Dodaj do ulubionych

WYDAWNICTWA OLSZTYŃSKIE SA PO PROSTU DO BANI

19.08.03, 19:43
Cytat z portElu:
"Polska graniczy ze Związkiem Socjalistycznych Republik Radzieckich,
Niemiecką Republiką Demokratyczną i Czechosłowacją - tak wynika z
informatora o Warmii i Mazurach, który można otrzymać w konsulacie polskim w
Pradze.
Informator jest napisany w języku czeskim i ma zachęcać turystów do
odwiedzenia Warmii i Mazur. Wydanie jest opatrzone zdjęciami z regionu i
opisami interesujących miejsc. Zdjęć z Elbląga niestety nie ma. Opis miasta
przedstawiony jest w iście telegraficznym skrócie (choć, jak dodano, jest to
drugie pod względem wielkości miasto w regionie): że leży nad rzeką Elbląg,
że niedaleko jest największa depresja - 1,8 m.p.p.m., że warto pojechać do
rezerwatu Jeziora Drużno i że warto tu zobaczyć katedrę św. Mikołaja, Bramę
Targową i Galerię El.
Olsztyn został na mapce wyróżniony jako stolica regionu. Można więc sądzić,
że wydawnictwo pojawiło się po 1999 roku (w folderze nie ma daty wydania).
Był to czas wprowadzenia nowego podziału administracyjnego kraju, kiedy to w
Polsce powstało szesnaście województw, w tym warmińsko-mazurskie. Co
najbardziej dziwi i zaskakuje: Polska nadal graniczy z ZSRR, DDR i CSSR.
Błąd, niedopatrzenie, czy też zupełna ignorancja? W każdym razie - kuriozum."

Nie jest to jedyny przypadek, ja znam jeszcze dwa (jeden z nich nawet
gorszy), wszystko to wydawnictwa olsztyńskie. Elbląg jest tak traktowany
jakby go nie było. A ile jeszcze przewodników i innych wyszło??? Bóg tylko
wie.

Obserwuj wątek
    • Gość: pROSiAczek Re: WYDAWNICTWA OLSZTYŃSKIE SA PO PROSTU DO BANI IP: *.elblag.dialog.net.pl 25.08.03, 12:28
      To ze wiesniaki za wszelka cene staraja sie zmazac NAJPOWAZNIEJSZA sile
      (ekonomiczno-spoleczna) w tym niechcianym przez nas wojewodztwie nadaje sie do
      jakiegos muzeum nienawisci lub czegos podobnego - np. ignorancji. Mowiac
      szczerze nie jestem przeciwko warmii i mazurom, bo 3miasto (800 tys. ludzi) to
      by dopiero pokazalo jak sie osmiesza maluczkich... jestem natomiast goracym
      przeciwnikiem takiej polityki prowadzonej przez "niby-stolice" regionu (175
      tys. ludzi) w stosunku do NASZEGO miasta (132 tys.), bo roznice sa duzo
      mniejsze. Nie rozumiem takiej hierarchi w podejmowaniu jakiejkolwiek decyzji na
      szczeblu wojewodzkim: 1. olsztyn, 2. - 3. - 4. Elk 5. Gizycko 6. - 7. ELBLAG.
      Skoro ELBLAG jest stolica czegos takiego jak subregion elblaski (w warminsko-
      mazurskim sa 3 subregiony, ktore w pierwotnym zalozeniu reformy
      administracyjnej mialy byc prawdziwa i supiajaca wiekszosc funkcji
      administracyjnych jednostka samorzadu terytorialnego kontrolowane TYLKO !!! a
      nie zarzadzane i obsadzane jak obecnie przez stolice wojewodztwa) to troche
      szacunku ze strony osob piastujacych powazne funkcje panstwowe za pieniadze
      ELBLAZAN rowniez !!!! byloby dobrze gdyby moznowladcy o tym pamietali... :(
      • francuz_el Re: WYDAWNICTWA OLSZTYŃSKIE SA PO PROSTU DO BANI 25.08.03, 16:59
        Jakie 175 tys.?? W Newsweeku w artykule o Szczecinie, napisali, ze ledwo 160
        tys. :P
        • skabu Re: WYDAWNICTWA OLSZTYŃSKIE SA PO PROSTU DO BANI 25.08.03, 17:22
          Banda populistów. Wasze argumenty to jakby żywcem wzięta gadka Leppera
          (wszystko przez Balcerowicza itd., itd.). U Was wszystkiemu winien jest
          Olsztyn. A pisze to, bo jako Elblążanka, ale studiująca w Olsztynie, tylko
          tutaj spotkałam sie z taką ilością takiej nienawiści. Moi znajomi w Olsztynie i
          Elblągu nie mają pojęcia o Waszych kompleksach. Co Olsztyn zyskał kosztem
          naszego Elbląga? Podajcie konkrety. Pewnie kilka jezior. Dajcie spokój. Banda
          oszołomów.
          • Gość: pROSiAczek Re: WYDAWNICTWA OLSZTYŃSKIE SA PO PROSTU DO BANI IP: *.elblag.dialog.net.pl 25.08.03, 18:22
            pani kolezanko Elblazanko, prosze o wiecej szacunku!
            to ze studiujesz w olszt nie nadaje Ci prawa aby mowic o NAS "banda oszolomow",
            po drugie jesli chcesz tak bardzo wiedziec co zyskal to zainteresuj sie sprawa
            i poznaj system subsydiow centralnych oraz finansowania inwestycji o "znaczeniu
            regionalnym". Powiem ci tak: skoro uwazasz ze olsz nic nie zarabia na elb to
            jestes niestety slepa lub niestety bardzo malo wiesz o systemie finansow
            publicznych w naszym kraju. ponadto jest cos takiego jak dzienniki urzedowe
            wojewodztwa i tam sa wszelkie uchwaly podejmowane przez sejmik zawarte. polecam
            lekture to moze zauwazysz w koncu koalicje ols i gizycka z elkiem przeciwko
            osamotnionemu (ale wciaz bogatemu) elblagowi. dla przykladu ze lekko niezdrowe
            sa stosunki miedzy bardzo podobnymi pod wzgledem potencjalow miastami (elb+ols)
            podam ci wojewodztwo lubuskie (gorzow+zielona gora - ktore sie serdecznie
            nienawidza ale wspolpracuja dla dobra wspolnego) oraz kujawsko-pomorskie
            (bydgoszcz+torun - ktore widzac ze moga sie znalezc pod czyims butem tez sie
            dogadaly). nie wiem skad wymyslilas slowo populizm?? bo to co napisalem nie ma
            na celu oderwania sie od wojewodztwa ale zwrocenie uwagi na rosnace
            dysproporcje w sprawowaniu wladzy!! w NASZYM miescie zyje 10% ludnosci
            wojewodztwa, a jest traktowane gorzej niz gizycko (ludnosc tyle co na
            zawadzie). jesli tego nie potrafisz zauwazyc to widac ze z olsztyna tego sie po
            prostu nie widzi. w takim razie zapraszam wladze wojewodztwa do elblaga, moze
            na miejscu w koncu dotrze so nich przykra dla NAS elblazan prawda. ja mieszkam
            w poznaniu (ale czuje sie elblazaninem - tu mieszkaja moi rodzice) i taka masa
            nienawisci miedzy elb a ols jaka poznaniu (na ziemii niejako neutralnej) jestem
            w stanie zauwazyc przeraza mnie bardziej niz Twoje slowa.
          • Gość: pROSiAczek Re: WYDAWNICTWA OLSZTYŃSKIE SA PO PROSTU DO BANI IP: *.elblag.dialog.net.pl 25.08.03, 18:34
            a jezeli chodzi o konkrety o ktore prosilas to:
            1. budowa drogi ekspresowej S-22 z Elblaga do granicy z Rosja w grzechotkach, w
            sprawie ktorej brak decyzji wojewody (z olsztyna) o finansowaniu
            przedsiewziecia zagraza powodzeniu calej operacji - oczywiscie bardzo korzystne
            dla olsztynka bo tranzyt bedzie dalej jezdzil przez przejscie w bezledach
            2. brak jakiejkolwiek inicjatywy ws. bezrobocia w miescie!! podam ci przyklad:
            np. w miasteczku na mazurach jest 15.000 ludzi zdolnych do pracy z tego 5.000
            bezrobotnych czyli stopa bezrobocia siega 33% i w "centrali" maja inwestora
            dajacego 1.500 etatow w fabryce np. skarpetek to "stolica" wybierze te wioske
            bo bedzie sie mogla pochwalic ze powiecie X bezrobocie spadlo o 40%, a gdyby
            zrobili to samo w elblagu to bezrobocie spadloby tylko o kilka procent :( i tu
            jest pies pogrzebany.
            • francuz_el Re: WYDAWNICTWA OLSZTYŃSKIE SA PO PROSTU DO BANI 25.08.03, 21:25
              Wystarczy ze spojrzysz na finansowanie roznych dzialan, np.: kulturalnych. W
              Olsztynie dotacja na teatr jest prawie 2x wyzsza jak dla Elblaga. I nie chodzi
              tu o ilosc widzow teatru, bo w 2002 r. elblaski teatr mial ich wiecej, ale o
              dotacje na kazdego jednego widza. Gdyby UW wyrownal stawki, to elblaski teatr
              nie mialby zadnych problemow z remontami itd.

Jezeli chodzi o inwestycje zwiazane z S22, to w koncu sie cos ruszylo :)
              Przetargi zostaly ogloszone: na budowe wezla Elblag-Wschod i przejscie
              Grzechotki-Mamonowo II, co i tak nie zmienia faktu ze ociagano sie z nimi przez
              prawie pol roku.
              • skabu Re: WYDAWNICTWA OLSZTYŃSKIE SA PO PROSTU DO BANI 26.08.03, 11:34
                To są Wasze fakty??? Śmiechu warte... Oto informację, którą zdobył dla mnie
                jeden z moich kolegów, gdy przedstawiłam mu Wasze „argumenty” w sprawie
                teatrów.

Dotacje na teatry w 2003r. to w:
                Olsztynie - 2,231 mln
                a w Elblągu - 1,815 mln - macie więc rację, ale...

... zatrudnienie w:
                Olsztynie wynosi - 85 etatów
                w Elblągu - 65 etatów (i dużo wyższe zarobki!!!)

Na inwestycje w:
                Olsztynie - teatr nie otrzymał nic
                Elbląg - 100 tys. zł i władze udzieliły gwaracji na kredyt w wysokosci 1 mln zł

Który teatr większy, gdzie więcej widzów itd.??? Proszę bardzo...
                Przychody ze sprzedaży w 2002r.
                Olsztyn - 1,341 mln zł
                Elbląg - 973 tys. zł

Dobrze, ze francuz napisał o „Berlince”. Wszyscy powtarzają, że będzie w końcu
                zmodernizowana bodajże do 2006r. A co do bezrobocia... Kto zyskał kosztem
                Elbląga??? Gdzie powstała „fabryka skarpetek”, która mogłaby dać ludziom pracę
                u nas w Elblągu???
                Jeszcze raz powiem: banda oszołomów i zakompleksionych fanatyków, którzy
                powstarzają slogany o tym, że Olsztyn nas wykorzystuje. Nic tylko kolejny
                rozbiór. Bawcie się w swoję wojenkę z Olsztynem. Jako Elblążanka, nie wchodzę w
                nią.

• francuz_el Re: WYDAWNICTWA OLSZTYŃSKIE SA PO PROSTU DO BANI 26.08.03, 13:22
                  Z teatrem to mi chodzilo tylko o ranking, ktory sporzadzila ktoras z gazet
                  (Polityka, czy Wprost). Pod wzgledem ilosci widzow Teatr Dramatyczny znalazl
                  sie na 4. miejscu w PL, za trzema teatrami z Warszawy: Wielkim, Kwadrat i
                  jeszcze jednym. Teatr im.Jaracza byl na 9. miejscu.
                • Gość: pROSiAczek Re: WYDAWNICTWA OLSZTYŃSKIE SA PO PROSTU DO BANI IP: *.elblag.dialog.net.pl 26.08.03, 23:51
                  pomimo ze nie zgadzam sie z toba nadal nie przypisuje sobie prawa do obrazania
                  cie za poglady! jesli chodzi o fakty przytoczone przez twojego kolege to mam
                  nadzieje ze jestes w stanie wykopac wiecej kontrargumentow niz "tylko" ws.
                  teatrow. A moze by tak poruszyc arcywazna sprawe PANSTWOWEJ UCZELNI WYZSZEJ
                  zdolnej do mianowania profesorow??!! temat sprzed kilku lat ale jak sie okazalo
                  w 1999 roku (wlasnie za rozbioru woj. elblaskiego istotny brak w naszym
                  miescie - zreszta Ty tez wyjechalas do szkoly w ols). ja pisze o niecheci a tej
                  nie da sie zmierzyc cyframi czy innymi danymi statystycznymi, bo one sa SUCHE!!
                  a to ze np. elblag musial wyrwac te kase niemal sila nie bedzie zapisane
                  dziewczyno!! wydaje mi sie ze masz kogos w urzedzie wojewodzkim - jesli tak
                  jest faktycznie, to moze przeniosa go do elb?? co stoi na przeszkodzie??
                  ps. fabryka "skarpetek" to byl tylko przyklad na sposob dzialania wladz, a nie
                  jakis fakt :P a o populizm to prosze oskarzaj sobie kogos innego, bo wydaje mi
                  sie ze nie rozumiesz znaczenia tego slowa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka