Dodaj do ulubionych

podróż poślubna

IP: 217.153.4.* 03.06.04, 14:41
Dziewczyny, może to głupie pytanie, ale wolę zapytać.
Jeśli udajecie się w podróż poślubną od razu po weselu, to co z dokumentami
typu paszport czy dowód? Rozumiem, że jedzie się ze starymi dokumentami w
których jest się jeszcze stanu wolnego i ze starym nazwiskiem? No bo inaczej
chyba się nie da? Czy nie ma to znaczenia np. przy przekraczaniu granicy, że
właściwie te dokumenty są nieaktualne?
Obserwuj wątek
    • Gość: ewa Re: podróż poślubna IP: *.myslenice.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.04, 14:47
      z tego, co mi powiedziano w USC, dokumenty mozna wymienic ok. miesiaca po
      wzieciu slubu, bo wtedy dopiero jest pewnosc, ze rozne dokumenty o slubie
      dotarly na wlasciwe biurko w twoim urzedzie, zawsze na wszelki wypadek mozna
      miec ze soba akt slubu, a dokumenty sa jeszcze wazne przez co najmniej ten
      miesiac, zreszta slyszalam o dziewczynach, ktore nie zmienialy nazwiska i nie
      wymienialy dokumentow wcalesmile
      • Gość: ewa p.s. IP: *.myslenice.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.04, 14:49
        najlepiej idz do urzedu i zapytaj, jak to dokladnie wygladasmile
        • Gość: ania Re: p.s. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.06.04, 14:52
          Mnie poinformowano, ze obligatoryjnie musze wymienic dokumenty w ciagu 2
          tygodnismile Ale oczywiscie graniczy to z cudem, i podczas podrozy poslubnej- u
          mnie m-c po slubiesmile poslugiwalam sie starym paszportem i zadnych problemow nie
          mialamsmile Pozdrawiam!
          • Gość: ewa Re: p.s. IP: *.myslenice.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.04, 15:32
            termin wymiany paszportu to ok. miesiaca, zeby wyrobic nowy musisz miec akt
            slubu lub nowy dowod z nowymi danymi, wiec nie ma sily, jesli wyjezdzasz w
            podroz tuz po slubie, to nie masz fizycznej mozliwosci, zeby wymienic paszport,
            bo musialabys o wymiane poprosic co najmniej miesiac przed slubem, a wtedy to
            byloby niemozliwesmile
    • mickey13 Re: podróż poślubna 03.06.04, 15:40
      A ja juz ostatni raz bede sie poslugiwala moim panienskim nazwiskiem
      i "mademoiselle"(panna) w czasie podrozy poslubnejwink)) Tak juz mam wypisane na
      bilecie lotniczym, wiec nie bedzie problemusmile))
    • Gość: Monsiu Re: podróż poślubna IP: *.eurfw.rte.microsoft.com 03.06.04, 15:57
      Ludzie,nie przesadzajcie!!! Ja wyszłam za mąż (cywilny) w grudniu i do tej pory
      nie zmieniłam dokumentów (nazwisko-owszem,tak). Formalnie jest m-c na zmianę
      dowodu itp., ale pani w urzędzie powiedziała,że nikt tego nie przestrzega i nie
      ma pośpiechu. Od grudnia 03 byłam już kilka razy za granicą na stary paszport i
      nic się nie stało. Nawet, jeśli zmienisz dowód, to na granicy przecież go nie
      pokazujesz,sam paszport wystarczy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka