Dodaj do ulubionych

Formalnosci slubne

15.10.12, 10:47
Chcialabym wziac slub - szybko i bez zadnej imprezy, po prostu podpisac papiery i tyle. Jako ze na pewno moi rodzice jak i rodzice mojego chlopaka pewnie chcieliby byc przy tym obecni, chcialabym zrobic to w Polsce.
I teraz pytanie - mieszkam za granica i jezdze do Polski bardzo zadko. Czy potrzebne sa 2 osoby w Urzedzie w Polsce, czy moze to zalatwic tylko jedno z nas? W ogole to czy musimy sie stawic osobiscie przed slubem? W konsulacie moge zalatwic wszystkie dokumenty, najlatwiej byloby gdyby mozna je bylo wyslac do Polski przez konsulat, albo zeby jedno z nas polecialo na 1 dzien zalatwic formalnosci.
Czy ktos moglby mi wytlumaczyc jak to mozna zalatwic?
Obserwuj wątek
    • noirea Re: Formalnosci slubne 15.10.12, 10:53
      Hej,
      Mam podobna sytuacje, mieszkamy w UK, slub cywilny w Polsce ze wzgledu na rodzine.
      Powiedz mi, czy przez 'zalatwienie wszystkich dokumentow w konsulacie' masz na mysli zalatwienie odpisu aktu urodzenia? Bo o ile sie dobrze orientuje, to jedynie tego (plus dowodu osobistego) potrzebujesz w USC.
      Nam powiedzieli, ze musimy sie stawic oboje osobiscie na przelomie lutego i marca i podpisac dokumenty + ustalic godzine slubu. Nie chcieli slyszec o zalatwianiu czegos przez rodzicow - aczkolwiek moze i jest to mozliwe, my musimy leciec do polski tak czy siak, wiec nie jest to wielki klopot.

Noi
      • mary_an Re: Formalnosci slubne 15.10.12, 11:07
        My potrzebujemy slubu najbardziej z powodow formalnych. okazalo sie tydzien temu ze jestem w ciazy i ze wzgledu na ubezpieczenie, zasilki, wize (bo potem chcemy wyjechac poza Unie Europejska) najlatwiej by bylo miec slub. jeszcze chwile poczekamy czy ciaza sie utrzyma, ale potem pewnie bedziemy musieli to zrobic w miare szybko. W Polsce bedziemy dopiero na swieta i chcialabym jakos po swietach koniec grudnia poczatek stycznia wszystko zalatwic. Jak nie to bedziemy musieli jeszcze raz przyjezdzac, ale potem z wielkim brzuchem to nie wiem czy mi sie bedzie chcialo, a jednak ze wzgledu na rodzine wolalabym zalatwic wszystko w Polsce niz tutaj.
        Moze sprobuje zaraz zadzwonic do Urzedu Stanu Cywilnego i sie dowiedziec o formalnosci. Ale zwykle przez telefon mozna sie mniej dowiedziec niz od kogos, kto przez to przechodzil i wie, czy da sie to inaczej zalatwic (np. przez konsulat na miejscu gdzie mozemy podpisac wszystkie papiery i nawet zaplacic za UPS zeby to dostarczylo z oryginalnymi pieczatkami do Polski)
        • noirea Re: Formalnosci slubne 15.10.12, 11:28
          Moze prosciej byloby sciagnac rodzicow do was i zrobic slub w konsulacie? smile
          Jesli to nie wchodzi w gre, to sprobuj zadzwonic do USC w Polsce w ktorym chcesz zawrze slub - wyglada na to, ze w kazdym USC rzadza sie innymi prawami, wiec lepiej sie dowiadywac w konkretnym wink
          Powodzenia!
          Noi
    • kwiat_aloesu Re: Formalnosci slubne 15.10.12, 13:01
      Obecność obojga narzeczonych potrzebna jest dwa razy:

1) przy składaniu wspólnego oświadczenia woli w USC, nie wcześniej niż miesiąc przed ślubem;
      2) na ślubie.

Do złożenia katu woli potrzebny jest akt urodzenia. U nas oznaczało to jeszcze jedną wizytę w urzędzie, ale przynajmniej w Warszawie można to chyba załatwić tak, że ten akt idzie od razu do urzędu, komputerowo, więc może można na odległość.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka