Dodaj do ulubionych

przynależność do parafii

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 11:01
Chcę zapytać, co decyduje o tym, że jestem z tej a nie innej parafii; oboje
pochodzimy z innych miejscowości, a mieszkamy w zupełnie innej, w której
chcemy wziąć ślub, przy czym tylko ja jestem zameldowana na pobyt czasowy,
ale mieszkać tam będziemy na stałe bo tu mamy własne mieszkanie, i dlatego
chce zapytać, czy wystarczy się zameldować, zeby to była moja nasza parafia i
w ten sposób unikniemy różnego typu pozwoleń i gmatwaniny w załatwianiu
formalności kościelnych? dzięki
Obserwuj wątek
    • Gość: vinga Re: przynależność do parafii IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 30.03.05, 11:09
      O ile sie orientuje, ale nie wiem tego dokładnie, przynalezysz do parafii, w
      której jest faktyczne miejsce twojego zamieszkania, nie zameldowania, trwajace
      min 6 miesięcy. Tak cos mówił nam ksiądz gdy byliśmy rezerwować termin w
      kościele. Ale dopytaj się najlepiej księdza z parafii w której chcesz wziąć ślub
    • Gość: deczko Re: przynależność do parafii IP: *.energis.pl 30.03.05, 11:13
      Nie trzeba sie meldowac. Twoja parafia jest tam gdzie mieszkasz na stale )nawet
      bez zameldowania, np. wynajmowane mieszkanie), a nie tam gdzie spedzilas swoje
      dziecinstwo, mlodosc.
      • Gość: anka Re: przynależność do parafii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 11:45
        dzięki za odpowiedź, w piatek się wybieram do księdza, zobaczymy co powie;dzięki
    • Gość: aga Re: przynależność do parafii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 12:11
      Pytałam się księdza z parafii w której jestem zameldowana jak to wygląda (bo
      mieszkam gdzie indziej) - powiedział, że liczy sie ta parafia (ta jest twoją
      parafią) w ktorej mieszkasz od 3 miesięcy
      • Gość: agnieszka83 Re: przynależność do parafii IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 30.03.05, 12:15
        smile i dobrze ominie mnie zalatwanie licencji u ksiedza biznesmena smile zameldowana
        jestem od 4 lat gdzie indziej a odkad pamietam mieszka u rodzicow (jeszcze) i
        tu bralam komunie i bierzmowanie i tu chce slub smile dobrze ze chociaz z tym nie
        bedzie problemu smile i omninie mnie jedno co laska na licencje tongue_out
      • ivrosze Re: przynależność do parafii 30.03.05, 14:55
        Aga, to nie trzeba mieć zameldowania, żeby przynależeć do parafii? A kto
        udowodni, że mieszkam tam naprawdę?
    • Gość: aga1983 Re: przynależność do parafii IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 30.03.05, 13:36
      Kan. 1115 - Małżeństwa winny być zawierane w parafii, gdzie przynajmniej jedno
      z nupturientów posiada stałe albo tymczasowe zamieszkanie lub miesięczny pobyt;
      gdy zaś chodzi o tułaczy, w parafii, gdzie aktualnie przebywają. Za zezwoleniem
      własnego ordynariusza albo własnego proboszcza, wolno małżeństwo zawrzeć gdzie
      indziej.

to jest z prawa kanonicznego... tak to popisali ze ja zrozumialam ze chodzi o
      zameldowanie w koncu przy zameldowaniu mowi sie o stałym, tymczasowym lub
      miesiecznym....
      kurde jakby nie mogli tego jasniej napisac
    • Gość: yskyerka Re: przynależność do parafii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 15:04
      Nie musicie mieć meldunku. Wystarczy oświadczenie, że tam mieszkacie, kiedy
      będziecie spisywali protokół przedślubny.
      • lama_83 Re: przynależność do parafii 30.03.05, 15:13
        Więc ustalmy... Chcąc wziąść ślub w parafii moich dziadków, nie muszę chodzić
        po licencję do swojej parafii, tylko oświadczyć, że mieszkam u nich i to
        starczy? Zbyt piękne, aby mogło być prawdziwe...
        • lama_83 Re: przynależność do parafii 30.03.05, 15:15
          nawet jesli nie jestem u Nich zameldowana?
          • Gość: deczko Re: przynależność do parafii IP: *.energis.pl 30.03.05, 17:38
            Moja siostra nie byla zameldowana i bez problemu uzyskala licencje od ksiedza z
            parafii gdzie mieszkalismy.

Warto zaprosic ksiedza na kolede. Do nas ksiadz przyszedl i jak uslyszal ile tu
            mieszkamy, to wprost nakazal aby wpisac nas jako parafian. Mieszkam tam juz
            cztery lata, nie jestem zameldowana, ale do parafii naleze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka