Gość: PANNA MŁODA IP: *.aster.pl 05.06.04, 14:17 BIERZECIE BĄDŹ JUŻ WZIELIŚCIE ŚLUB CYWILNY CZY KOŚCIELNY I DLACZEGO ? MY CYWILNY Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oliviaa Re: CYWILNY CZY KOŚCIELNY ? 05.06.04, 15:07 Kościelny, bo mamy takie przekonania Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: CYWILNY CZY KOŚCIELNY ? IP: 81.15.254.* 05.06.04, 15:29 My bierzemy ślub konkordatowy. Sam ślub cywilny nie ma dla mnie większego znaczenia, to jest tak jakby tylko urzędowy papierek. Przysięga w kościele ma dla mnie większe znaczenie. Biorąc ślub cywilny można za jakiś czas rozwieść się i wziąć drugi taki ślub. Ślub kościelny jest na całe życie. Takie jest nasze zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: CYWILNY CZY KOŚCIELNY ? IP: *.aster.pl 05.06.04, 16:36 Z kolei dla nas nie ważne jest czy w kosciele czy w usc - i tu i tu masz tylko papierek - jesli o to chodzi, dla nas wazne jest by byc mezem i zona , nie ma znaczenia jak do tego dojdzie, a chcemy byc mezem i zona bo bardzo sie kochamy )))) Odpowiedz Link Zgłoś
miss_dronio Re: CYWILNY CZY KOŚCIELNY ? 07.06.04, 14:56 > Biorąc ślub cywilny można za jakiś czas rozwieść > się i wziąć drugi taki ślub. Pod warunkiem, ze się tego chce Jesli się nie chce nikt do tego nie zmusi. Oznacza to, ze jest się ze sobą bo sie własnie tego pragnie a nie dlatego, ze coś lub ktoś kogoś zmusza Na pocieche powiem, że jesli się wzięło kościelny i tez się chce rozwieźć jest to równiez do zrobienia pod warunkiem, ze ma sie dużo pieniedzy Różnica tylko w cenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: CYWILNY CZY KOŚCIELNY ? IP: *.net.bialystok.pl / 81.15.255.* 07.06.04, 19:20 Po Prostu dla mnie przysięga złożona w kościele ma większe znaczenie niż ta w USC. W kościele przysięgam przed Bogiem, w USC przed ludźmi. Dlatego kościelny ślub jest dla mnie ważniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
miss_dronio Re: CYWILNY CZY KOŚCIELNY ? 07.06.04, 19:55 i taki argument rozumiem) do bani jest tłumaczenie, że cywilny w przeciwieństwie do kościelnego jest niewiążący Przeciez to oczywiste, że mozna być razem pięknie do końca życia bez żadnego ślubu jak również rozwodzić się do woli (tyle, ze pod nazwą unieważnienie) jak równiez dowolnie "łajdaczyć" po ślubie kościelnym nie do końca jednakże rozumiem argument, ze USC przysięga sie przed ludzmi a nie przed Bogiem- to Bóg nie jest wszedzie? Poza tym przysięge składa się niezależnie od miejsca chyba samemu sobie i ukochanej osobie. Ja właśnie tak rozumiem sens przysięgi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: CYWILNY CZY KOŚCIELNY ? IP: *.net.bialystok.pl / 81.15.255.* 07.06.04, 21:11 Ślub cywilny to nie sakrament, ślub w kościele jest kolejnym sakramentem, dlatego jest dla mnie ważniejszy. Jestem świadoma tego, że przysięgę składam nie ludziom ani księdzu ale tej drugiej osobie. Po prostu dla mnie ważniejszy jest ślub kościelny i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gienia53@gazeta.pl Re: CYWILNY CZY KOŚCIELNY ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.04, 08:09 Wiekszość par się rozwodzi mając ślub kościelny.To nie na znaczenia jaki masz slub ważne żeby być tolerancyjnym , i potrafić się dogadać, a przysięga kościelna czy w urzędzie nie ma tu więkrzego znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: CYWILNY CZY KOŚCIELNY ? IP: *.myslenice.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.04, 11:59 my wzielismy cywilny i koscielny osobno, bo konkordatowy nam sie nie podoba (jest to robienie urzedu z kosciola i jednoczesnie niebezpiecznie zbliza mozliwosc zamiany Polski w panstwo koscielne, ktorym juz i tak nieformalnie jest w wielu sytuacjach), a koscielny dlatego, ze oboje jestesmy wierzacy i chociaz nie podoba nam sie wiele z tego, co soba reprezentuje kosciol katolicki jako instytucja, to przysiege skladalismy przed Bogiem i soba nawzajem - chcielismy nadac temu uroczysta forme (wczesniej juz sobie kiedys obiecalismy, ale tego kosciol nie uznaje), a w dodatku trafilismy na takiego swietnego ksiedza, ze do tej pory nie moge uwierzyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panna misia Re: CYWILNY CZY KOŚCIELNY ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.04, 12:25 biorę cywilny dla nie to pierwszy slub, dla mojego narzeczonego już nie jako pocieszenie mam świadomośc że uniewaznianie jego ślubu kościelnego jest w toku i kto wie...może moje marzenie o przysiędze w kościele się spełni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ronja Re: CYWILNY CZY KOŚCIELNY ? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 07.06.04, 12:37 Kościelny, konkordatowy. Dla mnie to jeden z sakramentow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julia Do Panny Młodej IP: *.parpa.pl 07.06.04, 15:00 A Ty czemu bierzesz cywilny? Pytam, bo dla mni to oczywiste, nie chdze do Kościoła wiec nie przebrnęłabym przez te wszyskie nauki no i spowiedź. Ale ejstem ciekawa czemy podjeliście taka decyzję? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do julii Re: Do Panny Młodej IP: *.smart.polish / *.polish-airports.com 09.06.04, 15:58 powodow bylo kilka: przede wszystkim - nie lubimy kosciola jako instytucji, zachlannosci ksiedzy na pieniadze, calej tej koscielnej atmosfery upewnilismy sie ze ni chcemy koscielnego na 100 % gdy zauwazylismy ze slub cywilny wymaga: -mniej formalnosci /nie trzeba chodzic na zadne smieszne nauki, zamawiac bialej sukni, organisty/ -nizsze wydatki chcemy szybciej, latwiej i przyjemniej, dla siebie samych a nie dla boga panna mloda - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julia Do Panny Młodej IP: *.parpa.pl 07.06.04, 15:01 A Ty czemu bierzesz cywilny? Pytam, bo dla mnie to oczywiste, nie chodze do Kościoła wiec nie przebrnęłabym przez te wszyskie nauki no i spowiedź. Ale jestem ciekawa czemy podjeliście taka decyzję? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: CYWILNY CZY KOŚCIELNY ? 07.06.04, 23:54 Cywilny. Powód b. prosty - jestem ateistką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: CYWILNY CZY KOŚCIELNY ? IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 08.06.04, 10:06 Zdecydowanie cywilny, nie lubie Kosciola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marzena Re: CYWILNY CZY KOŚCIELNY ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.06.04, 14:14 To chyba oczywiste. Katolicy biorą ślub kościelny w kościele katolickim, pozostali cywilny albo w kościelny w innym kościele. Oczywiście w teorii. W praktyce liczy się biała suknia - beza w kościele, bo uroczyściej, zgroza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: CYWILNY CZY KOŚCIELNY ? IP: *.myslenice.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.04, 14:31 Marzena, przestan kwasic, lazisz po tym forum i czepiasz sie ludzi, przespij sie moze z narzeczonym to sie odstresujesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mayen Re: CYWILNY CZY KOŚCIELNY ? IP: *.dtcentrum.pl 09.06.04, 13:40 Cywilny z premedytacja i pełnym przekonaniem. Nie chodzimy do kościoła i stwierdzilismy, że nie bedziemy hipokrytami i teraz tez nie pójdziemy mimo presji rodziny. Nasz był bardzo uroczysty, bardzo pięknie poprowadzony i podobał sie nawet babci, która wcześniej groziła, że nie przyjedzie, jak nie wezme kościelnego. Poza tym był tylko i wyłacznie nasz. A po slubach znajomych ja osobiście odniosłam wrażenie, że ich ślub był tylko dodatkiem do mszy i różnił się od naszego tylko treścią przysięgi... nie miałam sukni bezy, bo takie mi się nie podobaja, ale miałam suknie, którą założyłabym i na kościelny. A...znajomi nasi, którzy brali slub koscielny z przekonania i pełni wiary, juz sie rozwodzą...ślub brali w 2002 r. to tytułem komentarza co do trwałości więzów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko do Mayen Re: CYWILNY CZY KOŚCIELNY ? IP: *.smart.polish / *.polish-airports.com 09.06.04, 16:01 tez nie chcemy koscielnego tylko cywilny - ale amrtwie sie ze nie bedzie taki uroczysty a suknie mialas taka z prawdziwego zdarzenia jak do kosciola ? bo slyszalam ze na cywilny mozna zalozyc elegancki kostium ? poza tym co tak naprawde stwarza ze dany slub jest uroczysty - chyba nie kwestia czy to kosciol czy usc ale para mloda, to jak sa ubrani, kwiaty, usmiechnieta rodzina ? -tak sobie to wyobrazam koko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mayen do koko Re: CYWILNY CZY KOŚCIELNY ? IP: *.dtcentrum.pl 09.06.04, 17:59 Oczywiście, ze to wy i rodzina decydujecie o, powiedzmy, podniosłosci wydarzenia. Jezeli kwestia religijna nie jest dla Ciebie istotna, to uważam, że nie ma zadnej różnicy. Pani z USC, która udzielała nam slubu poprowadziła rzecz wspaniale, bez sztucznej pompatyczności. Co prawda sam urząd w Raciborzu, gdzie bralismy slub, nie jest bardzo reprezentacyjny z wyglądu( nie jest to paryskie Merostwo niestety ), ale nadrobił resztą. Poza tym mozecie wziąć slub gdziekolwiek w Polsce, w takim USC, który wam się spodoba najbardziej. Najwazniejsze, żeby dla Was był to cudowny dzień. A co do sukni, to nie miałam klasycznej "bezy", bo jak juz pisałam, nie chciałam takowej, ale nie widzę przeciwskazan, żeby taką założy棹cznie z 30m welonem . Oczywiście kostium tez jest jak najbardziej na miejscu, ale nie jest to obowiązek Z reszta możesz sobie pooglądać tutaj: www.stworki.com/foto/005.htm www.stworki.com/foto/029.htm i na pozostałaych zdjęciach. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa do mayen IP: *.myslenice.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 18:33 jak mozna sobie zrobic taka strone ze zdjeciami? Odpowiedz Link Zgłoś
mayen do ewy, pytanie o stronę 26.06.04, 02:02 Przepraszam,ze dopiero teraz odpowiadam,ale bylam na urlopie. Najpierw musisz mi powiedziec, czy wiesz na czym polega robienie stron www, czy nie, bo nie wiem czy mam pisac bardzo obszernie, czy tylko wskazowki. Odpowiedz, plz na prv M. Odpowiedz Link Zgłoś
lilka.k Re: CYWILNY CZY KOŚCIELNY ? 09.06.04, 14:32 KOnkordatowy,sam cywilny jakoś się dla mnie nie liczy,sama nie wiem czemu,tak czuję po prostu,ze to nie to.... lilka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniaaa Re: CYWILNY CZY KOŚCIELNY ? IP: 212.33.82.* 10.06.04, 11:45 my rowniez zdecydowalismy sie na slub cywilny.suknie zakupilam w salonie slubnym.jest sliczna,delikatna,aczkolwiek wciaz slubna.dlaczego cywilny?mamy rozne wyznania i nie zdecydowalismy sie jak na razie na to,w jakim kosciele chcemy pozostac bo w obu pewne rzeczy troszeczke nam nie odpowiadaja.jestem wierzaca i wierze ze Bog jest wszedzie i cieszy sie bo my sie cieszymy...takze slubem cywilnym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: CYWILNY CZY KOŚCIELNY ? IP: *.ds14.agh.edu.pl 11.06.04, 14:05 Cywilny - oboje na bakier z kosciołem, nie podoba sie nam ta instytucja, nie jestesmy praktykujący, nie będziemy robić szopki. Poza tym z cywilnym jest mniej formalności, nie mówiąc o tym, ze tańsze. Nie chcemy tez wesela. Tylko jeszcze nie przedstawilismy tego rodzinie. Mamy na pewno będą histeryzować, bo "wstyd przed rodziną" (dodam, ze slub bedziemy brac w małym miescie) Czy ktos miał podobny problem ze slubem cywilnym??Jakich argumentów używaliście, gdy mama albo tesciowa zaczęła spazmować??Bo moja mama na pewno zacznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mayen Re: CYWILNY CZY KOŚCIELNY ? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 11.06.04, 19:48 tak sie sklada, ze ani moi rodzice, ani tesciowie nie maja slubu koscielnego. Moi z przekonania a tesciowie chyba przez przypadek nie wiem, w kazdym razie obie mamy wyskoczyly z pretensjami typu:teraz wszyscy biora koscielne, na zachodzie biora koscielne, bardzo religijna babcia się obrazi, problemy bedziemy mieli, dziecka nie bedziemy mogli ochrzcic (ja sama nawet nie wiem czy bedzie my faktecznie chcieli ochrzcic potomka ) itd. Nie było mowy o kwestiach religijnych, pod tym względem najbliższa rodzina jest dość ambiwalentnie nastawiona, ale protesty były. Odpieraliśmy ataki mówiąc, że oni sami mają tylko cywilne a dzieci jakoś ochrzcili,że to byłaby hipokryzja z naszej strony, uczestniczyć w obrządku, który nie mam dla nas znaczenia, że na zachodzie owszem biorą kościelne,ale nikt nie robi tam szopki z karteczkami, zapowiedziami, naukami (no chyba,ze o czyms nie wiem), a we Francji i tak wiekszość bierze cywilne (mam zamiar kiedyś tam się przenieść), co do babci to mieliśmy argument, że przezyła jeden ślub cywilny wnuka (mojego kuzyna) to przezyje i wnuczki, zwłaszcza,ze jej najbardziej ukochany wnuczek, grzecznie wezmie kościelny (juz wziął). W końcu na odczepnego powiedzieliśmy,że jakby nam bardzo tego brakowało, to ten kościelny kiedyś możemy wziąć. I koniec. Slub miałam 28.12.2002. Od ślubu do dziś nie usłyszałam ani jednego słowa na ten temat. Acha, ślub brałam w Raciborzu, czyli też nie w metropolii. Życzę Ci, Aniu,powodzenia w bojach z rodziną i nie poddawajcie się. To wasza uroczystość i macie prawo tupnąć nogą. Pozdrawiam, May Odpowiedz Link Zgłoś
kurczeno Re: CYWILNY CZY KOŚCIELNY ? 11.06.04, 23:14 my bierzemy konkordatowy, ale nie w kościele katolickim ale protestanckim, opłaty tylko jeśli chodzi o dokumenty z USC a pastor nie bierze nic bo jest z tego samego miasta w którym bierzemy ślub (jak by był z innego to płailibyśmy koszty jego poodróży tylko) nauki ślubne mamy za darmo i indywidualnie, możemy poruszać wszystkie tematy co mnie bardzo cieszy. oboje jesteśmy wierzący i dlatego zdecydowaliśmy się na ślub kościelny, będzie skromnie ale już się doczekać 14 sieprnia nie mogę. pozdrawiam ) Odpowiedz Link Zgłoś
hanna26 Re: CYWILNY CZY KOŚCIELNY ? 12.06.04, 00:25 Braliśmy ślub konkordatowy, obydwoje jesteśmy wierzący, zreszta poznaliśmy się na pielgrzymce. Cieszę się, że wprowadzili śluby konkordatowe, to duże ułatwienie, nie musieliśmy dodatkowo martwić się o cywilny. Ślubu udzielał nam nasz ksiądz przewodnik z pielgrzymki, przeżylismy wszystko jak misterium i do dzisiaj jesteśmy wzruszeni, kiedy wspominamy jego ciepłe i mądre słowa podczas homilii. Nie wiem tylko, czy miałam suknię "bezę", bo nie mam pojęcia jak takowa wygląda. (suknia nie ciastko). Pozdrawiam i wielu wzruszeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja05 Re: CYWILNY CZY KOŚCIELNY ? IP: *.chorzow-srodmiescie.sdi.tpnet.pl 14.06.04, 08:20 My bierzemy dwa śluby tzn. jeden już wzieliśmy(cywilny) w sylwestra 2003-2004, a drugi kościelny będzie za kilka dni tj. 26 czerwca. Dwa śluby to nasz świadomy wybór. Ślub konkordatowy to na pewno uproszczenie wszystkiego i jakaś tam oszczędność, ale zabiera połowę przyjemności. My chcieliśmy jeden ślub w zimie, drugi w lecie. I tak ślub cywilny odbył się 31.XII.03r. w bardzo kameralnym gronie najbliższych nam osób. Było bardzo miło, atmosfera bardzo uroczysta i wzruszjąca, a impreza domowa. Natomiast ślub kościelny już za kilka dni, właśnie trwają ostatnie przygotowania. Po ślubie obowiązkowo wesele (mam nadzieje, że udane) dla całej rodziny i znajomych. Jeżeli chodzi o to który ślub jest ważniejszy to ja uważam, że obydwa są jednakowo ważne - ale najważniejsza jest miłość, wzajemny szacunek i tolerancja, bo tylko wtedy będziemy potrafili razem żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Młoda żona Re: CYWILNY CZY KOŚCIELNY ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.04, 13:15 Ja jestem świeżo upiecziną żoną i to za pomocą ślubu cywilnego Szczerze polecam taki rodzaj zaślubin. Było bardzo pięknie mimo tego że cała uroczystość odbywa się w Magistracie. Nawet sławetna przysięga Świadoma praw... brzmiała bardzo romantycznie. Ostatecznie nie miejsce jest waże tylko kto komu przysięge skłąda.A poza tym koszt całego ślubu to 85 zł. I można śmiało isc w czerwonej sukience Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
orlando_b Re: CYWILNY CZY KOŚCIELNY ? 14.06.04, 19:08 my żyjemy bez ślubu od wielu lat i jesteśmy bardzo szczęśliwi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: CYWILNY CZY KOŚCIELNY ? IP: *.net.autocom.pl 18.06.04, 22:18 Niestety tylko cywilny, a może aż.... dlaczego nie kościelny bo musiał by być ekumeniczny i nie można się dogadać oczywiscie z katolickim księdzem.... któreś z nas musiało by przejść na wiarę drugiego ... więc spokojnie wystarczy cywilny ... ważne żeby się kochać a nie rodzaj papierka i żyć ze sobą a nie obok siebie... pozdrawiam.... Odpowiedz Link Zgłoś