Dodaj do ulubionych

brak świadectwa z religii

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.05, 13:26
Mam problem. Nie mam świadectwa z religii - nie chodziłam. Czy jest ono
bezwzględnie wymagane? A jeśli tak to czy są jakieś kursy ktore moga je
zastapić? Ślub w sierpniu. Proszę o odp. pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Karolina Re: brak świadectwa z religii IP: *.chello.pl 17.04.05, 17:29
      Moze wystarczy kurs przedmalzenski?
      Najlepiej po prostu zapytaj ksiedza, ktory bedzie wam udzielal slubu, bo co
      parafia to obyczaj.
      Powodzenia!
      • Gość: a Re: brak świadectwa z religii IP: 195.94.206.* 18.04.05, 08:56
        świadectwo religii nie jest wymagane to bzdura
    • Gość: laburka Re: brak świadectwa z religii IP: *.lubin.dialog.net.pl 18.04.05, 09:15
      to nie bzdura , u mnie też jest wymagane, i też mam ten sam problem.
      na naukach przedmałżeńskich proboszcz mówił , że jak ktoś nie będzie miał
      swiadectwa to będzie zapytany o znajomość podstwowych modlitw, i chyba to
      wszystko, takze nie powinno byc problemów, to jeszcze zależy na jakiego księdza
      się trafi.
      • Gość: iza Re: brak świadectwa z religii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 09:31
        U mnie podczas spisywania protokołu przedślubnego ksiądz nawet nie pytał o
        zadne świadectwo z religii tylko metrykę chrztu i zaświadczenie o bierzmowaniu.
        To chyba zalezy od podejscia księdza,ale wydaje mi się ,że nie ma takiego
        wymogu.
    • Gość: Nell Re: brak świadectwa z religii IP: *.devs.futuro.pl 19.04.05, 14:24
      Oczywiscie, ze swiadectwo z religii jest wymagane, w przypadku braku ksiadz robi
      dodatkowe spotkanie, ale nie wiem, co ma na nim byc.
    • Gość: Marta BG Re: brak świadectwa z religii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 16:26
      Ocena z religii jest wymagana. Tak jest napisane przynajmniej w tych wszystkich
      dokumentach, które trzeba przygotować. Ja na religię nie chodziłam. A że
      proboszcza mam bardzo surowego, to zdawałam co tydzień jeden rozdział z
      katechizmu kościoła katolickiego. Powiem tylko, że liczy on ponad 700 stron.
      W sobote byłam ostatni raz, na całe szczęście, bo ślub mam w przyszłą sobotę.
      Tak więc jak widać co ksiądz to obyczaj.
      Ja miałam w każdym razie przechlapane.

Pozdrawiam!
    • chipsi Re: brak świadectwa z religii 19.04.05, 18:20
      Mój narzeczony też nie miał świadectwa z religii i ksiądz poinformował nas o
      możliwości odbycia katechumenatu i tak tez zrobiliśmy. Narzeczony zapisał się w
      jednej z pobliskich parafi na taką katechezę na która składała się z dziesięciu
      czterdziesto piecio minutowych spotkań. Na spotkaniach tych ksiądz prowadzący
      robił krótki wykład poprzedzony modlitwą a potem trochę rozmawialiśmy. Na
      ostatnim spotkaniu troche odpytywał z modlitw, przykazan i takich tam, ale w
      sumie było miło i przyjemnie. Fajny ksiądz, nie przynudzał smile
      • Gość: nikta Re: brak świadectwa z religii IP: *.csk.pl 19.04.05, 19:59
        u mnie jest podobnie... moj przyszly maz nie lubil sie ze swoim ksiedzem w
        szkole wiec nie chodzilbig_grin a teraz odrabia 10 spotkan na katecheziesmile
    • Gość: anka Re: brak świadectwa z religii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.05, 17:28
      dzięki za odp.
      • Gość: iza Re: brak świadectwa z religii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 19:44
        A ja dzwonilam do koscioła sw.Floriana w Wawie i ksiądz powiedział,ze
        swiadectwo z religii nie jest wymagane jak sie odbędzie normalne ,10
        spotkaniowe nauki przedmalzenskie, takie same jak dla tych co religię na
        świadectwie mają.
        • rozalia29 Re: brak świadectwa z religii 21.04.05, 19:50
          Nam też ksiądz podczas rozmowy o przygotowaniach do ślubu nic nie mówił o takim
          świadectwie. To co w takim razie z bierzmowaniem, przecież jak się nie chodziło
          na religię to nie można chyba było przystąpić do tego sakramentu. A oczywiste,
          że bierzmowanym do ślubu trzeba być i już (oprócz niektórych wyjatków).
        • chipsi Re: brak świadectwa z religii 21.04.05, 21:24
          10 spotkań dla wszystkich? Koszmar;] My mieliśmy tylko 1 spotkanie (ale za to
          miłe i przyjemne) i 3 w poradni.
    • Gość: Magda Re: brak świadectwa z religii IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.04.05, 19:54
      Dziewczyny, pocieszylyscie mnie troche, bo ja oczywiscie na religie tez nie
      chodzilam a teraz mam stracha przed pierwsza wizyta w Kosciele smile Po
      przeczytaniu Waszych wypowiedzi mam nadzieje, ze trafie na ksiedza-aniola,
      ktory o nie nie zapyta, a jesli zapyta i trzeba bedzie sie przyznac, to nie
      palnie mi wykladu tylko konkretnie powie jak naprawic ten grzech... smile
    • gusiaka Re: brak świadectwa z religii 21.04.05, 22:07
      Już się zakręciłam, pomóżcie mi. Właśnie znalazłam świadectwo z osotatniej
      klasy liceum, jest na nim religia. Czy to znaczy że już nie muszę chodzić na
      nauki przedmałżeńskie, tylko na 3 spotkania w poradni?? Czy to nie ma z tym nic
      wspólnego??
      • chipsi Re: brak świadectwa z religii 22.04.05, 20:23
        Musisz uczęszcz.. na nauki (lub "naukę" jak u mnie) i do poradni. Świadectwo
        jest potrzebne mimo to.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka