pontedi 29.07.05, 13:19 Hej kobietki! my wesele robimy sami więc musimy zdecydować się na dania, przystawki itp. kucharka oczywiście jakieś propozyje wysówa, ale może coś poradzicie, zależy mi na czym co zaskoczyłoby gości.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
poziomka76 Re: menu weselne 29.07.05, 14:17 We wrześniu może jeszcze być gorąco, więc przede wszystkim zastanów się czego lepiej nie podawać. Ja zrezygnowałabym z rozgrzewających zup (rosół!) i wszelkich galaret, "majonezowych" sałatek, tatara, jaj i innych łatwo psujących się produktów. Zamiast tego lżejsze przystawki, np. pomidory z mozzarellą i bazylią, wytrawne babeczki z przeróżnymi farszami (np. feta z czarnymi oliwkami, tuńczyk z kukurydzą, ser pleśniowy do smarowania z połówkami winogron), ryba po grecku, sałątka grecka, nadziewane papryczki, nadziewane małe pomidorki itd, itp. Poszukaj w internecie stron restauracji i poszperaj w ich menu. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
polcia-kapelusik Re: menu weselne 29.07.05, 13:32 na stornach niektorych restauracji sa podane propozycje menu np.villa foksal- moze tam cos znajdziesz Odpowiedz Link Zgłoś
rysek Nasze menu weselne 29.07.05, 14:10 Dania serwowane: Zupy: Bulion z kołdunami barszcz czerwony z pasztecikiem Dania główne Filet z indyka panierowany w płatkach kukurydzianych, sos brzoskwiniowy, warzywa gotowane, noisety, surówka Schab w sosie staropolskim, kopytka, warzywa gotowane, zestaw surówek Szaszłyki z ryżem Deser: naleśniki nadziewane orzechami z lodami waniliowymi Tort owocowo śmietanowy Dania zimne łosoś wędzony ryba faszerowana rolmopsy śledziowe talerz serów sery pleśniowe ???? Brie camembert 1/2 jajka z szynką na sałatce jarzynowej terina z szynki i sera pasztet z kurczaka z orzechami kaczka faszerowana schab w galarecie rolada cielęca z grzybami indyk w maladze polędwica drobiowa różki z szynki kabanosy szynka wędzona schab pieczony boczek pieczony sałatka z szynki, sera z piecarkami sałatka z kurczaka z ananasem, majonezem i sosem curry sałatka feta papryka marynowana pieczarki marynowane ogórek małosolny ogórki pomidory sosy (tatarski, chrzanowy, cumberland) pieczywo, masło Odpowiedz Link Zgłoś
monjan Re: Nasze menu weselne 29.07.05, 14:14 hmm jakie pyszności...aż się rozmarzyłam zaproś mnie na wesele!!obiecuję, że będę sie ładnie usmiechać, cały czas ładnie tańczyc, pomagać Ci z suknia i welonem i wcale nie marudzić nie ubiore sie tez ani an czarno ani na bialo i nie bede wygladac ladniej od Panny Młodej!!mnie zaproś, mnie!!!))))) ps. żart oczywiście, taki malutki ale jedzonko masz super Odpowiedz Link Zgłoś
rysek Re: Nasze menu weselne 29.07.05, 14:24 Dziękuję. Trochę zajeło jego kompletowanie. Skleiliśmy jedno menu z 7 innych. heheh Odpowiedz Link Zgłoś
viinga Re: menu weselne 29.07.05, 14:19 My tez robilismy sami i u nas było tak: pierwsze danie- rosołek drugie- schab ze sliwakmi i morelami, kotlet z pieczarkami, pieczeń, indyk z ananasem, udko, kieszń z piersi kurczaka, jakies zawijaczki jeszcze były- do wyboru ile kto chciał do tego surówki do wyboru i młode ziemniaczki drugie ciepłe danie to krokiet z szynka i żółtym serem z barszczykiem trzecie to pieczeń staropolska z kluskami sląskimi czwarte -zupa bogracz piąte- gulasz meksykański zimne przekaski- trzy sałatki z selera, grecka i jeszcze jakas tam, schab w galarecie, śledziki, wędliny wiejskie i takie zwykłe, galareta i więcej nie pamiętam Odpowiedz Link Zgłoś
greta18 Re: menu weselne 29.07.05, 14:42 A moze z naszego coś wybierzesz: MENU SERWOWANE PRZEZ KELNERÓW Sałatka „szopska” z jajkiem przepiórczym i serem Oscypek doprawiona lekką emulsją z jogurtu i oleju z pestek dyni *** Aromatyczna, kremowa zupa z pomidorów podana z serkiem Mascarpone doprawiona bazylią i grzankami *** Pieczone medaliony łososia z kremowym sosem ziołowym z szafranem podane z ziemniakami z koperkiem BUFET Kompozycja świeżych warzyw podana z wybranymi sosami (cherry pomidorki, ogórek, kalafior, rzodkiewka, seler naciowy, świeża papryka) Sałatka z pomidorów i sera Mozzarella aromatyzowana emulsją bazyliową Sałatka z grilowanego kurczaka serwowana z sosem słodko-kwaśnym Schab „po warszawsku” z sałatką Remulad Plastry pieczonego indyka z sosem z tuńczyka w stylu „Vitello tonnato” Wybór wędlin i pasztetów, kiełbas i mięs pieczonych Roladki z pangi i ryba wędzona podana na sałatce Ravigot Marynowane grzyby Świeże pieczywo Sosy Tatarski, ćwikła, Aioli, bazyliowy, oliwa z oliwek, sok cytrynowy Gorące Dania Cielęcina Pojarski z kremowowo-pikantnym sosem Smażony Diabeł morski w aromacie szynki Chrobry podany na sosie grzybowym doprawionym aromatem z trawy żubrowej Maślane kluski śląskie Aromatyczne warzywa duszone z pomidorami i kompozycją ziół Fasolka szparagowa Desery Owocowe tarty z kremem Aromatyczne truskawki z sosami Ciastko czekoladowe o smaku waniliowym Pieczona szarlotka w osnowie cynamonu Sernik z bakaliami Sałatka owocowa Odpowiedz Link Zgłoś
literka_m Re: menu weselne 29.07.05, 14:46 bylem ostatnio na kilku weselach i powiem jedno. NIKT NIE JE zadnych zimnych przekasek zwlaszcza, jesli co 2-3 godziny "wjezdza" na stol gorace (duze) danie. Szkoda szykowac te wszystkie duperele od salatek poczawszy na koreczkach i nadziewanych babeczkach skonczywszy, bo czasy WIELKIEGO ZARCIA juz minely. Wszystko schnie na stole. Odpowiedz Link Zgłoś
greta18 Re: menu weselne 29.07.05, 14:50 Dlatego my zdecydowaliśmy sie na bufet! Odpowiedz Link Zgłoś
rysek Re: menu weselne 29.07.05, 14:52 Kurcze super bardzo mi się podob to twoje menu, Ja powiem szczerze bałam się za bardzo szaleć, o większość gości jest raczej tradycjonalistami polskiej kuchni, ale nie chcieliśmy tez schabowego z frytkami. Staraliśmy się znaleźć równowagę. Obawialiśmyy się sytuacji gdzie będzie za dużo nazwijmy to"nowości" i goście bali by się próbować ich a wtedy wyszli by głodni, a Polak głodny = zły (to taki żart) Odpowiedz Link Zgłoś
monjan Re: menu weselne 29.07.05, 15:00 mnie zaproś!mnie! bedę grzeczna (patrz:odp a rysek) kurcze, mam nadzieje ze mi sie tylko Wasze terminy nie pokryją hmmm pyszne jedzonko nie katujcie tak..siedze w pracy o pustym zołądku a wy mi takie rzeczy piszecie... Odpowiedz Link Zgłoś
greta18 Re: menu weselne 29.07.05, 15:10 Hi, hi, wiem coś o tym, tyz dziś jestem bez lunchu My tez nie chcieliśmy schabowego i bigosu (mimo ze bardzo lubimy te potrawy), ale z drugiej strony chcieliśmy połaczyc tradycję z lekkością śródziemnomorską. Nie ukrywam, ze mi było łatwo coś fajnego stworzyć, bo z racji mojego zawodu często mam do czynienia z układaniem menu, wiec zajęło nam to po prostu ... 1 wieczór. Mam tylko nadzieję, że Gosciom spodoba sie to nie-tradycyjne menu (i sposób podawania), bo smaku i jakości jestem na 250% pewna. Odpowiedz Link Zgłoś
rysek Re: menu weselne 29.07.05, 15:14 Robi wrażenie na piśmie a co dopiero na żywo. Gratuluję naprawde jest super. Ja też w pracy głodna Odpowiedz Link Zgłoś
pablos11 Re: menu weselne 29.07.05, 15:22 Menu rewelacja. Mam jednak pytanie czy lepiej jest dawać gościom ciepłe dania na talerzach kiedy każdy dostaje swoja porcję i nie musza się bic o kilka kotletów schabowych z półmisków bo akurat np. nikt nie lubi cielęciny, .. czy jednak lepiej dawać na półmiskach i każdy sobie wybiera co chce ale wtedy może komus zabraknąc Odpowiedz Link Zgłoś
rysek Re: menu weselne 29.07.05, 15:25 To zależy. U nas każdy dostaje swoją porrcję na tależu bo płacimy od "tależyka" tak jest chyba w większości restauracji, chyba że ma się kuchnię do dyspożycji i własne kucharki to co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
sniezka1 Re: menu weselne 29.07.05, 15:33 Rysek, ja jestem jeszcze mocno początkujaca w temacie bo ślub i obiad weselny dopiero w przyszłym roku, ale oświeć mnie proszę. Ja też planuję podawać gościom dania obiadowe od razu na talerzach, ale nie wiem ile powinno być zimnych potraw. Załóżmy, ze będzie 50 osób i 10 rodzajów zakąsek. Ile porcji każdej zakąski zamawiać? Lada dzień mam się umawiać z właścicielem restauracji, a nie chcę, zeby mnie za mocno naciągnął. Aha, dodam tylko, że to nie będzie normalne wesele, tzn. impreza potrwa max. 5 godzin. Dziękiiiiii Odpowiedz Link Zgłoś
zagep Re: menu weselne 29.07.05, 15:43 Ja mam ślub 20.08 i menu ustalamy teraz, bo z tak dużym wyprzedzeniem ciężko jest ustalić ceny żywności, np. będzie straszie padać i warzywa mogą być droższe. Menu dajemy teraz bo teraz można oszacowaćile to bedzie kosztować. Wstępnie umówiliśmy się na 200 zł od osoby ale będziemy to korygować. Na imprezę 5 godzinną: na początek dałabym jakąś zupę, potem 2 danie i deser. w (takie dania są liczone od tależyka) na półmiskach jakieś wędliny, sery,sałatki (2 rodzaje) ważywa i owoce. Potem po 2,5 godzinie od początku, tort. Pod koniec coś na ciepło strogonow może leczo (lub coś w tym stylu) Odpowiedz Link Zgłoś
rysek Re: menu weselne 29.07.05, 15:50 Ja też 20 sierpnia )))) Uważam że 3 dania na ciepło w zupełności wystarczą na przyjęcie 5 h. Zupa na początek może krem z pieczarek, na drugie np. Schab z brzoskwinią w sosie z ziemniakami i surówką. Na koniec może barszcz z krokietami? Wędlina sery, sałatki. Podpytaj w resauracji o menu komunijne (zazwyczaj imprezy trwają około 5 h) będziesz mogła porównać czy cie nie chcą oszukać (Pare razy spotkałam się z sytuacja gdy ktoś usłyszał "na ślub" to cena rosła). My menu też teraz dajemy do restauracji. Odpowiedz Link Zgłoś
rysek Re: menu weselne 29.07.05, 15:59 Mycene mieliśmy ustaloną, menu skleilismy z 7 innych ale tej samej restauracji. Wiec cena tylko nieznacznie się zmieniła. To Zagep ma trochę dziwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
greta18 Re: menu weselne 29.07.05, 15:55 > menu ustalamy teraz, bo z tak dużym wyprzedzeniem ciężko > jest ustalić ceny żywności, np. będzie straszie padać i warzywa mogą być > droższe. ??? Jestem w szoku! Z tego co wiem, to restauracja powinna od poczatku podać Ci cenę za menu i to nie około tylko na 100%! Jest to ich ryzyko handlowe! Moga Ci zasugrowac, ze np. jak chcesz danie ze szparagów, to oni odradzają, bo w sierpniu nie ma sezonu na szparagi, wiec bedzie to drogo. Naprawdę dziwna sytuacja. Odpowiedz Link Zgłoś
greta18 Re: menu weselne 29.07.05, 15:38 Jeśli ja miałabym wybierać i radzić, to oczywiscie dla każdego na talerzu. Moim zdaniem półmiski dań sprawdzają sie tylko, jesli sa to "drobne" przekaski, czy wędliny. Oczywiscie trzebaby zadbać, aby tych goracych nie było za dużo i za często podawanych. Oczywiscie to moje zdanie, ale tak zawsze radzę moim klientom. Greta. Odpowiedz Link Zgłoś
monjan Re: menu weselne 29.07.05, 15:52 nie moge czytac tego watku... jest tak smakowity a ja taka glona!!bezlitosne kobiety... Odpowiedz Link Zgłoś
literka_m Re: menu weselne 29.07.05, 16:53 > Jeśli ja miałabym wybierać i radzić, to oczywiscie dla każdego na talerzu. a ja wole na polmisku. osobiscie wole, zeby z 4 dostepnych mias jednego dla mnie zabraklo (bo nadal mam wybor) niz zeby zadecydowali za mnie co mam jesc. Odpowiedz Link Zgłoś
pablos11 Re: menu weselne 01.08.05, 12:11 Też tak myslę lepije na półmisku tylko wtedy trzeba dać trochę więcej wszytskiego żeby np. starczyło dla wszytskich ziemniaków nie mówiąc juz o mięsie (sic) Odpowiedz Link Zgłoś