Gość: Magda IP: 69.177.149.* 16.03.05, 18:47 Kiedy trzeba sie zglosic po dokumenty do USC, jezeli chcemy wziac slub konkordatowy? Czy to ma byc USC w miejscu urodzena, czy zamieszkania? Z gory dziekuje za wskazowki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aga Re: Dokumenty z USC IP: *.acn.waw.pl 16.03.05, 18:53 dokumenty z USC odbierasz najwcześniej 3 miesiące przed ślubem, idziecie do usc jednego z Was - wg. miejsca zameldowania, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Dokumenty z USC IP: 69.177.149.* 16.03.05, 18:57 Dziekuje Aga i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiabisia Re: Dokumenty z USC IP: *.zacisze.zgora.pl 16.03.05, 20:23 Jesli zmieniłaś miejsce zamieszkania i podlega ono już pod inny USC to będziesz musiała mieć ze sobą swój odpis aktu urodzenia, który tam pozostawisz. Za sporządzenie dokumentów - dostaniesz 3 kartki... - płaci się 75 zł... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Śmieszek Re: Dokumenty z USC IP: *.skwer / 217.153.142.* 16.03.05, 23:41 Czy faktycznie komplet dokumentów kosztuje 75 zł, bo ja telefonicznie dopytywałam sie i usłyszałam, że ok. 120 zł, a to różnica... Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: Dokumenty z USC 17.03.05, 09:07 Płaciłam 20 złotych za odpis aktu urodzenia, narzeczony nie płacił, zarejestrowany w tym samym urzędzie, który spisywał zaświadczenie do ślubu. A za zaświadczenie zapłaciliśmy 80,50 Dokumenty odebraliśmy 9 marca, tracą ważność 9 czerwca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia Re: Dokumenty z USC IP: *.chello.pl 17.03.05, 11:38 A ile wazny jest akt urodzenia wydany przez USC?, jaki cel trzeba wpisac we wniosku o wydanie odpisu aktu urodzenia? czy jest to skrócony, czy zupełny akt urodzenia? ile odpisów trzeba zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś
zyta16 Re: Dokumenty z USC 17.03.05, 11:40 czy to oznacza że jezeli mieszkamy w dwóch innych miastach to idziemy tylko do jednego usc w jego albo moim mieście? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia Re: Dokumenty z USC IP: *.chello.pl 17.03.05, 11:47 zgadza sie, idziecie z dowodem osobistym i aktem urodzenia do jednego urzedu stanu cywilnego, najlepiej w tym miescie gdzie bedziecie brali slub. Odpowiedz Link Zgłoś
mamoniowa2 Re: Dokumenty z USC 17.03.05, 11:54 Zawarcie małżeństwa następuje w urzędzie stanu cywilnego wybranym przez osoby zamierzające wstąpić w związek małżeński. 2. Zaświadczenie stwierdzające brak okoliczności wyłączających zawarcie małżeństwa wydaje kierownik urzędu stanu cywilnego miejsca zamieszkania jednej z osób zamierzających zawrzeć małżeństwo w sposób określony w art. 1 § 2 i 3 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego. 2a. Wniosek o wydanie zaświadczenia, o którym mowa w ust. 2, oraz zaświadczenie są wolne od opłat. Jest to cytat z ustawy Prawa o aktach stanu cywilnego. Nie rozumiem więc dlaczego pobrano od Was opłaty???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia Re: Dokumenty z USC IP: *.chello.pl 17.03.05, 12:19 Ooo, dzieki za tak wazna wiadomosc. bylam dzis akurat w USC i u mnie tez kosztuje i to nie malo, bo 75zł. Jestes pewna, ze tak jest? bo z tego co słyszalam to we wszystkich USC pobieraja za to oplaty. Czy to mozliwe, ze USC nie przestrzegaja prawa? Odpowiedz Link Zgłoś
ulakoszula Re: Dokumenty z USC 17.03.05, 20:22 W Białymstoku za dokument z USC o braku przeciwskazań do zawarcia małżeństwa (3 egzemplarze) płaci się 80zł. Odpowiedz Link Zgłoś