Dodaj do ulubionych

Maly slub we Wroclawiu

12.03.14, 10:21
Planujemy maly slub cywilny we Wroclawiu w okolicach lipca/sierpnia... i poza tym, ze planujemy, nic wiecej nie wiemy - pomocy!

Jest nas 21 osob: 15 doroslych, w tym jeden malo mobilny - wiecej niz pol godziny na nogach nie da rady. Do tego 6 dzieci, w wieku 0-10 lat.
Ekipa miedzynarodowa, mowiaca czterema jezykami, z czego polowa nie mowi zadnym wspolnymsmile

Zeby jakos pokonac bariere jezykowa (i zebym przez caly dzien nie robila za tlumacza), postanowilismy zajac czyms naszych gosci, zamiast posadzic ich na caly dzien przy stole.

Mieszkamy za granica, chcemy zorganizowac wszystko sami. Wybieramy sie do Wrocka w kwietniu (obejrzec hotele, restauracje, statki itp), potem jeszcze ja przyjade pewnie raz wszystko dopiac na ostatni guzik.

Pomysl jest taki:
1. Rodzina zjezdza sie do Wrocka w piatek. Wszyscy spimy w tym samym hotelu.
2. Rano zapoznawcze sniadanie dla wszystkich.
3. Slub cywilny.
4. Obiad - albo lunch w jakiejs malej restauracji albo bufet na statku.
5. Rejs statkiem po Odrze (albo z bufetem albo z szampanem i ciachem)
6. Krotki spacer/zwiedzanie (chcemy by statek nas gdzies wysadzil zeby cos pozwiedzac: ogrod botaniczny czy jakas galerie, to bedzie do uzgodnienia ze statkiem)
7. Powrot do hotelu na relaks i przebranie sie.
8. Kolacja w restauracji. Z muzyka (albo jakis maly zespol jazzowy albo z gra na pianinie) oraz z magikiem. Restauracja powinna miec ogrodek.

Chcemy by wszystko bylo elegancko, ale jednak na luzie i bez spiecia. W restauracji zalezy nam na naprawde dobrym jedzeniu, a nie na slubnym wystroju i aksamitach (wrecz nie chcemy zadnego slubnego wystroju).
W ogole cala slubna pompa nie jest w naszym stylu wiec tym trudniej mi sie wyrazic, czego naprawde szukamy...

Jak sie za to wszystko zabrac?
Czy najpierw rezerwowac termin w USC czy lepiej bukowac hotel i atrakcje?

Jakis pomysl na restauracje gdzie mozna wynajac mala sale i ewentualnie posiedziec w ogrodzie? Musi byc mniej wiecej w centrum Wroclawia, zeby sie niepotrzebnie przez pol miasta nie wozic na kolacje.
Jakis pomysl na dobra jazzowa lub klasyczna muzyke (bez wokalu)?
Moze podrzucicie tez pomysl na dobry hotel (min 4*, zaden moloch czy sieciowka, w samym centrum (ze wzgledu na niemobilnego dziadka)?

Z gory dziekuje!
Obserwuj wątek
    • quark_xpress Re: Maly slub we Wroclawiu 12.03.14, 10:49
      Swietne plany smile

Ja szukalam sali w cantrum Wroclawia jakis czas temu, ale u mnie gosci bedzie wiecej, wiec wiekszosc dostepnych miejsc byla za mala. U Ciebie wybor powinien byc lepszy.

Termin w USC mozesz zarezerwowac 6 miesiecy wprzod i radzilabym to zrobic jak najszybciej (daty i godziny szybko znikaja, z mojego doswiadczenia), ale oczywiscie dobrze byloby tez juz sie rozejrzec za sala i zarezerwowac ja.
      Slub cywilny mozna zorganizowac poza Urzedem - popularne miejsca to Ratusz (ok. 2000 zl), Biblioteka Ossolineum (ok. 200 zl), w jednej z sal lub na dziedzincu - to przy rzece, wiec mogloby sie fajnie wpasowac w Wasz plany.

Miejsca, ktora rozwazalismy i ktore moga przypasc Wam do gustu:

Hotel Tumski - mozna zorganizowac przyjecie na barce przycumowanej zaraz kolo hotelu na Odrze, noclegi w hotelu. Jest tez Sala Czarna w tym hotelu, piekna, ale moze byc dla Was za duza.
      Art Hotel - nie wiem jak z wielkoscia sali, czy nie za duza, ale warto sprawdzic.
      Restauracja La Maddalena - w dzielnicy Trzech Swiatyn, zaraz obok jest
      Hotel Puro, w ktorym tez chyba mozna wynajac sale
      Hotel Qubus - sala troche przasna, ale w samym centrum no i od razu miejsce do spania.

Poza tym masz niezliczona ilosc innych restauracji, z ktorych wiele ma osobne sale do wynajecia.

Moze restauracja Przystan nad Odra, naprzeciwko Uniwersytetu? Podobno jedzenie jest swietne. Dobra opcja moze tez byc hotel The Granary.

Wez pod uwage, ze jesli mieszkacie za granica (narzeczony to obcokrajowiec?) to formalnosci do zalatwienia troche jest i warto sie za to zabrac jak najwczesniej. Moze moglibyscie pozbierac juz dokumenty (akty urodzenia z tlumaczeniem przysieglym jesli w innym jezyku, dodatkowy papier w przypadku cudzoziemca, tez przetlumaczony przysiegle) i w kwietniu podpisac zapewnienia w USC? To by Wam zaoszczedzilo duzo czasu i wysilku.
      • quark_xpress Re: Maly slub we Wroclawiu 12.03.14, 11:06
        Dzielnica Czterech Swiatyn, pardasik wink
        Tam jest teraz mnostwo bardzo fajnych knajpek, warto sie po nich przejsc i zobaczyc czy ktoras z nich by sie dla Was nadawala.
      • sfornarina Re: Maly slub we Wroclawiu 12.03.14, 11:09
        Jej, dziekuje Ci slicznie za tyle pomyslow!
        Ze tez nie pomyslalam o Ostrowie Tumskim albo Bibliotece Ossolineum! Mieszkalam podczas studiow we Wrocku, ale polowy miasta juz nie pamietam, do tego tyle sie pozmienialo...

Bedziemy najpierw rezerwowac termin w USC w takim razie (w kwietniu z kompletem papierow), potem bukowac. Chyba ze mozna zarezerwowac wprzod, zanim zlozymy papiery? Nie jestesmy tak naprawde zwiazani zadna scisla data, wiec wezmiemy taki termin, jaki bedzie, ale zalezy nam, by jeszcze bylo cieplo.
        Papiery mamy juz praktycznie skompletowane, narzeczony Niemiec, wiec poza zaswiadczeniem o zdolnosci do zawarcia malzenstwa (dostanie w konsulacie w UK, gdzie mieszkamy) jakis specjalnych problemow nie przewidujemy.

Art Hotel to nasz ulubiony, cudo po prostu, niestety chyba juz kompetnie zarezerwowany na lato (tak to jest jak sie jest jedynka na Trip Advisor:/) Obejrze jeszcze te kolejne, ktore podalas - o ile latwiej jest szukac, jak sie ma jakis punkt zaczepienia!

Restauracja Przystan brzmi swietnie, widok na Uniwersytet noca jest chyba najcudniejszy w calym Wroclawiusmile

Dziekuje!!!
        • quark_xpress Re: Maly slub we Wroclawiu 12.03.14, 11:26
          Dzwon i rezerwuj juz date i godzine (nie ma problemu z rezerwacja przez telefon), a w kwietniu zlozycie papiery i podpiszecie zapewnienia smile wtedy od razu bedziecie wiedzieli na jaka date szukac restauracji, letnie miesiace to dosc goracy okres.

Pamietaj, ze dokumenty narzeczonego (akt urodzenia i zaswiadczenie o zdolnosci) musza byc przetlumaczone przysiegle na polski. Dokumenty nie moga byc starsze niz 6 miesiecy. Zaswiadczenie to nie zawsze takie hop siup, nie wiem jak w prawie niemieckim, w brytyjskim najpierw trzeba zlozyc notice i odczekac 21 dni od tego terminu, dopiero wtedy wystawiaja zaswiadczenie.

Jesli on nie mowi po polsku, to mozliwe, ze konieczna bedzie obecnosc tlumacza przysieglego przy podpisywaniu zapewnienia i na slubie - zapytaj o to w USC jak bedziesz dzwonic. (My zapewnienia podpisywalismy w polskim konsulacie w UK, ale na slubie bedziemy musieli miec tlumacza przyseiglego.)

Ja bardzo zaluje, ze nie mialam nikogo kto by mi powiedzial co musze zalatwic, sama do wszystkiego dochodzilam, bo dla pan w USC wszystko jest takie oczywiste ze o wielu rzeczach nie wspominaja od razu wink

Do zalatwienia slubu poza USC tez potrzebna jest zgoda, pisze sie krotkie podanie. W Ossolineum tez trzeba zdobyc zgode dyrektora.

Przy formalnosciach cala reszta zalatwiania to juz sama przyjemnosc, my zrobilismy liste miejsc do odwiedzenia i umowilam sie tam na spotkania, spedzilismy mile dwa dni odwiedzajac restauracje i sale smile
          • quark_xpress Re: Maly slub we Wroclawiu 12.03.14, 11:36
            Plus - jak macie juz date, to mozecie dac znac gosciom na kiedy rezerwowac loty (nieoficjalnie lub wyslac/rozdac Save the Dates) - loty na lato teraz beda juz coraz drozsze wink

Ewentualnie sprobowac w druga strone - poszukac kiedy loty sa tansze i te date zarezerwowac w USC. U nas Ryanair wypuscil loty 6 miesiecy przed planowana data slubu i goscie szybko je rezerwowali - obecnie sa juz 2 razy drozsze.
            • sfornarina Re: Maly slub we Wroclawiu 12.03.14, 11:41
              Z lotami akurat nie ma problemu - poza nami nikt nie leci z UK, a z UK nic do Wroclawia taniego niestety nie lata - a LOT ma zawsze miejscawink

Cala reszta bedzie leciala tez lotem albo lufthansa, mysle, ze z rezerwacja nie bedzie problemow. A moja strona z Polski ma rzut beretem do Wroclawiasmile
              • quark_xpress Re: Maly slub we Wroclawiu 12.03.14, 11:48
                Lata lata Ryan i Wizzair do Wroclawia, oczywiscie zalezy skad smile

U nas loty to byla sprawa kluczowa, bo mamy kilkadziesiat osob lecacych tym samym lotem Ryanaira, ale rozumiem, ze u Was to nie problem.

Mimo wszystko jednak, date dobrze miec jak najwczesniej - ja jako gosc tez lubie wiedziec dosc wczesnie o planowanych slubach, zeby wszystko sobie zaplanowac. A to kwestia jednego telefou do USC.
                Moze np sprobowalibyscie zorganizowac jakas date wtedy kiedy Niemcy maja jakies swieto? My celowo wybralismy Bank Holiday weekend i goscie (zwlaszcza ci z dziecmi w wieku szkolnym) sa nam bardzo wdzieczni, bo nie musieli brac wiecej urlopu i zwalniac dzieci ze szkoly.

Juz wiecej nie bede sie wymadrzac, obiecuje, Wasze plany brzmia super i troche teraz zaluje ze sami nie zrobilismy tego na troche mniejsza skale i bardziej na luzie wink
                • sfornarina Re: Maly slub we Wroclawiu 12.03.14, 11:57
                  Damy rade z lotamismile
                  Prawie wszyscy pracuja w wolnych zawodach (sami artysci w rodziniewink albo maja wlasny biznes. Tylko dwojka dzieci jest w wielku szkolnym i mysle, ze w letnie wakacje beda mieli wolne.
                  Ryanair latal z Bournemouth (mieszkamy na poludniu UK), ale w tym roku niestety nie lata i mamy przekichane. Juz normalnie myslalam, zeby petycje do LOTu pisac, bo caly poludniowy wschod Angli jest upupionyuncertain

> Juz wiecej nie bede sie wymadrzac, obiecuje, Wasze plany brzmia super i troche
                  > teraz zaluje ze sami nie zrobilismy tego na troche mniejsza skale i bardziej na
                  > luzie wink

Hmm, a moja mama nie moze przezyc, ze slub robimy na taka mala skale, i placze, ze nie bedzie miala czym sie przed sasiadami i rodzina pochwalicbig_grin
                  A mysmy w ogole chcieli slub gdzies w gorach we dwojke tylko wziac, tyle ze moja mama by tego nie przezyla...smile
                • sfornarina Re: Maly slub we Wroclawiu 12.03.14, 12:07
                  > Juz wiecej nie bede sie wymadrzac, obiecuje, Wasze plany brzmia super i troche
                  > teraz zaluje ze sami nie zrobilismy tego na troche mniejsza skale i bardziej na
                  > luzie wink

Obejrzalam sobie Wasze guziki i korci mnie, by tez slub z motywem zrobicsmile
                  • quark_xpress Re: Maly slub we Wroclawiu 12.03.14, 12:25
                    U nas ten motyw jakos tak naturalnie sie narodzil, na poczatku nie mialam zadnych takich pomyslow. Na pewno cos Wam wpadnie do glowy zwiazanego z restauracja, statkiem, rzeka moze? smile
                    • sfornarina Re: Maly slub we Wroclawiu 12.03.14, 12:27
                      > Na pewno cos Wam wpadnie do glowy zwiazanego z restauracja,
                      > statkiem, rzeka moze? smile

Bobra pewnie wezmiemy, bo nam sie fajnie kojarzybig_grin
                    • daggi27 Re: Maly slub we Wroclawiu 23.03.14, 15:48
                      jaki super motyw, chętnie oglądnęłabym fotki, mogę smile) plz plz smile
                      • quark_xpress Re: Maly slub we Wroclawiu 24.03.14, 10:04
                        Nie wiem czy chodzi o moje guziki czy o bobra? big_grin
                        Jesli o moj slub, to jeszcze sie nie odbyl, jest planowany na maj, a zestawienie jest tu: forum.gazeta.pl/forum/w,619,149808320,149808320,Guzikowy_slub_w_maju.html
          • sfornarina Re: Maly slub we Wroclawiu 12.03.14, 11:51
            > Dzwon i rezerwuj juz date i godzine

Tak zrobie, jak tylko wroce z pracysmile

> Jesli on nie mowi po polsku, to mozliwe, ze konieczna bedzie obecnosc tlumacza
            > przysieglego przy podpisywaniu zapewnienia i na slubie - zapytaj o to w USC jak
            > bedziesz dzwonic. (My zapewnienia podpisywalismy w polskim konsulacie w UK, al
            > e na slubie bedziemy musieli miec tlumacza przyseiglego.)

Bez tlumacza sie nie obejdzie. Musimy sami sobie go znalezc? Jesli tak, masz moze namiary na kogos?

> Ja bardzo zaluje, ze nie mialam nikogo kto by mi powiedzial co musze zalatwic,
            > sama do wszystkiego dochodzilam, bo dla pan w USC wszystko jest takie oczywiste
            > ze o wielu rzeczach nie wspominaja od razu wink

Wlasnie dlatego jestem Ci niezmiernie wdzieczna! Biurokracja w Polsce przekracza granice ludzkiej wyobraznismile

Ostatnio w Polsce wybralam sie do Urzedu Miasta sprawdzic, kiedy i w jaki sposob moge pobrac zaswiadczenie o zdolnosci do zawarcia malzenstwa - pan powiedzial, ze musze osobiscie, i zebym pokazala dowod, to sprawdzi mi od razu, czy na pewno wszystko jest okej.
            Okazalo sie, ze moj dowod byl niewazny od ponad roku (!!!), bo mi uniewaznili jak sie wymeldowalam (nikt mnie o tym nie poinformowal).
            Wiec musialam zlozyc podanie o nowy dowod, po ktory musze przyjechac osobiscie i wtedy tez odebrac swistek o zdolnosci, i oczywiscie natychmiast po slubie skladac podanie o kolejny dowod ze wzgledu na zmiane nazwiskabig_grin

> Do zalatwienia slubu poza USC tez potrzebna jest zgoda, pisze sie krotkie podan
            > ie. W Ossolineum tez trzeba zdobyc zgode dyrektora.

Czy te zgode w USC zalatwia sie po zarezerwowaniu terminu? Czy najpierw zgoda, a dopiero termin?

> W Ossolineum tez trzeba zdobyc zgode dyrektora.

Trudno jest? Trzeba esej z uzasadnieniem pisac czy wystarczy grzeczna prosba?

> Przy formalnosciach cala reszta zalatwiania to juz sama przyjemnosc, my zrobili
            > smy liste miejsc do odwiedzenia i umowilam sie tam na spotkania, spedzilismy mi
            > le dwa dni odwiedzajac restauracje i sale smile

Mnie ciarki przechodza na sama mysl o zalatwianiu tego wszystkiego. Nie mamy do Wroclawia bezposrednich lotow, wiec nie dosc ze musze sie dwie godziny tluc na lotnisko do Londynu, to jeszcze lece z przesiadkasad
            Ale slub dopne do perfekcjismile

Masz jeszcze moze pomsyl gdzie moge wyszukac jakis muzykow na slub? Zalezy nam na bardzo dobrej oprawie akustycznej.
            No i jeszcze ten magik - w internecie troche ogloszen jest, ale wazne, by magik byl naprawde niezly. Bylismy na slubie we Francji gdzie magik powalil wszystkich na kolana - byl rewelacyjny.
            • quark_xpress Re: Maly slub we Wroclawiu 12.03.14, 12:16
              Fakt, na poczatku te formalnosci wydaja sie nie do przejscia, ale to wszystko jest do zalatwnienia.

Nie panikuj jak nie zdazycie z papierami do kwietnia - zapewnienia mozna podpisac w konsulacie a potem papiery przeslac do USC. Ale lepiej jakbyscie zrobili to bezposrednio w USC, bo inaczej to dosc drogi biznes wink (pan konsul zyczy sobie po 26 funtow za podpis, a podpisy sa co najmniej dwa wink, do tego mnostwo innych wydatkow na formalnosci).

W USC najpierw zalatw date telefonicznie, a podanie o slub poza urzedem mozesz wyslac mailem na usc@um.wroc.pl kiedykolwiek. Potrzebujesz jakiegos argumentu, u mnie to byla duza liczba gosci, u Ciebie moze byc mala moblinosc czlonka rodziny, tak mysle. Ja dostalam potwierdzenie mailem i telefonicznie na polski numer ze sie na to zgadzaja.

Dobrze jednak, zebys dala USC znac, ze bedziesz takie podanie wysylac przy rezerwowaniu godziny, bo oni musza wtedy zostawic wiekszy odstep miedzy Twoim slubem a nastepnym.

Do dyrektora Ossolineum tez wystarczy grzeczna prosba, najlepiek skontaktuj sie z pania Grabowicz i ona wszystko Ci wyjasni i sprawdzi dostepnosc daty w wybranej sali (wiec zrob to juz po rezerwacji daty w USC). www2.oss.wroc.pl/index.php/uslugi/wynajem-sal/

Co do tlumaczy - na stonie Urzedu Miasta jest podobno lista tlumaczy przysieglych, na razie nie szukalam jeszcze, ale z tej listy bede sie starala kogos wziac, najpierw moze porownac ceny.

A czemu potrzebujesz swojego zaswiadczenia o zdolnosci do zawarcia malzenstwa? Ten wymog jest dla obcokrajowcow z tego co wiem. Ciebie obowiazywalby gdybys brala slub poza Polska chyba? Akt urodzenia na szczescie moze pobrac czlonek rodziny w Polsce.

Jesli chodzi o oprawe muzyczna i magiczna to raczej nie pomoge smile
              Ze znalezieniem niezlego zespolu jazzowego nie powinno byc problemu - ten swiatek chyba dobrze sie tam ma, chociaz klub Rura juz chyba nie istnieje, kiedys uderzalabym od razu tam w poszukiwaniu zespolu... Poszukaj moze innych klubow jazzowych, moze takich ktore maja jam sessions, na pewno beda mieli kontakty do fajnych muzykow.
              • sfornarina Re: Maly slub we Wroclawiu 04.04.14, 09:48
                > Fakt, na poczatku te formalnosci wydaja sie nie do przejscia, ale to wszystko j
                > est do zalatwnienia.

Niestety formalnosci okazaly sie nie do przejscia.
                Polskie biurwy to naprawde maly pryszcz w porownaniu z biurwami niemieckimismile

Wczoraj postanowilismy, ze hajtamy sie w UK. Wyobraz sobie, ze wszystko czego potrzebuja, to nasze paszporty + potwierdzenie adresu. I nic, nic nic wiecej!
                Hajtniemy sie tydzien przed przyjazdem do Polski (yupi, bede mogla sukmanke slubna zalozyc x2!), a do Polski lecimy planowo, na impreze.

I opcje sa teraz dwie - musze skonsultowac z tata, ktora bedzie bardziej akceptowalna dla mamy mojej:
                1. Slub humanistyczny na lodzi, przy muzyce, full romance
                2. Kompletna fake szopka na lodzi, z aktorem udajacym urzednika

Chcielibysmy hajtnac sie normalnie, ale jest to fizycznie awykonalne. A idea slubu humanistycznego niesamowicie nam sie podoba!
                • quark_xpress Re: Maly slub we Wroclawiu 04.04.14, 10:32
                  Powiem Ci, ze tez bylam juz bliska takiego rozwiazania wink
                  Ale czy mama bedzie wiedziala, ze juz jestescie malzenstwem? big_grin
                  Cokolwiek postanowicie, na pewno bedzie pieknie! A zalozenie sukienki dwa razy to zdecydowany bonus, z tego wzgledu moze nawet zorganizuje sama tu w UK impreze po powrocie, dla tych ktorzy nie mogli dojechac do Polski smile
                  • sfornarina Re: Maly slub we Wroclawiu 04.04.14, 10:41
                    > Ale czy mama bedzie wiedziala, ze juz jestescie malzenstwem? big_grin

To zalezy, co powie tato. Jesli stwierdzi, ze mama padnie trupem na mysl o slubie humanistycznym, to robimy szopke z aktorem i udajemy, ze slub jest naprawde.

Jesli mama zrozumie, ze inaczej sie nie dalo, to robimy piekny slub humanistyczny i wtedy o wszystkim bedzie wiedziec.

All up to my dadbig_grin
                  • sfornarina Re: Maly slub we Wroclawiu 04.04.14, 10:46
                    > Powiem Ci, ze tez bylam juz bliska takiego rozwiazania wink

Ciesze sie, ze nie ja jedna wariatka z takim pomyslem wyskoczylamsmile
                    Biurwy niemieckie nie daly nam szans. Z ich podejsciem do przyszlego lata papierów nie dalibysmy rady skompletowac.
                  • sfornarina Re: Maly slub we Wroclawiu 04.04.14, 12:41
                    Tat powiedzial, ze mamy robic humanistyczny. I ze mamy robic tak, jak nam wygodnie, a mama bedzie musiala sie z sytuacja pogodzic i juzsmile
          • sfornarina Re: Maly slub we Wroclawiu 14.03.14, 19:41
            > Dzwon i rezerwuj juz date i godzine (nie ma problemu z rezerwacja przez telefon
            > ), a w kwietniu zlozycie papiery i podpiszecie zapewnienia smile wtedy od razu bed
            > ziecie wiedzieli na jaka date szukac restauracji, letnie miesiace to dosc gorac
            > y okres.

Zarezerwowane. Bosz, teraz to dopiero mnie głowa boli jak to wszystko trzeba załatwiać. Jak wyście to wszystko zorganizowali? Wiele razy musiałaś przylatywać do Wrocka?
            • quark_xpress Re: Maly slub we Wroclawiu 14.03.14, 20:17
              Bylismy tylko poogladac wybrane sale, zajelo nam to luzne dwa dni. Ja przy okazji odwiedzin u rodziny zalatwialam jeszcze suknie, ale to juz mozesz zalatwic wszedzie, spotkalam sie tez z DJem I pania fotograf. W USC nie musielismy sie pojawiac, zapewnienia podpisalismy w konsulacie I dokumenty wyslalam poczta.
              Ja mialam jeszcze dodatkowa wizyte w sprawie restauracji, bo nasza pierwsza zostala zamknieta I musialam szukac nowej, ale gdyby nie to, to tak naprawde potrzebna bylaby nam jedna wizyta.
              Kwiaty organizuje sama z pomoca mojej Babci, tort zalatwiam mailowo, obraczki mozna zalatwic w UK chociaz w Polsce jest duzo taniej I wiele miejsc przyjmuje Twoje zloto.

Mysle, ze warto zrobic rozeznanie we wszystkich tych kwestiach I poumawiac sie na spotkania z tymi wszystkimi ludzmi, wtedy mozna to zalatwic w ciagu jednej wizyty, chociaz bedzie to na pewno intensywne I dosc meczace. Zalezy ile masz czasu I srodkow na latanie do Polski...
              • sfornarina Re: Maly slub we Wroclawiu 14.03.14, 20:56
                Hotel chyba weźmiemy Art Hotel, ale rezerwować muszę dopiero od poniedziałku. Zdaje się, że kilka pokojów dla nas wygospodarująsmile

Fotografa mamy doskonałego w rodzinie, o załatwienie muzyków chyba poproszę znajomych (muzykówsmile), we Wrocku pojawiamy się w połowie kwietnia, więc będziemy oglądać restauracje i statki. Na statku chcemy bufet, więc jak już będę wiedziała więcej, to będę szukać cateringu.

Bukiet chyba wyszukam w necie i zlecę teściowej siostry do zrobienia, bo kwiaciarnię mają pierwsza klasasmile

A tortu to my chyba nawet nie chcemy...

> obraczki mozna zalatwic w UK chociaz w Polsce jest duzo taniej

Bosz, obrączki, zapomnieliśmy na śmierć!

Jeszcze raz ślicznie dziękuję za pomoc!
                • quark_xpress Re: Maly slub we Wroclawiu 14.03.14, 21:36
                  Eee, no to wszystko zalatwione wink
                  Fajnie, gratuluje I ciesze sie ze moglam w czyms pomoc smile
            • quark_xpress Re: Maly slub we Wroclawiu 14.03.14, 20:18
              A, I przede wszystkim gratuluje zarezerwowania daty smile
              Ale zaswiadczenia o braku przeszkod dla siebie chyba nie potrzebujesz? (Gdzies wyzej o tym pisalas.)
              • sfornarina Re: Maly slub we Wroclawiu 14.03.14, 20:51
                > Ale zaswiadczenia o braku przeszkod dla siebie chyba nie potrzebujesz? (Gdzies
                > wyzej o tym pisalas.)

Chyba nie, potrzebowałam teoretycznie wcześniej, bo najpierw planowaliśmy ślub w Pradze... tylko chłop urlopu nie dostał wtedy kiedy ja, a ja w szkole pracuję i w roku szkolnym na urlop mam marne szanseuncertain No i jak wszystko w obcym kraju bez chłopa załatwiać? smile
          • daggi27 Re: Maly slub we Wroclawiu 23.03.14, 15:47
            cześć ! ja mam w zasadzie ten sam problem, chcemy robić ślub w przyszłym roku, mamy połowe rodziny z 3 różnych kontynentów i myslimy jak to pogodzić. Koleżanka ktora brała jak ja ślub z obcokrajowcem uczuliła mnie że to nie tylko slub i tyle goście idą do domu, ale tymi z zagranicy po prostu trzeba się zająć i teściowa została u nich na 6 tygodni !! nic jak podróż poślubna zaraz po uncertain// A ja myslałam o ślubie w Auli Leopoldina, ale nie wiem czy to jest możliwe
            • quark_xpress Re: Maly slub we Wroclawiu 23.03.14, 18:09
              Daggi, nie jest to mozliwe - dowiadywalam sie na Uniwersytecie I oni nie wynajmuja sal w takich celach.
            • sfornarina Re: Maly slub we Wroclawiu 23.03.14, 18:58
              > uczuliła mnie że to nie tylko slub i
              > tyle goście idą do domu, ale tymi z zagranicy po prostu trzeba się zająć i teśc
              > iowa została u nich na 6 tygodni !!

Niekoniecznie.
              Mój przyszły teść potraktował nasz ślub jako początek swojej podróży po Europie wschodniej, i z Wrocławia udaje się w dalszą drogęsmile
              • quark_xpress Re: Maly slub we Wroclawiu 23.03.14, 19:54
                Zgadzam sie. Nasi goscie zamierzaja troche pozwiedzac no I potraktowac to jako taki dlugi weekend wyjazdowy. Natomiast wyobrazam sobie, ze jak goscie przylatuja z innego kontynentu to woleliby na co najmniej 2-3 tygodnie, a czy beda oczekiwali gosciny I tego zeby sie nimi zajmowac to juz zalezy od nich...
            • daggi27 Re: Maly slub we Wroclawiu 29.03.14, 12:02
              moje drogie a mam jeszcze pytanie ile kosztuje wynajęcie tej sali witrażowej w starej giełdzie?? oni ustawiają tam stoły/kwiaty czy to też jest jakiś dodatkowy koszt? z góry dziękuje za odpowiedź
              • quark_xpress Re: Maly slub we Wroclawiu 29.03.14, 12:23
                Sala jest zarzadzana przez restauracje Inspiracja wiec samo wynajecie Nic nie kosztuje - placisz za menu dla gosci, moge podac ceny na priv. Stoly sa zapewnione, kwiaty trzeba zalatwiac samemu.
                Mozna tez wynajac te sale na ceremonie, wtedy krzesla sa ustawione w rzedach ale nie wiem jaki to koszt.
                • daggi27 Re: Maly slub we Wroclawiu 29.03.14, 17:18
                  jestes fantastyczna, tak prosze podaj ceny na priv, chętnie usłyszę coś wiecej - daggi27@wp.pl, uściski !
                  • quark_xpress Re: Maly slub we Wroclawiu 01.04.14, 14:21
                    Daggi, ja wyslalam wczoraj maila na ten adres, daj znac czy doszedl smile
                • sfornarina Re: Maly slub we Wroclawiu 30.03.14, 09:54
                  quark_xpress napisała:

> Sala jest zarzadzana przez restauracje Inspiracja wiec samo wynajecie Nic nie k
                  > osztuje

Quark_express, możesz powiedzieć coś więcej o Inspiracji? Usiłujemy właśnie tam zarezerwować salę na kolację.
                  • quark_xpress Re: Maly slub we Wroclawiu 30.03.14, 10:32
                    Napisze Ci tez na priv ale to jutro jak bede przy kompie smile
                    • sfornarina Re: Maly slub we Wroclawiu 30.03.14, 18:56
                      Będzie trudno, bo ja nie mam maila gazetowego. A Ty masz? Jeśli tak, napiszę z prywatnegosmile
                      • quark_xpress Re: Maly slub we Wroclawiu 31.03.14, 16:20
                        Nie mam gazetowego maila. Najlepiej skontaktuj sie z pania Beata Burakiewicz z Inspiracji.
                        • sfornarina Re: Maly slub we Wroclawiu 31.03.14, 16:44
                          Ha, z tą panią ja już jestem w kontakcie, wstępnie salę zarezerwowałam, a za dwa tygodnie się tam osobiście wybieramysmile
                          Dla nas ta restauracja to absolutny hit, ale - znamy ją jedynie z internetu, dlatego szukam jeszcze opiniismile
                          • quark_xpress Re: Maly slub we Wroclawiu 31.03.14, 17:22
                            No to obejrzycie restauracje sami smile
                            Mnie najbardziej do gustu przypadla ta sala witrazowa, ale warto poogladac jakie tam sa opcje.
                            Widze ze ruszylas mocno z przygotowaniami! Ja zaczynam sie mocno stresowac, koszmary senne i te sprawy wink
                            • sfornarina Re: Maly slub we Wroclawiu 31.03.14, 18:28
                              Ojej, dopiero teraz zobaczyłam w Twoim wątku, że też robisz wesele w Inspiracji!
                              Ale fajnie, myśmy ją wypatrzyli ze względu na piwniczne klimaty - mój prawiemąż już żadnych innych zdjęć restauracji oglądać nie chciał, tak mu się spodobało.

Nie stresuj się nic-a-nic będzie dobrze. Z Twojego opisu ślubu wynika, że jesteście lata świetlne do przodu z przygotowaniami przed namismile

Możesz mi proszę puścić jakieś info o inspiracji na kukupaniekruku@gmail.com ?
    • sfornarina Sukienka! 30.03.14, 19:31
      Mogę się jeszcze pochwalić sukienką? Właśnie zamówiłam:
      sukienka

Nie mogę się jej doczekaćsmile
      • quark_xpress Re: Sukienka! 31.03.14, 16:18
        Piekna sukienka!
        • daggi27 Re: Sukienka! 01.04.14, 14:14
          Super sukienka i w fajnej cenie smile gratulacje, nie dostalam zadnego maila, pewnie jesteś zajęta, a jakie planujesz dodatki ? biżuteria, coś we włosach ?
          • sfornarina Re: Sukienka! 02.04.14, 09:52
            Jesli pytanie o dodatki do mnie, to raczej zbyt wiele nie planuje.

Jesli chodzi o buty do samego slubu, to mam piekne wysokie zamszowe sandaly w kolorze nude, maja juz ze dwa lata, ale wygladaja jak nowe; no i sa wygodne.
            Do tego bedzie duza jasna torebka, zeby dodatkowa para butow do niej weszla.

Bo na lodzi nie bede sie gimnastykowala w 8.5cm obcasach, zreszta potem planujemy spacer po Ostrowie Tumskim i wyspie, wiec buty bede musiala zmienic.
            Mysle o sandalkach, ktore mi sie przydadza pozniej na co dzien. Na niskim (2.5-3.5cm) obcasie, mocno niebieskich (na przyklad takich, albo takich albo w nasyconym rózu; pod ich kolor dobiore kwiaty. Moze cos takiego?

W upietych wlosach wylacznie warkoczyk, taki jak robie na co dzientongue_out
            Makijaz naturalny.
            Bizuterii na szyje niet, bo sukienka jest pod szyje. Mysle ewentualnie o kolczykach. Albo srebro polaczone z jakims krysztalem, albo srebro z perla.
            Bransoletki tez niet.
        • sfornarina Re: Sukienka! 02.04.14, 09:33
          Jejku, dziekuje dziewczyny!
          Jak zobaczylam te sukienke, to od razu pomyslalam, ze ta, albo zadnasmile Zobaczymy tylko, co z tego wyjdzie, bo wymiary przez internet wysylam i na odleglosc bede szylasmile
      • beatrix-kiddo Re: Sukienka! 01.04.14, 14:48
        Prześliczna! Uwielbiam koronkowe sukienki!
      • kaga9 Re: Sukienka! 01.04.14, 18:20
        Super! Piękna koronkasmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka