Dodaj do ulubionych

ile za fotografa?

IP: *.echostar.pl 19.04.05, 14:40
Ile płacicie za fotografa? Jaką kwote należy przenaczyc za fotoreportaż z
dnia ślubu?
Obserwuj wątek
    • Gość: id Re: ile za fotografa? IP: *.w81-50.abo.wanadoo.fr 19.04.05, 14:47
      My bedziemy mieli sesje tylko w stuio i za jeden album placimy 800 zl!W malym
      miescie!
      • Gość: aga Re: ile za fotografa? IP: 195.47.201.* 19.04.05, 14:57
        u mnie jeszcze lepiej- fotograf za 1 [!!!!]zdjecie w studio chce 120 zł!!!
        zrezygnowalismy z tego luksusu i zanlezlismy fotografa, ktory za 2 klisze chce
        350zł. bedziemy mieli komplte duzych odbitek, 2 komplety malych i negatywy na
        wlasnosc. bedzie robil fotki w kosciele i w plenerze.70 zdjec wystarczy, aby
        zapelnic album i pokazywac babciom, ciotkom i calej reszcie

pozdrwaiam i nie dajcie sie naciagac!!!
        aga
        • jbloko Re: ile za fotografa? 23.05.05, 12:37
          A skąd jesteś? W jakim mieście pracuje ten fotograf?

pozdrawiam
          jacek
      • Gość: kasia Re: ile za fotografa? IP: 80.50.30.* 25.04.05, 14:31
        My płacimy za zdjęcia w plenerze i w studio 650 zł za album, ale nie pamietam
        ile zdjęć koło 40 na pewno...
    • Gość: ada Re: ile za fotografa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 15:05
      ja płacę 1600,00 w Pozaniu. Bedzą przygotowania, kościół, wesele do pokazu ogni
      sztucznych i plener kilka dni po wesele. Da to 80 zdjęć kolorowych(15 x 21) w
      albumie + 10 czarno - białych (jakiś duży format, akurat nie pamietam jaki)+
      252 zdjęcia kolorowe na kliszach ktore dostajemy i 36 na stykówce (klisz czarno-
      białych) nie dostajemy ale za 16,00 możemy mieć zdjęcia.
      • Gość: aga Re: ile za fotografa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 15:16
        Ja płacę za 150 zdjęć (15x21) 650 zł, kolejne zdjęcie 2,50 zł. Jedno zdjęcie
        plenerowe 20 zł, 11 i następne 16 zł za sztukę.
    • Gość: Niki Re: ile za fotografa? IP: *.devs.futuro.pl 19.04.05, 15:37
      Ja w Krakowie płace 1600 pln, w cenie 400 zdjęć w formacie 13x18 plus 40 zdjęć w
      formacie 15x21 z sesji plenerowej. Razem 440 odbitek + płyta CD (min. 400 zdjęć)

• Gość: eli Re: ile za fotografa? IP: *.echostar.pl 19.04.05, 16:03
        My za zdjęcia w studio i w plenerze + fotoreportaż ze ślubu płacimy 890zł.
        Myślę ,że to dobra cenowo ofertawink
        (zdjęcia w plenerze będziemy mieli robione dwa dni po ślubie, a w studio tego
        samego dnia co ślub)jestem z Poznania.
        • Gość: Marta Re: ile za fotografa? DO ELI IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 19.04.05, 16:55
          o! gdzie tak tanio mozna w Poznaniu zrobić zdjecia? na taka oferte sie nie
          natknełam
          • Gość: Niki Re: ile za fotografa? IP: *.devs.futuro.pl 19.04.05, 17:13
            Wszedzie tak tanio mozna zrobic zdjecia. Wazne, by za tym szla jakosc!!!

Warto zainwestowac w dobrego fotografa, to przeciez pamiatka na cale zycie.
            Sporo jest "fotografow", ktorych atutem jest niska cena, ale zdjecia sa
            kiepskiej jakosci, sprawiaja wrazenie sztucznych. Fotograf powinien pokazac nie
            tylko postacie mlodych, ale takze emocje, radosc chwili, a przede wszystkim
            milosc miedzy nowozencami.
            • Gość: dioda Re: ile za fotografa? IP: *.icpnet.pl 19.04.05, 18:11
              Poznań...my zapłacilismy za trzy albumy 2000 zł...w których znalazły się
              zdjęcia z wesela slubu i przygotowań, zdjęcia sa wklejane kolorowe na przemian
              ze zdjęciami w sepii na poczatku albumu zdjęcie grupowe całej naszej rodziny i
              gości...Oprócz tego ze fotograf zrobił przeszło 500 zdjęc sam wykonał nam
              albumy. nasza rodzina i znajomi sa zaczwyceni, prawde mówiąć krecilismy nosem
              bo cena wydawała się dla nas za wysoka ale zdjęcia fotografa były tak piękne ze
              zdecydowalismy sie i nie załujemy....Pozdrawiam
              Płaćcie za jakość
              • Gość: Marta Re: ile za fotografa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 21:22
                Wydaje mi sie, ze absolutne minimum to 1000 zl... (mowie o reportazu i plenerze)
                Jesli fotograf bierze mniej to znaczy, ze jest po prostu kiepski. Ma kiepski,
                stary sprzet - a to moze wiele kosztowac na weselu.
                Druga sprawa to ilosc zdjec - albo ilosc, albo jakosc
                Nie da sie fizycznie na slubie zrobic 500 dobrych zdjec - to beda zdjecia z
                ktorych nalezy dopiero wybrac te ciekawe - no chyba, ze rola fotografa ma
                polegac na zrobieniu zdjec calej rodzinie x 3 + 50 zdjec z kosciola...
                Sadze, ze z takich 500 zdjec po wybraniu 150 mozna mowic o ciekawym albumie..
                Sama wlasnie poszukuje fotografa - odwiedzilam juz z 20 (takze wirtualnie) i
                chyba jak na razie tylko jeden spelnia moje wymagania jakosciowe i zarazem cena
                miesci sie w granicach rozsadku...

Dziewczyny - nie dajcie sie zwiesc pozora - jezeli nie macie kasy na fotografa
                to wogole nie wydawajcie na to pieniedzy - po co wyrzucac kase na miernej
                jakosci zdjecia... one za kilka lat beda tylko szpecily wasz album...
                • Gość: Narta Re: ile za fotografa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 21:46
                  my placimy 1450 za 150 zdjec, fotograf jest do naszej dyspozycji przez 10
                  godzin (przygotowania, slub, wesele, plener).
                  Wybrane zdjecia dostajemy na CD, do tego album. Nie jest to chyba jakas
                  maxymalna cena wiawszy od uwage, ze jest to jeden z najstarszych foto w
                  Warszawie.
                • Gość: dioda Re: ile za fotografa? IP: *.icpnet.pl 20.04.05, 16:54
                  Z całego dnia w którym brałam slub czyli przygotowania kosciół plener wesele
                  fotograf wykonał 500 zdjęć, jest to fizycznie mozliwe bo fizycznie posiadam te
                  zdjęcia w cyfrowej i analogowej postaci, plener był wykonany innym aparatem
                  analogowym, w albumach znajduja sie najlepsze najtrafniejsze ujecia...
                  Zgadzam się ze za jakosc trzeba płacić nie za ilośc my zdecydowanie
                  zapłacilismy za jakość zdjęcia maja bardzo ładne swiatło sa ostre maja piekne
                  kolory,,,poprostu sa piękne ...pozdrawiam dioda
                • Gość: gzaj Re: ile za fotografa? IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.05, 09:51
                  Hej!Ja mogę Ci polecić naprawdę dobrego fotografa,który niem dośc,ze nie
                  wyciąga ostatniego grosza z kieszeni to robi po prostu przepiekne zdjęcia.WIem
                  po sobie,bo robił mi nie tylko na weselu,ale również osobna sesje zdjęciowa w
                  plenerze,a obsługiwał wesele równiez moich znajomych.JEgo e-mail:
                  robin70@interia.pl
    • adda5 Re: ile za fotografa? 19.04.05, 21:48
      Na pewno nie zapłaciłabym 2000zł za fotografa! kimkolwiek by był...sad to
      totalne zdzierwsto!!!Uważam ,że nie ma reguły ile kto bierze, ale jakie robi
      zdjęcia i co nam , tylko nam się podoba. Ludzie nie dajcie się zwariować! Ktoś
      kto bierze 2tys zł. za sesje ślubną chce zarobić łatwą kase w krótkim czasie -
      okropne! współczuje wyboru takiego fotografa! Ja mam fotografa za 800zł i tak
      moim zdaniem to dużo! powodzeniawink
      • evitka21 tani wcale nie znaczy zły! 19.04.05, 21:56
        • evitka21 Re: tani wcale nie znaczy zły! 19.04.05, 22:02
          a ja płacę za
          *reportaż w dniu slubu (błogosł,ślub,przyjęcie)
          *plener na drugi dzień
          *conajmniej 200 zdjec na CD
          3oo zł (bez odbitek-chcemy sami wywołać)
          fotografowie są profesjonalni i co ważniejsze są pasjonatami i maja super sprzęt
          A prawda jest tak że te wszystkie kosmiczne ceny to ogromna przesada.Nawet oni
          sami tak mówią o innych. Po prostu sluby to super okazja na wyciaganie jak
          najwiekszej kasy i oni o tym doskonale wiedzą.
          Jestem z wrocka, a namiary na fotografa dostałam od pewnej forumki i jak
          ktos zainteresowany to chetnie podam. Dodam że oni w sa w miarę mozliwości
          mobilni ,trzeba sie dogadać.
          • Gość: Marta Re: tani wcale nie znaczy zły! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 22:11
            Co to znaczy super sprzet - dla Ciebie super czy wsrod profesjonalistow?
            Ile zrobili slubow juz w swoim zyciu?
            za 300 zl dostaniesz zdjecia ktore nawet nie widzialy programu do obrobki
            zdjec... niestety - ale to wlasnie poprawianie zdjec trwa najwiecej...

jak dla mnie za 300 zl to amatorzy - balabym sie takich - maja jakas strone
            internetowa? mozna gdzies ich zdjecia zobaczyc? bo jesli jakosc bedzie ok - to
            warto ich polecac... ale to musialby ocenic ktos kto sie zna...
            Z pasjonatami bywa roznie - to tak jak ze sztuka - ktos cos zobaczy, inny nie...
            • Gość: KARO Re: PO CO OBRÓBKA? ZATUSZOWAC BŁĘDY? IP: *.icpnet.pl 19.04.05, 23:44
              Czy profesjonalista powinien poprawiac zdjęcia po sobie "ktore nawet nie
              widzialy programu do obrobki zdjec... niestety - ale to wlasnie poprawianie
              zdjec trwa najwiecej...

jezeli robi dobre zdjecia to poco ma je poprawiac PO CO?
              • Gość: Marta Re: PO CO OBRÓBKA? ZATUSZOWAC BŁĘDY? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 00:38
                Bo zdjecie z aparatu cyfrowego wymaga czegos takiego...
                Zdjecia z kliszy troche mniej - lecz tez
                chocby kadrowanie -
                kiedys wykonywalo sie je pod powiekszalnikiem, w dobie labow nie mozna bylo juz
                kadrowac...
                dobry fotograf jesli pracuje na negatywach (slajdach) skanuje swoje zdjecia i
                koryguje je pod katem kadru, jasnosci, kontrastu, koloru - a czasem wykonuje
                retusz (np gdzy pannie mlodej na srodku czola wyskoczy pryszcz... wink

czy to jest blad?
                nie - robi to by zdjecia byly lepsze
                mowiac o obrobce nie mam na mysli dodawanie tandetnych ramek czy innych
                tragicznie wygladajacych efektow "specjalnej troski"
                moj fotograf pokazal mi jak mocno mozna zmienic zdjecie tak by nagle wydobyc z
                niego zupelnie nowa jakosc... i bynajmniej nie chodzi mi o odmlodzenie panny
                mlodej... (choc to tez mozliwe)
                Na prawde - zdjecie prosto z aparatu cyfrowego (na prawde profesjonalnego) jest
                nijakie - bez kolorow, bez kontrastu - to wszystko robi sie dopiero pozniej w
                programie graficznym - te aparaty sa tak zaprogramowane by mozna bylo wyciagnac
                jak najwiecej pozniej - liczy sie efekt koncowy a nie plik z aparatu. Ale zeby
                korzystac z takiego programu trzeb lat praktyki... a taki fachowiec ceni sie...
                niestety... choc uwazam, ze jak ktos wykonuje swoja prace dobrze to powinnien
                zostac nagrodzony...
              • asiulek80 Re: PO CO OBRÓBKA? ZATUSZOWAC BŁĘDY? 20.04.05, 08:44
                Oj Karo-nie masz pojęcia o czym piszeszsmile)))))))))))
                Zdjęć sie nie poprawia a obrabia-przygotowuje się je do wydruku m.in.wyostrza
                kolory,rozjasnia,przyciemnia,robi się miksy,składanki,wstawia tekst,zmienia się
                kolory,albo robi z kolorowych sepie,czarno-białe,lub jakiś szczegół na zdjeciu
                jest kolorowy itd.Po to są programy do obróbki zdjęć.Po to jest
                Correl,Photoshop...
                Nie mam aparatu cyfrowego,ale zanim krytykuje-popytam i słucham uważnie
                odpowiedzismile
                • Gość: Marta Re: PO CO OBRÓBKA? ZATUSZOWAC BŁĘDY? IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 20.04.05, 08:59
                  A czy nie uważasz ze wyostrzanie, poprawianie, dodawanie odejmowanie kolorów
                  jest potrzebne, czy takie zdjecia zyskują na wartosci, czy one sa wtedy
                  naturalne? Kiczowato wyglada zdjecie na którym coś jest kolorowego a reszta np.
                  Czarno biała po co to wszystko. ZDJECIA POWINNY EMANOWAĆ
                  NATURALNOSCIA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                  Po co te miksy składanki? Rozumiem zamiane koloru ale cos takiego z tego co
                  wiem mozna zrobic w kazdym laboratorium. po co poprawiac zdjecia?
                  • asiulek80 Re: PO CO OBRÓBKA? ZATUSZOWAC BŁĘDY? 20.04.05, 09:05
                    Zeby nie przedłużać i nie denerwować Ciebie,bo widzę po wykrzyknikach,że mnie
                    nie rozumiesz -polecam przeczytanie tego,o napisała wyzej Twoja
                    imienniczka,potem telefon do fotografa,lub lepiej paru-umówienie się na
                    spotkanie i zobaczysz o co chodzi.
                    Widziałam zdjęcia cyfrowe mojej przyjaciołki-są śliczne,ciepłe,kolorwe,w seppii
                    itd.Tylko kunszt fotografa powoduje,ze nie jest to kicz.Zobacz sama-chyba,ze
                    wolisz pisać i pisac,o czymś czego nie widziaś.
                    Czytałam kiedys na forum,ze większość fotografów przestawia sie na cyfręsmile
                  • Gość: Kasik Re: PO CO OBRÓBKA? ZATUSZOWAC BŁĘDY? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 13:01
                    Marto.. na prawde nie wiesz o czym piszesz
                    Twoja imienniczka napisala co rozumie pod haslem obrobka

Poprosilam mojego fotografa o pokazanie mozliwosci obrobki zdjec:
                    zbigniewkruk.com/k/ - tutaj umiescil kilka plikow
                    chyba latwo zobaczyc jak duzo mozna zmienic

/po co tyle wykrzynikow?

• dafni Re: PO CO OBRÓBKA? ZATUSZOWAC BŁĘDY? 21.04.05, 13:03
                  Raczej Photoshop. Corel służy do grafiki wektorowej.
      • Gość: Marta Re: ile za fotografa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 22:05
        Chyba zle do tego podchodzisz...
        Ty patrzysz na to, ze on przychodzi na 10-12 godzin zrobic zdjecia.
        A on tak na prawde musi posiadac sprzet za minimum 20 tysiecy... do tego czas
        spedzony przy obrabianiu zdjec moze wyniesc nawet 50-80 godzin.
        Wymagasz tez od takiego fotografa odpowiedniego przygotwania
        merytorycznego(wiedza, umiejetnosci, technika) - 2000 zl to 600$ - dobry
        fotograf w europie wezmie za slub 5000 euro, w stanach 5000-1000 $, a slyszalam
        nawet o fotografie z Florydy ktory bierze za slub 17000$.
        Odliczajac koszt albumow i odbitek oraz dojazdu okazuje sie ze za 60 godzin
        pracy fotograf wezmie 1200-1500 zl - w roku sa 52 soboty - mozna przyjac ze 20
        sobot jest slubnych - to daje 30000 zl - czyli 2500 miesiecznie - duzo czy malo?
        A za co kupi sprzet????
        To nie jest kwestia latwego zarobku - to jest kwestia wiedzy jaka ten fotograf
        musi posiadac by zrobic te zdjecia. Chyba, ze komus wystarczy ze zdjec nie
        bedzie robic wojek Staszek... wtedy niech wezmie najtanszego...
        • mysz1978 Re: ile za fotografa? 19.04.05, 22:32
          Jejku! Nie krytykujcie od razu kogos kto nie wydaje nie wiadomo jakiej kasy za
          fotografa... Bez przesady smile Moze faktycznie za 1000zl da sie znalezc dobrego
          fotografa (moze akurat byc w miescie spora konkurencja i fotograf woli zarobic
          troszke mniej niz nie zarobic nic). Fakt ze to nie jest taki latwy zarobek i
          fotograf musi naprawde sie znac na rzeczy, ale ja jednak mam nadzieje ze na
          zdjecia z kosciola plus plener znajde kogos za 1000zl. Odpadaja zdjecia z
          wesela bo bede miala krotkie przyjecie i nie wiem czy beddziemy chcieli miec na
          te 5 godzin fotografa - jak jednak sie zdecydujemy, to oczywiscie sklonna bede
          zaplacic troche wiecej, jednak nie 2000...
          • julek11 Re: ile za fotografa? 20.04.05, 07:04
            Pozwólcie,ze się wypowiem.
            Mamy wesele w październiku i w ubiegłym roku zamówiliśmy fotografa.
            Jest to ten sam,którego ma Evitka.Płacimy za niego trochę więcej,ponieważ mamy
            inny rodzaj zdjęć-tradycyjne,wywołane i u nas jest całą noc na weselu.Wyjdzie
            nas to ok.800zł za wszystko
            Z tego co wiem,nie jest kiepski-bo bierze za mało,jak niektóre dziewczyny tu
            sugerują.Widziałam mnóstwo jego zdjęć,a nie tylko wybrane najładniejsze,a całe
            wesela i niczym nie odbiega od fotografów za 3199zł- w cenie
            promocyjnej.Ponadto jego zdjecia sa ciekawe i pomysłowe,w odróznieniu od
            fabryki,która pokazywały nam "wielkie firmy" ze stronkami internetowymi.Nie
            wiem,czy ma stronę internetową i jakos mnie to nie obchodzi.
            Byliśmy na targach w Halii Ludowej i nasz fotograf tam się wystawiał,ledwo
            moglismy się dopchac do niego i chwilkę z nim porozmawiać.Rozmawiałam z
            ludźmi,którzy mieli przez niego robione zdjęcia i są jak najbardziej zadowoleni.
            Gosć ma klasę,piszę umowę-w odróżnieniu od większosci,oddaje negatywy-w
            odrożnieniu od większości i jest uczciwy,przeszedł ileś wesel i dobrze doradził
            nam,którzy mamy nasze pierwsze(i mam nadz.ostatniesmile
            Dla tych,dla których ważny jest tylko sprzęt-mój narzeczony sprawdziłi są to
            m.in. aparaty-NIKON F5 i NIKON F100.Cyfrowych nie znam,bo my nie będziemy ich
            mieć.
            Nie znam się na zdjeciach cyfrowych kompletnie,ale nawet od znajomych wiem,że
            takie zdjęcia się obrabiasmile
            I tak sobie mysle,ze jesli Wam cena Evitki albo moja nieodpowiada to poproscie
            go-napewno Wam ja podniesiesmile
            pozdrowionka
          • julek11 Re: ile za fotografa? 20.04.05, 07:06
            Zapomniałam napisać-że te 800 zł-to praca fotografa za dwa dni;5 negatywów-
            zakup,wywołanie,odbitki,negatywy sa dla nas;dojazdy do nas.
      • Gość: dioda Re: ile za fotografa? IP: *.icpnet.pl 23.04.05, 17:53
        Addo kochanie nie widziałas zdjęć albumu takze moze powstrzymaj się od osadów...
    • Gość: pysia Re: ile za fotografa? IP: *.bs.katowice.pl 20.04.05, 08:28
      Mikołówsmile
      Ceremonia ślubna oraz przygotowania i zdjęcia grupowe wszystkich co przyszli
      320 zł, wychodzi ok 55 - 70 zdjęć 10x15 cm w albumach
      Reportaż - plener 350 zł/ 20 pozycji 10x15 cm oraz 15x20 cm lub 13x 18 cm -
      możliwość wyboru miejsca przez młodą parę.
      Wesele - zależy od ilości gości ( do 50 osób ) wychodzi ok 150 zdjęć za 450 zł.
      Dodatkowo zdjęcia na CD, oraz negatyw.
      Wszystkie fotografie z opisem dla ułatwienia wyboru doróbek oraz index dla
      podglądu.
      Znajoma fotograf"ka"smilenie zakład.
    • Gość: aga Re: ile za fotografa? IP: 213.241.28.* 20.04.05, 11:31
      w stolicy 1200 - 3000 -zaleznie oczywiście co ma fotografować; sam plener w
      innym dniu niz slub to zazwyczaj ok 600 - 800 pln; A Ci za 3 tys nie zawsze sa
      tacy genialni jak sie cenią...
    • Gość: mariusz Re: ile za fotografa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 15:01
      hej,
      my za fotografa będziemy płacić w warszawie ok. 8zł za zdjęcie (sesja
      plenerowa, ślub, przyjęcie) w formacie 15/21, oprawione w ładny album, w
      białych ramkach (w tym również czarno-białe i sepia)
      możesz się dowiedzieć o jego ofertę na mail: wojtaro@wp.pl
    • nadobrypoczatek Re: do Niki 21.04.05, 09:42
      A PAn Łyska ustawia ludzi wokół styropianowego prostopadłościnu... i też widzę
      u niego zdjecia typu PAni na pierwszym planie, Pan na drugim... więc nie wiem o
      co Ci chodzi...
    • katherine34 Re: ile za fotografa? 21.04.05, 09:47
      Pan Łysak też się powtarza np.zdjęcia w łodkach lub na białych krzeszłach.
      A 800 zł za parę zdjęc z pleneru plus jego dojazd(100 zł) to dużo
      • Gość: ada Re: ile za fotografa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.05, 09:59
        a mnie się te zdjęcia nawet podobają. Oprócz tych w studio i w muzeum - bo
        takich nie znoszę poprostu. Mimo, że się powtarzają. Powiedzmy inaczej -
        widziałam dużo gorsze.
    • Gość: vinga Re: ile za fotografa? IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 21.04.05, 12:52
      Nie prawda, że tani fotograf jest kiepski, z resztą takie sumy jak niektórzy tu
      podają są strasznie duże i w naszym mieście nie ma nawet tak drogich fotografów.
      My płacimy naszemu 350zł robi 3 klisze po 36 zdjęć: reportaż i plener. Klisze i
      płyte ze zdjęciami dostajemy na własność, a wywołanych zdjęć około 30. I ten
      fotograf naprawde jest świetny bo widziałam jego zdjęcia z wesela koleżnki,
      naprawde wszystkim się podobały.
      • Gość: Ania Re: ile za fotografa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 15:06
        To ze wszystkim sie podobaly, to nie znaczy ze jest swietny wink

Wazne zeby Tobie po obejrzeniu 50 stron internetowych fotografow slubnych nadal
        sie tak samo podobaly.. smile
        • Gość: vinga Re: ile za fotografa? IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 21.04.05, 15:13
          Właśnie o to chodzi, obejrzałam większość stron internetowych które polecane
          są na tym forum i nie widzę żeby te zdjęcia w czym kolwiek od nich odbiegały.
          Dodam, że nie jestem zwolenniczką jakiś zdziwianych zdjęć, bardzo nowoczesnych,
          ale raczej tradycyjnych na łonie natury, a nie np na tle obdartej ściany.
    • vandikia Re: ile za fotografa? 21.04.05, 15:57
      ja mam slub w okolicach Wawy, zdecydowalismy sie na fotografa, ktory zrobi nam
      zdjecia w kosciele, na weselu i w plenerze. 6 zł od sztuki - format calkiem
      duzy, a zdjęcia naprawdę bombowe. Za 100 sztuk zapłacę 600 zł, w studio
      zaplacilabym za 8 poz - 800 zł.
    • Gość: niki Re: ile za fotografa? IP: 212.160.108.* 22.04.05, 18:44
      Zdjęcia reportażowe powinny przedstawiać rzeczywistość-w jakich warunkach
      zostały wykonane.Można jedynie trochę wyostrzyć,podkadrować itp.Zdjęcia
      całkowicie przerobione wsepie,w ramki lub inne formy - nie są reportażówką -
      tylko zaliczane do sesji,grafikę komputerową.W zdjęcia reportażowe trzeba jak
      najmniej ingerować.
    • madzialena22 Re: ile za fotografa? 22.04.05, 20:07
      U nas w Szczecine u 4 najbardziej popularnych i najbardziej polecanych
      fotografów ceny są takie: za 32 zdjęcia w albumie (wybrane np z 60, +płytka z
      fotkami) płaci się 750zł.

Wg nas jest to bardzo dużo kasy, dlatego sobie odpuściliśmy.. Zdjątka będzie
      robił nam kolega -świadek. Ma dobry sprzęt, teraz uczy się o fotografii, więc
      zrobi nam fotki.. Wykorzystamy kominek +nad nim dwie szable w domu wujka, stół
      bilardowy i instrumenty (jego brat ma zespół) w domu świadka + plener. Sami
      sobie opracujemy fotki w różne odcienie itp.
      Myślę, ze będzie oki.
      Za 32 fotki tyle kasy to przegięcie jak dla nas..
      • Gość: niki Re: ile za fotografa? IP: 212.160.108.* 23.04.05, 05:43
        750 zl za300 fotek to troche za dużo.A najgorsze jest że ma robić kolega -
        amator.który ma dobry sprzet /zależy dla kogo dobry/,a nie ma pojęcia o
        pracy,bo jak piszesz dobiero się uczy.Jeszcze wiele wody upłynie w rzece zanim
        on się nauczy.
    • madzialena22 Re: ile za fotografa? 24.04.05, 00:53
      Niki napisałam 32 zdjęcia a nie 300

a jeśli chodzi o kumpla, to ja mu ufam.. sprzęt ma oki (jakiś tam
      sporwadzany),nie zwykłą cyfrówkę.. Poza tym skoro się uczy to chociaz trochę
      się już nauczył wink
      Zresztą lepsze to niż zwykla osoba robiąca foty jakimś badziewiem za 300zł.
      Wg mnie 32 zdjęcia nie są warte 750zł.
      A świadka poprosimy jeszcze o fotki w czasie przysięgi,na weselu itp.
      Wolę mieć więcej sredniej jakości niż kilka sztuk superaśnych.

Postawiliśmy na bardzo dobrego kamerzystę.. i to się dla nas liczy wink
    • julek11 Re: ile za fotografa? 24.04.05, 01:02
      Czytajac powyższe posty-umacniam się w myśli:jak dobrze,ze znalezliśmy dobrego
      i taniego fotografa!Ja nie wiem,czy 800zł za ponad 180 zdjęć to duzo-i powiem
      WAm,że nie za wiele mnie to obchodzi,bo ja tak tego nie przeliczam.
      Nie będziemy mieć kamerzysty-bo nie chcemy,dziś będac Kościele u mojej
      koleżanki z roku zobaczyłam jak się zachowuje ponoć "profesjonalny "kamerzysta
      i dziękuję za takiego.Wolę sobie dołożyc jeden lub dwa negatywy niż wkurzać się
      przez cały dzień a potem noc i za to wkurzanie sie na kamerzystę gł.za jego
      buractwo zapłacić 1000-1700zł.
      Myślę,że Evitka równiez się cieszy-że wyda aż 300zł na fotografa.Dla jednych to
      mało dla innych dużo,a dla nas liczą się piekne nasze slubne zdjątka
      • Gość: znów ja Re: ile za fotografa? IP: *.pl / 213.155.191.* 24.04.05, 12:00
        No własnie 800zł za 180 zdjęć, to nie 750 za 32!!!! wink)
        Programik komputerowy jest, więc zdjęca,które zrobi nam kumpel wrzuci sie na
        kompa i dowolnie wyretuszuje, pozmienia barwy itp.
        A wcześniej wszystko omówimy, kiedy ma robić fotki,jak itp.
        Mam nadzieję,ze będzie dobrze..

A kamerzystę mamy na prawdę swietniego.. nie reklamują się zbytnio bo nie
        muszą.. I tak wszyscy potwierdziają,ze są oki.
        Wybraliśmy jeden z 5 dostępnych pakietów, wcześniej spędziliśmy prawie 3
        godziny na prezentacji i rozmowach.. Będzie ok
        • Gość: Anna szukam fotografa w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 12:19
          moze jakiegos polecacie? ( i kamerzyste tez ;0)
          • Gość: Migotka Re: szukam fotografa w Krakowie IP: 10.201.56.* 25.04.05, 15:00
            My za Sesja 50 zdjęć – format 15x21, prezentacja komputerowa oraz DVD (
            animacja zdjęć wraz z podkładem muzycznym , płyta PHOTO-CD ze zdjęciami w
            formacie do wywoływania płacimy 550 zł. Będzie to reportaż ze ślubu cywilnego i
            obiadu uroczystego. Nie wiem, czy to dużo, czy mało. Może i nie dużo... ale to
            nie jedyne 500 zł, które płacimy za tą imprezę. Ja, owszem, lubię oglądać
            zdjęcia, ale ponieważ w dzieciństwie robiono mi mnóstwo zdjęć (miałam dwóch
            profesjonalnych fotografów w rodzinie) to wiem, że potem ogląda się te zdjęcia
            coraz rzadziej, a poza tym ponad połowę "przelatuje", bo się powtarzają.
      • Gość: niki Re: ile za fotografa? IP: 212.160.108.* 25.04.05, 16:29
        Ja w tą sobote miałem wesele i zrobiłem 200 zdjęć profesjonalnych za 400 zł.
        Więc to przelicz.
        • Gość: ja Re: ile za fotografa? IP: *.icpnet.pl 25.04.05, 22:13
          Co znaczy profesjonalnych????
    • hanna100 Re: ile za fotografa? 26.04.05, 10:24
      My za fotografa i kamerzystę w Gorzowie zapłaciliśmy 1800zł. Mamy 80 dużych
      zdjęć w albumie, 300 na płycie, płytę DVD ze skróconą wersją wesela, 3 kasety
      vieo (1 dla nas, 2 dla rodziców).Jestem bardzo zadowolona i ze zdjęć i z
      kasety! Myślę, że na tym nie ma co oszczędzać, to pamiatka na całe życie. A
      widziałam kilka zdjęć i kaset kręconych przez amatorów i naprawdę lepiej
      odżałować trochę kasy ,a mieć super pamiątekę, niż potem żałować, a przecież
      tego nie da się cofnąć.
    • yskyerka Re: ile za fotografa? 27.04.05, 18:03
      Warszawa:

100 zdjęć 13x18 z przygotowań, kościoła i początku wesela/obiadu - 800 zł
      (wszystkie zdjęcia w albumie + na CD)

z plenerem - 1100 zł

Zdjęcia piękne. smile
      Jak ktoś chce, mogę podać namiary - yskyerka@gazeta.pl
    • viinga Re: ile za fotografa? 23.05.05, 15:16
      Na weekendzie byłam zaprosić na wesele koleżankę, która miała robione zdjecia
      przez fotografa którego my równiez wynajeliśmy. Bardzo się ciesze, że na niego
      zdecydowaliśmy się, zdjęcia sa naprawde piękne. Album gratis w twardych
      oprawach formatu A4, w środku duże zdjęcia każde na osobnej stonie juz wklejone
      przez fotografa. Do tego nastepny album gratis, w którym znajduje się 100 zdjęć
      formatu 10/15. Do tego kilka zdjęć luzem na rozdanie.Cena 350zł
    • yggdrassill Re: ile za fotografa? 26.05.05, 10:24
      tu jest fotograf ktory za sesje bierze od kilku do kilkudziesieciu tysiecy
      dolarow smile mozna tez tak wink
      • yggdrassill Re: ile za fotografa? 26.05.05, 10:28
        sorry zapomnialem link wkleic wink
        www.davidbeckstead.com/
        • beatakwasza Re: ile za fotografa? 26.05.05, 11:05
          Prawda jest taka,ze dobry fotograf nie bedzie tani. Jezeli ktos liczy na to,ze
          w dniu slubu wyda 400 czy 600 zł i bedzie miał piekne zdjecia - to jest w
          błedzie. Tzn. moze i one beda sie komus podobały ale na pewno nie beda miały
          klasy zdjec profesjonalnych. Niestety,jak sie oglada zdjęcia fotografów,to
          Ci,którzy proponuja niskie ceny ,najczęściej sa bardzo kiepscy a w najlepszym
          wypadku średni. Za profesjonalne zdjecia wysokiej klasy trzeba zapłacic
          sporo,bo tez fotografia to taka sam sztuka jak malarstwo. Można kupic obrazek
          na straganie za 10 zł i obraz mistrza za kilkaset tysiecy. Zalezy co chcemy
          miec
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka