodej ksiądz powiedział, że nie wyda takiego
      zaświadczenia. W parafii młodego zażyczyli sobie 400 zł. I niestety musieli
      zapłacić. Potrzebujesz tego zaświadczenia i musisz zapłacić. Ale z tego co wiem
      to możesz tak pokąbinować, że przemeldować się na pobyt czasowy do parafii, w
      której chcesz brać slub. Musisz tylko pół roku przed slubem być tam zameldowana
      i wtedy należysz do tej parafii i możesz brać tu ślub bez papierka z tamtej
      parafii.
    • Gość: asia Re: ksiadz zazyczyl sobie 300 zl za swistek papie IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 07.04.04, 16:13
      Ja też chcę brać śłub w innej parafi niż oboje należymy ciekawe ile nasz
      proboszcz zaśpiewa?
    • Gość: kasia Re: ksiadz zazyczyl sobie 300 zl za swistek papie IP: 217.153.60.* 07.04.04, 16:23
      niedawno zalatwialismy wlasnie ta sprawe.musielismy miec zgode jednej z naszych
      parafii (tzw. licencja),a zapowiedzi odbywaja sie w obu parafiach.potem idzie
      sie do parafii,w ktorej bedziecie brali slub. my zaplacilismy po 200zl w
      naszych parafiach,a za caly slub w trzeciej parafii 560 (niby wszystko jest
      wliczone,ale organiska za ave maria chce extra kase, podobnie jak pani od
      kwiatkow na lawki).chetnie odpowiem na Wasze pytania-znam niuanse z wlasnego
      zycia-za 10 dni wychodze za maz.pozdr
      • Gość: saralee Re: ksiadz zazyczyl sobie 300 zl za swistek papie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.04, 18:38
        poszłam do księdza, ktory bedzie nam udzielał ślubu...Powiedział, że wystarczy
        zaswiadczenie tylko jednego z młodych.Ponieważ narzeczony miał już zezwolenie
        (za 20 zł, a i to z oporami, ksiądz nie chciał w ogóle!!!!), na szczęście obyło
        się bez tej szopki. Swoją drogą, jak to jest, oni mają cennik, a powinni
        wypisać 'co łaska'?ciekawe, ile zażyczą sobie za zapowiedzi????
        Kasiu, mam pytanie - jaki jest minimalny czs spisania protokołu przedślubnego?
        czy potrzebni są wtedy świadkowie? dzieki za odp
        PS Wszystkiego naj na nowej drodze życia big_grin
        • Gość: kasia Re: ksiadz zazyczyl sobie 300 zl za swistek papie IP: 217.153.60.* 08.04.04, 09:26
          protokol powinnien "powstac" min na miesiac przed slubem,ale lepiej zalatwic to
          ciut wczesniej,zeby na luzie pojsc z prosba o zapowiedzi do swoich parafii.przy
          spisywaniu protokolu nie bylo naszych swiadkow.jak mielismi
          protokol,zaswiadczenia o wygloszonych zapowiedziach,to dostalismy licencje z
          naszej parafii i poszlismy do parafii gdzie maja nam udzielic slubu.tam
          podalismy tylko dane o naszych swiadkach-imie,nazwisko,adres zameldowania,data
          urodzenia.teraz musza sie tylko podpisac w dniu slubu.jak masz jakies pytania-
          chetnie na nie odpowiem.pozdr
        • annb slub :) 08.04.04, 09:59
          u nas ksiądz powiedział że zwyczajowo 3 miesiące przed slubem nalezy się
          pojawić w parafi w której planuje się wziąć ślub ale jak się spieszy to też nic
          się nie dzieje smile
          u nas uzasadniano to tym iż zapowiedzi wiszą przez 3 kolejne niedziele i jak
          się nikt nei zgłosi że ma coś "naprzeciwko" to wydają kwituś z adnotacją że
          brak przeciwskazań.
          jak się bierze slub w kosciele który nie jest parafialnym młodych to się
          zapowiedzi wywiesza w trzech kościołach smile

a co do cennika to spotkałam się z nim w parafi gdzie był chrzczony mój
          mąż.autentyk - cennik co ile kosztuje
          wypisanie zaswiadczenai o chrzcie tyle
          zapowiedzi tyle
          chrzest tyle
          normalnie jak karta dań w restauracji
          • Gość: Gosia Re: slub :) IP: *.laczpol.net.pl 08.04.04, 11:59
            To jest po prostu chamstwo brać taką kasę za zaświadczenie.Jak ja brałm ślub to
            ksiądz od nas nie wziął ani złotówki. Za to z parafi męża 50 za zapowiedzi i 10
            za brak przeciwskazań do ślubu(chrzest i bierzmowanie).Pozdrawiam

• Gość: saralee Re: slub :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.04, 22:32
              Ominęło mnie branie kasy za zezwolenie ode mnie, ale pewnie zapłacę swoje za
              zapowiedzi uncertain
              Mam natomiast jeszcze jedno pytanie - jak czułyście sie podczas samej
              ceremonii? mojej koleżance np. cały czas chciało sie smiac smile Czy to jest
              bardzo stresujące? Pytanie oczywiście kieruję do mężatek smile))
              • alinaw1 Re: slub :) 11.04.04, 06:56
                My nie płaciliśmy za żadne papiery i poświadczenia, choć ślub był w innej
                parafii. Przy okazji załatwiania formalności związanej już ze ślubem złożyliśmy
                ofiarę pieniężną. Znamy tych zakonników, ich potrzeby (budowa kaplicy, liczne
                akcje charytatywne). Na dodatek prowadzą działalność w najgorszej i
                najbiedniejszej dzielnicy (sami zwalniają z "opłat" za posługi , bo tam głównie
                bezrobotni itd). Jako że mieliśmy wtedy pracę i w porównaniu z tamtymi ludźmi-
                nawet nam się wiodło- złożyliśmy duży datek. Ten nasz zakonnik
                powiedział: "Przesadzacie!, przecież wzięliście kredyt na mieszkanie", a ja
                odparłam, że szczęśliwym trafem kupiłam piękną suknię ślubną za 700 zł, więc
                można powiedzieć, że to tylko połowa ceny, więć tę zaoszczędzoną połowę, czyli
                700 zł im oddajemy. Był zaskoczony, my bardzo zadowoleni. Zostawiliśmy też
                cudne świeczniki i eleganckie świece, które służą tam teraz przy ważniejszych
                świętach i ceremoniach.
                Jeśli nie stać Was na tego typu wydatki- to może po prostu najnormalniej w
                świecie powiedzieć o tym temu księdzu?
                P.S. Mój znajomy ksiądz - jeszcze z czasów dzieciństwa -mówił mi ostatnio, że
                obserwuje pewną zależność w datkach(pracuje w parafii na Kaszubach): im bogatsi
                państwo młdzi- tym ich ofiara mniejsza ("może być 30 zł? Mamy tyle weselnych
                wydatków!"), ci biedniejsi nawet zrezygnują z czegoś, by więcej dać na kościół.
                Wtedy ten mój znajomy mówi im np. żeby jakiś datek złożyli po ślubie i weselu.
                Przez dwa lata tylko jedna para wywiązała się z tego..
              • Gość: Kasia Re: slub :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.04, 14:54
                Ślub jest stresującym wydarzeniem, ale także radosnym i wspaniałym. Raczej nie
                chciało mi się śmiać, zwłaszcza podczas przysięgi. Proponuję wsłuchać się w to
                co powtarzasz za ksiedzem i potraktować jako autentyczne przyżeczenie. Myślę,
                że wtedy śmiech jest ostatnią rzeczą jaka przychodzi do głowy. Jest to raczej
                uśmiech do męża i Miłość w oczach.
                • maedel Re: slub :) 15.04.04, 16:35
                  Gość portalu: Kasia napisał(a):

> Ślub jest stresującym wydarzeniem, ale także radosnym i wspaniałym. Raczej
                  nie
                  > chciało mi się śmiać, zwłaszcza podczas przysięgi. Proponuję wsłuchać się w
                  to
                  > co powtarzasz za ksiedzem i potraktować jako autentyczne przyżeczenie. Myślę,
                  > że wtedy śmiech jest ostatnią rzeczą jaka przychodzi do głowy. Jest to raczej
                  > uśmiech do męża i Miłość w oczach.

Z nami było tak samo.
                  Nawet przez myśl mi nie przyszły jakieś "śmichy-chichy".
                • kometa Re: slub :) 10.05.04, 10:06
                  Gość portalu: Kasia napisał(a):

> Ślub jest stresującym wydarzeniem, ale także radosnym i wspaniałym. Raczej nie
                  > chciało mi się śmiać, zwłaszcza podczas przysięgi. Proponuję wsłuchać się w to
                  > co powtarzasz za ksiedzem i potraktować jako autentyczne przyżeczenie. Myślę,
                  > że wtedy śmiech jest ostatnią rzeczą jaka przychodzi do głowy. Jest to raczej
                  > uśmiech do męża i Miłość w oczach.

A ja boje sie czegos innego. Boje sie, ze bede plakac (ze szczescia oczywiscie)
                  sad Jestem osoba, ktora sie latwo sie wzrusza i mysle, ze emocje + piekna muzyka
                  wywolaja u mnie potoki lez (zreszta u mamy i siostry podobnie). Macie jakies
                  sposoby, aby tego uniknac i nie rozmazac sie juz na samym poczatku?

Pozdrawiam
                  Kometa
              • Gość: Gosia Re: slub :) IP: *.laczpol.net.pl 15.04.04, 17:28
                Trochę byłam skacowana,zimny pot mi leciał po plecach a upał był jak cholera
                ale słowa przysięgi traktowałam z całą powagą i tak do tej pory traktuję bardzo
                poważnie.
    • Gość: ewa Re: ksiadz zazyczyl sobie 300 zl za swistek papie IP: *.myslenice.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.04, 15:55
      z tego co wiem w zadnej parafii nie maja prawa zadac pieniedzy, sakamenty sa
      bezplatne, jak ktos chce to daje ,,co laska", zawsze mozna isc ze skarga do
      biskupa i to najlepiej dziala na ,,ksiezy-biznesmenow"
      • andzia353 Re: ksiadz zazyczyl sobie 300 zl za swistek papie 28.04.04, 16:29
        to może ktoś by polecił jakiś kościół w Warszawie - gdzie księża biorą
        prawdziwe "co łaska" ???
        • Gość: ewa Re: ksiadz zazyczyl sobie 300 zl za swistek papie IP: *.myslenice.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.04, 16:54
          nie jestem pewna, ale sprobuj przy pl. Narutowicza; ja bralam slub w Krakowie u
          Franciszkanow (chyba sa tez w W-wie?) - zrobilismy tak, ze poszlismy do kilku
          kosciolow, ktore z roznych wzgledow nam odpowiadaly, powiedzielismy ze
          chcemy "tu" wziac slub i patrzylismy na reakcje i podejscie ksiezy; mozna tez
          spytac wprost "ile to kosztuje", jesli uslyszysz konkretna sume albo ile ludzie
          daja lepiej pojsc gdzies indziej
        • Gość: Kasia Re: ksiadz zazyczyl sobie 300 zl za swistek papie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.04, 14:18
          Na pewno "co łaska" i to bez żadnych widełek bierze kościół Akademicki Św. Anna
          na Krakowskim Przedmieściu - jest tylko jeden problem terminy - na ciepłe
          miesiące z r trzeba zapisywać sie mniej więcej 1/2 roku wcześniej, inne
          miesiace też wymagają wyprzedzenia ale pewnie tylko 2-3 miesięcy.
          Kościół ten ma też dodatkowy plus jezeli jedno z was jest studentem lub
          pracownkiem naukowym to Św. Anna jest jego parafia i nie trzeba mieć żadnych
          specjalnych licencji by wziąść tam ślub.
          My bierzemy w Św. Annie ślub 24 lipca - nie mogę sie juz doczekać.
          • andzia353 Re: ksiadz zazyczyl sobie 300 zl za swistek papie 29.04.04, 14:47
            dzięki, życzę wszystkiego naj...
            tak sobie kiedy? my?lałam o ko?ciele pod wezwaniem patronki mojego imienia.....
    • Gość: ab Re: ksiadz zazyczyl sobie 300 zl za swistek papie IP: 80.51.242.* 02.05.04, 15:39
      Kupa swiechu. W jednych diecezjach jest cennik a w innych nie ma. Skarga do
      biskupa tylka sie osmieszysz.
      W kosciołach, które nie sa parafialne, tez maja swoej przepisy i zwyczaje.
      Cennik nie jest dla ksiedza tylko dla Ciebie, zeby nie domagał się wiecej niz w
      cenniku !
      • Gość: ewa Re: ksiadz zazyczyl sobie 300 zl za swistek papie IP: *.myslenice.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.04, 15:53
        ciekawe, co jest takiego osmieszajacego w skardze do biskupa? to byla jedna z
        pierwszych uwag ksiedza prowadzacego pierwsze zajecia w ramach nauk
        przedmalzenskich, na ktorych bylam; ksiadz byl starszy i bardzo doswiadczony
        jesli chodzi o rozne problemy, z ktorymi spotykaja sie ludzie w tzw. "swoich"
        parafiach - na szczescie mnie one ominely; osmieszyc sie moze raczej ktos, kto
        bez slowa przyjmie wszelkie warunki pana ksiedza i zaplaci tyle ile ten powie,
        nawet jesli bedzie to oznaczalo zaciaganie dlugow; zwyczaje w parafiach a
        bezprawne wyciaganie pieniedzy to sa dwie zupelnie rozne sprawy i moze sie nie
        osmieszaj zasciankowa mentalnosciasad
    • marchefka27 Re: ksiadz zazyczyl sobie 300 zl za swistek papie 08.05.04, 21:26
      Nam ksiadz w parafii sw Wojciecha w Wawie powiedzial ze zeby zaklepac termin
      musimy dac 100zl a reszte przed slubem, na nasze pytanie a ile jeszcze musimy
      dac, ksiadz powiedzial ze w sumie kosztuje 500 zl ale w cenie jest: "piekna
      polgodzinna liturgia (przy dluzszej goscie sie nudza - jego slowa), rozliozony
      dywan i zapalone wsdzystkie swiatla, + koscielny includedsmile a z organista
      trzeba zalatwiac oddzielniesmile ciekawe ile zaspiewa... chcemy zeby grala nam
      moja kuzynka na skrzypcach, a za to pewnie kaza doplacicsad denerwuje sie teraz
      tym kosciolem zeby nie bylo kichy...
      • Gość: ?? Re: ksiadz zazyczyl sobie 300 zl za swistek papie IP: *.chello.pl 10.05.04, 22:00
        Kiedy potrzebna jest taka licencja?
        Chcemy by slub odbyl sie w parafii mojej narzeczonej.
        Czy tez powinienem sie starac o licencje?
        • annb Re: ksiadz zazyczyl sobie 300 zl za swistek papie 11.05.04, 07:55
          nie musisz się starać smile
        • Gość: kasia Re: ksiadz zazyczyl sobie 300 zl za swistek papie IP: 217.153.60.* 11.05.04, 09:32
          licencja jest potrzebna tylko gdy bierzecie slub w kosciele,ktory nie jest
          Wasza parafia (w tzw. trzecim kosciele).pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka