Dodaj do ulubionych

które perły wybrać?

04.06.11, 16:20
potrzebuję pomocy, bo nie mogę się zdecydować na biżuterię do sukni ślubnej, a konkretnie rodzaj perełek, z których zrobię naszyjnik.
suknia będzie w tym stylu:
https://www.lindsayfleming.com/gloria/Image002_Standard.jpg
z przodu będzie wstawka w takim kształcie:
https://www.lindsayfleming.com/greta/Image001_Standard.jpg
z delikatnej, płaskiej koronki (bez ozdób i naszytych perełek).
i tak jak na pierwszym zdjęciu planuję założyć sznur pereł z supłem.

diabeł jednak tkwi w szczegółach i nie wiem, który rodzaj pereł wybrać:

1. okrągłe, klasa AA, czyli prawie gładkie:
https://kupisztanio.pl//bijou-bijou/Polfabrykaty/67.B.AA_1.JPG
te są niestety najdroższe i przekraczają mój budżet założony na ten cel. ale nie aż tak, żeby ich nie rozważać wink

2. okrągłe, ale gorszej klasy (A), z okręgami:
https://kupisztanio.pl//bijou-bijou/Polfabrykaty/67.B.A_1.JPG
tu cena jest już w porządku.

3. podłużne:
https://www.allegro.selen-sklep.pl/21D442E7-604E-4A5F-89F3-3D21C72BF24E.JPEG
cena również OK.

każde z nich będą miały supełki pomiędzy perełkami (jak na ostatnim zdjęciu), więc tym się nie sugerujcie.

będę wdzięczna za głosy smile
Obserwuj wątek
    • maddalena81 Re: które perły wybrać? 04.06.11, 17:19
      Ja bym wybrala te pierwsze, nawet jesli sa drozsze. Perly sa eleganckie i zawsze modne, wiec uzyjesz ich na inne okazje.
    • garfulek1 Re: które perły wybrać? 04.06.11, 17:45
      ja rowniez na nr 1
      • anoussshka Re: które perły wybrać? 04.06.11, 18:00
        Ja bym wybrala pierwsze lub drugie. Podluzne sa mniej eleganckie. To prawda, ze perly beda dlugo zluzyc i mozna kupic te drozsze. Nie wiem kiedy masz slub, ale bizu kup jak najszybciej smile Ja z wlasnego doswiadczenia wiem, ze im blizej slubu tym kazde 100 pln jest wazne. Ja myslalam, ze na bizu nie bede oszczedzac, bo mi zostanie a teraz juz nad wszystkimi wydatkami sie zastanawiam..
        • brytf-anna Re: które perły wybrać? 04.06.11, 18:11
          Ja bym wzięła pierwsze. Są piękne, wiadomo, że jeszcze przydadzą się na inne okazje, a kiedy indziej już ich sobie nie kupisz, bo nie będziesz miała usprawiedliwienia w postaci ślubu wink
    • milowy_las Re: które perły wybrać? 04.06.11, 17:46
      A musisz kupować prawdziwe perły?
      • agniesiek Re: które perły wybrać? 04.06.11, 22:43
        nie muszę, ale bym chciała. szklanych używam na codzień robiąc biżuterię i choć np. te swarovskiego są świetniej jakości, to raz chciałabym prawdziwe. poza tym, szklane są chyba aż za bardzo regularne.
    • bukfa Re: które perły wybrać? 04.06.11, 19:03
      Ja bardzo lubie podluzne perly z nierowna faktura, ale do tej sukni jednak wybralabym 1 lub 2.
      • sajolina Re: które perły wybrać? 04.06.11, 19:55
        Podłużne są fajne, ale do tej sukni nr 1. Nr 2 wyglądają najgorzej.
        • agniesiek Re: które perły wybrać? 04.06.11, 22:46
          dzięki za opinie, właśnie czegoś takiego potrzebowałam smile wezmę w takim razie te pierwsze, bo myślałam podobnie, że ślub to fajny excuse, żeby kupić sobie prawdziwe perły niezłej jakości. i gdyby jeszcze suknia była gładka na górze rozważałabym te trzecie, ale na koronce powinny być chyba jak najprostsze.
          a ślub mam 9 lipca, więc posłucham dobrej rady i kupię biżuterię od razu, a potem będę oszczędzać na czymś innym.
          dzięki raz jeszcze smile
          • lvivianka Re: które perły wybrać? 06.06.11, 19:00
            o jej, ale PIEKNA sukienka! smile
            • agniesiek Re: które perły wybrać? 14.06.11, 00:54
              dziękuję smile zobaczymy, jak będzie wyglądała moja, bo szyję na wzór.

a na temat, perły wybrałam te pierwsze, zamówiłam i już przyszły i po trzech dniach nawlekania i wiązania supełków mam piękny, ok. 120-centymetrowy szur. perły są tak piękne, że nie mogę się na nie napatrzeć. każda jedna i sznur jako całość. to był świetny wybór!
              • bukfa Re: które perły wybrać? 14.06.11, 02:03
                Super. Gratulacje!
    • gazeta_mi_placi Re: które perły wybrać? 14.06.11, 12:31
      Pereł nie ubiera się na ślub, przynoszą łzy i nieszczęście.
      • humanistka_recydywistka Re: które perły wybrać? 14.06.11, 13:06
        A jak nie daj Boże drogę przed kościołem przebiegnie czarny kot, to nic tylko się zawrócić i przełożyć ślub co najmniej o rok, bo inaczej murowany rozwód smile
        • gazeta_mi_placi Re: które perły wybrać? 14.06.11, 13:13
          Czarnego kota nie można planować, zaś biżuterię na ślub jak najbardziej.
      • agniesiek Re: które perły wybrać? 16.06.11, 00:45
        też tak słyszałam, ale nie widzę związku. wydaje mi się, że inne rzeczy przynoszą w małżeństwie łzy i nieszczęście. np. brak komunikacji między partnerami wink
    • lillyth Re: które perły wybrać? 14.06.11, 14:52
      bardzo ładna i ciekawa suknia, będzie pięknie wyglądała ze sznurem pereł ^_^
      • wilowka Re: które perły wybrać? 16.06.11, 09:23
        Tak w ogóle to mi te drugie na klasę A nie wyglądają. smile
    • ofelia1982 Re: które perły wybrać? 16.06.11, 10:42
      Bedziesz miec super retro strlizację, już mi sie podoba!
      Ja bym wybrala 2. nikt oprocz Ciebie i jakichs znawców pereł nie zauważy różnicy miedzy 1 i 2 (no, chyba, ze bedziesz o niej rozprawiacsmile Zwłaszcza, że sama piszesz o tym, że zakup nr 1 to już przekroczenie budżetu...
      ja wiem, że "ślub bierze się raz w życiu i to magiczny moment", ale uważam, że trzeba być też w tym wszystkim rozsądnym. bo nikt oprocz PM nie bedzie wiedzial, ze pończochy są jedwabne a nie z lycry, suknia używana a nie nowa za kilka kafli i że perły są prawdziwe, a nie sztuczne..to są rzeczy, które są bardzo ważne dla PM, ale goście często ich nawet nie zauwazają...no ale marketing ślubny działa i każdej PM wmawia się, że w tym dniu powinna mieć to, na co sobie normalnie by nie pozwoliła - nawet kosztem kredytu czy jakichś większych wyrzeczeń..To nie jest przytyk do Ciebie, tylko taki generalny offtopic.
      • agniesiek Re: które perły wybrać? 16.06.11, 11:10
        dzięki za opinię. perły już kupione (te pierwsze jednak) i jestem bardzo zadowolona, bo są przepiękne i porównałam je z gorszymi, jakie miałam w domu (podobne do tych 2.) i jest bardzo duża różnica.
        ale ogólnie zgadzam się z tobą, co do oszczędzania i uciekania ślubnemu marketingowi. postanowilismy nie oszczędzać na obrączkach, bo to dla nas - najważniejsza w sumie pamiątka - i na całe teoretycznie życie, ja na tych perłach, bo to też na wiele okazji się przyda i na materiale na suknię (koniecznie chciałam jedwab, ale jest szyta przez krawcową, więc i tak wychodzi nieźle w porównaniu z salonowymi; a po ślubie być może ją skrócę i przefarbuję).
        natomiast dużo rzeczy robimy sami (zaproszenia, winietki, biżuterię), z wielu rezygnujemy w ogóle (kamerzysta, wynajęty samochód, dodatkowe ciepłe dania na weselu), kilka mamy w prezencie dzięki uprzejmości znajomych zajmujących się profesjonalnie daną dziedziną (zdjęcia ślubne, oprawa muzyczna w kościele). i tak uzbierało się sporo, ale nie chcę nawet myśleć, ile by było bez tych oszczędności.

w ogóle to kusi mnie, żeby sobie tu założyć wątek ślubny. niby po nic mi on, a z drugiej strony ekshibicjonizm każe domagać się uwagi...
        • annqaa Re: które perły wybrać? 16.06.11, 16:06
          Perły piękne!
          Miałam możliwość kupienia pereł nr 3 - ponoć prawdziwe hodowlane, ale powiesz mi jak się sprawdza prawdziwość pereł? Pani podpalała zapalniczką... ale sztuczne może też się nie topią.

Suknia śliczna, rewelacyjnasmile chciałabym zobaczyć ją na real fotosmile
          Cudownie, gdy można samemu zrobić dekoracjesmile
          Wspomnijcie, że sami robiliście zaproszenia - na pewno zaimponujecie gościomsmile

Pozdrawiam!!!
          Ania
          • agniesiek Re: które perły wybrać? 16.06.11, 16:30
            szczerze mówiąc, to nie wiem, jak się sprawdza prawdziwość pereł. potrafię odróżnić prawdziwe od szklanych, ale może są lepsze podróbki? są też perły seashell - i o ile czegoś nie pokręciłam - to są kulki z masy perłowej powlekane perłową powłoką.
            paradoksalnie, łatwiej odróżnić tańsze perły, bo widać, że każda jest inna, a to jest nie do podrobienia. a takie morskie, okrągłe, idealnie gładkie - mogą wyglądać aż niemożliwie regularnie - na szczęście jedna taka kosztuj pewnie tyle, co mój cały sznur.

a wątek sobie zaraz założę, a co smile
            • asica74 Re: które perły wybrać? 16.06.11, 20:46
              perly sprawdza poprzez wziecie ich miedzy zeby i probe ich lekkiego ugryzienia. jezeli trzeszcza, albo slychac zgrzytanie piasku, to sa prawdziwe
        • bukfa Re: które perły wybrać? 16.06.11, 16:13
          Tak tak, prosimy o watek wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka