Dodaj do ulubionych

pytanie o poprawiny

18.08.05, 11:26
witam

dostałam od koleżanki zaproszenie na ślub (do kościoła) i następnego dnia na
poprawiny - i w związku z tym mam kilka pytań:

- to moja koleżanka z roku, ale nie jakaś bliska przyjaciółka - po prostu
razem studiujemy - czy powinnam zaopatrzyć się w jakiś prezent, czy wystarczą
kwiaty i telegram?
- jeśli wypada wręczyć prezent, to może macie jakieś ciekawe pomysły, bo mi za
bardzo nie przychodzi nic do głowy, zwłaszcza, że oboje z mężem jesteśmy
aktualnie w finansowym dołku, a młodzi, którzy nas zaprosili, są z kolei
bardzo zamożni - obawiam się, że na nic sensownego mnie nie stać, a coś co dla
mnie będzie dużym wyrzeczeniem i tak dla nich może okazać się zbyt tandetne uncertain
jak z tego wybrnąć?
- rozumiem, że kwiaty itd. wręczamy pod kościołem, a na poprawiny przychodzimy
"z pustymi rękoma", tak?
- co ubrać na takie poprawiny? czy wypada mi zadzwonić do młodych i spytać
się, czy to będzie raczej studencka impreza, czy ciąg dalszy wesela? nie wiem
np. czy mam pakować męża w garnitur, czy pozwolić mu na dżinsy uncertain

cała lista głupich pytań, ale w końcu gdzie mam się spytać jeśli nie na forum? wink

mam nadzieje, że pomożecie smile
ja mam niestety małe "doświadczenie" - byłam raz na wiejskim weselu, no i na
swoim ślubie, który oczywiście był fantastyczny, bo zupełnie na wariackich
papierach i bez wesela smile

pozdrawiam!

Obserwuj wątek
    • olga811 Re: pytanie o poprawiny 18.08.05, 12:29
      proponowałabym kupić fajny album na zdjęcia, np z papieru czerpanego, koszt
      niewielki, około 30 - 50 zł i do tego kwiaty. Wręczyć kwiaty pod kościołem, a
      album zanieść na poprawyny, albo obie rzeczy pod kościołem. Strój na poprawiny
      to indywidualna sprawa, z tym jest różnie, ale oczywiście wszystko w granicach
      dobrego smaku smile Jeansy i podkoszulka odpadają smile Proponuję spodnie i jakaś
      luźna tunika albo jakaś sukienka letnia.
    • viinga Re: pytanie o poprawiny 18.08.05, 14:07
      oczywiście że mozesz zadzwonic do młodych i zapytac jaki charakter ma impreza,
      bo czasem mozesz wystroić się jak stróż w Boze Ciało, a tu studencka balanga,
      lub przyjśc na luzaka, a tam elegancka impreza.
      Proponowałabym kwiaty pod kościołem, a na poprawiny przynieść jakiś niedrogi
      drobiazg
      • mariankaa Re: pytanie o poprawiny 18.08.05, 14:16
        O charakter imprezy należy zapytać młodych! Może być na prawdę różnie...
        Jesli chodzi o preznty:
        - książka (jeśli są wierzący np coś Papieża np"Miłość i Odpowiedzialność"
        - ramka na zdjęcia (są piekne w OBI, mozna dobrać samemu piękne zdobione ramy)
        - wazon (najlepiej z przeźroczystego szkła w jakimś ciekawym kształcie...
        zawsze pasuje)
        - książka kucharska (jest nowe wydanie kuchni polskiej SUPER!!)
        - podstawki pod kubki z korka (widziałam fajne w Empiku)
        - kawiarka + zestaw jakichś smacznych, egzotycznych kaw
        - słowniki języków obcych
        - Kwiat doniczkowy i piękna doniczka
        - koc wełniany (najlepiej w jedym kolorze, gładki... pstrokaty może niespasować)
        - duża rodzinna parasolka... wygodna, niezbyt ciężka, z ładną rączką żeby się
        pod nią zmieścili oboje... Najlepiej czarna, brązowa będzie na długie lata i
        sie nie zabrudzi.
        To chyba tyle co mi teraz przycgodzi do głowy... może coś wybierzeszsmile
    • monikaa13 Re: pytanie o poprawiny 18.08.05, 15:17
      Jednak moim zdaniem wypada i to bardzo miec jakiś prezent oprócz kwiatów, ale
      można go dac na poprawinach a kwiaty przy kościele oczywiście al emożna i obie
      rzeczy przy kościele jak wolicie.
      Prezent nie musi byc drogi, w końcu nie idziecie na wesele, kupcie coś tańszego
      ale oryginalnego, nic zwykłego typu garnki czy pościel, jeżeli są to bogaci
      ludzie napewno mają takich rzeczy w brud.
      Oczywiście na poprawiny ubierzcei sie elegancko, napewno tak będzie, wątpię że
      to będzie jakas studencka impreza, chociaż różnie może byc, zalezy od ludzi i
      pzrede wszystkim od sali gdzie to będzie, garnitur będzie odpowiedni, a dla
      ciebie zawiewana piękna suknia, ale nie wieczorowa.
      Dla męza polecam jakiś jasny garnitu, do tego koszuklę z krótkim rękawem.
      • zdrowazocha Re: pytanie o poprawiny 18.08.05, 17:21
        dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi, a zwłaszcza za listę potencjalnych
        prezentów - przyda się na pewno!

pozdrawiam serdecznie, w przyszłym tygodniu zadzwonię do koleżanki i się
        zapytam, jaki charakter mają te poprawiny smile

• irish_girl Re: pytanie o poprawiny 18.08.05, 19:50
          U mnie na poprawinach planujemy wystąpić w stojach wysoce nieoficjalnych i
          uprzedzamy o tym fakcie wszystkich gości (tudzię sugerujemy, żeby jednak
          zrezygnowali ze szpilek i garniturów). Najlepiej spytaj się młodych, jaki
          charakter będzie miała impreza poprawinowa. A co do upominków-zgadzam się w
          zupełności z przedmówczyniami wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka