Dodaj do ulubionych

suknienka - poprawiny

08.11.11, 13:04
Większośc wątków na forum dotyczy sukienki na pierwszy dzień wesela, wiadomo nie każdy planuje 2 dni. Ale jeśli macie poprawiny to jaką sukienkę na ten dzień wybieracie?
Długą / krótką? Z gorsetem? Prostą, fikuśną, odważną? Gotową, szytą na miarę?
Będąc na weselach czy oglądając zdjęcia znajmoych zauważyłam, że dużo dziewczyn, przynajmniej w ostatnim roku wybierało sukienki długie, zwiewne, jednokolorowe, w odcieniach różu, łososia, brzoswini, na jedno ramię ( zdobione kwiatami w tym samym kolorze), odcinane pod biustem.
U 3 koleżanek widziałam prawie identyczne sukienki ( różniły się odcieniem różu i drobnymi szczegółami) w powyższym schemacie, a przecież każda chciała wygladac niepowtarzalnie.

Natomiast te dziewczyny, które miały krótkie sukienki za bardzo nie wyróżniały się z tłumu, chyba, że były ubrane również w poprawiny na biało.

A Wy jakie macie typy?
Obserwuj wątek
    • bea-luz Re: suknienka - poprawiny 09.11.11, 18:49
      Na swoje poprawiny wybrałam sukienkę, w której było mi po prostu swobodnie ale i elegancko. Granatowa, faktycznie odcinana pod biustem (ale to podyktowane raczej moją figurą niż czymkolwiek innym), zwiewną (bo jakoś tak przyjemniej po całej nocy w gorsecie big_grin). Do tego szpilki w tym samym kolorze i ta sama biżuteria. Ozdób do sukienki, poza biżuterią, nie dobierałam bo pasek pod biustem był z cekinów i byłoby zbyt wiele.
      Dobrze jak się młoda wyróżnia na poprawinach ale bez przesady, na drugi dzień goście raczej 'dogorywają' a i młodzi mogą się już nieco rozluźnić. Ja w końcu założyłam baleriny smile))
      • mesz Re: suknienka - poprawiny 09.11.11, 19:24
        A my się wyłamujemy smile i będziemy na dżinsowo smile o czym nikt nie wie smile mój narzeczony, w poprawiny już mążsmile będzie w dżinsach,jakiejś koszuli, a ja też dżinsy - jakieś fajnie dopasowane, w takim kolorze jak narzeczonego, a do tego srebrna bluzeczka i srebrne szpilki smile
        Muzyka będzie z płyt, dyskotekowo,zatem będzie pasowalo smile i będziemy się wyrozniać smile
        • eeeeewka Re: suknienka - poprawiny 09.11.11, 22:49
          nie będziecie... wielu gości na poprawiny przychodzi w dżinsach. Luz luzem ale to jednak też uroczysty dzień. Pauperyzacja i dziadostwo się robi
          • poziomkowa_pani Re: suknienka - poprawiny 10.11.11, 10:43
            Na poprawinach powinno stawiać się przede wszystkim na wygodę, choć szyk i elegancja też się liczy. Prosta sukienka (obojętne czy długa, czy krótka), dopasowane dodatki i można wyglądać zjawiskowo smile
        • tivee Re: suknienka - poprawiny 10.11.11, 13:41
          Też mi wydaje się, że wiele osób może byc ubranych podobnie do Was. Z innego punktu widzenia możecie sie wyróżniac, ale tak jakby w drugą stronę bo z tego co zauważyłam w poprawiny goście również starają ubrac się elegancko tylko troszke mniej oficjalnie. Chodzi mi o to, że panie zakładają np. sukienkę w której już były na innym weselu w pierwszy dzień, sukienkę krótką, skromniejszą, prostszą, nie noszoną na co dzień lub eleganckie spodnie/ spodniczka + bluzkę/ top. Panowie np. spodnie garniturowe/ dżins/ inny materiał + kolorowa koszula wizytowa + krawat (zazwyczaj na wejście wink ) lub spodnie dżins/ inny materiał + koszula. Zestawienia te zależą oczywiście też od wieku i od mozliwości finansowych.
          Czyli gdy większośc gości wybierze również na poprawiny elegancki, oficjalny (czy jak go innaczej nazwac) strój to Wy możecie wyglądac przy nich dośc "zwykło", chyba, że zostaną uprzedzeni o takiej stylistyce.

Mnie jednak np. razi, nawet w poprawiny facet w sportowych sandałach do koszuli lub w dresowych spodenkach 3/4 albo kobieta w codziennym podkoszulku.
          • szczeciniankawpoznaniu Re: suknienka - poprawiny 10.11.11, 16:15
            ja w wielu salonach usłyszałam, że mój pomysł na sukienkę to się nadaje nawet na poprawiny Hihi, bo ludzie nie będa wiedzieli do kogo przyszli. Jakoś goście dali radę i do końca nikogo ze mną nie pomylili smile A poprawiny były w domu moich rodziców, na wsi i jakoś nie pasowała mi tam sukienka. Wystąpiłam w białej koszulce, krótkich safari-szortach i mokrych włosach smile Bez spiny, z psem pętającym się pod nogami i mnóstwem jedzenia z wesela.

Osobiście w ogóle nie chciałam poprawin, ale to wyszło jakoś tak naturalnie smile więc nie planowałam też żadnej kreacji, ale absolutnie nie żałuję, że nie miałam jakiejś kiecki. Wesele to dzień na zachowywanie pozorów i stroje wieczorowe, poprawiny to raczej takie niezobowiązujące spotkanie smile
            • eeeeewka Re: suknienka - poprawiny 10.11.11, 16:52
              w domu przy resztkach z wesela to można jak się chce. Jeśli poprawiny są na sali gdzie odbywało się wesele to można bardziej na luzie ale nie dżinsowo.. Eleganckie dżinsy/ nie powycierane / u mężczyzny + koszula/ koszulka wygląda niechlujnie/ to jeszcze może być. Ale kobieta lepiej wygląda w sukience. Nie mówiąc o PM- u niej dżinsy to przesada i jak dla mnie lekceważenie gości. Bo nawet jeśli ma być dyskotekowo to penie osoby w mocno średnim wieku średnio się odnajdą w takim klimacie. A jeśli poprawiny młodzieżowe - to dzinsy i nawet mokra głowa mogą być.
              • szczeciniankawpoznaniu Re: suknienka - poprawiny 10.11.11, 17:04
                Nie były to "resztki" a przygotowane na weselu jedzenie, którym raczyliśmy się na poprawinach. Była starszyzna i młodziaki. Wiem, że czułabym się nieswojo, ludzie też nie poprzychodzili w gajerach. Ale jeśli poprawiny odbywają się w eleganckiej sali to sukienka chyba rzeczywiście jest na miejscu.
                • sajolina Re: suknienka - poprawiny 10.11.11, 22:57
                  Na każdych poprawinach na jakich byłam goście i PM byli ubrani dość elegancko - nie wieczorowo, zazwyczaj bez szpilek i mocnego makijażu, bez krawatów, ale jednak bardziej uroczyście niż zwykle. Czym innym są spontaniczne poprawiny w domu z bliską rodziną i bliskimi znajomymi, a inaczej jest na zaplanowanych poprawinach w lokalu, gdzie impreza weselna de facto toczy się dalej. Mz, drugi typ wymusza trochę elegantszy styl.
                  • tivee Re: suknienka - poprawiny 12.11.11, 23:29
                    Kiedyś byłam na weselu 3-dniowym. Dopiero w trzeci dzień, tzw. sprzątanie sali obecni goście jak i PM ubrani byli w codzienne ubrania, takie w jakich chodzą do pracy czy szkoły.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka