Dodaj do ulubionych

Formalnosci pogrzebowe

24.08.18, 23:58
Jak to się załatwia? Od czego zacząć? Chora zmarła w szpitalu, zaświadczenie od lekarza będzie w poniedziałek, proszę o pomoc i rady, jestem z tym wszystkim sama, roztrzesiona i zrozpaczona.
Obserwuj wątek
    • szarsz Re: Formalnosci pogrzebowe 25.08.18, 00:05
      Przykro mi sad Jeśli masz zakład pogrzebowy, to oni załatwią wszystko poza księdzem lub bardziej ogólnie kimś, kto poprowadzi ceremonię.
    • ala.maciejka Re: Formalnosci pogrzebowe 25.08.18, 00:14
      Idź do zakładu pogrzebowego, pokierują Cię.
      Kondolencje z powodu śmierci bliskiej osoby.
    • olga_jaga Re: Formalnosci pogrzebowe 25.08.18, 00:17
      Trzymaj się kochana! Zakład pogrzebowy zalatwi za Ciebie wszelkie formalności związane z pogrzebem i zasiłkiem pogrzebowym. Z kartą zgonu pójdź do USC, wydadzą Ci akt zgonu. Weź ze sobą dowód osobisty zmarłej. Muszą go przeciąć. Wcześniej powinnaś wybrać dom pogrzebowy, gdzie szpital przekaże ciało. Byłaś spokrewniona z tą osobą? Pisz, jakich informacji potrzebujesz. Odpiszę. Przerabiałam to kilka miesięcy temu.
      • jematkajakichmalo Re: Formalnosci pogrzebowe 25.08.18, 11:23
        U nas akty zgonu tez zalatwial pracownik zakladu pogrzebowego. Oni naprawde zajmuja sie wszystkim.
      • zosia_1 Re: Formalnosci pogrzebowe 15.09.20, 20:40
        Z aktem zgonu do USC zgodnym z miejscowością, w której osoba zmarła, a nie zgodnym z jej miejscem zamieszkania
    • czekoladazkremem Re: Formalnosci pogrzebowe 25.08.18, 00:26
      Dziękuję za rady, umarla bardzo bliska mi osoba, muszę się zajac wszystkim
      • olga_jaga Re: Formalnosci pogrzebowe 25.08.18, 00:46
        Jeśli pracujesz, należy Ci się urlop okolicznościowy, ale pójdź do pierwszego lepszego lekarza po zwolnienie. Powinnaś je dostać bez problemu. Zyskasz czas na załatwienie wszystkich formalności, bez działania w amoku. I poproś lekarza o leki na przetrwanie najbliższych dni, naprawdę Ci to radzę.
        Po pierwsze przypomnij sobie, czy zmarła osoba chciała być spopielona. Większość domów pogrzebowych jest w stanie to zorganizować, ale nie wszystkie. Ja za to nie musiałam dodatkowo dopłacać, wszystko zmieściło się w zasiłku pogrzebowym.
        W domu pogrzebowym zapytają Cię, czy chcesz mieć "ostatnie pożegnanie" (osobiście odradzam).
        Wybierz ubranie do trumny. Na miejscu trzeba wybrać urnę/trumnę, kwiaty, treść napisu na szarfie.
        Ustal z księdzem termin pogrzebu. Jeśli ustalisz, przekaż tę informację do zakładu. Napiszą Ci treść klepsydry, możesz ją porozwieszać w okolicy (domu, kościoła, itp.).
        Jeśli planujesz stypę, to podzwoń po restauracjach, popytaj o ceny.
        Ale teraz idź spać. Mnie w zaśnięciu pomógł wtedy kieliszek nalewki. i wyśpij się. Nieprzytomna i zmęczona niczego nie załatwisz w ciągu dnia.
      • rosapulchra-0 Re: Formalnosci pogrzebowe 25.08.18, 00:48
        Zakład pogrzebowy załatwi za ciebie wszystkie formalności i poinformuje cię o dacie i godzinie pogrzebu. Opłatą za te wszystkie działania będzie wysokość zasiłku pogrzebowego. Przede wszystkim zgłoś się do zakładu pogrzebowego, a potem spokojnie poczekaj na pogrzeb, a przedtem powiadom rodzinę i bliskich zmarłej osoby. Wyrazy współczucia.
        • thea19 Re: Formalnosci pogrzebowe 25.08.18, 07:45
          oj rosa, rosa. zasilku nie wystarczy na oplate calego pogrzebu wiec zaklad nie informuje o dacie i godzinie bo to sie samemu ustala i wybiera kosciol/kaplice/miejsce i cmentarz. zasilku ledwie wystarcza na trumne i obsluge (czasem z kwiatami w pakiecie) pogrzebu. za ksiedza, miejsce na cmentarzu (i wszystkie oplaty cmentarne), stype placi sie osobno.
          • ala.maciejka Re: Formalnosci pogrzebowe 25.08.18, 11:10
            Dokładnie, Rosie się coś przyśniło.
            Z księdzem załatwia się wszystko samemu, termin pogrzebu też się osobiście ustala.
            Zasiłek pogrzebowy może starczyć na sam pogrzeb, jeśli miejsce na cmentarzu się ma.
            • rosapulchra-0 Re: Formalnosci pogrzebowe 25.08.18, 15:27
              Nic się Rosie nie przyśniło.
              Gd zmarł mój ojciec, to wszystko załatwił zakład pogrzebowy. My wskazaliśmy cmentarz, powiedzieliśmy, jakiego rodzaju uroczystości chcemy i już. Zakład pogrzebowy załatwił wszystko w naszym imieniu, ojciec zgodnie z jego wolą został skremowany, urna dostarczona na cmentarz i tam się odbyła uroczystość pogrzebowa. Wszystko to kosztowało dokładnie tyle, co zasiłek pogrzebowy. Jestem z Warszawy, a mój ojciec został pochowany na Wólce.
              • thea19 Re: Formalnosci pogrzebowe 25.08.18, 15:49
                czyli zadnego ksiedza i oplat z nim zwiazanych nie bylo. jeszcze dodaj, ze z zasilku oplacilas miejsce na cmentarzu.
                • ala.maciejka Re: Formalnosci pogrzebowe 25.08.18, 16:04
                  Ona niżej pisze o urnie, nie mam pojęcia jak się ceny miejsca na urnę kształtują w Warszawie.
                  Ale o kwaterze na tradycyjny grób nie ma mowy w cenie zasiłku.
                  • rosapulchra-0 Re: Formalnosci pogrzebowe 25.08.18, 16:14
                    Napisałam, że miejsce na cmentarzu było od kilkudziesięciu lat, to rodzinny grób i tam mój ojciec został pochowany. Przed pochówkiem został skremowany zgodnie z jego wolą.
                    • ala.maciejka Re: Formalnosci pogrzebowe 25.08.18, 16:43
                      Więc nie wypisuj, że zasiłek starczy na wszystko, jeśli grób miałaś.
                      • rosapulchra-0 Re: Formalnosci pogrzebowe 26.08.18, 00:49
                        Nie miałaś się do czego przyp..ć, to się grobu przy..ś. Brawo ty!
                        • profes79 Re: Formalnosci pogrzebowe 19.02.20, 14:12
                          Opłata za grób tez nie należy do najmniejszych - choćby za zdemontowanie pomnika. Chowałem w ciągu ostatnich trzech lat dwie bliskie osoby i zasiłek pogrzebowy to wystarcza na trumnę i usługi zakładu pogrzebowego; to, co sie opłaca na cmentarzu to zupełnie inna para kaloszy.
                        • zosia_1 Re: Formalnosci pogrzebowe 15.09.20, 20:45
                          Bo to ważne. Jak nie masz grobu, musisz opłacić to miejsce, a tanie to nie jest. Pół roku temu organizowałam pogrzeb na wsi. Trzeba było sporo dopłacić do zasiłku pogrzebowego
                • rosapulchra-0 Re: Formalnosci pogrzebowe 25.08.18, 16:11
                  Były. Msza kosztowała najmniej 500 zł i tyle poszło z zasiłku.
                • rosapulchra-0 Re: Formalnosci pogrzebowe 25.08.18, 16:12
                  Miejsce na cmentarzu to jest od kilkudziesięciu lat. Ale nie masz pojęcia, czy osoba z tego wątku ma czy nie ma miejsca na cmentarzu.
              • gryzelda71 Re: Formalnosci pogrzebowe 19.02.20, 13:53
                Mój zmarł dokładnie rok temu. Zasiłek nie pokrył połowy wszystkich opłat, także nie upieraj się.
              • pitupitt Re: Formalnosci pogrzebowe 19.02.20, 14:05
                To chyba było z 40 lat temu😂aktualne ceny są "nieco" inne.
              • joyce_byers Re: Formalnosci pogrzebowe 15.09.20, 14:38
                Nie kazdy zaklad Rosa załatwia wszystko. Mieszkam z małym mieście. Żaden zakład u nas nie załatwia WSZYSTKIEGO. Musisz załatwić sobie stypę, kogoś do prowadzenia różanca w kościele lub w domu, osobiście ustalic datę i godzinę pogrzeby w kancelarii parafii, wszystkie dokumenty osobiście załatwić w urzędzie. Zakład zalatwia tylko trumnę, kwiaty, czasami miejsce na cmentarzu. Tylko tyle. I nie, nie mozna skorzystać z innego zakładu pogrzebowego z innego miasta bo rzeczy wspomniane wyzej trzeba załatwić OSOBIŚCIE. Księża nie rozmawiają z nikim z nierodziny. Tl samo zadna restauracja nie ustali terminu nie rozmawiając z oaobą decydującą w rodzinie i z nikim z ŻADNEGO zakładu pogrzebowego rozmawiać nie będą. W urzędzie to juz nie musze co tłumaczyć, ze ŻADEN zaklad nic nie załatwi. Chowałam 5 osob w ciągu kilku lat o wiem, co piszę. Nie kazdy mieszka w wielkiej Warszawie droga Roso.
            • kkalipso Re: Formalnosci pogrzebowe 19.02.20, 14:02
              U nas zakład pogrzebowy załatwiał wszyściutko. Pytali tylko, czy data i godzina pogrzebu nam odpowiada.
              • kkalipso Re: Formalnosci pogrzebowe 19.02.20, 14:06

Stary wątek.
          • dziennik-niecodziennik Re: Formalnosci pogrzebowe 25.08.18, 11:26
            niekoniecznie, zależy to od rodzaju pogrzebu, od miejsca zamieszkania itd.
            zasiek pogrzebowy w pełni wystarczył nam przy pogrzebie dziadka na wszystko, łącznie z księdzem i wiencami. płaciliśmy tylko za kwaterę na cmentarzu. u babci ostatnio dopłacaliśmy, ale niewiele, niecałe 500zł.
            stypa płatna oczywiscie osobno, ale stypa obowiazkowa nie jest.
            • rosapulchra-0 Re: Formalnosci pogrzebowe 25.08.18, 15:29
              Nie no, stypa nie wchodziła w grę. Ja pisałam tylko o pogrzebie mojego ojca. My nawet za wieńce nie płaciliśmy osobno, bo wszystko dosłownie zmieściło się w kwocie zasiłku i wcale biednie nie było.
              • ala.maciejka Re: Formalnosci pogrzebowe 25.08.18, 15:32
                Kwatera też?
                • rosapulchra-0 Re: Formalnosci pogrzebowe 25.08.18, 16:14
                  Napisałam wyżej. Już trzeci raz mi się nie chce.
    • mamtrzykoty Re: Formalnosci pogrzebowe 25.08.18, 00:45
      W szpitalu mają obowiązek wypisać kartę zgonu, a nie żadne zaświadczenie, nie daj się przekonać, że wypiszą coś innego, a kartę zgonu wypisze lekarz rodzinny.
      Karta zgonu potrzebna jest dla zakładu pogrzebowego i dla USC do wypisania aktu zgonu.
      Potem wybierasz zakład pogrzebowy i idziesz do niego z:
      karta zgonu
      dowód osobisty osoby zmarłej osoby
      dowód osobisty współmałżonka osoby zmarłej
      zaświadczenie z zakładu pracy lub ostatni odcinek emerytury/renty

Zakład pogrzebowy zabierze zwłoki ze szpitala i przygotuje do pogrzebu(musisz dostarczyć im ubranie dla zmarłej osoby), być może załatwi też wszystkie inne formalności.
      Jeśli ta osoba pracowała to zgłaszasz w pracy zgon. Księgowa ci powie, co z pracy możesz uzyskać: odprawa pośmiertna, jeśli się należy(małżonek, dzieci), ubezpieczenie, jeśli było opłacane. Jeśli to emeryt, to zasiłek pogrzebowy z ZUSu, to zwykle załatwiaja zakłady pogrzebowe. Jeśli ty, lub inni członkowie rodziny mieliście opłacane swoje ubezpieczenie w pracy, albo prywatnie, to sprawdzić trzeba, czy na zmarłą osobę należy się jakaś kwota z ubezpieczenia (księgowa we własnej pracy lub ubezpieczyciel).
      Jesli pogrzeb kościelny, to trzeba iśc do kościoła: wykupic miejsce na cmentarzu, albo uzyskać pozwolenie na otwarcie grobu, jeśli macie rodzinny, ustalić z księdzem jak ma wyglądać pogrzeb, zapłacić organiście za muzykę, jeśli chcecie jakąś konkretną, załątwić z grabarzami otwarcie grobu na czas. Niektóre zakłady pogrzebowe załatwiają wszystko.
      • ala.maciejka Re: Formalnosci pogrzebowe 25.08.18, 00:50
        A po co dowód osobisty małżonka? Nic takiego nie nosiłam jak chowałam ojca.
      • mika_p Re: Formalnosci pogrzebowe 25.08.18, 01:34
        Pogrzeb kościelny nie oznacza kontaktu z księdzem w kwestii miejsca na cmentarzu, jeśli cmentarz jest komunalny (albo cmentarz parafialny ma zewnetrznego zarządcę) to potrzebny jest kontakt z zarządcą cmentarza i oddzielnie z księdzem.
        Porządny zakład pogrzebowy pokieruje i doradzi.
        Do załatwiania formalności dobrze zabrać osobę towarzyszącą, optymalnie kogoś, kto już ma doświadczenie i pomoże trafić (może być trochę jeżdżenia), ogarnąć logistykę, a dodatkowo wesprzeć w trudnych chwilach. Żałoba powoduje, że umysł może się zawiesić na drobiazgach typu kolor kwiatów do wieńca, dobrze miec przy sobie kogoś, kto przypomni, że zmarły lubił czerwone róże. No i dla bezpieczeństwa, lepiej żeby osoba w świeżej żałobie nie prowadziła samochodu.
        Zakład pogrzebowy może mieć salę do konsolacji, jesli bierzesz to pod uwagę, to dopytaj.
        • lady-z-gaga Re: Formalnosci pogrzebowe 25.08.18, 10:02
          Przeciez napisała, że jest sama i na pomoc nie ma co liczyć. Kolor kwiatow naprawdę nie jest najważniejszy w takiej sytuacji.
          • iwles Re: Formalnosci pogrzebowe 25.08.18, 11:49

a to zależy.
            Z tymi wszystkimi drobiazgami, to najczęściej jest tak, że chciałoby się, aby były pod "gust" zmarłej osoby. Przynajmniej ja tak miałam.
    • dziennik-niecodziennik Re: Formalnosci pogrzebowe 25.08.18, 11:22
      idziesz do zakładu pogrzebowego i wszystko Ci powiedzą.
    • slonko1335 Re: Formalnosci pogrzebowe 25.08.18, 11:28
      Współczucia. W sumie to niewiele jest do załatwiania, wszystkim praktycznie zajmuje się zakład pogrzebowy. Jeżeli ma być ksiądz to trzeba umówić księdza dodatkowo i często go przywieźć na cmentarz.
      • dziennik-niecodziennik Re: Formalnosci pogrzebowe 25.08.18, 11:30
        ale tym tez czesto sie zajmuje zakład pogrzebowy, warto dopytac
      • default Re: Formalnosci pogrzebowe 25.08.18, 11:44
        Tym tez sie zajmuje zaklad pogrzebowy. Ja osobiscie musialam tylko:
        - wziac karte zgonu ze szpitala,
        - isc z nia do USC i wziac akt zgonu,
        - isc z aktem, dowodem osobistym i legitymacja emerycka do zakladu i ustalic zakres i szczegoly uslugi. W przypadku ojca, ktory zmarl najpierw - jeszcze isc zaakceptowac wybrana przez zaklad kwatere na cmentarzu.
        Zaklad zalatwial wszystko sam - od odebrania zwlok do obslugi pochowku. Mnie pozostalo zawiadomienie krewnych i organizacja stypy.
        W przypadku ojca zasilek wystarczyl, ale potem go obnizono i do mamy trzeba bylo doplacic, choc uroczystosc byla skromniejsza. Nie wiem jak gdzie indziej, ale w Warszawie jest niemozliwe zmiescic sie w zasilku.
        • katja.katja Re: Formalnosci pogrzebowe 25.08.18, 13:42
          W moim przypadku na wszystko starczyło (oczywiście koszty stypy już nie) i jeszcze zostało zwrócone 400 zł.
        • ala.maciejka Re: Formalnosci pogrzebowe 25.08.18, 15:18
          W Warszawie sama kwatera na cmentarzu jest potwornie droga, jak się nie ma to bardzo podnosi koszty pogrzebu.
        • rosapulchra-0 Re: Formalnosci pogrzebowe 25.08.18, 16:16
          Ja podobnie, tylko żadnej karty zgonu nie dawałam, tylko dowód ojca i pismo z policji (ojciec został znaleziony martwy w swoim mieszkaniu).
          • default Re: Formalnosci pogrzebowe 25.08.18, 17:03
            Musialas miec karte zgonu wystawiona przez lekarza. Poki co od formalnego stwierdzania zgonu jest lekarz a nie policja smile
            • rosapulchra-0 Re: Formalnosci pogrzebowe 26.08.18, 00:51
              Wiesz, może i to była karta zgonu, ale dostałam papier od policji i z tym papierem zgłosiłam się do USC i tam dostałam akt zgonu, który oddałam do zakładu pogrzebowego, a ten zajął się wszystkimi innymi czynnościami związanymi z pogrzebem.
            • dziennik-niecodziennik Re: Formalnosci pogrzebowe 26.08.18, 00:53
              Moglo byc tak ze policja miala pismo z opinia lekarza, a sama karta zgonu poszla do akt policyjnych. Co prawda powinna byc wydana rodzinie po jej ustaleniu, ale czasem nie bywa.
              Teraz to moze jest inaczej...
    • katja.katja Re: Formalnosci pogrzebowe 25.08.18, 13:41
      Zadzwoń po zakład pogrzebowy, oni naprawdę zajmują się wszystkim od A do Z.
    • marusia.00 Re: Formalnosci pogrzebowe 25.08.18, 14:29
      Wybierz zakład pogrzebowy, oni Cię pokierują . Gdy zmarła moja mama, jedyne co musieliśmy z bratem robić robić to składaliśmy podpisy, wybieraliśmy miejsce stypy i urnę...
      Współczuję, trzymaj się.
    • default Re: Formalnosci pogrzebowe 25.08.18, 16:05
      A jeszcze w kwestii kosztow - jesli zmarly mial rachunek w banku i jakies srodki na nim, to bank wyplaca z tego udokumentowane koszty pogrzebu osobie, ktora je pokryla, trzeba przedstawic faktury na swoje nazwisko.
    • lidek0 Re: Formalnosci pogrzebowe 25.08.18, 17:19
      Z dokumentem ze szpitala idziesz do Urzędu Stanu Cywilnego i dostajesz akt zgonu, z aktem do księdza i ustalasz termin pogrzebu, potem do zakładu pogrzebowego gdzie załatwiasz sam pogrzeb, oni nawet znają namiary na grabarza, potem do knajpy jeśli ma być konsolacja, przed pogrzebem wracasz do zakładu, dostarczasz ubranie, warto również sprawdzić czy mają właściwe ciało /zdarzają się niestety pomyłki/. Wszystko załatwisz w ciągu jednego dnia, nie musisz oszukiwać ze zwolnieniem, urlop okolicznościowy wystarczy. Możesz upoważnić zakład pogrzebowy do rozliczenia się z ZUS-em. Warto od razu przesłać do ZUS-u akt zgonu jeśli pobierana była renta lub emerytura. Wszystko oczywiście załatwia się szybko o ile nie ma sekcji /może sami chcecie ją zlecić/
      • arabelax Re: Formalnosci pogrzebowe 25.08.18, 19:25
        zakład można upoważnia tylko już osobiście trzeba zawieźć do ZUS dokumenty. Rodo
        było opcja bez wizyty w zus ale.wtwdy musiałabym dostarczyć swój akt urodzenia i coś tam jeszcze. organizowałam pogrzeb mamy.
    • edelstein Re: Formalnosci pogrzebowe 19.02.20, 14:04
      Serio zaklady pogrzebowe spamuja juz nawet na ematce🤣zaczynamy byc targetem czy jak?
    • malwina38 [...] 15.09.20, 12:39
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Formalnosci pogrzebowe 15.09.20, 21:32
      Idziesz do zakładu pogrzebowego w tej miejscowości gdzie będziesz "chować/grzebać" zmarłą osobę.
      Nam zakład pogrzebowy powiedział co mamy i gdzie załatwić - a chodziło o mszę i lokalizację grobu - w każdej mieścinie różne zasady.
      My nie mogliśmy rozliczać się bezgotówkowo, bo nie była to najbliższa rodzina, sami płaciliśmy za wszystko a potem z rachunkami od zakładu występowaliśmy do zusu o zasilłek.
      Oczywiscie starczył on na około 2/3 może nawet mniej, kosztów pochówku - stypy nie było, chodziło o czyste koszty cmentarno pogrzebowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka