Dodaj do ulubionych

Protokół przedmałzeński ... ?

IP: *.citymedia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.05, 05:41
Jutro idziemy spisywać protokół - trochę się denerwuję bo nie jestem do końca
przekonana czy mamy wszystkie potrzebne dokumenty no i jak to wyglada -
spisuje się go wspólnie z księdzem czy każde z nas osobno ???
Obserwuj wątek
    • Gość: Calineczka Re: Protokół przedmałzeński ... ? IP: *.zacisze.zgora.pl 26.04.05, 07:25
      My mieliśmy wtedy przy sobie dowody osobiste, odpisy aktu urodzenia na których
      była informacja o bierzmowaniu, zaświadczenie o odbytych naukach
      przedmałżeńśkich i zezwolenie od naszego proboszcza, gdyż protokół spisywaliśmy
      nie w swojej parafii.
      Słyszałam o spisaniu protokołu oddzielnie.My na szczęście siedzieliśmy razem.
      Pytania już chyba wszystkim znane...
      Powodzenia!
      • Gość: lika Re: Protokół przedmałzeński ... ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 07:49
        a my oddzielnie. a ksiadz patrzyl podejrzliwie. ale generalnie bylo bez
        problemow
    • izaps76 Re: Protokół przedmałzeński ... ? 26.04.05, 08:20
      my spisywalismy go takze razem a ksiadz czytal pytania smile nie jest to
      straszne ! nie ma zadnych dziwnych pytan ..... protokol dotyczy takich spraw
      jak : od kiedy sie znacie, czy chcecie miec dzieci, czy sa jakies przeszkody ze
      nie bedziecie mogli miec w przyszlosci dzieci , czy nie jestescie
      spokrewnieni.... itp Chodzi generalnie o wykluczenie mozliwosci unieważnienia
      slubu w przyszlosci , maja wowczas taki oto nazwijmy to "dowod" . życze
      powodzenia smile)
      • amoniaaa Re: Protokół przedmałzeński ... ? 26.04.05, 10:44
        A ile przed ślubem trzeba spisać taki protokół? Czy są jakieś specjalne wymogi?
        Bo z tego co wiem dopiero jak się załatwi wszystkie formalne sprawy w kościele
        to dopiero wywieszane są ogłoszenia. No chyba że mnie źle poinformowano... wink
        • Gość: prawie_żona Re: Protokół przedmałzeński ... ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 12:51
          amoniaaa napisała:

> A ile przed ślubem trzeba spisać taki protokół? Czy są jakieś specjalne wymogi?
          >
          > Bo z tego co wiem dopiero jak się załatwi wszystkie formalne sprawy w kościele
          > to dopiero wywieszane są ogłoszenia. No chyba że mnie źle poinformowano... wink

Wszystko zależy od parafiismile
          W naszej, aby ustalić godzinę i datę ślubu, trzeba było spisać protokół, więc
          spisywaliśmy go w lutym (ślub w sierpniu). Zapowiedzi w obu parafiach po
          protokole już "poszły". Nauki robimy teraz. A zaświadczenie z USC możemy
          przynieść najwcześniej na początku czerwca, bo jest 3 miesiące ważnesmile
          Wiem, że w innych parafiach datę i godzinę ustala się bez spisywania protokołu,
          który załatwia się np. 2-3 miesiące przed ślubem...
          Co parafia to obyczajsmile
    • Gość: aga link do protokołu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 12:12
      www.informator-weselny.pl/poradnik/protokolprzedmalzenski.htm
      • amoniaaa Re: link do protokołu 26.04.05, 12:24
        dzięki serdeczne
    • Gość: megi DZIĘKUJE :) IP: *.citymedia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.05, 16:06
      ZA WSZYSTKIE PORADY I INFORMACJĘ !!! POZDRAWIAM !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka