Gość: eli IP: *.echostar.pl 19.04.05, 14:40 Ile płacicie za fotografa? Jaką kwote należy przenaczyc za fotoreportaż z dnia ślubu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: id Re: ile za fotografa? IP: *.w81-50.abo.wanadoo.fr 19.04.05, 14:47 My bedziemy mieli sesje tylko w stuio i za jeden album placimy 800 zl!W malym miescie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: ile za fotografa? IP: 195.47.201.* 19.04.05, 14:57 u mnie jeszcze lepiej- fotograf za 1 [!!!!]zdjecie w studio chce 120 zł!!! zrezygnowalismy z tego luksusu i zanlezlismy fotografa, ktory za 2 klisze chce 350zł. bedziemy mieli komplte duzych odbitek, 2 komplety malych i negatywy na wlasnosc. bedzie robil fotki w kosciele i w plenerze.70 zdjec wystarczy, aby zapelnic album i pokazywac babciom, ciotkom i calej reszcie pozdrwaiam i nie dajcie sie naciagac!!! aga Odpowiedz Link Zgłoś
jbloko Re: ile za fotografa? 23.05.05, 12:37 A skąd jesteś? W jakim mieście pracuje ten fotograf? pozdrawiam jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: ile za fotografa? IP: 80.50.30.* 25.04.05, 14:31 My płacimy za zdjęcia w plenerze i w studio 650 zł za album, ale nie pamietam ile zdjęć koło 40 na pewno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: ile za fotografa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 15:05 ja płacę 1600,00 w Pozaniu. Bedzą przygotowania, kościół, wesele do pokazu ogni sztucznych i plener kilka dni po wesele. Da to 80 zdjęć kolorowych(15 x 21) w albumie + 10 czarno - białych (jakiś duży format, akurat nie pamietam jaki)+ 252 zdjęcia kolorowe na kliszach ktore dostajemy i 36 na stykówce (klisz czarno- białych) nie dostajemy ale za 16,00 możemy mieć zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: ile za fotografa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 15:16 Ja płacę za 150 zdjęć (15x21) 650 zł, kolejne zdjęcie 2,50 zł. Jedno zdjęcie plenerowe 20 zł, 11 i następne 16 zł za sztukę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niki Re: ile za fotografa? IP: *.devs.futuro.pl 19.04.05, 15:37 Ja w Krakowie płace 1600 pln, w cenie 400 zdjęć w formacie 13x18 plus 40 zdjęć w formacie 15x21 z sesji plenerowej. Razem 440 odbitek + płyta CD (min. 400 zdjęć) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eli Re: ile za fotografa? IP: *.echostar.pl 19.04.05, 16:03 My za zdjęcia w studio i w plenerze + fotoreportaż ze ślubu płacimy 890zł. Myślę ,że to dobra cenowo oferta (zdjęcia w plenerze będziemy mieli robione dwa dni po ślubie, a w studio tego samego dnia co ślub)jestem z Poznania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: ile za fotografa? DO ELI IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 19.04.05, 16:55 o! gdzie tak tanio mozna w Poznaniu zrobić zdjecia? na taka oferte sie nie natknełam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niki Re: ile za fotografa? IP: *.devs.futuro.pl 19.04.05, 17:13 Wszedzie tak tanio mozna zrobic zdjecia. Wazne, by za tym szla jakosc!!! Warto zainwestowac w dobrego fotografa, to przeciez pamiatka na cale zycie. Sporo jest "fotografow", ktorych atutem jest niska cena, ale zdjecia sa kiepskiej jakosci, sprawiaja wrazenie sztucznych. Fotograf powinien pokazac nie tylko postacie mlodych, ale takze emocje, radosc chwili, a przede wszystkim milosc miedzy nowozencami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dioda Re: ile za fotografa? IP: *.icpnet.pl 19.04.05, 18:11 Poznań...my zapłacilismy za trzy albumy 2000 zł...w których znalazły się zdjęcia z wesela slubu i przygotowań, zdjęcia sa wklejane kolorowe na przemian ze zdjęciami w sepii na poczatku albumu zdjęcie grupowe całej naszej rodziny i gości...Oprócz tego ze fotograf zrobił przeszło 500 zdjęc sam wykonał nam albumy. nasza rodzina i znajomi sa zaczwyceni, prawde mówiąć krecilismy nosem bo cena wydawała się dla nas za wysoka ale zdjęcia fotografa były tak piękne ze zdecydowalismy sie i nie załujemy....Pozdrawiam Płaćcie za jakość Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: ile za fotografa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 21:22 Wydaje mi sie, ze absolutne minimum to 1000 zl... (mowie o reportazu i plenerze) Jesli fotograf bierze mniej to znaczy, ze jest po prostu kiepski. Ma kiepski, stary sprzet - a to moze wiele kosztowac na weselu. Druga sprawa to ilosc zdjec - albo ilosc, albo jakosc Nie da sie fizycznie na slubie zrobic 500 dobrych zdjec - to beda zdjecia z ktorych nalezy dopiero wybrac te ciekawe - no chyba, ze rola fotografa ma polegac na zrobieniu zdjec calej rodzinie x 3 + 50 zdjec z kosciola... Sadze, ze z takich 500 zdjec po wybraniu 150 mozna mowic o ciekawym albumie.. Sama wlasnie poszukuje fotografa - odwiedzilam juz z 20 (takze wirtualnie) i chyba jak na razie tylko jeden spelnia moje wymagania jakosciowe i zarazem cena miesci sie w granicach rozsadku... Dziewczyny - nie dajcie sie zwiesc pozora - jezeli nie macie kasy na fotografa to wogole nie wydawajcie na to pieniedzy - po co wyrzucac kase na miernej jakosci zdjecia... one za kilka lat beda tylko szpecily wasz album... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Narta Re: ile za fotografa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 21:46 my placimy 1450 za 150 zdjec, fotograf jest do naszej dyspozycji przez 10 godzin (przygotowania, slub, wesele, plener). Wybrane zdjecia dostajemy na CD, do tego album. Nie jest to chyba jakas maxymalna cena wiawszy od uwage, ze jest to jeden z najstarszych foto w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dioda Re: ile za fotografa? IP: *.icpnet.pl 20.04.05, 16:54 Z całego dnia w którym brałam slub czyli przygotowania kosciół plener wesele fotograf wykonał 500 zdjęć, jest to fizycznie mozliwe bo fizycznie posiadam te zdjęcia w cyfrowej i analogowej postaci, plener był wykonany innym aparatem analogowym, w albumach znajduja sie najlepsze najtrafniejsze ujecia... Zgadzam się ze za jakosc trzeba płacić nie za ilośc my zdecydowanie zapłacilismy za jakość zdjęcia maja bardzo ładne swiatło sa ostre maja piekne kolory,,,poprostu sa piękne ...pozdrawiam dioda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gzaj Re: ile za fotografa? IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.05, 09:51 Hej!Ja mogę Ci polecić naprawdę dobrego fotografa,który niem dośc,ze nie wyciąga ostatniego grosza z kieszeni to robi po prostu przepiekne zdjęcia.WIem po sobie,bo robił mi nie tylko na weselu,ale również osobna sesje zdjęciowa w plenerze,a obsługiwał wesele równiez moich znajomych.JEgo e-mail: robin70@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
adda5 Re: ile za fotografa? 19.04.05, 21:48 Na pewno nie zapłaciłabym 2000zł za fotografa! kimkolwiek by był... to totalne zdzierwsto!!!Uważam ,że nie ma reguły ile kto bierze, ale jakie robi zdjęcia i co nam , tylko nam się podoba. Ludzie nie dajcie się zwariować! Ktoś kto bierze 2tys zł. za sesje ślubną chce zarobić łatwą kase w krótkim czasie - okropne! współczuje wyboru takiego fotografa! Ja mam fotografa za 800zł i tak moim zdaniem to dużo! powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
evitka21 Re: tani wcale nie znaczy zły! 19.04.05, 22:02 a ja płacę za *reportaż w dniu slubu (błogosł,ślub,przyjęcie) *plener na drugi dzień *conajmniej 200 zdjec na CD 3oo zł (bez odbitek-chcemy sami wywołać) fotografowie są profesjonalni i co ważniejsze są pasjonatami i maja super sprzęt A prawda jest tak że te wszystkie kosmiczne ceny to ogromna przesada.Nawet oni sami tak mówią o innych. Po prostu sluby to super okazja na wyciaganie jak najwiekszej kasy i oni o tym doskonale wiedzą. Jestem z wrocka, a namiary na fotografa dostałam od pewnej forumki i jak ktos zainteresowany to chetnie podam. Dodam że oni w sa w miarę mozliwości mobilni ,trzeba sie dogadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: tani wcale nie znaczy zły! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 22:11 Co to znaczy super sprzet - dla Ciebie super czy wsrod profesjonalistow? Ile zrobili slubow juz w swoim zyciu? za 300 zl dostaniesz zdjecia ktore nawet nie widzialy programu do obrobki zdjec... niestety - ale to wlasnie poprawianie zdjec trwa najwiecej... jak dla mnie za 300 zl to amatorzy - balabym sie takich - maja jakas strone internetowa? mozna gdzies ich zdjecia zobaczyc? bo jesli jakosc bedzie ok - to warto ich polecac... ale to musialby ocenic ktos kto sie zna... Z pasjonatami bywa roznie - to tak jak ze sztuka - ktos cos zobaczy, inny nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KARO Re: PO CO OBRÓBKA? ZATUSZOWAC BŁĘDY? IP: *.icpnet.pl 19.04.05, 23:44 Czy profesjonalista powinien poprawiac zdjęcia po sobie "ktore nawet nie widzialy programu do obrobki zdjec... niestety - ale to wlasnie poprawianie zdjec trwa najwiecej... jezeli robi dobre zdjecia to poco ma je poprawiac PO CO? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: PO CO OBRÓBKA? ZATUSZOWAC BŁĘDY? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 00:38 Bo zdjecie z aparatu cyfrowego wymaga czegos takiego... Zdjecia z kliszy troche mniej - lecz tez chocby kadrowanie - kiedys wykonywalo sie je pod powiekszalnikiem, w dobie labow nie mozna bylo juz kadrowac... dobry fotograf jesli pracuje na negatywach (slajdach) skanuje swoje zdjecia i koryguje je pod katem kadru, jasnosci, kontrastu, koloru - a czasem wykonuje retusz (np gdzy pannie mlodej na srodku czola wyskoczy pryszcz... czy to jest blad? nie - robi to by zdjecia byly lepsze mowiac o obrobce nie mam na mysli dodawanie tandetnych ramek czy innych tragicznie wygladajacych efektow "specjalnej troski" moj fotograf pokazal mi jak mocno mozna zmienic zdjecie tak by nagle wydobyc z niego zupelnie nowa jakosc... i bynajmniej nie chodzi mi o odmlodzenie panny mlodej... (choc to tez mozliwe) Na prawde - zdjecie prosto z aparatu cyfrowego (na prawde profesjonalnego) jest nijakie - bez kolorow, bez kontrastu - to wszystko robi sie dopiero pozniej w programie graficznym - te aparaty sa tak zaprogramowane by mozna bylo wyciagnac jak najwiecej pozniej - liczy sie efekt koncowy a nie plik z aparatu. Ale zeby korzystac z takiego programu trzeb lat praktyki... a taki fachowiec ceni sie... niestety... choc uwazam, ze jak ktos wykonuje swoja prace dobrze to powinnien zostac nagrodzony... Odpowiedz Link Zgłoś
asiulek80 Re: PO CO OBRÓBKA? ZATUSZOWAC BŁĘDY? 20.04.05, 08:44 Oj Karo-nie masz pojęcia o czym piszesz))))))))))) Zdjęć sie nie poprawia a obrabia-przygotowuje się je do wydruku m.in.wyostrza kolory,rozjasnia,przyciemnia,robi się miksy,składanki,wstawia tekst,zmienia się kolory,albo robi z kolorowych sepie,czarno-białe,lub jakiś szczegół na zdjeciu jest kolorowy itd.Po to są programy do obróbki zdjęć.Po to jest Correl,Photoshop... Nie mam aparatu cyfrowego,ale zanim krytykuje-popytam i słucham uważnie odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: PO CO OBRÓBKA? ZATUSZOWAC BŁĘDY? IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 20.04.05, 08:59 A czy nie uważasz ze wyostrzanie, poprawianie, dodawanie odejmowanie kolorów jest potrzebne, czy takie zdjecia zyskują na wartosci, czy one sa wtedy naturalne? Kiczowato wyglada zdjecie na którym coś jest kolorowego a reszta np. Czarno biała po co to wszystko. ZDJECIA POWINNY EMANOWAĆ NATURALNOSCIA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Po co te miksy składanki? Rozumiem zamiane koloru ale cos takiego z tego co wiem mozna zrobic w kazdym laboratorium. po co poprawiac zdjecia? Odpowiedz Link Zgłoś
asiulek80 Re: PO CO OBRÓBKA? ZATUSZOWAC BŁĘDY? 20.04.05, 09:05 Zeby nie przedłużać i nie denerwować Ciebie,bo widzę po wykrzyknikach,że mnie nie rozumiesz -polecam przeczytanie tego,o napisała wyzej Twoja imienniczka,potem telefon do fotografa,lub lepiej paru-umówienie się na spotkanie i zobaczysz o co chodzi. Widziałam zdjęcia cyfrowe mojej przyjaciołki-są śliczne,ciepłe,kolorwe,w seppii itd.Tylko kunszt fotografa powoduje,ze nie jest to kicz.Zobacz sama-chyba,ze wolisz pisać i pisac,o czymś czego nie widziaś. Czytałam kiedys na forum,ze większość fotografów przestawia sie na cyfrę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasik Re: PO CO OBRÓBKA? ZATUSZOWAC BŁĘDY? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 13:01 Marto.. na prawde nie wiesz o czym piszesz Twoja imienniczka napisala co rozumie pod haslem obrobka Poprosilam mojego fotografa o pokazanie mozliwosci obrobki zdjec: zbigniewkruk.com/k/ - tutaj umiescil kilka plikow chyba latwo zobaczyc jak duzo mozna zmienic /po co tyle wykrzynikow? Odpowiedz Link Zgłoś
dafni Re: PO CO OBRÓBKA? ZATUSZOWAC BŁĘDY? 21.04.05, 13:03 Raczej Photoshop. Corel służy do grafiki wektorowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: ile za fotografa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 22:05 Chyba zle do tego podchodzisz... Ty patrzysz na to, ze on przychodzi na 10-12 godzin zrobic zdjecia. A on tak na prawde musi posiadac sprzet za minimum 20 tysiecy... do tego czas spedzony przy obrabianiu zdjec moze wyniesc nawet 50-80 godzin. Wymagasz tez od takiego fotografa odpowiedniego przygotwania merytorycznego(wiedza, umiejetnosci, technika) - 2000 zl to 600$ - dobry fotograf w europie wezmie za slub 5000 euro, w stanach 5000-1000 $, a slyszalam nawet o fotografie z Florydy ktory bierze za slub 17000$. Odliczajac koszt albumow i odbitek oraz dojazdu okazuje sie ze za 60 godzin pracy fotograf wezmie 1200-1500 zl - w roku sa 52 soboty - mozna przyjac ze 20 sobot jest slubnych - to daje 30000 zl - czyli 2500 miesiecznie - duzo czy malo? A za co kupi sprzet???? To nie jest kwestia latwego zarobku - to jest kwestia wiedzy jaka ten fotograf musi posiadac by zrobic te zdjecia. Chyba, ze komus wystarczy ze zdjec nie bedzie robic wojek Staszek... wtedy niech wezmie najtanszego... Odpowiedz Link Zgłoś
mysz1978 Re: ile za fotografa? 19.04.05, 22:32 Jejku! Nie krytykujcie od razu kogos kto nie wydaje nie wiadomo jakiej kasy za fotografa... Bez przesady Moze faktycznie za 1000zl da sie znalezc dobrego fotografa (moze akurat byc w miescie spora konkurencja i fotograf woli zarobic troszke mniej niz nie zarobic nic). Fakt ze to nie jest taki latwy zarobek i fotograf musi naprawde sie znac na rzeczy, ale ja jednak mam nadzieje ze na zdjecia z kosciola plus plener znajde kogos za 1000zl. Odpadaja zdjecia z wesela bo bede miala krotkie przyjecie i nie wiem czy beddziemy chcieli miec na te 5 godzin fotografa - jak jednak sie zdecydujemy, to oczywiscie sklonna bede zaplacic troche wiecej, jednak nie 2000... Odpowiedz Link Zgłoś
julek11 Re: ile za fotografa? 20.04.05, 07:04 Pozwólcie,ze się wypowiem. Mamy wesele w październiku i w ubiegłym roku zamówiliśmy fotografa. Jest to ten sam,którego ma Evitka.Płacimy za niego trochę więcej,ponieważ mamy inny rodzaj zdjęć-tradycyjne,wywołane i u nas jest całą noc na weselu.Wyjdzie nas to ok.800zł za wszystko Z tego co wiem,nie jest kiepski-bo bierze za mało,jak niektóre dziewczyny tu sugerują.Widziałam mnóstwo jego zdjęć,a nie tylko wybrane najładniejsze,a całe wesela i niczym nie odbiega od fotografów za 3199zł- w cenie promocyjnej.Ponadto jego zdjecia sa ciekawe i pomysłowe,w odróznieniu od fabryki,która pokazywały nam "wielkie firmy" ze stronkami internetowymi.Nie wiem,czy ma stronę internetową i jakos mnie to nie obchodzi. Byliśmy na targach w Halii Ludowej i nasz fotograf tam się wystawiał,ledwo moglismy się dopchac do niego i chwilkę z nim porozmawiać.Rozmawiałam z ludźmi,którzy mieli przez niego robione zdjęcia i są jak najbardziej zadowoleni. Gosć ma klasę,piszę umowę-w odróżnieniu od większosci,oddaje negatywy-w odrożnieniu od większości i jest uczciwy,przeszedł ileś wesel i dobrze doradził nam,którzy mamy nasze pierwsze(i mam nadz.ostatnie Dla tych,dla których ważny jest tylko sprzęt-mój narzeczony sprawdziłi są to m.in. aparaty-NIKON F5 i NIKON F100.Cyfrowych nie znam,bo my nie będziemy ich mieć. Nie znam się na zdjeciach cyfrowych kompletnie,ale nawet od znajomych wiem,że takie zdjęcia się obrabia I tak sobie mysle,ze jesli Wam cena Evitki albo moja nieodpowiada to poproscie go-napewno Wam ja podniesie pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
julek11 Re: ile za fotografa? 20.04.05, 07:06 Zapomniałam napisać-że te 800 zł-to praca fotografa za dwa dni;5 negatywów- zakup,wywołanie,odbitki,negatywy sa dla nas;dojazdy do nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dioda Re: ile za fotografa? IP: *.icpnet.pl 23.04.05, 17:53 Addo kochanie nie widziałas zdjęć albumu takze moze powstrzymaj się od osadów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysia Re: ile za fotografa? IP: *.bs.katowice.pl 20.04.05, 08:28 Mikołów Ceremonia ślubna oraz przygotowania i zdjęcia grupowe wszystkich co przyszli 320 zł, wychodzi ok 55 - 70 zdjęć 10x15 cm w albumach Reportaż - plener 350 zł/ 20 pozycji 10x15 cm oraz 15x20 cm lub 13x 18 cm - możliwość wyboru miejsca przez młodą parę. Wesele - zależy od ilości gości ( do 50 osób ) wychodzi ok 150 zdjęć za 450 zł. Dodatkowo zdjęcia na CD, oraz negatyw. Wszystkie fotografie z opisem dla ułatwienia wyboru doróbek oraz index dla podglądu. Znajoma fotograf"ka"nie zakład. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: ile za fotografa? IP: 213.241.28.* 20.04.05, 11:31 w stolicy 1200 - 3000 -zaleznie oczywiście co ma fotografować; sam plener w innym dniu niz slub to zazwyczaj ok 600 - 800 pln; A Ci za 3 tys nie zawsze sa tacy genialni jak sie cenią... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz Re: ile za fotografa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 15:01 hej, my za fotografa będziemy płacić w warszawie ok. 8zł za zdjęcie (sesja plenerowa, ślub, przyjęcie) w formacie 15/21, oprawione w ładny album, w białych ramkach (w tym również czarno-białe i sepia) możesz się dowiedzieć o jego ofertę na mail: wojtaro@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
nadobrypoczatek Re: do Niki 21.04.05, 09:42 A PAn Łyska ustawia ludzi wokół styropianowego prostopadłościnu... i też widzę u niego zdjecia typu PAni na pierwszym planie, Pan na drugim... więc nie wiem o co Ci chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
katherine34 Re: ile za fotografa? 21.04.05, 09:47 Pan Łysak też się powtarza np.zdjęcia w łodkach lub na białych krzeszłach. A 800 zł za parę zdjęc z pleneru plus jego dojazd(100 zł) to dużo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: ile za fotografa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.05, 09:59 a mnie się te zdjęcia nawet podobają. Oprócz tych w studio i w muzeum - bo takich nie znoszę poprostu. Mimo, że się powtarzają. Powiedzmy inaczej - widziałam dużo gorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vinga Re: ile za fotografa? IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 21.04.05, 12:52 Nie prawda, że tani fotograf jest kiepski, z resztą takie sumy jak niektórzy tu podają są strasznie duże i w naszym mieście nie ma nawet tak drogich fotografów. My płacimy naszemu 350zł robi 3 klisze po 36 zdjęć: reportaż i plener. Klisze i płyte ze zdjęciami dostajemy na własność, a wywołanych zdjęć około 30. I ten fotograf naprawde jest świetny bo widziałam jego zdjęcia z wesela koleżnki, naprawde wszystkim się podobały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: ile za fotografa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 15:06 To ze wszystkim sie podobaly, to nie znaczy ze jest swietny Wazne zeby Tobie po obejrzeniu 50 stron internetowych fotografow slubnych nadal sie tak samo podobaly.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vinga Re: ile za fotografa? IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 21.04.05, 15:13 Właśnie o to chodzi, obejrzałam większość stron internetowych które polecane są na tym forum i nie widzę żeby te zdjęcia w czym kolwiek od nich odbiegały. Dodam, że nie jestem zwolenniczką jakiś zdziwianych zdjęć, bardzo nowoczesnych, ale raczej tradycyjnych na łonie natury, a nie np na tle obdartej ściany. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: ile za fotografa? 21.04.05, 15:57 ja mam slub w okolicach Wawy, zdecydowalismy sie na fotografa, ktory zrobi nam zdjecia w kosciele, na weselu i w plenerze. 6 zł od sztuki - format calkiem duzy, a zdjęcia naprawdę bombowe. Za 100 sztuk zapłacę 600 zł, w studio zaplacilabym za 8 poz - 800 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: ile za fotografa? IP: 212.160.108.* 22.04.05, 18:44 Zdjęcia reportażowe powinny przedstawiać rzeczywistość-w jakich warunkach zostały wykonane.Można jedynie trochę wyostrzyć,podkadrować itp.Zdjęcia całkowicie przerobione wsepie,w ramki lub inne formy - nie są reportażówką - tylko zaliczane do sesji,grafikę komputerową.W zdjęcia reportażowe trzeba jak najmniej ingerować. Odpowiedz Link Zgłoś
madzialena22 Re: ile za fotografa? 22.04.05, 20:07 U nas w Szczecine u 4 najbardziej popularnych i najbardziej polecanych fotografów ceny są takie: za 32 zdjęcia w albumie (wybrane np z 60, +płytka z fotkami) płaci się 750zł. Wg nas jest to bardzo dużo kasy, dlatego sobie odpuściliśmy.. Zdjątka będzie robił nam kolega -świadek. Ma dobry sprzęt, teraz uczy się o fotografii, więc zrobi nam fotki.. Wykorzystamy kominek +nad nim dwie szable w domu wujka, stół bilardowy i instrumenty (jego brat ma zespół) w domu świadka + plener. Sami sobie opracujemy fotki w różne odcienie itp. Myślę, ze będzie oki. Za 32 fotki tyle kasy to przegięcie jak dla nas.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: ile za fotografa? IP: 212.160.108.* 23.04.05, 05:43 750 zl za300 fotek to troche za dużo.A najgorsze jest że ma robić kolega - amator.który ma dobry sprzet /zależy dla kogo dobry/,a nie ma pojęcia o pracy,bo jak piszesz dobiero się uczy.Jeszcze wiele wody upłynie w rzece zanim on się nauczy. Odpowiedz Link Zgłoś
madzialena22 Re: ile za fotografa? 24.04.05, 00:53 Niki napisałam 32 zdjęcia a nie 300 a jeśli chodzi o kumpla, to ja mu ufam.. sprzęt ma oki (jakiś tam sporwadzany),nie zwykłą cyfrówkę.. Poza tym skoro się uczy to chociaz trochę się już nauczył Zresztą lepsze to niż zwykla osoba robiąca foty jakimś badziewiem za 300zł. Wg mnie 32 zdjęcia nie są warte 750zł. A świadka poprosimy jeszcze o fotki w czasie przysięgi,na weselu itp. Wolę mieć więcej sredniej jakości niż kilka sztuk superaśnych. Postawiliśmy na bardzo dobrego kamerzystę.. i to się dla nas liczy Odpowiedz Link Zgłoś
julek11 Re: ile za fotografa? 24.04.05, 01:02 Czytajac powyższe posty-umacniam się w myśli:jak dobrze,ze znalezliśmy dobrego i taniego fotografa!Ja nie wiem,czy 800zł za ponad 180 zdjęć to duzo-i powiem WAm,że nie za wiele mnie to obchodzi,bo ja tak tego nie przeliczam. Nie będziemy mieć kamerzysty-bo nie chcemy,dziś będac Kościele u mojej koleżanki z roku zobaczyłam jak się zachowuje ponoć "profesjonalny "kamerzysta i dziękuję za takiego.Wolę sobie dołożyc jeden lub dwa negatywy niż wkurzać się przez cały dzień a potem noc i za to wkurzanie sie na kamerzystę gł.za jego buractwo zapłacić 1000-1700zł. Myślę,że Evitka równiez się cieszy-że wyda aż 300zł na fotografa.Dla jednych to mało dla innych dużo,a dla nas liczą się piekne nasze slubne zdjątka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znów ja Re: ile za fotografa? IP: *.pl / 213.155.191.* 24.04.05, 12:00 No własnie 800zł za 180 zdjęć, to nie 750 za 32!!!! ) Programik komputerowy jest, więc zdjęca,które zrobi nam kumpel wrzuci sie na kompa i dowolnie wyretuszuje, pozmienia barwy itp. A wcześniej wszystko omówimy, kiedy ma robić fotki,jak itp. Mam nadzieję,ze będzie dobrze.. A kamerzystę mamy na prawdę swietniego.. nie reklamują się zbytnio bo nie muszą.. I tak wszyscy potwierdziają,ze są oki. Wybraliśmy jeden z 5 dostępnych pakietów, wcześniej spędziliśmy prawie 3 godziny na prezentacji i rozmowach.. Będzie ok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna szukam fotografa w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 12:19 moze jakiegos polecacie? ( i kamerzyste tez ;0) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Migotka Re: szukam fotografa w Krakowie IP: 10.201.56.* 25.04.05, 15:00 My za Sesja 50 zdjęć – format 15x21, prezentacja komputerowa oraz DVD ( animacja zdjęć wraz z podkładem muzycznym , płyta PHOTO-CD ze zdjęciami w formacie do wywoływania płacimy 550 zł. Będzie to reportaż ze ślubu cywilnego i obiadu uroczystego. Nie wiem, czy to dużo, czy mało. Może i nie dużo... ale to nie jedyne 500 zł, które płacimy za tą imprezę. Ja, owszem, lubię oglądać zdjęcia, ale ponieważ w dzieciństwie robiono mi mnóstwo zdjęć (miałam dwóch profesjonalnych fotografów w rodzinie) to wiem, że potem ogląda się te zdjęcia coraz rzadziej, a poza tym ponad połowę "przelatuje", bo się powtarzają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: ile za fotografa? IP: 212.160.108.* 25.04.05, 16:29 Ja w tą sobote miałem wesele i zrobiłem 200 zdjęć profesjonalnych za 400 zł. Więc to przelicz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: ile za fotografa? IP: *.icpnet.pl 25.04.05, 22:13 Co znaczy profesjonalnych???? Odpowiedz Link Zgłoś
hanna100 Re: ile za fotografa? 26.04.05, 10:24 My za fotografa i kamerzystę w Gorzowie zapłaciliśmy 1800zł. Mamy 80 dużych zdjęć w albumie, 300 na płycie, płytę DVD ze skróconą wersją wesela, 3 kasety vieo (1 dla nas, 2 dla rodziców).Jestem bardzo zadowolona i ze zdjęć i z kasety! Myślę, że na tym nie ma co oszczędzać, to pamiatka na całe życie. A widziałam kilka zdjęć i kaset kręconych przez amatorów i naprawdę lepiej odżałować trochę kasy ,a mieć super pamiątekę, niż potem żałować, a przecież tego nie da się cofnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
yskyerka Re: ile za fotografa? 27.04.05, 18:03 Warszawa: 100 zdjęć 13x18 z przygotowań, kościoła i początku wesela/obiadu - 800 zł (wszystkie zdjęcia w albumie + na CD) z plenerem - 1100 zł Zdjęcia piękne. Jak ktoś chce, mogę podać namiary - yskyerka@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
viinga Re: ile za fotografa? 23.05.05, 15:16 Na weekendzie byłam zaprosić na wesele koleżankę, która miała robione zdjecia przez fotografa którego my równiez wynajeliśmy. Bardzo się ciesze, że na niego zdecydowaliśmy się, zdjęcia sa naprawde piękne. Album gratis w twardych oprawach formatu A4, w środku duże zdjęcia każde na osobnej stonie juz wklejone przez fotografa. Do tego nastepny album gratis, w którym znajduje się 100 zdjęć formatu 10/15. Do tego kilka zdjęć luzem na rozdanie.Cena 350zł Odpowiedz Link Zgłoś
yggdrassill Re: ile za fotografa? 26.05.05, 10:24 tu jest fotograf ktory za sesje bierze od kilku do kilkudziesieciu tysiecy dolarow mozna tez tak Odpowiedz Link Zgłoś
yggdrassill Re: ile za fotografa? 26.05.05, 10:28 sorry zapomnialem link wkleic www.davidbeckstead.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
beatakwasza Re: ile za fotografa? 26.05.05, 11:05 Prawda jest taka,ze dobry fotograf nie bedzie tani. Jezeli ktos liczy na to,ze w dniu slubu wyda 400 czy 600 zł i bedzie miał piekne zdjecia - to jest w błedzie. Tzn. moze i one beda sie komus podobały ale na pewno nie beda miały klasy zdjec profesjonalnych. Niestety,jak sie oglada zdjęcia fotografów,to Ci,którzy proponuja niskie ceny ,najczęściej sa bardzo kiepscy a w najlepszym wypadku średni. Za profesjonalne zdjecia wysokiej klasy trzeba zapłacic sporo,bo tez fotografia to taka sam sztuka jak malarstwo. Można kupic obrazek na straganie za 10 zł i obraz mistrza za kilkaset tysiecy. Zalezy co chcemy miec Odpowiedz Link Zgłoś