Dodaj do ulubionych

ILE DAŃ NA WESELE????????

16.11.05, 22:34
Witam. Chciałam Was zapytać ile należy podać dań na wesele, wiadomo najpierw
obiad, tort, sałatki, wędliny, ciastka, itp. Ale chciałabym wiedzieć ile
prócz obiadu należy podać ciepłych dań aż do samego rana, oczywiście żeby
goście nie wyszli głodni z imprezy??? Dzięki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • mija4walles Re: ILE DAŃ NA WESELE???????? 16.11.05, 22:52
      marzena5555 napisała:

> Witam. Chciałam Was zapytać ile należy podać dań na wesele, wiadomo najpierw
      > obiad, tort, sałatki, wędliny, ciastka, itp. Ale chciałabym wiedzieć ile
      > prócz obiadu należy podać ciepłych dań aż do samego rana, oczywiście żeby
      > goście nie wyszli głodni z imprezy??? Dzięki za pomoc.

jezeli sa male porcje to powinno byc 5
      a jesli normalne to 4
      pozatym sa przeciez przekaski, ciasta, i tort takze niby kto mialby byc glodny
      no chtyba ze nifortunnie traficie na jakas beznadziejna knajpe jaki e tu sie
      zdarzaja
    • nie.migotka Re: ILE DAŃ NA WESELE???????? 17.11.05, 08:20
      Mija4walles mądrze mówi smile
      Maksimum 5, ja jeszcze z żadnego wesela nie wyszłam głodna (a zdarzało się, że
      musiałam ominąć parę posiłków), jednak w dużej części zależy to od knajpy.
      • olga811 Re: ILE DAŃ NA WESELE???????? 18.11.05, 08:47
        ileeeeeeeeeeeeee???????????? To chyba w moim regionie strasznie sie objadają!!!
        Bo w restauracjach gdzie serwują 10 dań gorących wszystcy wychodzą z wesela
        głodni!! Tak mi przynajmniej móili. U mnie było chyba 15 dań gorących + ciasto
        + lody + zimne przekąski.
        • cheri-bibi Re: ILE DAŃ NA WESELE???????? 18.11.05, 09:21
          jeśli to szwedzki stół to można poszaleć i poustawiać sporą ilość dań, ale 15 i
          tak to moim zdaniem baaardzo dużo...
        • ulka_babulka Re: ILE DAŃ NA WESELE???????? 18.11.05, 10:08
          No to fakt ze sie strsznie objadają albo porcje były mikroskopowe. Byłam na
          wielu weselach i dań gorących było max 5 i tak nie wszyscy dali radę to zjeść a
          lądowało to wszystko jako odpadki. Przecie jedzenie to nie tylko dania gorące
          ale przystawki, wedliny, sałatki, lody, ciasta, owoce. Jest jeszcze jedno
          wytłumaczenie, ludzie których gościłaś nie jedli nic od tygodnia, ale czy można
          najeść się na zapas?
    • ania_wania Re: ILE DAŃ NA WESELE???????? 18.11.05, 10:04
      ilość dań chyba powinnaś ustalić w zależności od godziny ślubu - np. jeżeli ślub
      jest o 19-tej i zabawa ma potrwać do rana to najlepszym wyjściem wg. mnie jest
      5 dań ciepłych, jak o 17-tej to o jedno więcej czyli 6.
      pisząc "danie ciepłe" mam na myśli taki jednorazowy zestaw na ciepło czyli np.
      jako pierwsze danie rosół+(mięso/ryba,ziemniaki, surówki).
      • calineczka57 Re: ILE DAŃ NA WESELE???????? 18.11.05, 11:18
        A ja byłam na weselu, gdzie były tylko 3 dania gorące i nikt nie wyszedł głodny,
        a przynajmniej goście zjedli trochę przystawek. Na swoim weselu też chciałam tak
        zrobić, ale niestety restauracje, do których trafiłam mają swoją "renomę" i nie
        mogą podać mniej niż 5 dań!!!! Uważam to za bzdurę, bo 80% jedzenia pójdzie do
        śmieci. Ale za późno zaczęłam się rozglądać za salą i musiałam wziąć to, co
        jest. Na szczęście po weselu to co zostanie będziemy mogli zabrać do domu, więc
        chyba rozdamy gościom w formie "gościńców"
        • mija4walles Re: ILE DAŃ NA WESELE???????? 18.11.05, 11:35
          15 dan goracych?????????????????/
          a co u was uwaza sie za danie gorace??????????
          • kiwigirl Re: ILE DAŃ NA WESELE???????? 18.11.05, 11:50
            herbatkę?

smile

ja nigdy nie zjadłam wszystkiego na żadnym weselu na którym byłam. a zawsze był
            obiad (czyli dwa dania ciepłe zupka + danie) potem kolejne "obiadowe" później na
            koniec jeszzcze barszczyk lub strogonof. czyli cztery dania lub jak sie uprzec i
            policzyć krokiecik do barszczyku jako kolejne danie to 5 smile

dla mnie to o to drugie danie za dużo, ja najchętniej zostanę przy "obiadku" i
            potem tylko jeszcze drugim ciepłym typu strogonof czy barszczyk właśnie,
            stawiając na "drobiazgi" do pojadania pomiędzy. W sumie mamy tańczyć i sie bawić
            no i miec na koniec miejsce na ciasta, a nie objadać sie! dlatego myslałam tez o
            bufecie.
            • dalloway Re: ILE DAŃ NA WESELE???????? 18.11.05, 12:00
              U mnie będzie jeden obiad: przystawka ciepła, zimna, zupa, danie główne z
              dodatkami, bogaty bufet zimny i deserowy i stroganoff albo np. żurek w chlebie
              po północy. Obiad z całą pewnością serwowany na talerzach każdemu osobno, bufet
              poza stołami, przy których siedza goście. Nie lubię nadmiaru dań i nienawidze
              półmisków zalegających na stołach.
        • monintka Re: ILE DAŃ NA WESELE???????? 24.11.05, 13:31
          Dokładnie!
          Ja też mam tylko 3 dania gorące. Ślub mamy w sierpniu, to myślę, że od daty też
          sporo zależy. Ale na mój gust 3-5 to max. Mamy w bardzo fajnej knajpie, gdzie
          wszystko robią sami: mięsko, wędlinki - jest wyśmienicie.
          Pozdr
          • megan.megan Re: ILE DAŃ NA WESELE???????? 24.11.05, 14:04
            i nas oprócz obiadku czyli zupka i 2 danie, będą 2 ciepłe dania czyli razem 3.
            Uważam ze to good enough. smile

• monia76 Re: ILE DAŃ NA WESELE???????? 24.11.05, 14:01
      u mnie ma byc 4 i moja mama juz rozpacza, ze goscie wyjda glodni wink
    • megan.megan Re: nasuneło mi się pytanko co będziecie serwować? 24.11.05, 14:07
    • morskafala1 Re: ILE DAŃ NA WESELE???????? 24.11.05, 18:36
      Ja planuję, by na naszym przyjęciu były 4 dania: 2 zupy (w tym 1 chłodnik) i 2
      drugie dania. Oprócz tego przystawki ciepłe oraz zimne i bardzo dużo owoców i
      soków owocowych. W restauracji na przyjęcie popołudniowe zazwyczaj liczy się 3
      dania (1 zulpa i 2 drugie). Trochę mi się to wydaje mało, biorąc pod uwagę, że
      planujemy przyjęcie weselne od 16:00 do 0:00/1:00. Dlatego chcę dodać jedną zupę
      więcej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka