magdalena_daria 28.05.05, 17:49 Czy ktoras z Was bierze, brala lub byla na weselu wg tradycji zydowskiej? Ciekawi mnie jak to wyglada, prosze o relacje! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
greeneyes27 Re: wesele zydowskie 28.05.05, 23:36 Nie znam z autopsji, ale w ksiazce "Slub idealny" opisane sa ceremonie slubne roznych obrzadkow, w tym zydowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
snake77 Re: wesele zydowskie 29.05.05, 00:18 Mhm.. Jezeli jest to slub ortodoksyjnych zydow to kobiety i mezczyzni bawia sie w osobnych pomiszczeniach, tzn. sala podzielona jest sciana biegnaca az do stolu panstwa mlodych i tylko oni nawzajem moga siebie widziec. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: wesele zydowskie 29.05.05, 15:46 Widziałam kiedyś ślub żydowski. Bardzo fajnie to wyglądało, ale całkiem inaczej niż ślub chrześcijański (pod chuppą, dużo śpiewów i przede wszystkim: odczytywanie kontraktu małżeńskiego, bardzo szczegółowych praw i obowiązków; opotem kontrakt dostaje panna młoda). Stroje - normalne, panna młoda jest w białej sukni. Małżonkowie piją wspólnie wino. Wydaje mi się, że są też obrączki (chociaż może to tylko dziewczyna dostaje? nie pamiętam). Na wesele nie byłam zaproszona, ale z tego co wiem - jest to uczta - osbno dla mężczyzn, osobno dla kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś