Dodaj do ulubionych

będzie ślub!

19.11.10, 10:56
Cześć!
Mam narzeczonego! Teraz mogę poudzielać się na forum jako pełnoprawna uczestniczka i nawet założę swój wątek, a co!smile Bardzo liczę na Wasze nieocenione porady podczas przygotowań do tego pierwszego z najpiękniejszych dni w życiubig_grin
Ślub będzie prawdopodobnie we wrześniu 2011, ale szczerze mówiąc nie mamy jeszcze nic, prócz siebie, no i pierścionka zaręczynowego. Ale dzwoniliśmy do różnych sal i terminy są, więc bez paniki. Wesele ma być na ok. 50 osób.
Moje pierwsze pytanie dotyczy właśnie sali, a właściwie propozycji menu, którą otrzymałam. Sala jest śliczna i blisko kościoła, więc moglibyśmy przejść do niej spacerem po mszy, ale nie jestem przekonana co to tego menu. Nie sądzicie, że powinno być więcej ciepłych potraw? Poza tym są dosyć mało wyszukane. Na pewno jednak będą ładnie podane. Jest to przykładowe menu, pewnie mają też inne opcje, których na razie nie znam, ale powiedzcie tak wstępnie, co o tym myśliciesmile Spróbuję też dodać na końcu zdjęcia sali.

Oto menu:

Zestaw I 150,-/os
Obiad na powitanie:
Rosół z makaronem
Roladki schabowe w sosie serowym
Kulki ziemniaczane z koperkiem
Zestaw 2 surówek do wyboru
Deser:
Sernik tęczowy
Przekąski:
Jajka faszerowane
Półmisek mięs pieczonych (schab, karkówka, rolada z boczku)
Roladki szynkowe faszerowane pastą chrzanową w galarecie
Sałatka gyrosowa
Ryba po japońsku
Sałatka z avocado
Piramidki śledziowe
Kurczak w galarecie
Dodatki:
Marynaty (pieczarki, papryka, pikle, ogórki)
Pieczywo
Słodki stół:
2 rodzaje ciasta
Owoce
Dania ciepłe podane o ustalonych godzinach:
Barszcz czerwony z pasztecikiem
Udka pieczone z pieczarkami
Napoje:
kawa, herbata bez ograniczeń
Sok 1l/os
Woda mineralna 0,5 l/os

https://www.hotelpodlwem.pl/files/Image/Gallery/192/192_1.jpg
https://www.hotelpodlwem.pl/files/Image/Gallery/697/697_1.jpg
Obserwuj wątek
    • zia86 Re: będzie ślub! 19.11.10, 11:04
      Gratulacje!! smile
      Sala jest bardzo ładna i cena menu bardzo przekonująca. smile Rzeczywiście trochę mało wyszukane te dania ale też zależy co wolą twoi goście. To jest taki tradycyjny weselny zestaw, który bez problemu powinien się sprawdzić. Przy tak małej ilości dań ciepłych serwowanych albo skupiłabym się bardziej na zimnej płycie albo zaproponowała gościom jakiś stół z fajnym jedzonkiem, który byłby jakby dodatkowym daniem. smile
      • mailenstwo Re: będzie ślub! 19.11.10, 11:30
        Dzięki, Zia.
        Taka cena, bez poprawin, jest u nas standardowa. A co z piciem? Czy 1 litr soku na osobę to nie za mało? Hm może po prostu dodam jedno ciepłe danie i będzie ok. Może jakąś rybkę.
        Moi goście nie powinni narzekać, jeśli tylko nie będą głodnismile
        • zia86 Re: będzie ślub! 19.11.10, 11:32
          1l picia to zdecydowanie za mało. Powinno być około 3l, choć oczywiście wszystko zależy od pogody i od tego jakie macie alkohole. smile
        • wuika Re: będzie ślub! 19.11.10, 13:44
          U nas 1l był za mało na sam obiad z deserem i kolacją. Ale - to przecież jest do dokupienia smile Myśmy po prostu za dodatkowe napoje dopłaci tyle, ile tego zeszło, akurat tym bym się nie stresowała, w restauracji na pewno mają zapas.
    • ogryze-czek86 Re: będzie ślub! 19.11.10, 11:44
      Gratulacje przede wszystkim! Szybciutko się uwinęliście smile. Nam troszkę to zajęło, bo zaczęliśmy wszystko planować prawie rok po zaręczynach.

Sala bardzo mi się podoba, nie jest sztampowa. No i jest parkiet a nie kafelki. Poza tym są ładne krzesła- nie trzeba już pokrowców moim zdaniem.
      A co do menu, to mi się podoba. Rzeczywiście "wrzuciłabym" tam jakąś rybkę na ciepło.
      Ja osobiście nie przepadam za bardzo wykwintnym jedzeniem na weselu. Bo jedzenie wcale nie jest najważniejsze. No ewentualnie ważna jest ilość, żeby goście nie chodzili głodni. A jak będzie świetny DJ/zespół i świetna zabawa, to nawet nikt nie będzie pamiętał co stało na stołach.
    • lemon_myrtle Re: będzie ślub! 19.11.10, 11:57
      gratulacjesmile

sala jest ładna, menu w bardzo dobrej cenie, ale niektóre dania budzą moje obawysmile
      może jestem nieobyta ale nie mam pojęcia co to jest sałatka gyrosowa (z drobiem, wieprzowiną?), ryba po japońsku i nie wiem, jak wygląda tęczowy sernikwink i w zasadniczym daniu obiadowym do roladek w sosie serowym (zakładam, że sos z sera pleśniowego) średnio pasują ziemniaki...

ale to tylko moja opinia, Ty najlepiej znasz swoich gości i wiesz, co im będzie odpowiadało. więc jeśli są to te dania, to nie ma co specjalnie kombinować i udziwniaćsmile
    • super_konwalia Re: będzie ślub! 19.11.10, 12:38
      Na początek gratuluję narzeczonego! smile
      Sala bardzo ładna i jeszcze w takiej dobrej lokalizacji - tylko zamawiać termin!
      Jeśli chodzi o ciepłe dania to dorzuciłabym przynajmniej jeszcze jedno, bo barszcz to wiadomo już nad ranem (przynajmniej w moich stronach tak jest), więc pomiędzy pierwszym ciepłym daniem a barszczem zostają tylko te pieczone udka. Wydaje mnie się troszkę za mało, szczególnie dla mężczyzn, którzy z reguły lubią sobie zjeść smile
      Ja też się szykuję na wrzesień. smile
    • ferworia Re: będzie ślub! 19.11.10, 12:51
      Witaj!
      Bardzo ładna sala, ale za 150 zł mieliśmy dużo większe wybór jedzenia. Przede wszystkim tylko jedno mięcho na obiad? Trochę mizernie, ale zakładam, ze np nie będziecie mieć na przyjęciu wegetarian więc może ujść. wink Zawsze fajnym kompromisem są dania mięsne do wyboru, coś dla tradycjonalistów i coś dla lubiących eksperymenty. Na potrawy ciepłe bym się nie obrażała, ale ew. zamieniła kolejnością. Na naszym przyjęciu też miały być dwa posiłki ciepłe w nocy, ale drugi już nie wjechał, z czego mąż był bardzo niezadowolony. wink
      • monikapers Re: będzie ślub! 19.11.10, 13:03
        Witaj, gratulacje, przygotowania mily czas, byle tylko nie przesadzic, pod koniec mamy juz takiego krecka, ze wszystko chce sie w panice zmieniac. Konsultujcie z N, jak najwiecej ze soba, tu na forum ile dziewczyn = tyle opini wiec one nie moga byc pomoca, co najwyzej inspiracja.
        Moja uroczystosc odbyla sie w malopolsce poltora roku temu, pisze o tym bo mielismy podobna liczbe osob. Wasza sala jest elegancka ale dosc duza, masz moze wiecej zdjec? Przy takiej ilosci powinno byc kameralnie i "wspolnie". Cena bardzo OK, menu takze, wszystko zalezy od upodoban Twoich Gosci, musisz je przewidziesz ale znasz wszystkich wiec problemu nie bedzie.
        Co do ilosci napojow, fakt, zaleznie od pory roku 3 l to minimum, szczegolnie soki. A jak zostanie, nie bedzie przeciez klopotu.
        Przy takiej ilosci osob latwo wszystko zaplanuejsz, a z iloscia samego jedzienia nie przesadzalabym.
        Skad jestes i co to za sala?
        Powodzenia!
        • mailenstwo Re: będzie ślub! 19.11.10, 13:27
          Jestem z Elbląga, a sala znajduje się w Hotelu pod Lwem, na starym mieście.
          Nie znam nikogo, kto by tam był na weselu, albo sam tam organizował, więc trochę się obawiam, ale właściwie nie byłam jeszcze na weselu, z którego wyszłabym niezadowolona, więc chyba zdecydujemy się na ładną salę blisko kościoła i nie będziemy kombinować smile

Chcę mieć to jak najszybciej z głowy i zająć się poszukiwaniem fajniejszych rzeczy, jak kolory przewodnie i suknia wink

https://www.hotelpodlwem.pl/files/Image/Gallery/196/196_1.jpg
    • mailenstwo Re: będzie ślub! 19.11.10, 12:59
      Dziękuję za komentarze. Pójdziemy tam w sobotę porozmawiać o modyfikacjach menusmile Wolę na przykład jakąś inną zupę niż rosół.
      Dostałam też inną ofertę, z pałacyku, który jest trochę poza miastem, i zastanawiamy się nad drugą opcją - wesele + poprawiny z noclegiem w tym pałacyku, czyli dwudniowe weselichobig_grin Albo tylko wesele tam, bez poprawin, bo jednak 50-60 to chyba trochę za mało wielkie wesele.

Drugie menu, z innego miejsca, za 145 zł za osobę
      1.rosół z makaronem
      2.półmisek mięs:
      schab faszerowany, panierowany w sezamie
      zrazy wołowe w chlebku razowym
      kurczak(udka pieczone)
      klopsiki z pieczarką
      3.jarzyny na ciepło: marchewka, kalafior, fasolka szparagowa, brokuły
      4.surówki:buraczki: biała kapusta, sezonowa (mizeria, sałata, wiosenna)
      5.ziemniaki
      6.sos
      7.napoje: Pepsi, Woda gaz, niegaz. SOKI: greifrut, jabłko, pomarańcza(zapłata za wypite)

Kawa, herbata z pigwą(bez ograniczenia) , własne ciasta(1 blacha na 10 osób )

ZIMNE PRZEKĄSKI
      schab pieczony ze śliwką i morelą
      ryba po grecku
      rolada z kurczaka
      wegorz wędzony
      pieczeń z pieczarkami i papryką
      różyczki z łososia z kawiorem
      karkówka pieczona w przyprawach
      rolmopsy
      pasztet z 4 mięs
      sledź w oleju
      kurczak w galarecie
      WIEJSKI STÓŁ: -smalec,-ogórek kiszony
      sałatki:-z gyrosem,-krabowa,-z kurczakiem
      szynka biesiadna , marynaty różne
      sosy do mięs
      pieczywo mieszane

GODZ.22.oo PŁONĄCE PSTRĄGI
      GODZ.22.30 1.flaczki z bułka paryską. 2.gołąbki
      GODZ.23.15 TORT WESELNY (własny)
      GODZ.24.oo OCZEPINY
      GODZ.1.oo 1.barszcz czerwony z pasztecikiem 2.pieczarki faszerowane
      GODZ.3.oo 1.bigos staropolski 2.biała kiełbasa
      GODZ.4.oo KONIEC

POPRAWINY GODZ.11.oo-GODZ.15.oo
      Żurek na wędzonce z grzybami i ziemniakami Potrawy weselne na ciepło i na zimno
      CENNIK : WESELE = 145zł/os POPRAWINY = 35zl/os NOCLEGI = 1650zł (ok.60os)
      STAŁA OPŁATA = 600 zł (dekoracja sal, ogród, parking , wyłączność )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka