Dodaj do ulubionych

Plener na Śląsku

08.08.11, 12:28
Dziewczyny, planujemy ślub plenerowy na Śląsku. Czy macie namiary na miejsca, w których USC zgadzają się na takie śluby lub jakieś doświadczenia, które USC są przyjazne ślubom plenerowym, a którymi lepiej sobie głowy nie zawracać?

Ślub w kategoriach typowych będzie raczej mały: planujemy zaprosić 30-50 osób, więc odpadają pałace i pałacyki, ale mały dworek mile widziany. Chciałabym, aby wesele/obiad (jeszcze nie zdecydowaliśmy) odbyło się w tym samym miejscu oraz żeby w razie deszczu była możliwość zorganizowania ślubu we wnętrzu. Oboje lubimy klimat przełomu XIX i XX w. i cenimy śląskie zabytki, więc chętnie coś w tym stylu.

W grę wchodzi całe województwo śląskie, ale miejscowości: Pszczyna, Cz-Dz, Goczałkowice, Bytom, Zabrze są nam najbliższe.
Obserwuj wątek
    • brain_bitch_project Re: Plener na Śląsku 08.08.11, 21:20
      Hej,
      ja znam niestety tylko pałace i pałacyki, ale możliwość obiadu weselnego na pewno w nich istnieje, a może i byłaby możliwość organizacji małego wesela, gdyż niektóre z tych miejsc są dosyć nowe i mają małe obłożenie jak na razie. W każdym razie napiszę Ci o miejscach, o których wiem na 100%, że istnieje w nich mozliwość zawarcia slubu "na miejscu":
      rejon Bytomiatongue_outałac Rybna w Tarnowskich Górach - byliśmy, pytalismy Pani mówiła, że nie ma z tym problemu z ich strony, a nawet moga pomóc w formalnościach;
      Pszczyna:Bażantarnia w Porębie - jak oglądaliśmy właściciel nas poinformował, że jedna z par brała ślub katolicki na miejscu (skrócona forma bez mszy) i że gdybyśmy chcieli to nie ma przeszkód z ich strony, nie wiem jak z cywilnym;
      Gliwice: zamek w Toszku - na pewno organizują wesela, a w maju w artykule w DZ przeczytałam, że od wkrótce będzie możliwośc wzięcia tam slubu cywilnego;
      rejon Skoczowa:"Dwór Dębowiec"- koleżanka miała tam wesele ze ślubem cywilnym na miejscu w ogrodzie, wiem, że była też możliwość zaślubin wewnątrz;
      okolice Wodzisławia Śl/Raciborza:hotel "Zamek" w Chałupkach - akurat jak go oglądaliśmy, to sala była przygotowana pod slub i Pani kierownik mówiła, że PM zażyczyli sobie ślub na miejscu i że jest taka możliwość, żeby wziąć ślub cywilny tam na miejscu (udziela naczelnik gminy)
      w Zabrzu wiem na 100%, że odbywają się śluby w Ogrodzie Botanicznym , nie wiem natomiast jak skorelować to z weselem, bo chyba żadnej restauracji w OB nie ma;
      podobno jest też możliwość wzięcia ślubu cywilnego w skansenie w WPKiW w Chorzowie - i wesela z tamtejszej karczmie- ale znam tą opcję tylko z opowiadań koleżanki, która się podobno kiedyś orientowała.
      Co do USC - trudno powiedzieć, które są bardzie lub mniej przychylne. Na pewno nie obędzie się bez napisania pisma wyjaśniającego powody organizacji ślubu poza USC. Z doświadczeń znanych mi osób/historii wynika, że czasem łatwiej jest uzyskać taką zgodę w małych miejscowościach (jak w/w Chałupki), gdzie ślubu udziela naczelnik gminy, a nie USC - mają mniejszy "przerób" ślubów cywilnych i na ogół traktują to jako coś ciekawego, a nie irytujące fanaberie PM.

"L'enfer n'est pas toujours sous terre..."
      • smoczy_plomien Re: Plener na Śląsku 09.08.11, 09:45
        Jak dużo info, OGROMNE dzięki!
        • brain_bitch_project Re: Plener na Śląsku 09.08.11, 10:11
          nie ma za co. Jak się czegoś ciekawego dowiesz nt. ślubów w plenerze na Śląsku to napisz proszę w tym wątku - mnie ten temat nadal żywo interesuje
          • ola.otiska Re: Plener na Śląsku 12.08.11, 01:19
            ja się nie orientuję w śłubach w plenerze, natomiast wiem, ze w Czeladzi w zabytkowym budynku gdzie jest restauracja "pod filarami" jest też USC - czyli fajna sala i USC w jednym miejscu. Czeladż to oczywiscie bardziej Zagłębie niż ślask ale może takie coś ci się spodoba smile przesyłam lik do tej restauracji - gut.com.pl/kontakt.php
            Pozdrawiam smile
    • smoczy_plomien Re: Plener na Śląsku 18.08.11, 15:53
      Na razie nadal jestem na etapie researchu zdalnego (przejażdżki rozpoczniemy jesienią, jak skończymy remont mieszkania i podliczymy się smile ), ale namierzyłam dwa kolejne miejsca, które również chcielibyśmy sprawdzić. Podaję, bo może komuś też się przyda, a może ktoś może się podzielić jakimiś doświadczeniami z tymi miejscami.

1) Piękny pałac w Pszczynie ma salę bankietową do wynajęcia. Wydaje mi się, że powinni móc ją wynająć co najmniej na ceremonię. Jeśli obawialiby się wesela w takich salach, to pół minuty drogi jest do rynku, na którym jest bardzo fajna restauracja Frykówka ze świetnym jedzeniem.

2) Zamek Myśliwski Promnice - www.promnice.pl/zameczek-mysliwski-promnice
      • pinkmonkey Re: Plener na Śląsku 18.08.11, 16:10
        ja miałam wesele w Promnicach i było super smile ale pani powiedziała, że nie organizują ślubów cywilnych bo nie mają odpowiednich warunków.
    • dziunita Re: Plener na Śląsku 17.08.12, 12:35
      Moje przyjęcie odbyło się we Dworze w Dębowcu, chętnie podziele się wrażeniami. smile
      • lincolnem Re: Plener na Śląsku 09.09.12, 18:08
        ja chętnie poznam szczegółysmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka