pinkpea 03.10.11, 00:09 Witam, czy ktoś z was to liczył, ile tak na prawdę kosztowało wesele? Chodzi mi o wszystkie wydatki opłaty kościelno-urzędowe, zaproszenia, stroje, dekoracje, talerzyki, fotograf, muzyka itd.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
c2h5oh_i_ja Re: za ile? 03.10.11, 11:07 Moje miałam podliczone w excelu co do grosza (każdą nawet najmniejszą pierdółkę) i wydaliśmy 40906,72zł. Odpowiedz Link Zgłoś
sushi_girl Re: za ile? 03.10.11, 11:20 A na ile osób? Bo to jest kwota, w którą cyrkluję Odpowiedz Link Zgłoś
danielzasina Re: za ile? 03.10.11, 11:08 Liczyłem swoje i innych (fotografuję wesela). Moje niech pozostanie tajemnicą, natomiast dobre wesela, na których fotografowałem, to był wydatek minimum 30-40 tys (wesela na 100 osób). Dobry zespół 5 tys, fotograf i kamerzysta 3-5 tys...już jest prawie 10 tys. Nie twierdzę, że jak ktoś gra za 500 PLN to jest kiepski...jedynie nawiązuje do najlepszych wesel na których byłem. Odpowiedz Link Zgłoś
mala-szelma Re: za ile? 03.10.11, 12:44 W mniejszych miastach takie ceny byłyby nie do przyjęcia. Mieliśmy fotografa, który studiował fotografię w Krakowie, Wiedniu i Nowym Jorku i wziął od nas 1.600 zł (uczciwie muszę przyznać, że jego zdjęcia są w moim odczuciu nieporównywalnie lepsze od większości fotografów pracujących w dużych miastach, za dużo większe pieniądze). Zespół wziął od nas 3.000 zł i składał się z ludzi mających wykształcenie muzyczne, a do tego potrafiących zrobić świetną imprezę bez piosenek w stylu "Biały miś". Kościół- 300 zł, jedzenie , w tym ciasta i napoje 175 zł/os + alkohol, przy czym wesele miało miejsce w naprawdę porządnej restauracji (chyba najlepszej w regionie), a ilości były nie do przejedzenia. Kamerzysta- 2.000 zł., dekoracje- 3.000 zł. Do tego dochodzi sukienka 2.000 i makijaż 100 zł + paznokcie- 100 zł, a ze strony Pana Młodego garnitur- 2.000. Zapowiedzi w naszym przypadku wyniosły 100 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
ewul100 Re: za ile? 03.10.11, 12:55 Dokładnie! Wszystko zależy od tego GDZIE organizuje się ślub i wesele. W małych miejscowościach ceny wesela, kwiatów, zespołu, fotografa itp. potrafią być nawet o połowę niższe niż w dużych miastach. Odpowiedz Link Zgłoś
brytf-anna Re: za ile? 03.10.11, 15:10 Kosztów naszego wesela nawet nie chcę liczyć - uwierzcie, że w trakcie wyjdzie zawsze więcej, niż zakładamy Poza tym uważam, że tak co do grosza nie da się policzyć - ja dużo rzeczy robiłam sama, więc mam policzyć koszt wszystkich nożyczek, klejów, drukarń, nici, benzyny, etc? Czy wręcz policzyć, że plan stołów, który kosztuje na zamówienie w firmie dekoratorskiej ok 500 zł mi udało się zrobić za 50, więc zaoszczędziłam 450? Kupowałam też rzeczy, które a nuż się przydadzą - część z nich przerobiłam (np. stroik do włosów), część została nieużyta (np banieczki mydlane), dużo materiałów zostało mi po "produkcji" zaproszeń, bukietu, etc. Znamy więc koszt restauracji i ubrań, bo mamy na to realne rachunki, ale cała reszta jest niepoliczalna lub jak kto woli bezcenna No i w dużych miastach, jak to już gdzieś roztrząsaliśmy, nie da się zrobić wesela poniżej tych 170 zł / os (a jeśli znajdziecie gdzieś taką ofertą to na pewno nie zawiera w sobie niezbędnych rzeczy - np napojów, alkoholu czy obsługi kelnerskiej). Odpowiedz Link Zgłoś
super_konwalia Re: za ile? 03.10.11, 15:56 Dokładnie, wszystkiego raczej nie da się zliczyć tak co do grosika. U nas wesele na ok. 140 osób, koszt w lokalu od osoby 150zł bez alkoholu, ciasta i owoców i w sumie łączny koszt w granicach 40tys zł. Oczywiście są to wydatki takie bardziej podstawowe,bez typu: koszt benzyny, podziękowania dla rodziców... Odpowiedz Link Zgłoś
ruda_80 Re: za ile? 05.10.11, 16:49 Uwierz mi, że da się policzyć co do grosza . Ja zrobiłam właśnie tak jak ktoś napisał - w excelu, zapisywałam każdy najmniejszy wydatek zwiazany ze ślubem i weselem. Również niektóre z dekoracji robiłam sama - i właśnie zapisywałam wszystko, koszt papieru, kleju, taśm dekoracyjnych itp. - wszystkie rzeczy które były niezbędne do ich zrobienie, a musiałam kupić. Rownież koszt rzeczy które kupiłam, a nie zostały wykorzystane, kupowałam je z myślą o weselu i gdyby nie to, nigdy bym ich nie potrzebowała oraz tych które się przydadzą, kupilam je na wesele, a jeśli się przydadzą później to tym lepiej. To co miałam wcześniej i wykorzystywałam w związku z weselem, oczywiście nie liczy się - było kupione w innym celu, a jeśli się przy okazji przydało to super. Każda rzecz za którą płacisz nie jest anie bezcenna, ani niepoliczalna, zapłaciłaś za nię przecież konkretną kwotę. Biorąc pod uwagę koszt, nie liczysz oczywiście oszczędności które udało się poczynić - nie liczysz ile by Cię kosztowała firma dekoratorska, ale ile Ty zapłaciłaś za dekoracje zrobioną własnymi siłami Odpowiedz Link Zgłoś
mala-szelma Re: za ile? 04.10.11, 11:13 Precyzując w naszym przypadku chodziło o miasto ok. 180.000 mieszkańców Odpowiedz Link Zgłoś
bezceremonialna Re: za ile? 03.10.11, 16:37 Co prawda mój ślub w przyszłym roku, ale koszta podliczam już teraz. Sala - mimo małego (40 tyś mieszkańców) miasta talerzyk 180 zł - bez napojów gazowanych i alkoholu. W Wawie znalazłam domy weselne w których ceny zaczynają się od 150zł/os i chyba standardem są napoje gazowane w cenie talerzyka. W moim rodzinnym mieście są dwa domy weselne na krzyż to i ceny wywindowane. Kościół - sama nie wiem ile kosztuje te "co łaska", ale jak nie robi się w swojej parafii to płacisz w swoim kościele za zapowiedzi, w kościele przyszłego męża za zapowiedzi i w tej parafii w której bierzesz ślub za ceremonię Zespół - u nas 3 tyś za 5 osób - chyba dobra cena Fotograf - sporo, bo ciągniemy z Warszawy Napisałam o usługach, które zapieczętowaliśmy umową. Te dodatkowe koszta: zaproszenia, kwiaty, sukienka, ozdoby kościoła, samochód do wynajęcia, winietki, podziękowania dla gości i rodziców... Jest tego mnóstwo, mnóstwo. I chyba nie przewidzi się wszystkich kosztów tak do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
ni-ut Re: za ile? 03.10.11, 22:19 Całkowity koszt naszego wesela, na którym bawiło się 105 osób, to 45 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
brzuchaczek Re: za ile? 05.10.11, 17:23 wesele dwa dni miasto-300tys mieszkańców ,85osob na weselu koszt 50tys Odpowiedz Link Zgłoś