Dodaj do ulubionych

Ślub w innej parafii

IP: 195.164.48.* 24.11.04, 18:23
Jakie formalności sa związane z ślubem w innej parafii niz parafia panny i
pana młodych? Wybrałam sobie śliczny kościółek na wsi, ale strasznie ciężko
mi się dogaduje z księdzem w sprawach formalnych. Po kilku spotkaniach z nim
nadal nie wiem jakie dokumenty powinnam dostarczyć (przede wzystkim co
powinnam załatwić w naszych parafiach)?
Macie może jakieś doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • Gość: monia Re: Ślub w innej parafii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 19:42
      ze swojej parafi bierzesz zaświadczenie że chcesz wziąć ślub w innym kościele.
      ja za swoje musiałam zapłacić nie daj się naciągnąć! nasz ksiądz był beszczelny
      i zażadaał połowy jak za ślub 200zl!dajesz w to w kościele w którym masz zamiar
      wziąć ślub razem ze wszystkimi potrzebnymi dokumentami czyli np. zaświadczeniem
      o ukończeniu kursu przedmałżeńskiego . nie pamiętam co tam się jeszcze dawało.
      • Gość: aga Re: Ślub w innej parafii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 22:35
        Ja właśnie w tę sobotę biorę ślub(27.11)w innej parafi niż moja i
        narzeczonego.Aby udzielono nam slubu musieliśmy dostarczyś tzw.licencję z
        parafi jednego z nas.Dostaliśmy od księdza spis co musimy dostarczyć aby ją
        otrzymać:
        1.metryki chrztu(nie mogą być starsze jak wydane 3 m-ce wstecz)
        2.odbyte nauki przedślubne i spotkania z psychologiem
        3.wygłoszone zapowiedzi w naszych(mojej i narzeczoneg)parafiach
        4.zaświadczenie z usc(w przypadku konkordatowego)
        5.odbyte 2 spowiedzi przedślubne
        6.zaświadczenia o bierzmowaniu
        Trochę tego jest ale się nie przejmuj wszystko da się załatwić.My
        zdecydowaliśmy się na ślub 9.10.2004 i już wszystko mamy.W sobotę jest ten
        NAJWAŻNIEJSZY I NAJPIĘKNIEJSZY dzień w naszym życiu i bardzo się cieszymy.
        Pozdrawiam wszystkie przyszłe Panny Młode.
        AGA
    • Gość: kaśka Re: Ślub w innej parafii IP: *.spox.org / *.org 24.11.04, 22:47
      Ze swojej albo młodego parafii musicie mieć licencje albo zezwolenie na ślub w
      innej parafii. Te dwie rzeczy to nnie to samo!!!
      Zezwolenie- to pozwolenie na ślub, bierze się to w swojej parafii i zanosi do
      parafii w której chce się brać ślub i tam załatwia się wszystkie formalności
      (spisuje protokół i przedstawia potrzebne do ślubu dokumenty)
      licencja- to też zezwolenie, z tą różnicą, że wszystkie formalności załatwiasz
      w swojej parafii, tam też spisujesz protokół. jak masz już wszystko załatwione
      ksiądz z twojej parafii wystawia licencje, którą zanoszisz tam gdzie ma być
      ślub.
      Ja też biorę ślub w nie swojej parafii i dostałam od księdza zezwolenie. Nic za
      nie nie zapłaciłam.
      • mea8 Re: Ślub w innej parafii 25.11.04, 11:34
        NIc dodać nic ująć. Też braliśmy ślub w obcym kościele. Dodam, że za te
        papierzyska ze swoich parafii daliśmy co łaska tj po 20 zł.
        • Gość: ewcia1980 Re: Ślub w innej parafii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 19:04
          ja mam jeszcze pytanie.
          czy komus sie zdarzyło, ze ksiądz nie zgodził sie na slub w innej parafii.
          ja w zeszłym roku "na koledzie" pytałam o to ksiedza jeszcze tak czysto
          teoretycznie. powiedział, ze wolałby zebym brała slub w mojej parafii, bo mają
          mało slubów.
          wcale sie nie dziwie dlaczego. kosciółek malutki, mało urokliwy i do tego w
          byłej stołówce po ruskich. ja chce brac slub w katedrze, gdzie brali slub moi
          rodzice i gdzie byłam chrzczona.
          pozdrawiam.
          • Gość: Ania_K Re: Ślub w innej parafii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 20:59
            Witaj Ewcia, wcale Ci sie nie dziwie i zycze osigniecia celu.
            Wiem, ze proboszcz mojej parafii (Warszawa) rowniez niezbyt chetnie
            udziela "pozwolenia" - jeszcze tylko nie wiem, ile ono kosztuje, ale wkrotce
            bede juz wiedziala.
            Badz co badz, kazdy slub to zastrzyk gotowki dla danej parafii...
            Ale skoro to nie kosciol (z malej litery - bo chodzi tu o budynek) chodzi, ale
            o Kosciol, to chyba ksiedzu nie powinno zalezec gdzie, ale ze w ogole...
            No, chyba, ze chce zarobic...
            Ech, szkoda gadac.
            Pozdrawiam,
            • Gość: ewcia1980 Re: Ślub w innej parafii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 21:44
              nie dodałam jeszcze, ze slub planuje brać w dniu 28 rocznicy slubo moich
              rodziców, wiec tym bardziej mi zalezy na tym kosciele.
              mam nadzieje, że chocby z tego powodu ksiądz nie bedzie robił problemów.
              do Ani_K: jak juz bedziesz wiedziała ile kosztuje NIE branie ślubu w swoim
              kosciele to daj znac.
              pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka