Gość: anka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.05, 13:26 Mam problem. Nie mam świadectwa z religii - nie chodziłam. Czy jest ono bezwzględnie wymagane? A jeśli tak to czy są jakieś kursy ktore moga je zastapić? Ślub w sierpniu. Proszę o odp. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Karolina Re: brak świadectwa z religii IP: *.chello.pl 17.04.05, 17:29 Moze wystarczy kurs przedmalzenski? Najlepiej po prostu zapytaj ksiedza, ktory bedzie wam udzielal slubu, bo co parafia to obyczaj. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: brak świadectwa z religii IP: 195.94.206.* 18.04.05, 08:56 świadectwo religii nie jest wymagane to bzdura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laburka Re: brak świadectwa z religii IP: *.lubin.dialog.net.pl 18.04.05, 09:15 to nie bzdura , u mnie też jest wymagane, i też mam ten sam problem. na naukach przedmałżeńskich proboszcz mówił , że jak ktoś nie będzie miał swiadectwa to będzie zapytany o znajomość podstwowych modlitw, i chyba to wszystko, takze nie powinno byc problemów, to jeszcze zależy na jakiego księdza się trafi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: brak świadectwa z religii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 09:31 U mnie podczas spisywania protokołu przedślubnego ksiądz nawet nie pytał o zadne świadectwo z religii tylko metrykę chrztu i zaświadczenie o bierzmowaniu. To chyba zalezy od podejscia księdza,ale wydaje mi się ,że nie ma takiego wymogu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nell Re: brak świadectwa z religii IP: *.devs.futuro.pl 19.04.05, 14:24 Oczywiscie, ze swiadectwo z religii jest wymagane, w przypadku braku ksiadz robi dodatkowe spotkanie, ale nie wiem, co ma na nim byc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta BG Re: brak świadectwa z religii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 16:26 Ocena z religii jest wymagana. Tak jest napisane przynajmniej w tych wszystkich dokumentach, które trzeba przygotować. Ja na religię nie chodziłam. A że proboszcza mam bardzo surowego, to zdawałam co tydzień jeden rozdział z katechizmu kościoła katolickiego. Powiem tylko, że liczy on ponad 700 stron. W sobote byłam ostatni raz, na całe szczęście, bo ślub mam w przyszłą sobotę. Tak więc jak widać co ksiądz to obyczaj. Ja miałam w każdym razie przechlapane. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: brak świadectwa z religii 19.04.05, 18:20 Mój narzeczony też nie miał świadectwa z religii i ksiądz poinformował nas o możliwości odbycia katechumenatu i tak tez zrobiliśmy. Narzeczony zapisał się w jednej z pobliskich parafi na taką katechezę na która składała się z dziesięciu czterdziesto piecio minutowych spotkań. Na spotkaniach tych ksiądz prowadzący robił krótki wykład poprzedzony modlitwą a potem trochę rozmawialiśmy. Na ostatnim spotkaniu troche odpytywał z modlitw, przykazan i takich tam, ale w sumie było miło i przyjemnie. Fajny ksiądz, nie przynudzał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikta Re: brak świadectwa z religii IP: *.csk.pl 19.04.05, 19:59 u mnie jest podobnie... moj przyszly maz nie lubil sie ze swoim ksiedzem w szkole wiec nie chodzil a teraz odrabia 10 spotkan na katechezie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: brak świadectwa z religii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.05, 17:28 dzięki za odp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: brak świadectwa z religii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 19:44 A ja dzwonilam do koscioła sw.Floriana w Wawie i ksiądz powiedział,ze swiadectwo z religii nie jest wymagane jak sie odbędzie normalne ,10 spotkaniowe nauki przedmalzenskie, takie same jak dla tych co religię na świadectwie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
rozalia29 Re: brak świadectwa z religii 21.04.05, 19:50 Nam też ksiądz podczas rozmowy o przygotowaniach do ślubu nic nie mówił o takim świadectwie. To co w takim razie z bierzmowaniem, przecież jak się nie chodziło na religię to nie można chyba było przystąpić do tego sakramentu. A oczywiste, że bierzmowanym do ślubu trzeba być i już (oprócz niektórych wyjatków). Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: brak świadectwa z religii 21.04.05, 21:24 10 spotkań dla wszystkich? Koszmar;] My mieliśmy tylko 1 spotkanie (ale za to miłe i przyjemne) i 3 w poradni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: brak świadectwa z religii IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.04.05, 19:54 Dziewczyny, pocieszylyscie mnie troche, bo ja oczywiscie na religie tez nie chodzilam a teraz mam stracha przed pierwsza wizyta w Kosciele Po przeczytaniu Waszych wypowiedzi mam nadzieje, ze trafie na ksiedza-aniola, ktory o nie nie zapyta, a jesli zapyta i trzeba bedzie sie przyznac, to nie palnie mi wykladu tylko konkretnie powie jak naprawic ten grzech... Odpowiedz Link Zgłoś
gusiaka Re: brak świadectwa z religii 21.04.05, 22:07 Już się zakręciłam, pomóżcie mi. Właśnie znalazłam świadectwo z osotatniej klasy liceum, jest na nim religia. Czy to znaczy że już nie muszę chodzić na nauki przedmałżeńskie, tylko na 3 spotkania w poradni?? Czy to nie ma z tym nic wspólnego?? Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: brak świadectwa z religii 22.04.05, 20:23 Musisz uczęszcz.. na nauki (lub "naukę" jak u mnie) i do poradni. Świadectwo jest potrzebne mimo to. Odpowiedz Link Zgłoś