Dodaj do ulubionych

Ile wina? ;)

08.01.11, 18:04
Wszystkim wiadomo, że wódkę liczy się standardowo po 0.5 l na głowę, ale co w sytuacji, gdy głównym alkoholem na weselu będzie wino? Czy butelka (0.75) na gościa to za dużo, za mało, czy w sam raz?
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Ile wina? ;) 08.01.11, 18:22
      W sam raz.
    • maddalena81 Re: Ile wina? ;) 08.01.11, 18:26
      My nie mamy wesela, tylko obiad, wstepnie liczymy po pol butelki wina na osobe.
      • pinkmonkey Re: Ile wina? ;) 08.01.11, 21:56
        no, wydaje mi się, że na obiad to tak akurat smile
        • maddalena81 Re: Ile wina? ;) 08.01.11, 22:49
          A ile Ty masz cieplych posilkow? Takich co winem trzeba popic? Planujesz jeszcze inne alkohole? Bo moze lepiej 1,5 butelki na glowe... Choc ja moge miec zaburzone przeliczniki, bo mieszkam we Wloszech i tu pijemy wino 2 razy dziennie smile Moze watek przeczyta ktos u ogo bylo wino na weselu...
          • pinkmonkey Re: Ile wina? ;) 08.01.11, 23:17
            chyba 3 ciepłe posiłki, musiałabym sprawdzić. Do jedzenia na pewno jakieś 90 proc. osób będzie piło wino. Planujemy też piwo, wódkę i whisky, ale wódkę jako główny alkohol a nie atrakcję lokalną wink będzie piło może 5 osób.
    • zia86 Re: Ile wina? ;) 08.01.11, 22:15
      Butelka na głowę wydaje mi się ogromną ilością. Tylko raz tyle wypiłam i to był horror, ale ja jestem mała. Może litr na parę będzie ok?
    • karenek Re: Ile wina? ;) 08.01.11, 22:58
      To zalezy jakie masz towarzystwo: na kobiete butelke wina na cala noc mozna liczyc, inaczej sprawa ma sie z facetami... Moi znajomi płci meskiej w nosie mieliby wino i w takim przypadku zaopatrzyliby sie w najblizszej stacji w %% i sobie humor poza sala poprawiali, w zwiazku z tym dla nich wina nie liczylabym wogole...
      • pinkmonkey Re: Ile wina? ;) 09.01.11, 00:04
        znajomi moi i N i rodzina z jego strony zwyczajowo pije wino, chociaż rzeczywiście faceci będą pewnie chcieli coś mocniejszego w późniejszej części wieczoru... moja rodzina pije po polsku, ale ich będzie mało wink
        • kosher_ninja Re: Ile wina? ;) 09.01.11, 09:52
          Według mnie butelka to mało. Sama dawniej podczas nasiadówek z przyjaciółką spokojnie wypijałam tyle. A to przecież wesele, więc tym bardziej może zejść tego wina więcej.
          • sajolina Re: Ile wina? ;) 09.01.11, 13:14
            Ja tam lubię wino, na całonocną imprezę liczyłabym 1,5 butelki na głowę, chyba, że liczycie na to, że panowie po dwóch lampkach przerzucą się na inne alkohole.
            • bursztynek22 Re: Ile wina? ;) 10.01.11, 13:02
              Ja na 55 osób miałam 30 butelek wina i zostało około 10 pełnych, plus kilka otwartych niedopitych. Z tym, ze moi goście raczej wódkowo-piwni, i zamawiałam tego wina z zapasem, liczyłam się z tym, ze zostanie. Moja kolezanka na 100 os miała ok 50 butelek i też jej połowa została.
    • klawiatura_zablokowana Re: Ile wina? ;) 10.01.11, 13:59
      Tak jak ci inni napisali, zależy od ilości ciepłych posiłków. Jak również od tego, czy planujesz poprawiny, czy nie, co wiąże się z dawaniem flaszki do domu (lub nie).
      Średnio gość wypija od 0,5 do 1 l wina na głowę, zależy czy pije inne alkohole (większość nie miesza wina z wódką). Jak macie samo wino, to możecie liczyć około litra, wiadomo, że trafią się kierowcy lub niepijący. W razie czego tego wina po prostu wam zostanie. My dopijaliśmy wino jeszcze jakiś czas po weselu smile Ale przecież to się nie psuje, więc strata żadna. A niedopite otwarte butelki zostawicie obsłudze, tak się zwykle robi, zamknięte zabieracie i po problemie. Jak jesteście "winni" to zawsze się przyda smile
    • pinkmonkey Re: Ile wina? ;) 10.01.11, 15:43
      dzięki dziewczyny, zdecydujemy się chyba rzeczywiście na litr/osobę, najwyżej zostanie smile

wypytam jeszcze teściową, ile wina "schodzi" na imprezach rodzinnych smile
    • solsquare Re: Ile wina? ;) 11.01.11, 20:33
      Też się na tym zastanawiam, w kontekście wesela 80 os. z wódką w roli głównej, a winem jako dodatkiem.

Zastanawiałam się nad przelicznikiem "procentowym" smile Skoro zakładamy, że jedna osoba może wypić na weselu 0,5 l wódki 40%, to proporcjonalnie wina 12% będzie..?
      1,6 litra wina ma głowę?
    • mymanta Re: Ile wina? ;) 04.02.11, 11:05
      ja widziałam gotowe zestawy weselne w promocyjnych cenach w winiarni, to np dla 80 osób przygotowano 42 butelki wina, dla 100 - 60 butelek. jeżeli mają byc też inne alkohole, nawet w małych ilościach wypite przez gości, to ten przelicznik wydaje mi się byc w porzadku.smile
    • noushka Re: Ile wina? ;) 04.02.11, 11:19
      U nas na 30 osob, przy kolacji ( starter, glowne i deser) poszlo 11 butelek czerwonego i 2 bialego.
      Mysle, ze duzo zalezy od tego jakich bedziesz miala gosci i jak dlugo bedzie trwala impreza.
      • mymanta Re: Ile wina? ;) 07.02.11, 15:59
        też się z tym zgodzę, poza tym w Polsce kultura picia wina nie jest jeszcze tak wszechobecna, chociaż na szczęście tendencja jest przynajmniej POZYTYWNA.wink
    • pigeon23 Re: Ile wina? ;) 09.02.11, 17:00
      mieliśmy wesele na 50 osób, i było 50 butelek win 0,75 (25 czerwonych i 25 białych). Zostało nam 8 pełnych butelek, głównie czerwonego wina. ale goście pili jeszcze wódkę, a ponadto mieliśmy barek z różnymi alkoholami (whiskey, gin, martini, metaxa, likiery).
      • mymanta Re: Ile wina? ;) 24.02.11, 12:05
        To całkiem sporo Wam zeszło wina.smile Ale jak wiadomo, to wszystko zależy od tego, jaki alkohol preferują goście... u mnie pewnie też będzie to raczej wino niż wysokoprocentowa wódka.wink
        Znalazłam w necie winiarnie, która oferuje już gotowe zestawy win , mysle ze to ciekawy pomysł - mówisz, ilu gości będzie, a oni już sami dobierają ilość butelek i rodzaje winwink
        • kobieta.z.pasja Re: Ile wina? ;) 24.02.11, 12:08
          mymanta, możesz mi przesłać na gazetowego link do tej winiarni?
          dziękuję smile
          • mymanta Re: Ile wina? ;) 24.02.11, 12:52
            link do winiarni wysłany na priv. pozdrawiam!smile
            • madziorek889 Re: Ile wina? ;) 27.02.11, 20:42
              mogę tez dostac ten link?
              • kochammacka Re: Ile wina? ;) 28.02.11, 11:23
                My już jesteśmy po, wesele mieliśmy na 103 osóby z czego 3 dzieci, 3 nastolatków, 15 osób powyżej 50 roku życia, reszta pomiędzy 30 a 40 lat. Wydawało nam się, że sporo osób będzie piło wino. Nawet siedzieliśmy z listą i każdego kto według nas lubi wino wpisywaliśmy na listę do 1 lub nawet 2 butelek (no bo białe i czerwone)...wyszło nam 35 butelek czerwonego, 20 białego i 8 win słodkich. Zostało 20 butelek czerwonego, 15 białego i 7 win słodkich smile
                Wódki mieliśmy 80 butelek 0,5 l, rozdaliśmy może z 15 sztuk, zostało nam 8 butelek.
                Coś w tym jednak jest, że ludzie na weselach piją wódkę, nawet jak normalnie wybrali by winko...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka