Dodaj do ulubionych

Ślub we Włoszech

02.07.12, 14:39
Mamy zarezerwowaną salę, bazylikę, zespoły. Wesele na 160 osób i nagle okazuje się, że zupełnie straciłam ochotę na to by uczestniczyć w tym wydarzeniu.. Zaczęło się niewinnie - miał być klimat włoski , a tu sie okazuje, że krem z pomidorów z dodatkiem riccoty to tak na prawde dla ludzi pomidorowa i nie wypada jej podać - więc tradycyjnie rosół.. Przystawki - musi być zimna płyta , która po 2 godzinach od leżenia na stole straszy gości. Muzyka koniecznie hity typu prawy do lewgo bo inaczej zabawa się nie toczy. No i goście - każdy ze swoją wizją tak powinno być a tak nie, bez tego wesela nie ma itd. Wydaję się chorą kasę na to, żeby dogodzić innym, którzy w efekcie i tak wyjdą niezadwoleni.Nie wiem czy to stres wywołany organizacją ślubu czy po prostu zdrowy rozsądek przemawia za tym, żeby to wszytsko olać i wyjechać z najbliższą rodziną (która niestety i tak jest spora) do Włoch i tam zorganizować małe włoskie wesele o jakim marzymy. Przerażają mnie niestety finansowe aspekty tego przedsięwzięcia no i oczywiście formalne. Ktoś może wie jak zabrać się za organizację takiego wesela ?
Obserwuj wątek
    • arbuzunia Re: Ślub we Włoszech 02.07.12, 15:16
      Jest wiele firm, które się w tym specjalizują ponieważ amerykanki coraz częściej organizują tzw. "destination weddings", dla nich to oszczędność.
      www.exclusiveitalyweddings.com/
      pogoogluj, sprawdź ceny, sądzę że spokojnie znajdziesz coś tańszego od dużego, polskiego wesela.
      • pegi88 Re: Ślub we Włoszech 02.07.12, 15:33
        Dziekuje za odpowiedz, juz napisalam dzisiaj do kilkunastu takich firm , narazie czekam na odpowiedz.. Szukam osob ktore mialy taki slub i sa w stanie podzielic sie informacjami na ten temat , szczegolnie jezeli budzet nie jest abstrakcyjnie wielki.

• arbuzunia Re: Ślub we Włoszech 02.07.12, 18:19
          No to poszukaj informacji na forach amerykańskich (np. boards.weddingbee.com) bo w Polsce wciąż rzadkość.
    • maddalena81 Re: Ślub we Włoszech 03.07.12, 11:17
      Pegi, a byl juz nawet watek o slubie we Wloszech
      forum.gazeta.pl/forum/w,619,125712589,,slub_we_Wloszech.html?v=2
      Tylko chyba autorka miala inne wymagania.

Wy oboje mowcie po wlosku? chcecie brac slub koscielny czy cywilny?
      Wesele chyab prosciej zorgnaizowac niz slub. Ja bym zaczela od wyjazdu w okolice, ktora mnie interesuje i przeszla sie po restauracjach.

Ja bralam slub koscielny we Wloszech, jestem w innej niz Ty sytuacji, bo oboje mieszkamy we Wloszech.
      • pegi88 Re: Ślub we Włoszech 05.07.12, 15:00
        Bardzo dziekuje za odpowiedzi i cenne rady. Skontaktowalam sie z duza iloscia agencji zajmujacymi sie glownie tego typu przyjeciami we Wloszech. Odpowiedzi sa interesujace. Z pewnosci taki slub jest mozliwy i nie jest to az takie ciezke w organizacji. Koszty tez w stosunku do tego co mogloby sie wydawac nie sa kosmiczne. W miedzyczasie nasza koncepcja tez sie zmienila - postanowilismy wziac slub koscielny we wloszech , natomiast cywilny dla ulatwienia formalnosci w polsce przed wyjazdem.
        Bede informowala jak wszystko przebiega aby ktos kto ma podobny pomysl mogl skorzystac z rad.

Pozdrawiam
    • pamoz Re: Ślub we Włoszech 03.07.12, 14:35
      Hej peggi,
      Probowalam Ci odpowiedziec na innym forum, ale cos nie laczy.
      Ja jestem swiezo po slubie/weselu w Toskani-Umbrii. W zyciu nie podjelabym sie organizowania jednego czy drugiego nie mieszkajac na miejscu czy bez pomocy kogos lokalnego. Nam pomagal wlasciciel willi, w ktorej odbywalo sie przyjecie (ktora jest wynajmowana tylko w tym celu, a wlasciciel zawodowo zajmuje sie organizacja wesel). Miejsce znalezlismy przez gugla i caly proces organizacji tez odbywal sie online, co zreszta poszlo bardzo sprawne i profesjonalnie. Willa miala swietne recenzje, wiec nie wahalismy sie ani chwili i zabukowalismy ja jeszcze zanim pojechalismy ja sprawdzic. Na internecie zreszta znajdziesz mnostwo podobnych firm specjalizujacych sie w destination weddings, jednak wiele z nich jest posrednikami, czyli zdzieraja kase.
      Aha, slub byl katolicki niekonkordatowy, z wczesniejszym cywilnym w kraju, w ktorym mieszkamy. Bylo wokol tego troche bieganiny, ale wszystko jest do zalatwienia i obylo sie bez konsulatow/ambasad czy lokalnych urzedow cywilnych (no chyba ze chcesz miec wlasnie taki ale z tego co wyzej czytam, to raczej nie).
      Cala impreza byla niezapomniana i wszyscy byli zachwyceni, a ja nie zaluje zadnego wydanego euro. Duzo by pisac - nie wiem czego konkretnie szukasz, wiec daj znac jesli masz pytania.
      • carusotti Re: Ślub we Włoszech - Ślub w Rzymie 04.07.12, 14:01
        Witam,
        nazywam sie Barbara i pisze z Rzymu. Jestem fotografem slubnym (nie jestem posrednikiem), pomagam Mlodym Para z Polski samodzielnie zorganizowac Slub w Rzymie, moja strona to
        www.slubwrzymie.com
        Fotorelacje z naszych slubow mozesz zobaczyc na stronie vimeo:
        www.vimeo.com - profil: MBFotoService
        viemo.com/42891595
        vimeo.com/27125100
        vimeo.com/43200477
        i inne...
        polskifotografwrzymie.blogspot.com/
        fotografwrzymie.blogspot.com/www.slubwrzymie.com
        Pozostaje do dyspozycji na wszystkie zapytania i watpliwosci.
        Barbara
        carusotti@aliceposta.it
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka