Dodaj do ulubionych

po slubie na starym paszporcie?

09.07.05, 14:25
przyjezdzamy na slub do Polski przed Bozym Narodzeniem, do Anglii wracamy 3
stycznia. zmieniam nazwisko, ale nie zdaze sobie wyrobic paszportu i bede
uzywac starego. czy moga z tego wynikac jakies komplikacje? a moze moglabym
starac sie o paszport w londynskiej ambasadzie??
Obserwuj wątek
    • carolin0905 na starym paszporcie 09.07.05, 15:05
      wracasz na starym paszporcie, prawdopodobnie nikogo nawet nie zainteresuje czy
      wyszłaś za mąż, ale przezornie jakby co musisz miec przy sobie akt zawarcie
      zwiazku małżeńskiego, zreszta na wymianę dokumentów masz prawnie zarezerwowany
      czas, nie wiem jak za granica ale w Polsce w ciągu 2tygodni musisz złożyc
      wniosek o dowód osobisty, czekasz na nowy nawet do 2 miesiecy a jak go
      dostaniesz music powiadomic różne instytucje o zmianie, nie bede ich wymieniać
      ale znajdziesz to w wyszukiarce-pozdrawiam życze szcześcia na nowej drodze
      życiasmile)
    • addaaaa Re: po slubie na starym paszporcie? 10.07.05, 10:05
      Wymienia sie wszystkie dokumenty poza paszportem. Polecam tez strone www.oiw.pl
      • nikolettajasnowlosa Re: po slubie na starym paszporcie? 11.07.05, 19:23
        dzieki! tak tez myslalam.
    • simonkapl Re: po slubie na starym paszporcie? 11.07.05, 23:11
      J aw ogole nie zmienilam paszportu.Nawet go pokazuje jako moj jedyny dokument
      tozsamosci.natomiast zawsze prosza o akt slubu.
      • nikolettajasnowlosa Re: po slubie na starym paszporcie? 16.07.05, 16:11
        co to znaczy musze zmienic dokumenty w ciagu 2 tygodni? czy jak tego nie zrobie
        to czeka mnie kara???i tak nie bedzie mnie w Polsce zeby ich uzywac.
        slub jest 26 grudnia, wracam 3 stycznia. teoretycznie moge poskladac wszystkie
        papiery tuz przed Nowym Rokiem (nie wiem tylko czy akt slubu daja tak od reki??
        kto go daje??) ale i tak nie bede mogla ich osobiscie odebrac wczesniej niz za
        pare miesiecy.
        • nikolettajasnowlosa Re: po slubie na starym paszporcie? 19.07.05, 18:50
          ??
        • annajustyna Re: po slubie na starym paszporcie? 20.07.05, 08:29
          2 tygodnie dotycza wymiany dowodu. jesli bierzesz slub konkordatowy, to akt
          slubu uzyskasz dopiero po ok. 1 tygodniu od slubu (tez mam ten problem, musze
          dzielic moj skapy urlopik, aby po tygodniu znowu byc w Polsce). Natomiast aby
          zlozyc podanie o nowy paszport tez konieczny jest akt slubu (lekka paranioja,
          jakby nie mogli sprawdzic w komputerze). Skontaktuj sie z konsulatem. Moze
          przesle Ci USC akt malzenstwa do konsulatu np???? Trzymam kciuki!
          • kasienka80 Ja wam opowiem... 20.07.05, 08:34
            Dziewczyny,
            nie ma co panikowac !!!
            U mnie bylo tak:
            wyszlam za maz 8 stycznia we Francji. Musialam czekac do ok 20 lutego na
            uznanie tego slubu w Polsce. Dopiero po tym czasie zlozylam papiery o zmiane
            dowodu i prawa jazdy. O picie ilestam w pracy zapomnialam i zrobilam to jeszcze
            pozniej.
            Aha, co jest wazne: jak zmienicie dane w banku to trzeba od razu leciec i
            zmieniac dane w pracy, bo pensja nie dojdzie na konto wink))
            Latam do meza caly czas na starym paszporcie. A wogole, to mozna latac na dowod
            osobisty wink)
          • althea35 konsulat 20.07.05, 09:12

Przez konsulat mozna zalatwic wszystki: i zarejestrowac zawarty za granica
            zwiazek malzenski i wyrobic nowy paszport, ale slono sie za to placi. A na
            paszport czeka sie co najmniej pol roku. Ale skladajac papiery o paszport 10
            letni mozna wyrobic tez tymczczasowy na nowe nazwisko, na podstawie
            zagranicznego aktu malzenstwa.
            • annajustyna Re: konsulat 20.07.05, 09:17
              Ale Nicoletta nie bedzie miala zagranicznego aktu malzenstwa, tylko polski.
              Tzn. jesli bierze konkordatowy, to nie wiadomo, czy jej go wystawia do 3
              stycznia... Oj, klody nam kobietom, ci urzednicy rzucaja pod nogi...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka