Dodaj do ulubionych

Organizer ślubny

15.07.12, 11:22
Hej, dziewczyny!

Jak pewnie większość z Was jestem przyszłą Panną Młodą (ślub mam zaplanowany na sierpień 2013 rok) i teraz przez okres wakacji szukam różnych przydatnych info na temat ślubu i wesela. Przyznam szczerze, że w necie jest tego cała masa - począwszy od orkiestry, fotografa, kamerzysty itp nie wspominając już o sukniach ślubnych, dodatkach itp. Nie wiem jak to wszytsko ogarnąć i zastanawiałam się czy nie zatrudnić profesjonalnej firmy, która zajmuje się organizacją ślubów i wesel. Ale wczoraj zupełnie przez przypadek na allegro wpadłam na coś takiego jak organizer ślubny (wklejam tu link żebyście same mogły obadać co to takiego) allegro.pl/organizer-slubny-notatnik-panny-mlodej-weselny-i2481689689.html i nie wiem czy to nie lepszy pomysł i to dużo tańszy!!!! niż zatrudnianie firmy...?! Czy któraś z Was miała albo może planuje zakup czegoś takiego i macie jakieś uwagi czy porady? Będę wdzięczna za podpowiedzi, pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • chomiczkami Re: Organizer ślubny 15.07.12, 12:12
      Zakładam dobre intencje - ale nie wrzucaj więcej linków do swoich aukcji.

Według mnie taki organizer to fajna sprawa, ja jednak mam folder z listami potrzeb i mi to wystarcza. Ślub w sierpniu? Boziu, tyle czasu jeszcze... ja też mam salę zaklepaną na sierpień 2013, wiesz?
      • pat-i-88 Re: Organizer ślubny 15.07.12, 13:04
        Dziękuję za komplement, ale to nie moja aukcja.

Z doświadzenia koleżanek wiem, że każda tworzy jakieś tam swoje listy i notatki, z których potem robią się stosy różnych kartek, karteczek bilecików.. i łatwo sie w tym pogubić, dlatego może warto by to wszystko pospisywać w jednym miejscu? Tym bardziej, że z tego co widziałam są tam jeszcze jakieś dodatkowe porady i jakieś tabelki, które sporo mogą ułatwić życie. Ale kwestia gustu, każdy ma prawo do własnej opini dlatego pytam z ciekawości o zdanie. Do daty ślubu niby jeszcze rok ale podobno trzeba rezerwować miejsca u najfajniejszych (fotografów, kamerzystów, orkiestra itp) już teraz.
        • skrytapiromanka Re: Organizer ślubny 15.07.12, 14:34
          > Z doświadzenia koleżanek wiem, że każda tworzy jakieś tam swoje listy i notatki
          > , z których potem robią się stosy różnych kartek, karteczek bilecików.. i łatwo
          > sie w tym pogubić, dlatego może warto by to wszystko pospisywać w jednym miejs
          > cu?

mnie ten wybitnie z dziury wyjęty problem rozwiązał zeszyt za 1,20zł.
          • skrytapiromanka Re: Organizer ślubny 15.07.12, 14:38
            i jeszcze przyszła mi do głowy taka anegdota: kiedy Amerykanie z NASA przez całe lata starali się wynaleźć cudowne pióro, którego - w przeciwieństwie do zwykłego - dałoby się używać w stanie nieważkości, w pionie, poziomie i do góry nogami, i wydawali mnóstwo kasy na jakże potrzebne działania konstrukcyjne, Rosjanie w tym czasie ze świetnym skutkiem używali ołówka.
            • chomiczkami Re: Organizer ślubny 15.07.12, 17:31
              Znam to! big_grin
        • chomiczkami Re: Organizer ślubny 15.07.12, 17:34
          We właściwym czasie kupię segregator.
          Ja w ogóle lubię porządkować dokumenty, robić naklejki tematyczne, opisywać poszczególne działy wink. Nie mogę się doczekać tego etapu.

Fotograf, orkiestra? Mmm. No, chyba masz rację. Zadzwonię do rodziców we wrześniu, żeby mi zaklepali datę w studiu foto. A orkiestry już zacznę sobie oglądać w internecie. Albo, wiem: zwalę to na Wiewióra.
      • linka.k Re: Organizer ślubny 15.07.12, 23:03
        Ja też sierpniówka 2013 big_grin
    • martina.15 Re: Organizer ślubny 15.07.12, 14:20
      firma to zupełnie co innego niż organizer, serio, nie wiem jak możesz jedno do drugiego porównywać.
      Osobiście- mam teczkę na umowy i kołonotatnik (zwykły) na notatki, rozpiski i tym podobne. Wyszło mi to znacznie taniej smile
      • pat-i-88 Re: Organizer ślubny 16.07.12, 09:05
        Tzn rozumiem, że firma to zupełnie coś innego, przede wszystkim inne koszty, ale taki organizer ślubny napisany przez kogoś kto taką firme prowadzi czy zajmuje się weselami wydaje mi się sensownym pomysłem i dzięki temu można uzyskać chcociaż część tych porad za dużą mniejszą kwotę (bo z tego co widziałąm na tej aukcji to w środku są różne porady, tabele itp, któe mogą znacznie uprościć życie). Wiadomo, że można kupić sobie zwyczajny zeszyt w kratkę i wszystko spisywać ale jakoś mnie to nie przekonuje. Pozat ym później taki organizer to fajna pamiątka dla mnie i pomoc dla przyjaciółki, która będzie w przyszłości brała ślub. Także nie takie to głupie. W Stanach np jest to bardzo popularne i z tego co patrzyłam na aukcje dużo droższe. Także chyba warto zainwestować!
        • majak21 Re: Organizer ślubny 16.07.12, 12:06
          Dziewczyno, daj sobie spokój z jakimiś organizerami. Z tego co widać po zdjęciach to zlepek informacji, które możesz znaleźć na każdej stronie internetowej poświęconej ślubom. Do tego słabiutka jest strona językowa, bo sporo błędów już na pierwszy rzut oka widać - więc wyrób jest niedopracowany.
          Dużo lepszym wyjściem jest zakup segregatora i układanie wszystkiego wg własnego klucza.
        • jop Re: Organizer ślubny 16.07.12, 13:14
          Na początek to warto zacząć odróżniać "także" od "tak że".
        • brain_bitch_project Re: Organizer ślubny 16.07.12, 14:02
          po co komu jakiś pseudoorganizer w formie zeszyciku z kilkoma zdjęciami o tematyce ślubnej kupionymi w banku zdjęć i informacjami, które można za darmo znaleźć na większości stron internetowych poświęconych organizacji ślubu i wesela?
          ogladałam takie organizery na pokazie sukni ślubnych - niektóre naprawdę pięknie wydane, oprawione w skórę, ale zawartość wszędzie ta sama - nic czego nie można by dokonać samemu z pomocą zeszytu, excela i teczki smile
          • a-nitka76 Re: Organizer ślubny 19.07.12, 12:10
            Pomysł na zebranie wszystkich informacji nie jest zły.
            Idąc Twoim tokiem rozumowania wszystko możesz zrobić za pomocą zeszytu excela i teczki, a w ogóle to po Ci excel? Przecież Excel też kosztuje. Nie potrafisz liczyć w głowie, czy w słupkach?

A-nitka

brain_bitch_project napisała:

> po co komu jakiś pseudoorganizer w formie zeszyciku z kilkoma zdjęciami o temat
            > yce ślubnej kupionymi w banku zdjęć i informacjami, które można za darmo znaleź
            > ć na większości stron internetowych poświęconych organizacji ślubu i wesela?
            > ogladałam takie organizery na pokazie sukni ślubnych - niektóre naprawdę piękni
            > e wydane, oprawione w skórę, ale zawartość wszędzie ta sama - nic czego nie moż
            > na by dokonać samemu z pomocą zeszytu, excela i teczki smile
            • pat-i-88 Re: Organizer ślubny 19.07.12, 12:58
              No w sumie idąc dalej takim tokiem rozumowania, że wszytsko kosztuje, to po co w ogóle organizować ślub i wesele w jakiejś restauracji czy domu weselnym, pomijając oczywiście to, że za kościół, organistę, kwiaty, samochód, suknie ślubną dodatki itp też trzeba zapłacić. Po co kupować bukiet dla Panny Młodej skoro można go zrobić samemu?? Precież można zaprosić do domu kilka osób zrobić obiad i tyle.
              • kaga9 Re: Organizer ślubny 19.07.12, 13:12
                o po co
                > w ogóle organizować ślub i wesele w jakiejś restauracji czy domu weselnym,
                Po co kupować bukiet dla Panny Młodej skoro mo
                > żna go zrobić samemu?? Precież można zaprosić do domu kilka osób zrobić obiad i
                > tyle.

Pat-i-88, oczywiście, że można. Powiem więcej, można naprawdę ograniczyć się do elementów absolutnie niezbędnych i małżeństwo wcale na tym nie ucierpi.

Niech sobie każdy wydaje pieniądze na co mu się żywnie podoba. Masz ochotę, kup sobie. Ale daj spokój z lansowaniem poglądu, że kupno takiego organizera, który, jak Ci już dziewczyny powiedziały, nie ma szczególnej zawartości, jest równie niezbędne jak np. zakup ubrania na ślub. To zwykły gadżet w cenie znacznie przewyższającej realną wartość (w tym także wartość użytkową).

• martina.15 Re: Organizer ślubny 19.07.12, 13:44
                Jesteś jedyną entuzjastycznie nastawioną na organizer w tym wątku. No ale jak jesteś uparciuch to sobie kup i już daj nam spokój.

Uważam że warto wydać kasę na rzeczy które potem moga zostać zauważone lub mają wpływ na dobre samopoczucie/wspomnienia nasze i gości. Organizer do takich rzeczy nie należy.
                BTW, biżuterię, księgę gości i bukiet robię sama.
              • brain_bitch_project Re: Organizer ślubny 19.07.12, 14:20
                pat-i-88 napisał(a):

> No w sumie idąc dalej takim tokiem rozumowania, że wszytsko kosztuje, to po co
                > w ogóle organizować ślub i wesele w jakiejś restauracji czy domu weselnym, pomi
                > jając oczywiście to, że za kościół, organistę, kwiaty, samochód, suknie ślubną
                > dodatki itp też trzeba zapłacić. Po co kupować bukiet dla Panny Młodej skoro mo
                > żna go zrobić samemu?? Precież można zaprosić do domu kilka osób zrobić obiad i
                > tyle.

widzę, że twój tok rozumowania ewoluuje z każdym postem, w pierwszym poście chciałaś tylko oszczędzić na kosztach zatrudnienia firmy organizującej śluby i wesela, zastępując ją 'organizerem ślubnym', teraz kombinujesz z 'domowym obiadem na kilka osób' zamiast wesela - tylko czy do organizacji czegoś takiego naprawdę potrzebny Ci organizer? wink
                • ula_la_25 Re: Organizer ślubny 15.07.14, 14:24
                  Moim zdaniem, owszem można zakupić, jeśli ktoś ma taki kaprys. Można też po prostu z internetu ściągnąć gotowy planner ślubny: tak jak tutaj : www.lokale-weselne.pl/porady/przed-slubem/planner-slubny.html
            • brain_bitch_project Re: Organizer ślubny 19.07.12, 14:11
              raczej nie nadążasz za moim tokiem rozumowania - ja nie wspominałam nic o kosztach smile
              jak dla mnie każdy może sobie wydawać swoje pieniądze na dowolny cel.
              Natomiast razi mnie nachalne lansowanie czegoś (w dodatku z przymiotnikiem ślubny), co samo w sobie nie zawiera nic ponad to, co jest dostępne za darmo w sieci plus trochę kartek w linijkę żeby sobie wpisać 'ważne informacje'. Jak dla mnie przeciętnie inteligentny człowiek jest w stanie ogarnąć ślub i wesele korzystając z własnego komputera/kalendarza i/lub smartfona. Dla większości forumek kupno zeszytu rozwiązało ten jakże palący problem smile
              no ale jak ktoś uważa zakup MS Office za niepotrzebny koszt i potrzebuje mieć specjalne tabelki do dodawania w słupkach, bo na kartce z zeszytu mu za trudno to stanowczo powinien zakupić organizer ślubny smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka